Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

woensdag 10 september 2014

Coverlet en zo meer

Van de week kreeg ik dit mooie boek binnen, er is al her en der wat over geschreven op blogs, een antieke quilt uit 1718 die bestaat uit 182 blokjes van 5 x 5 inch, gemaakt van zijde. Daar is drie jaar overgedaan.In de quilt is gebruik gemaakt van verschillende technieken, englisch paper piecing, freeser paper, needle turning, elk blokje bestaat uit een combi van patchwork en appliqueren.
Ieder blokje is apart beschreven, je hoeft niet de heel quilt te maken, dacht ik bij mezelf, zou ik te druk vinden, maar het is wel erg leuk om af en toe te kijken of en wat je met zo,n blokje kan.Het is vast de voorloper van de stonefield, en de civil war quilt of de farmers wife en niet te vergeten de DJ en wat al niet meer.
En wat ik er nou ook zo grappig aan vind is dat de traditionele methode vanuit 1718 beschreven is, maar ook de moderne methode! Soms denk ik wel eens dat er mensen zijn die denken dat ik niet WIL (!) werken met allerlei nieuwigheden gezien mijn voorliefde voor oude en antieke quilts,nou die kennen mij niet zo goed.....
Ik bedien mij ook van allerlei moderns hoor....nou ja, moderns....inderdaad, ik ben niet zo van het plak en trek en duw en scheurvlies en lijmsoorten, door schade en schande wijs geworden, maar er zijn beslist dingetjes die ik niet meer zou willen missen, hoe zeggen ze dat ook al weer? Aanvaard het nieuwe maar behoud het goede, zoiets toch? o nee, het is: "Onderzoekt alles maar behoud het goede" 
Vroegûh werkten ze met lange stalen naalden onder je arm, nu wordt er gewerkt met lichte soepele gladde bamboenaaldjes, heerlijk! Dit inbreien is overigens wel topsport voor mij, ik ben echt geen breiwonder, je zou het niet zeggen maar dit kost mij héél véél moeite, en uithalen, en terugsteken, en gevallen steken ophaken.... ( en hoofdpijn) waarom ga ik dan toch door? dat vraag ik mezelf ook steeds af eerlijk gezegd........
Misschien wel hierom, want wie had er nou in April gedacht dat ik in september zo,n geweldig mooi oud hangertje vol zou hebben hangen met zelfgebreide sokken! Ik zeker niet.........maar ik ben me er trots op.....Eén paar sokken per maand was mijn streefdoel, en laat ik dat nou nog halen ook......
Dit was mijn inspiratiehangertje, uit het boek van Rowan, toen wist ik het zeker: ik wilde sokken kunnen breien, en ik ga ondanks de moeite die het me kost stug door, tenslotte ben ik nog geen 80, dan kan ik sokken breien met mijn ogen dicht is de voorspelling.....
Dit vind ik zo,n prachtig mooi wolletje, een toverbol waarvan het steeds weer een verrassing is hoe het nu weer zal worden.Leuk toch dat je met het boord niet weet hoe de teen en hele sok er uiteindelijk komt uit te zien. Dit worden de oktobersokken.
Nog een herfstplaatje, ze zijn er weer! Volgens mij zijn mijn blogboeken allemaal hetzelfde elk jaar weer, soms veranderen de quilts, en o ja, die sokken natuurlijk, maar er zijn dingen die niet veranderen, vijgen, je kan me er voor uit bed halen..........
Net als walnoten, zou het dan toch echt zo zijn dat we dit jaar een grote oogst hebben? Ik hoop het van harte, ben er zo gek op, het is nu in elk geval al een belofte zoveel als er aan hangen, vanmorgen zag ik deze, het zal dus niet lang meer duren voor we kunnen gaan rapen.
Straks komen de meisjes van de spingroep spinnen, ik heb nog een behoorlijke hoeveelheid te gaan voordat er genoeg is voor het vest of de trui. Het is nog een heerlijke nazomerweek, ik hou zo van dit verstilde weertype, die goudgele warme milde gloed over de appels en de velden, de mist s,morgens waar de zon doorheen speelt, de spechten die in de noten pikken in de verder doodstille tuin.......heerlijk!
Overal herfsthoekjes op de tuintafel, ik vind het echt optimaal genieten nu, doe mij maar de herfst, lekker eten s,avonds, met dank aan de rijkdom en de oogst van de natuur, hoe zeiden we dat vroeger aan tafel in ons studentenhuis?
Aarde heeft het voortgebracht, 
het rijpte in de zonnekracht, 
zon en aarde, die ons dit schenken, 
dankbaar zullen we u gedenken
En ook de mensen niet vergeten,
Die het bereiden en het eten......
En zo was er toch weer een hoop te schrijven over het "doodgewone leven op het platteland"Geniet vooral allemaal nog van de "indian summer" die er aan komt, zoooo heerlijk..........

18 opmerkingen:

 1. Heerlijk die Indian Summer! Door je foto's kom ik helemaal 'in the mood' .
  Wat een geinig wolletje, die toverbal, ik moet ook weer eens aan de sokken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ook ik heb een sokje op de pennen staan, elke herfst en winter brei ik ze weer. OOh dat versje van het eten bezorgt me de rillingen, trauma van die vreselijke vrije school hier. Zal vast ergens een goede vrije school zijn maar hier is hij afschuwelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig zo'n hangertje vol met eigen gebreide sokken. Heb me er nog niet aan gewaagd. Ooit...
  Mooi boek!
  groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat boek is heel mooi, heb het intussen ook, genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jij hebt het boek al, ... ik ben nog aan het wachten. Het is onderweg zei de email :D
  Sommige dingen zou ik ook niet willen missen, zoals een rolmes of de kalkpotlood, ze zijn toch wel handig. In plaats van jouw gele klemmetjes gebruik ik altijd de ouderwetse ijzeren haarklemmetjes om mijn binding vast te zetten.
  Je sokken zijn zo mooi en dat wolletje wat daar hangt voor je volgende sokken, ... zucht !

  Geniet van het spinnen vanmiddag !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dat boek is echt mooi, alleen al voor die blokjes! Wat zou het heerlijk zijn om er ook echte zijde voor te gebruiken, maar dat vergt durf vanwege het doorlopen... Gelukkig is het ook een heerlijk leesboek. En wat een indrukwekkende hoeveelheid sokken heb je inmiddels gebreid! Ik zei het je toch: gewoon doorgaan... Die toverbollen zijn zeker prachtig, maar je fair isle-werkje, dat op de pennen staat, vind ik helemaal super!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw dit is genieten hoor. Al dat moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Jeannet, wat een heerlijk blog weer. Knap er echt van op! En zulke mooie foto's, zo sfeervol!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja het wordt prachtig met al die kleuren, maar er is een ding waar ik in de herfst niet dol op ben, de spinnen die voor mijn deur webben maken waar ik 's morgens met mijn duffe hoofd tegen aan loop! Verder puur genieten net als bij jou, prachtige sokken en prachtige kleuren!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 182 blokjes, en dan zo klein.... dat is heel veel werk, maar vast leuk om er verschillende van te maken.
  Wat heb je al een hoop sokken gebreid! Jij bent helemaal klaar voor een koude winter, met lekkere warme voeten.
  Dat ingebreide patroon, echt heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk herfstig verhaaltje weer.
  Mooi he dat boek, hoewel ik er niet aan moet denken om hem in zijde te maken.
  Volgens mij is de spreuk: "Onderzoekt alles maar behoud het goede" Nog beter toch?
  Ik ben met 1 sok begonnen en heb besloten om het niet te leren, vind het gewoon niet leuk om te doen.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi, mooi, mooi! De sokkenhanger, wow....
  Ik ga het boek ook bestellen, lijkt me gaaf. Heb ik het nodig dan, neuh........ haha
  Mooie herfstige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi boek, mooie sokken en een heel mooi blog. Ik heb weer genoten !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig boek. Ik geniet van je sokken verhalen. Ik had nooit gedacht dat ook ik er aan zou beginnen. (en dichter bij de 80)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie sok waar je aan bezig bent. Zo jammer dat hier niemand ze wil dragen. Ik hou het maar bij truien en dassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. That looks like a wonderful book! Can't wait to see that one myself. And the fall pictures on your blog are wonderful to see.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooi blogje weer. en je sokkenhanger: in een woord: super!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh, dat gevoel dat je echt worstelt met het inbreken herken ik. Naast de grote sjaal die ik in fair isle techniek vrolijk wegbereider heb ik ook een s tel wanten opstaan en dat is me toch een gewriemel! Waarom doe ik dit? Vraag ik me vaak af.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet