Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 13 september 2013

De koffer.....

Nee, ik ga niet op reis met deze koffer, daar is ze te klein voor om alleen al mijn quiltspullen in mee te nemen, het is iets heel anders.....DE koffer......
Of nou ja, beter gezegd....het kofferTJE....want echt groot is het niet, en ook niet dat wat er in zit.....
Ohhhh....is ze lief of is ze lief...........ieniemini....
ZIJ is een miniatuurnaaimachientje! om precies te zijn, een Essex! Hier (klik) kun je er alles over lezen, ik heb het natuurlijk meteen opgezocht op internet en kwam van alles te weten.Ik heb haar helemaal schoongemaakt en gesmeerd en dat werd dankbaar beloond!
Deze machientjes werden gemaakt tussen 1946 en 1956, dus net na de oorlog, en niet expliciet voor kinderen, al hadden die er wel vaak één. Singer kwam als eerste met zo,n soort machientje, en dat werd gekopieerd ( toen dus ook al...!) door de Fa. Essex. Het is een handmachientje.
Ze zijn niet lang in de productie geweest, want na de oorlog kwam al snel de industriële revolutie op gang en daarmee ook de elektrische variant, de Singer Featherweight, bij iedereen onderhand wel bekend, en de Fa. Essex ging ook voor de elektrische variant.
Wat ik nou zo leuk vind aan dit schattige helemaal complete machientje, is dat ze naait met alleen een bovendraad, het klosje, dus zonder spoeltje en dan maakt ze me toch een schattig kettingsteekje aan de onderkant, boven een stiksteekje en onder een kettingsteekje.
Dat hadden ze nou wat mij betreft er in mogen houden in de naaimachinewereld........want ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar bij mijn naaimachine is altijd op een ongelegen moment die spoel op! en dat kan hier dus niet.
Er zit ook een heel handig tafeltje aan van hout, dat schuif je er zo aan, helemaal leuk! En hoe vind ik nou weer zoiets vraagt "men"zich dan af? Nou, ik heb jullie wel eens verteld van dat leuke winkeltje in Heinenoord, Heritage antiek, (klik) ja, die van dat oude linnengoed, en Alice had zo,n machientje meegebracht uit Engeland, ze dacht het al.....
En zo is dat, het ziet er nog zo mooi en gaaf uit, je zet het vast met een klemmetje op tafel, het is echt een heel klein beestje, maar zo grappig, ik ben er helemaal blij mee! .......Tuurlijk....wat moet je er mee? ga je er (veel) op naaien? nee, vast niet, maar ik vind haar zo mooi, en voor de prijs van een bos bloemen die verlept is na een week, heb ik nu een schattig naaimachinetje op mijn tafel staan!Enne....wat een leuke reacties op de postzegel! Gaan we straks in Veldhoven zegeltjes ruilen?

31 opmerkingen:

 1. Ohh Jeannet, wat een beauty!!!!!
  leuk hoor zo'n schatje in huis. grappig dat die steekjes aan de onderkant zo anders zijn.
  Veel plezier er mee.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het ook wel weten als ik moest kiezen tussen een bos bloemen en dit schattige machientje. Dat kettingsteekje is inderdaad enig. Veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat een liefje...
  Zoiets wil iedereen toch gewoon op tafel in het zicht hebben staan?
  Heb jou in mijn blogje van gisteren geciteerd. Hoop dat je het niet erg vind. Maar ik werd weer helemaal blij toen ik dat stukje van jou in de Quilt en Zo had gelezen dat ik het wel moest melden.
  Groetjes en jij vandaag lekker aan het spelen met je nieuwe speeltje.
  Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk Jeannet
  Ik heb er ook een jaren geleden in een Antiek zaak in Engeland
  Gekocht veel plezier er van
  Gr. Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schatje en wat fijn dat hij het na een schoonmaakbeurt ook nog zo goed doet. Ook handig dat de spoel niet op kan raken want grrrr net als je op een moeilijk stukje zit...... Je weet wel. Is niet leuk.
  Lief dat die mevrouw in Heinenoord meteen aan jou dacht.
  En nu het hele weekend met het machientje in de weer? Ik heb nog wel wat te naaien liggen zoals je op mijn blog kunt zien. Heel veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat machientje zonder spoeltje.. daar had ik nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schattig machientje in die mooie koffer. En die kettingsteek is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een schatje (en zo origineel die ondersteek)!
  Ik heb onlangs zelf een Singer Featherweight aangeschaft maar ik zie de charmes van dit machientje ook wel zitten! Deze zullen waarschijnlijk nog moeilijk te krijgen zijn :-).
  'k Wens je er alvast veel plezier mee!
  Fijn weekend!
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had er al een fotootje van mogen zien, maar dat van dat geweldig leuke steekje, waarvoor ik zo heel wat toepassingen kan bedenken, dat wist ik nog niet en dat is leuk! Vele malen leuker dan een bos bloemen! Ik zal er nu echt eens heengaan, dat spannende winkeltje, hier bijna om de hoek.
  Fijn weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wel even de laatste steek goed vastzetten, anders trek je het stiksel zo los. Verder, wat kun je er mee. Stoffen zakdoekjes versieren, op de achterkant een eenvoudige tekening met Sewline en dan daar met verschillende kleurtjes overheen naaien, resultaat kettingsteekborduurwerk aan de voorkant, let wel op, dit wordt het spiegelbeeld van je tekening. Hier ook naaimachine(s), spinnewiel(en) en dat moet ik nog leren, schoolweefgetouwtje met zo'n kantellat, quiltwerk incl. ringen, brei-, borduur- en haakwerk (en de rest). Ik had zo'n Russisch naaimachientje, compleet met rood kartonnen koffertje, helaas, tijdens opruimbui weggedaan, maar die was niet zo mooi als jouw aanwinst.Reina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een dotje, veel plezier ermee.
  Wie weet kan je er ooit een top aan de bovenkant mee versieren.


  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtig machientje!! Met een heel lief steekje.
  Groet, Régine.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een poepie van een mini machientje!
  Zo leuk en klein. En zo handig zonder spoel, want net wat je zegt, die enkele keer dat ik iets op de naaimachine naai is de spoel op.
  Soms heb ik dat niet in de gaten en merk het pas aan het eind, als je stof dus nog gewoon los zit... brrrr!!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Helemaal geweldig, alleen al die koffer!!! Ik moet ook snel eens langs daar in Heinenoord. groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gaaf Jeannet!!!!

  Rieteke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oooh jeetje, wat een lief scheetje is dit !!!! veel plezier ermee

  knuffs en een fijn weekend, vero

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat is dit leuk! En wat een leuk artikel van jou in Q&Z!
  Laatst kreeg ik ook een klein naaimachientje zonder koffertje/doos-zomaar! Snapte al niet hoe het werkte,want zag geen spoeltje.Maar die is er niet-ga het ook eens proberen-lijkt me erg leuk.
  Veel plezier hiermee en goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 18. piep, wat een dotje, oh super....ben er zo gek,op op die kleine machientjes...
  ook op mijn FW

  knufje mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh...die is gááf!!! Veel plezier ermee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit is echt leuk! Alleen het koffertje al!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh Jeannet wat zal jij elk moment genieten van zo'n kleine beauty. Ik kan me nog herinneren dat ik zo'n soort naaimachientje als kind had. Alleen dat maakte niet zo'n mooie kettingsteek. Er zat wel zo'n tafeltje bij en een klem die je dan om de rand van de tafel klemde en aandraaide. Leuk joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. LIEF! Anny van rafels en rozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jeannet, I love it I have not seen one before.It will be a a lovely feature to have also the suitcase it came in .

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat Gaaf !! Ik kan mijn voor stellen dat je er gelijk verliefd op werd.

  Veel plezier er mee. Groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh, it really sews. Wonderful, wonderful little machine.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Supermachientje joh. Een geweldige aanwinst!
  Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het is zo'n heerlijk klein machientje om direct voor te vallen. Die kettingsteek is handig bij het uithalen LOL.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een leuk machientje, ik dacht dat het een borduurmachientje was. Handig, zo'n kettingsteek, zou je toch ook expres omgekeerd kunnen gebruiken? Jij nog een fijne zondagavond, ik ga snel naar nog wat naaiwerk toe. Morgen mag er weer gewoon gewerkt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Echt schattig, zo'n klein machientje! En ziet er erg mooi uit. Er is vast iets te bedenken met de kettingsteek...
  Groetjes, Francis.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.