Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 24 november 2014

Nieuwe blokjes

Van de zomer ben ik begonnen met de antique sampler van Sue dailey.Ik had toen de ondergrondjes en de rondjes  van de quilt allemaal al gesneden op maat, dus een beetje zonde om te laten liggen nu.
Ik ben er van de week weer eens mee verder gegaan, en eigenlijk lijkt het me nu wel heel erg de voorloper van de Stonefield etc te zijn...of heet dat inspiratie?
Dit is bijvoorbeeld wel een heel bekend blokje wat ik meer zie verschijnen in diverse patronen, we zullen we het er maar op houden dat het gewoon antieke blokjes zijn, en die veranderen nou eenmaal niet, oud is oud.
Het mandje vind ik een beetje donker, even aankijken hoe het zich voegt bij de rest.Deze quilt bestaat uit 16 patroontjes die telkens vier keer in een andere stofkeuze herhaald worden en de uiteindelijke maat zal 180 cm in het vierkant zijn.
En dan de breierij....neeeee, had ik me daar weer wat mee........breien is één, maar tellen is twee, en nou is rekenen en tellen nooit mijn sterkste kant geweest,ik ben meer van het woord en geschrift.....want één en één is soms ook drie bij mij ....En dat zie je meteen, net als met borduren, als je een quiltsteekje te groot zet dan ziet niemand dat, maar als je verkeerd telt bij inbreien dan wordt dat genadeloos afgestraft.
Een vierkantje wordt dan opeens een rommeltje.Ik dacht nog in mijn naiviteit, maakt het uit, shawltje, ziet niemand als het om je nek zit, maar daar dacht puberzoonlief anders over........hij zag het al van verre, slordig, raar,.....er hielp geen moedertjelief aan.....terugsteken.....3 x 120 steken is 360 steken, zo goed kan ik nog wel rekenen.......Nou weet ik geeneens of dat nou wel echt aan het rekenen ligt, want ik lees verdacht veel bij breisters dat ze achteruit breien.
Wie er ook zin heeft in het shawltje, zeer simpel verhaal, dubbelgebreid shawltje in het rond,120 steken op een rondbreinaald van 40 cm zetten, ik heb maat 3 gebruikt, alpacawol van Drops, boekje erbij en je breit gewoon de randjes na, kind kan de was doen, als je kan tellen.......dat wel natuurlijk.....Je kan er zelfs de patroontjes van randje per week bij gebruiken hoorde ik van de week.
De laatste rozen doen uitbundig hun best eind november, en genoot je van de zomer achteloos van die overweldigende bloei van honderden rozen, nu kun je in stille verwondering genieten van die ene enkele roos die nog bloeit, maar het gevoel van genieten is hetzelfde.Is dat bijzonder.
Mijn" ouderwetsche" geranium heb ik net op tijd naar binnen gehaald, ik hoop dat tie overleeft, het is zo,n soort geranium waarvan je maar moet afwachten of je hem volgend jaar weer ergens vind, zo,n bijzonder soortje met een heerlijke kruidige geur, meestal worden ze slierterig en krijgen ze ook nog luizen, we gaan het beleven.
Herkenbaar verhaal voor burgers, boeren en buitenlui.Wie bomen heeft harkt blad en wie veel bomen heeft harkt veel blad, een waarheid als een koe die elke herfst terug komt, en je kan ze niet laten liggen, want dan heb je in het voorjaar geen gras meer over, dat willen we natuurlijk niet.
Verder is de herfst en de winter altijd het zaag en snoeiseizoen, er wordt elk jaar fors gezaagd en gesnoeid op het minilandgoed, wat groeien die bomen en struiken toch altijd hard, gelukkig hebben we een houtkachel, dus het komt altijd goed van pas.
En een houtstapel voor de takken, mannen en fikkie stoken.......geweldige combi.
Het weekend had ik een ontmoeting met Rieteke, die speciaal naar mijn quilts kwam kijken, bijzonder toch weer, ze bracht een schitterende orchidee mee, doet me heel erg aan mijn moeder denken, die hield er zo van, Rieteke maakt zelf ook werkelijk adembenemend mooie quilts (klik) ik denk dat ik veel mensen een plezier doe door de link hier te plaatsen, allemaal zelf ontworpen met een precisie en een kleurgebruik waar ik grote bewondering voor heb.
De samplerblokjes moeten weer even wachten voor andere blokjes, ik zag ze op diverse blogs voorbij komen, de primitive kerstquiltjes uit de Quiltmania, (klik) ze staan niet in het blad maar op de site,voor elke dag één, is me dat leuk, wat heet, errug leuk!Scrappen met stofjes, stempels, kantjes, bandjes, en ja hoor.....de lijmstift!Geen idee hoeveel ik er maak, maar deze smaakt naar meer.
Nog een laatste blokje van de sampler, kleurt zo mooi bij de oude vloer.Fijne week allemaal weer, donkere dagen voor kerstmis, hopen op een herfstzonnetje.

22 opmerkingen:

  1. Weer een prachtig maandagochtendverhaal met mooie blokjes en tuinfoto's.En vast een stapje richting kerst.
    Helaas werkt de klik op de link van Rieteke niet.
    Hartelijke groet, Marianne K.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Marianne, ik krijg de website momenteel ook niet geopend, de link is wel goed, ik hou het even in de gaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow jeannet, de antieke blokjes zijn toch echt om te smullen!!! Wat een lieffies zijn het!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooie blokjes die ik kan zien,jammer dat ik de andere goto's niet kan zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb je weer mooie blokjes ' geprikt' !
    Het idd dat sommige blokjes herkent worden, zoals het antieke blokje zoals jij beschrijft zit ook in de Dear Jane.
    Altijd leuk om te zien en dan denk ik: hé, die heb ik ook ��

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat weer een heerlijk verhaal voor bij de koffie.
    Leuk om weer een quiltmania kerst blokje te zien. Iedereen maakt ze net weer even anders. Succes met het maken van je nieuwe quilt.
    Groetjes Frea.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt weer veel gedaan. Mooie blokjes !!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helemaal leuk die antieke sampler van Sue Daley. Maar hij is niet de voorloper van de Stonefields hoor, de dames ontwerper kijken wel allebei veel naar oude quilts. Ik zie in de Stonefields veel blokjes terug van de Sundial Coverlet en die zie ik niet terug in de antieke sampler. Zal proberen daar binnenkort eens een blogje aan te wijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuke sampler wordt dat weer Jeannet. Grappig is dat ik gisteren ook 120 steken op de rondbreinaald heb gezet voor een sjaal. Aangezien ik datzelfde boek heb lijkt het me leuk er heir en daar tooch een mooi randje in te breien.... Leuk he die kerstblokjes....Fijne week gewenst, groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk dat het een nog leukere sampler gaat worden dan de Stonefields! Deze blokjes zijn - in mijn ogen - nog mooier!
    Fair Isle breien staat ook nog op mijn verlanglijstje om te leren (heb ook het boek dat je laat zien) maar dat breien met twee kleuren rond twee vingers schrikt me nog af! ;-)
    De herfst is toch een mooi jaargetijde hé!?
    Groetjes,
    Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beautiful blocks, Jeannet! Oh, how I understand for the knitting...! Thank you for your precious informations for the shawl, I ordered the pattern, but not yet the wool...Not sure yet if I really dare to undertake that.
    Bon courage!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook weer prachtige blokjes voor je nieuwe sampler, mooie stofjes natuurlijk zoals jij altijd gebruikt.
    Takken verbranden... dat mag hier in Utrecht niet meer zo in je eigen achtertuin, maar dat is de stad hè, veel mensen hebben er dan last van.
    Die mooie Geranium van je, die kan je toch ook heel goed stekken? Dan heb je er meer en de zekerheid dat je ze niet kwijt bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk! Je bent ook begonnen aan de vierkantjes! Mooi blokje, net als de andere blokjes.
    Tsja...hout hakken/kappen/kloven, dat doen we ook en dan heerlijk in het kacheltje...en het blad wordt hier geharkt en niet met zo´n onwijs lawaaiding weggeblazen ;-)
    fijne dag
    Francisca

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kreeg de link van Rieteke wel geopend-mooie quilts maakt ze en een geweldig mens.
    Als je van het voorjaar de geurgeranium terug snoeit,dan wordt het niet 'stierterig'(compacter) zoals we in Groningen zeggen.
    Mooie blokjes maak je weer en je breiwerk komt heus wel goed hoor.
    succes en een zonnige dag
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooie blokje, en ik vind de maaksels uit de quiltmania heel bijzonder, ook bij Annelies.
    heerlijk al dat hout, wij kopen het gewoon bij de benzinepomp als we tanken. Maar dit is veel leuker natuurlijk. vroeger deden wij het ook zo, maar nu midden in de stad….
    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooie blokjes, en het breiwerk ook
    Groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat zijn je sampler blokjes mooi !!
    Hier heeft Michiel gisteren ook flink gesnoeid in de tuin en blad weg geharkt.
    Mooi kerstblokje !

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mooie blokjes, voor de Antique Sampler, en heerlijke kleurtjes! Veel blokjes uit de diverse ontwerpen hebben zeker raakvlakken/dubbelgangers, omdat ze vaak geinspireerd zijn door een antieke quilt, zoals de Sundial, die volgens mij minstens 10 ontwerpsters aan het werk heeft gezet. Geweldig leuk, je randjes-shawl! Lijkt me ook een gaaf boek. Maar vanaf volgende week even geen randjes, maar wel veel breien, want ik zit klaar voor de Adventshawl 2014.... Fijne week en laat de mannen maar voorzichtig doen, met al dat vuur. Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lots of inspiration here! Love your beautiful blocks.:)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. wat een gezellig blogje weer. Je kerstding vind ik erg leuk en inderdaad Rieteke maakt prachtige quilts.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een mooie blokjes, heel mooi in die antieke kleuren en dan het contrast met je breiwerk, daar spat de vrolijkheid van af! (wel balen van het terugsteken) Ik heb net zo'n roos, die staat ook nog te bloeien, hoe bizar hè? Bijna december......

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een gezellig verslag,ik heb er van genoten...;-) Een fijne dag verder...;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.