Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 29 oktober 2012

Werkweekend

Afgelopen weekend hebben we eerst eens een paar werkdagen ingelast om het "landgoed" winterklaar te maken, voor zover je hier ooit klaar bent natuurlijk, want zelfs in de winter gaat het werk gewoon door.
Ik las het al in de landleven, en inderdaad dat is ook zo, het is een "way of life"natuurlijk, en het is ook heerlijk, maar, je moet wel gezond zijn ( en blijven) anders wordt het ook wel eens een beetje veel. We hebben heel veel bladeren van de notenboom geharkt, dit jaar geen noten, wel blad......Grrrr. Het valt niet altijd mee om de pre puberbeentjes achter de PC vandaan in beweging te krijgen...
Maar als ze eenmaal in beweging zijn, dan zijn ze ook niet meer te houden! Dan lopen ze "mama"er zo uit.( nou hoef je daar niet zo veel moeite voor te doen, dat scheelt....) Overal hebben we takken gesnoeid, ook een jaarlijks terugkerend klusje.
Dit blad hoeven we niet op te ruimen,dat waait er wel vanaf als ik hem straks weer eens start.
Af en toe moeten we een ruzie beslechten in de tuin, dan vliegen de haren in het rond,want ze zeggen wel dat britten zo zachtaardig zijn, nou geloof me maar dat Arax vréselijk sacherijnig kan zijn!
Je zou het niet aan hem zeggen als je hem zo vredig op een stapel quilts ziet liggen, maar het is me een mannetjesputter....niet mooi meer!( voor de oplettende lezers...ik ga vrijdag onthullen op welke quilt Arax hier nou eigenlijk zo ligt te genieten)
Wat we ook hebben gedaan is de valappels rapen, letterlijk en figuurlijk valappels, want als je ze laat liggen, dan val je er zo languit tussen, er ligt (lag) een hele laag, moet je eens proberen om daar overeen te rollen......
Manlief heeft een heerlijke klus voor de winter, ( of tie nog geen werk genoeg had...) we hebben een mega hoeveelheid hout laten komen uit Duitsland (!) Een vrachtwagen met oplegger er achter......nokkie vol.Ik wist niet wat ik zag toen ze het kwamen brengen....mijn mond viel open.Hij kon geeneens het erf opgedraaid komen en moest het over lossen.
Enfin, als een echte Brabander is hij niet voor een kleintje vervaard, dus dat is: zagen en niet klagen!
En dan zitten we met een beetje mazzel er de eerstkomende drie jaar weer warmpjes bij, net nu de energieprijzen gaan dalen, hebben wij weer...nee hoor, wij zijn gewoon dol op de warmte die een houtkachel geeft. Toegegeven,er zit ook een andere kant aan voor je je kan warmen...veel stof in huis, veel, héél veel werk, gesjouw, rommel binnen, koud s,morgens, heel de dag druk in de weer met de kachel, bedenk het allemaal maar, maar toch, we zouden die heerlijke droge warmte niet willen missen na ruim 30 jaar hout stoken.
De laatste bloemen uit de tuin in de vaas.
En dan begint vanmorgen het harde leven weer! Maandagmorgen, maar ik heb niets te klagen, ( en zoonlief al helemaal niet) want het regent....en dan ben ik dus zo,n softie "niet buitenshuis werkende" mama die haar kind even met de auto naar school brengt....ook als tie al op het VO zit....tja....het leven is van een heel andere orde dan vroegûh....Eerst eens even het herfstvakantiestof verwijderen uit huis, en dan ga ik me van de week weer eens lekker met de lapjes bezig houden, en hoe.......ik ben me met wat leuks bezig.....Fijne week allemaal.

36 opmerkingen:

 1. Wat een hout! Dan heb je serieus een opslag nodig. Het geeft inderdaad een lekkere warmte, toch ben ik blij met onze thermostaatklok en dat je s'morgens in een verwarmde badkamer stapt. Poezen Beest ligt op de vintage! Leuk, ik kom vrijdag weer bij je kijken, fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor, nou zie ik het goed, je hebt inderdaad dezelfde katten als mijn zusje.
  Jeetje joh wat een werk met die houtkachel. wij hebben ook een open haard en gebruiken hem best wel in de winter, maar koen gewoon een zakje bij de pomp. vroeger niet hoor. Toen woonden we ook buiten en lieten ook een kar vol komen en dan zagen en kappen maar. Het heeft iets, absoluut, maar ik ben toch blij dat we het nu even anders doen.

  fijne week

  groetjes

  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een hoeveelheid hout ! Ja, je zult inderdaad altijd bezig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Suf, ik weet het maar ik snap nu de tekst :-)
  Buiten wonen, landhuis buiten.
  Ach beter laat dan nooit zal ik maar zeggen. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een werk hebben jullie verzet. Dat zal een voldaan gevoel geven? En over een koude winter hoef je je al helemaal niet druk te maken. Lekker zo'n houtkachel. Heeft wel wat.
  En kon je vanochtend een uurtje langer blijven liggen? Ook lekker he?
  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. fijne week en ook ik ben dol op mijn speksteenkachel........

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De winter kan komen bij julllie...heerlijk die voorraad hout. Veel quilt plezier deze week.

  Vrolijke groetjes Renee

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je er weer een gezellig blogje van gemaakt, het is weer genieten bij jou.
  Onze jongste heeft ook een houtkachel en die geniet ook altijd van dat lekkere warme vuur.
  Zo;n grote tuin is inderdaad veel werk, ik hoef er alleen maar van te genieten, dat is het voordeel van een parkje aan je voeten.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Jeannet, ik kom net bij Gonny vandaan en zag daar nog iets creatiefs met houtblokken.
  http://lappland-aventyret.blogspot.nl/2012/10/creatief-met-brandhout.html
  Met die flinke voorraad kun je heel wat figuren vormen.
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. fijne hoeveelheid hout en lekker breien bij de kachel, daar is het nu echt weer voor!
  groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hè wat een gezellig logje weer en wat een werk hebben jullie verzet! Hier wordt hard aan de wc gewerkt en dus is de tuin nog niet op orde, maar ook hier bergen blad en het snoeien moet nog even wachten tot het wat kouder is en de bomen niet meer zullen bloeden, maar wat een heerlijke berg appels, ga je nu ook inmaken? Ik spring weer van de hak op de tak, maar het is ook zo gezellig als ik de foto van je kachel zie, denk ik terug aan vroeger, ja 's morgens koud maar gepofte appels maken dan veel goed! Genieten! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze post is me als ook plattelandsbewoonster uit het hart gegrepen. Hier zeggen ze dat hou t stoken je drie keer verwarmt, het moet gekapt worden, vervolgens moet het in pasbare stukken worden gezaagd, dan naar binnen gesjouwd en als laatste komt de warmte uit de kachel...... Mijn Thom zegt altijd: ik heb hier geen sportschool nodig. Ik ga ook blad harken van het grind, dat vercomposteerd anders en daar gaat dan weer onkruid in groeien. Gistreren ook weer een kruiwagen appels geraapt en heel veel kweeperen!!!!! En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan maar dat ken je wel. Wat een prachtige poezen hebben jullie...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gezellig hoor zo met elkaar bezig zijn en het was prachtig weer ervoor. Ik ben benieuwd naar vrijdag!
  Groet Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wij hebben een open haar voor de luxe, heerlijk! maar ik waardeer m'n cv ook errug.
  Als je je zoon naar school rijdt, zijn gelijk die blaadjes er weer van af.
  Ik denk dat jullie heel wat meer werk hebben, maar ook wij zijn aan het bladeren ruimen geweest in het weekend...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat is echt veel hout! Laat de winter maar komen jullie zitten er warmpjes bij! En die quilt....ik kijk uit naar vrijdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een gezellige foto's! Wat woon je mooi en heerlijk zo'n houtkachel maar natuurlijk is het wel veel meer werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ach, hier zit nog zo'n softie hoor... En mijn kind heeft het VO al achter de rug! Nu koop ik hem om,; ah, joh blijf lekker bij mama thuis, dan breng ik je morgen naar Amsterdam...maak ik lekker soep voor je.....Mijn manhaftige gevecht tegen het lege nest syndroom!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuke foto's en daar zitten me een paar kuubjes op ze;op die vrachtauto! Dus de komende tijd is het voor je DH zagen,zagen,wiele, wiele- wagen....en om een boterham te vragen. Maar inderdaad het is een heerlijke warmte zo'n houtkachel.
  Mijn kleindochter is grote fan van je blog, want dan moeten we de foto's van de katten opzoeken!
  Kan ik nu weer 2 nieuwe foto's laten zien.
  Gr.Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een werk hebben jullie al weer gedaan. Jullie hebben nu wel een poosje genoeg hout denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Maar als alles is opgeruimt in de tuin dan ziet het er ook weer mooi uit :-)
  Jullie kunnen vooruit met hout zie ik al... stook ze !!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heerlijk gezellige blog. Ik heb genoten van je verhaal en foto's. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een leuke post. Ik had het zelf kunnen schrijven,woon op het platteland in Frankrijk.
  Ook hier is het hout weer gebracht en gekapt en ligt weer in het houthok, dat is altijd zo'n mooi gezicht. Gisteren voor het eerst weer de houtkachel gebrand en je hebt gelijk het is zo'n heerlijke warmte.Vandaag gaan de Dalia's uit de grond.
  Mooie poezen heb je, ben er een beetje verliefd op, ik had vroeger ook zo'n blauw/grijze.
  Succes met je lapjes en natuurlijk ben ik benieuwd op welke Quilt Arax ligt te dutten.

  Lieve groetjes, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijk weer voor de lapjes en de tuin gaat vast weer prachtig worden en wat veel appeltjes.
  Heerlijk om te lezen.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Tsjonge wat een hout!! Je man hoeft zich de komende tijd niet te vervelen. Oh en ik ben net zo'n thuisblijfmoeder die watjes van haar kinders maakt. Heb oudste ook met de auto naar VO gebracht. En wie weet komt zo het telefoontje van kom je me halen. Want als je van de bushalte naar huis moet lopen ben je ook tot je hemd nat.
  Groetjes Marguerite
  En zit je nu lekker tussen de lapjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gelukkig hebben wij niet zoveel hout nodig, maar arme Angus staat wat af te hakken per jaar
  Nu hier sneeuwt het inmiddels, dus we zien de tuin niet meer tot mei
  fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een tevreden gevoel kan dat geven hé, zo'n grote hoeveelheid haardhout. Wij hebben er een grote schuur voor, dus bij ons geen nette stapels maar grote slordige bergen met geurend eikenhout.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een hout... en zoals mijn lief zegt, je krijgt het er 2 x warm van...eerst hakken en dan lekker stoken. Wat een heerlijke warmte is dat toch!
  En een pluim voor die moeders die hun kind een beetje ontzien, ze moeten nog genoeg door de kou fietsen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Heerlijke warmte geeft een haardje toch! Oh, ik herken de quilt! Ben benieuwd naar je blogje vrijdag! Fijne week met de lapjes! Groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Nou dat ziet er zeker als een werkweekeinde uit. Wat een prachtige foto van Arax, ik vind deze katten zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Er zijn heel van bladeren te harken bij jullie zeg!
  Dat heb je met zo'n "landgoed".
  Die kat, nou je kan op de eerste foto wel zien dat hij de baas is... en blijft!
  Maar het is een mooi beest.
  En dan die auto met hout!!!!!
  Jeetje, wat een vracht is dat.
  Wel veel werk omdat allemaal kort te zagen.
  Maar zo'n kacheltje ziet er reuze gezellig uit.
  Ben benieuwd waar je mee bezig bent op quiltgebied.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb al zo lang niet meer hier gereageerd, maar ik lees nog wel mee hoor, heb te weinig tijd om iedere keer een reactie achter te laten. Je hebt heel wat werk verricht, maar het geeft wel een voldaan gevoel hé, als alles weer picobello voor elkaar is, toch?
  Groetjes, Ineke Hulzebos

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo Jeannet, wat een heerlijk blogje weer, zeker om dat met dit weer te lezen. Tegenwoordig lees ik de verhalen meestal na die tijd, gisteren was ik er niet. Heel herkenbaar dat vele werk, gelukkig hebben we de eerste lading bladeren al weg, en de heggen al gesnoeid. De rest van de tuin blijft vogelvriendelijk voor de winter (lees, doen we wel in het voorjaar). Zit je nu appels te schillen want sommige valappels moet je meteen verwerken toch ? Wij hebben geen fruitbomen meer, want dat kon ik niet bijhouden. geniet weer even van de rust en stilte in huis, groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat heb jij een ontzettend leuk blog: zoveel te lezen en te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ja, dat kan ik me voorstellen, dat het een fikse
  klus is om jullie tuin winterklaar te krijgen! En
  wat een lading hout, niet te geloven, zo'n indruk-
  wekkende vrachtwagen vol. Ben benieuwd naar de ont-
  hulling van a.s. vrijdag...
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Man, man, man.. wat een werk allemaal Jeannet! En wat een berg hout!! Maar wat je er na al het werk dan ook wel weer voor terug krijgt.. Gezelligheid, warmte, knusse avonden en warme kleden om je heen. Laat maar komen die winter! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet