Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 5 augustus 2013

Creativiteit

Wat is het heerlijk om je te omringen met creatieve mensen. Ik kan me dan haast niet voorstellen dat er nog mensen zijn die geen hobby hebben, dat komt natuurlijk ook omdat ik er zelf mee omringd word. Neem nou onze spingroep.
De laatste keer waren we bij mij om lekker buiten te spinnen in de tuin.Het was een prachtige zomerdag.
En als je dan ziet wat er allemaal voor moois gemaakt wordt, wat een prachtige wolletjes er gecreëerd worden, dan wordt je vanzelf geïnspireerd.
Er wordt tegenwoordig met van alles gesponnen, dit paarse was wol met zijde, het gele er achter geverfde Merinowol, en het werkelijk sublieme garen hieronder was wol met nylon, drie draads getwijnd en zoooo mooi dun. Totaal in contrast met mijn laatste stuk "art yarn"Maar dat is natuurlijk appels met peren vergelijken.
Had ik al ergens verteld dat zoonlief toch ook geïnspireerd raakte door deze creatieve mama en dat we een weefgetouwtje hebben aangeschaft?
Helemaal leuk! voor de kenners en diegenen die ooit in een grijs verleden ook geweven hebben: Tis een acht schachts tafelgetouwtje van 70 cm breed met een onderstel.Het was een nagenoeg nieuw getouwtje waar de Mevr. amper op had geweven. Voor een prikkie op marktplaats.
Gelukkig stond er een schering op toen we het kochten, want geduld is niet meteen zoonliefs sterkste punt en ik moest me er echt weer even in verdiepen hoe het ook al weer ging allemaal.Maar tis net als fietsen, dat verleer je ook nooit meer.Kleurtjes uitgezocht, paar bijgekocht, zoon houd in tegenstelling tot mama van felle kleurtjes,patroontje bedenken,en dan een schering maken.
Zoonlief stond er van versteld dat er nog zoveel bij kwam kijken, tja, dat weten wij quiltsters ook wel, de voorbereiding is het halve werk, als je eenmaal zo ver bent dat de naald door je stofjes kan glijden is er al heel wat voorwerk gedaan.........
Alle draden via de kruislatten tussen de spijkertjes in de evenaar brengen in de juiste volgorde.
En dan alles opbomen op het getouwtje en vervolgens de draden in de juiste volgorde, weer via die vreselijk belangrijke kruislatten, door de hevels rijgen! Er werd wel zo af en toe gezucht, maaaaar......het is nou eenmaal zo met elke hobby, er zitten mindere en leukere kanten aan, tis net het leven zelf.......goeie oefening.
Het is hartstikke leuk! Ik verheug me er al op om mijn art yarns er straks op te weven in een shawltje. Voorlopig zijn we in dit stadium, de draden zijn door de hevels geregen, en is zoonlief nog wel even bezig,
Hij zei nog wel even zo langs zijn neus weg.........rijg jij het "even" in, jij doet het zoveel sneller....ehhhhh, nou nee, effe doorzettûh.... enne...oefening baart kunst!Wordt vervolgt.Wat ook vervolgt wordt is de zomer en het eindeloze mooie weer. G*E*N*I*E*T*E*N!! O ja, en over creativiteit gesproken......
De nieuwe Quilt en Zo gaat NU eerst naar de drukker, cover is al klaar, en wat zie ik daar? mijn eigenste meest simpele quilt op de cover..........LEUK!

24 opmerkingen:

 1. hahahaha oh geweldig wat een vent he. Maar wat leuk dat ie je passie deelt.
  Die van mij vind het ook allemaal mooi maar uuh mam maak jij voor mij een mooi sprei ;-) en verder doet hij er niks mee hoor.
  We zien de vorderingen wel. Maar wat gaat hij er van maken???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn schijnpatroontjes Anneke, beetje Escher achtig, kun je spelen met de inslag en kijken wat er gebeurd op je getouuw.

   Verwijderen
 2. geweldig,wat een kleurtjes,mooi,groet irena

  BeantwoordenVerwijderen
 3. haha zo gaat dat vaak he, acht... mama kan zoveel!
  Zie je toch dat je 't maar mooi aan 'm meegegeven hebt die creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super die mooie wolletjes op de spinnewielen. En wat superleuk dat je zoon het weven heeft ontdekt. Zo zie je maar dat creatieviteit te leren is maar misschien ook wel erfelijk is al heeft het hier een generatie overgeslagen. Maar in mijn oudste kleindochter zit wel creativiteit die langzaam naar boven komt. Gewoon maar eens een weekendje alleen bij oma logeren. Doen we met haar zus wel een keer iets anders.
  Geniet van je (creatieve) week en het heerlijke weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk, dat je zoon ook de smaak te pakken heeft! Mijn zoon zegt altijd dat hij een coole mama heeft, want dat ik vanalles kan maken. Jammer genoeg, begint hij er zelf niet aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk dat je zoon dit soort dingen ook leuk vind.
  Die van mij zei ooit op school toen zíjn ene sok zoek was; " O dat geeft niet hoor, mijn moeder maakt wel een nieuwe". Tja!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is toch zo leuk. Herman was als kind ook altijd bezig met van alles en nog wat op handwerk gebied en dat was vroeger best bijzonder. Tja en daar pluk ik nu de vruchten van. je kunt dus maar niet vroeg genoeg beginnen aan deze bijzondere hobby, het komt je je hele leven van pas.
  Mooie foto's Jeannet!!!!
  groetjes

  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat weefgetouwtje ziet er enig uit. je zou er bijna zin in krijgen en ik ben heel erg benieuwd naar zijn eerste lap!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben heel benieuwd wat het gaat worden. Het is wel lekker fleurig.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben benieuwd wat Jorrit er van gaat maken. Vrolijke kleurtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Creatief zijn is één ding, maar waar haal jij toch al die tijd vandaan? Hartelijke groet! @

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige wol hebben jullie gesponnen. Wat leuk dat je zoon aan de beginselen van het weven is begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jorrit het zijn gewoon de genen... niks aan te doen ;)
  Heb er zelf ool * last * van ...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat is inderdaad nog heel veel werk eer je kan beginnen aan het leukste deel.
  Dat zal hem wel tegenvallen, maar zoals mijn kleine buurmeisje van 5 jaar laatst tegen me zei: "van proberen kan je leren".
  Wat een wijs kind.
  Ben heel benieuwd of het naar zijn zin is als hij straks echt kan beginnen.
  Ik ken best een aantal mensen zonder hobby, lijkt me verschrikkelijk!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat weer een prachtige kleuren van die wolletjes. Leuk dat je zoon ook creatief bezig is. Ben benieuwd wat het wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk, creatievelingen om je heen! In mijn omgeving moet je ze met een lampje zoeken, en ik ken er heel veel, die geen hobby hebben, wat lijkt me dat "leeg". En wat leuk, dat je zoon gaat weven, echt heel bijzonder! Wens hem maar heel veel succes, geduld, doorzettingsvermogen, maar vooral plezier! Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk dat Jorrit hier zoveel plezier in heeft! Ik ben zó benieuwd wat er uiteindelijk van zijn weefgetouw komt rollen. :-))
  Het is ook niet voor te stellen dat er mensen zijn die helemaal niets creatiefs doen. Mijn schoonmoeder is er bijvoorbeeld eentje... ze heeft absoluut geen hobby's en dan is het moeilijk om je in je eentje te vermaken thuis. Gelukkig hebben wij daar geen last van hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie garens worden daar gesponnen en zo leuk dat je zoon ook aan de slag gaat!Ben benieuwd naar het eindresultaat.
  Hier heeft het vast een generatie overgeslagen-tuinieren is wel een hobby(oudste zoon),oude mini's opknappen(2e zoon) en alleen de dochterlief heeft ma's tekentalent geerfd.Maar verder creatief??? nou nee,niet echt-wel geprobeerd vroeger met borduren en dat ging heel aardig bij alle 3.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Congrats to be on the front cover! Like you, I can't imagine not having a hobby. Your loom looks very exciting!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is zeker gezellig om je te omringen met creative mensen. Zo had ik vanmiddag bezoek van Thea (jou bekend van je tunnels ??) Maar mijn handen jeuken als ik jouw prachtige draden zie... waarom heeft een dag maar 24 uur ???
  Zo en nu even terug naar mijn pannetje waarin ik walnoten stain aan het maken ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja dat is een klusje waar veel geduld voor nodig is, maar het resultaat is ook mooi. Ik ben benieuwd naar de nieuwe Quilt en Zo. Groetjes van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jong geleerd etc!! En wat leuk dat hij eraan is begonnen! Ik wens hem veel plezier en succes en je quilt op de cover, gaaf! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat leuk dat Jorrit zo in het weven is. Heerlijk rustpunt in huis hihi. Nou ik loop weer naar de Bruna hoor...ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet