Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

woensdag 15 oktober 2014

Mosterd......

Jaaaaa, das een rare titel voor een blogje zullen sommigen denken, zeker...maar ik dan ook heb het geheim ontdekt waar Abraham de lekkerste mosterd haalt!
In mijn eigen keuken........allemaal verse zelfgemaakte potjes mosterd.
Hoe kom ik nou weer opeens op mosterd? Dat zal ik jullie vertellen, het was vorige week ergens nationale krokettendag, ik las het op FB, ze moeten toch wat verzinnen, want is het elke dag wel iets, maar kroketten......( alleen die van Holtkamp) daar ben ik dol op dus dat blijft hangen.Tuurlijk heb ik meteen het krokettenboek van wijlen Johannes van Dam gekocht, en zo is het allemaal gekomen,
Want een kroket zonder mosterd is als een pannenkoek zonder stroop.Let op: 200 ml witte wijnazijn, 100 gram Mosterdzaad, ( nachtje laten weken) 50 gram rietsuiker, beetje honing, beetje zout en peper,theelepel kurkuma ( voor de gele kleur) en draaien maar!Hoe zou het leven in de keuken zijn zonder mijn heerlijke staafmixertje, daar kan de kitchenaid niet tegenop.
En dat is alles, zo heb je in slechts zeven minuten allemaal potjes mosterd. Nou ben ik wel dol op die kroketten, maar zoveel mosterd was een beetje te gek dus er is ruimschoots van uitgedeeld. Het was ontzettend leuk om te doen.
Na een affe quilttop moet ik altijd een beetje afkicken voordat de inspiratie stroomt om met iets nieuws ( of ouds) te beginnen. Nu de herfstdagen er toch echt aankomen was het deze quilt die me inspireerde om verder mee te gaan. Herfst buiten, herfst binnen, zoiets.( Les soeurs,uit het boek van Petra Prins)
Verder brei ik nog elke dag aan mijn shawl, het lijkt een heel ingewikkeld patroon, dat valt reuze mee als je het eenmaal door hebt, wel veel, héél veel steken, ik brei me een ongeluk om een andere kleur te zien, en ik ben nog niet helemaal in de flow jammer genoeg, komt misschien nog wel ( mag ik hopen.....al dat werk.....
Het is jammer dat een mens maar twee handen heeft waar maar één paar pennen aan of in passen, want tja, als je aan een shawl breit kun je niet ook gelijkertijd aan een sok breien......heb je dat weer.....en die ene sok moet natuurlijk nog wel af als het even kan......
Wie het kleine niet eert....dat is wel één van mijn lijfspreuken, ik heb altijd overal boeketten en boeketjes staan, uit eigen tuin, uit de berm, en ook uit de winkel of een combi daarvan.
Bloemen maken mij blij,een dag zonder verse bloemen in huis voelt als een huis zonder ziel, voor mij dan he, voelen jullie je vooral niet aangesproken, ieder leeft zijn eigen leven op de manier die het hem of haar goeddunkt, met of zonder bloemen.( of zelfgemaakte mosterd)
Dit leuke dingetje scoorde ik bij AH, AH is een winkel die me blij maakt, nou ja, ik moet bijna zeggen maakTE.....want dat gedoe over die zwarte piet in de ban bevalt me niets en nou las ik ook nog dat er een proef was in Hoofddorp dat de caissières voortaan staande hun werk moesten doen......voor de interactie met de klanten, ja hoor......Enfin,dit gaat in elk geval ruimschoots uitgeprobeerd worden in de herfstvakantie.

17 opmerkingen:

 1. Jaja, die Appie toch.... ze verzinnen wat af!!
  Je shawl, mooie kleuren. En om je sokkenbreierij moet ik altijd lachen. En bloemen.... word je toch blij van!!
  Gezellig blogje weer!
  Groet, Rya,Rotterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Jeanet, mosterd maken met de staafmixer :) Nooit aan gedacht!! Heb wel een emaillen schaal en bal, maar ontzag dat altijd zo, hihi! Dank voor de tip!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker en gezellig om dingen zelf te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. klinkt leuk zeg, zelf mosterd maken. Ga ik zeker uit proberen enne die appelflapvorm. Eens zien of ik die kan scoren voor mijn dochter, die is helemaal in de ban van de bak en kook. Mooi kadootje voor 5 dec.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt geweldig, zelfgemaakte mosterd, en zal vast heerlijk zijn. Jammer, dat ik de enige hier in huis ben, die het lust. Maar kroketten lusten we allemaal! En verder ben ik ook dol op bloemen, en op lapjes, en op wolletje, dus ja... ook handen tekort. Prachtige breipot trouwens...
  Fijne herfstdag vandaag en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb zitten genieten-heerlijk zelfgemaakt en zelfgeplukt,helemaal mijn ding.
  Een appelflapvorm-hoe gebruik je dit?
  gezellige herfstdag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mosterd lust ik niet maar om te maken lijkt me wel heel leuk. En dan dat krokettenboekje. Lijkt me te gek. Toevallig vrijdagavond uitleg gehad van een man van rond de 80 die die dag dat boekje had gekocht. Hij vertelde er zo smakelijk over dat ik hoop het ook te krijgen/kopen.
  Baal ook wel dat ik maar twee handen heb. En maar 1 ding te gelijk kan. Combineer tegenwoordig eten en lezen. Niet zo als het hoort, maar....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een appelflapvorm... die kan niet zo in de olie, dus hoe moet je die bakken, misschien in de oven?
  Leuk dat je zelf mosterd hebt gemaakt, je mailde het me al.
  Best wel veel geworden, weet niet eens of dat lang houdbaar is als je het zelf maakt, want conserveringsmiddelen, nee die gaan niet in zelfgemaakt natuurlijk.
  Zag bij Appie nog gewoon zakjes met zwarte Piet er op hoor, alleen achter de kassa mogen ze geloof ik niet meer.
  En staan achter de kassa??? Nou daar krijgen ze vast niet veel personeel voor.
  Gezellig die bloemen in huis, koop ze zelf ook elke week, staat zo gezellig. Bloemen houden van mensen, maar andersom ook hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat heb je toch maar mooi gedaan die mosterd maken. Ik heb dat nog nooit gedaan. ik hou wel van mosterd !
  Wat is die strook prachtig van kleur, wordt weer een super mooie quilt.
  Die appelvorm is ook een leukerd voor appelflappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lachen weer, ja wat moet je met zoveel potten mosterd, zeker als je zo als ik de enige bent die graag mosterd lust en dan ook nog eens een hele verzameling verschillende hebt staan, maar ik ga het toch eens proberen te maken, lijkt mij zo leuk! Was weer een heel gezellig logje, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lijkt me heerlijk, zelfgemaakte mosterd. Je shawl wordt mooi joh en om je vraag te beantwoorden... Ja, ik ben er weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mosterd, wat een goed plan, mocht je ooit nog eens een tripje maken. Nederland heeft een echt mosterdmuseum........

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat ben je toch een bezige bij! Weer genoten van je blog en de mooie foto's. Ik ben niet ( meer ) zo van het koken! Mijn man kookt de laatste 15 jaar met veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt iets voor jou om te bedenken dat je zelf mosterd kan maken en het dan ook doet! Wij doen wel (meer dan) een jaar met een klein potje..... De sjaal wordt mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zelf mosterd maken staat al heel lang op mijn verlanglijstje, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Ik maak wel zelf ketchup van tomaten uit eigen tuin. Waar koop je mosterdzaad?
  De sjaal wordt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuk idee, morgen gelijk proberen die mosted!
  En, inderdaad na een afgo loop je altijd even met je ziel onder je arm.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat zal je broodje kroket nu extra lekker smaken. Leuke appelflapvorm ook. Prachtig effect van je sjaal. Fijne zondag,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet