Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 11 april 2016

Natuurblogje over Voorne

Trouwe lezers weten het wel dat ik heel erg van de natuur hou, in al zijn facetten en ook in alle jaargetijden. het is er mooi en stil er is altijd wat te zien en te horen als je je ogen en oren goed open houd.We boffen dat we hier op Voorne wonen en dat er zoveel mooie natuur om ons heen is, dat besef je niet altijd tot je eens ergens anders gaat kijken.Ik weet dat ik veel lezers een plezier doe met een natuurblogje, dus vooruit.....
Vorige week zijn we s,avonds eens even wezen kijken bij de Tenellaplas in Oostvoorne, o nee, nu zeg ik iets héél verkeerds, die Tenellaplas hoort bij Rockanje, echt wel....dat is de scheiding tussen Oostvoorne en Rockanje, maar zij ligt aan de Rockanjese kant.....laat daar vooral geen misverstand over bestaan.
Waar het ligt, ligt het, het is er niet minder mooi om.  Het was er nu een ware explosie van sleutelbloemen en wilde kleine narcisjes.
Maar waar ik eigenlijk voor ging, elk jaar overigens, was de Paarse schubwortel (klik), zeldzame halfparasiet die leeft op de wortels van een andere plant, en die hier op Voorne nog wel op sommige plaatsen voorkomt.
Gelukkig was tie er weer! wat kan je nou weer blij worden van zo,n bloemetje! Nou ja, er verdwijnt zoveel uit de natuur, ik las van de week tot mijn grote schrik dat onze staatssecretaris van economische zaken een verkiezing wilde uitschrijven over een soort van pretparkachtige natuurgebieden!
Hoe gek kan je het krijgen in ons overvolle landje? Het gewone is niet genoeg meer, ook niet in de natuur, er moet een extra beleving aan vast gekoppeld worden, het is voor veel mensen niet meer genoeg om een orchidee of een schubwortel te zien.Het moet meer en vooral grootser en belevingsgericht.
Je moet er koffie kunnen drinken, en geen gewone koffie, welnee, met broodjes en (streek)lunches en picknickmanden, en graag verharde paden natuurlijk, al dat vieze zand in je mooie schoenen.....de boswachters neigen naar obesitas vanwege alle snertwandelingen en kopjes koffie met taart aangeboden in arrangementen etc. Van rust worden we blijkbaar maar zenuwachtig.Jammer, wie naar een pretpark wil kan naar de Efteling.Niks mis mee, hoogte ( en diepte) punten genoeg daar.
Ik ben juist zo blij dat er in ons overvolle land nog een beetje ruimte is om even op te laden in je eentje in de natuur, zonder allerlei pretparkachtige stoorzenders, het is toch geweldig als je s,morgens vroeg of s,avonds in de schemering de nachtegaal hoort zingen? Is dat even bijzonder!
Enne......laat mijn ingezonden brief hierover nou als brief van de dag in "Neerlands kritische kwaliteitskrant " staan vanmorgen........
Zelfs de zang van een ogenschijnlijke eenvoudige roodborst is al meer dan geweldig voor wie daar eens rustig naar luistert met zijn ogen dicht,Weergaloos mooi en ontroerend vind ik ook de zang van de merel, elke morgen en avond , hier voor mijn raam.
En was ik eerst nog in de veronderstelling dat hij speciaal voor mij kwam zingen....:) Toen ik dat vond wist ik wel dat hij voor HAAR zijn mooie lied ten gehore brengt ;) De volkswijsheid zegt er over: Broed een merel in April, een mooie Meimaand is op til, dussszzzzz
Heel de verstilde natuur staat bol van de bijzonderheden als je ze maar wil zien.
Enfin, we gaan het afwachten of de verkiezing er komen, het eiland Tiengemeten staat als Feesteiland vast ook op de lijst.Wij hadden nu nog een heerlijk simpel avondje daar in die stilte, op een bankje uitkijkend over die prachtige plas, en de koffie? die dronken we gewoon thuis.
Zoekplaatje....zoonlief hoorde wat ritselen in het gebladerte.....
Op de terugweg zagen we tot onze blijdschap dat de molen van Rockanje ook weer van zijn twee ontbrekende wieken werd voorzien, Nederlands erfgoed, blijft mooi, want een gekortwiekte molen is het niet helemaal.
Ik heb een paar strengen mooie wol gekocht voor het babydekentje wat ik al heel lang wilde maken, puur, echt en ruikt nog helemaal naar de schapen, daar hou ik van!.Het wordt mijn eerste knipbiesproject, benieuwd of ik dat kan, knippen wel natuurlijk, maar daarna.....
Die bies er netjes omheen, niet lubberend, meerderen op de hoeken, nou zou ik er al niet aan beginnen bij deze gedachten, Uitdaging is ook om hier de achterkant echt heel mooi te breien, want die blijft wel in zich. maar vooruit, progressie in je werk moet ook ruimte voor zijn.En anders zijn er altijd nog de hulptroepen via de FB fair isle groep.
Maar eerst, eerst nog.......de andere shawl af maken, bijna klaar, nog "heul veul"draadjes afhechten, honderden, geeft niet, Zennnnnn, en de draadjes zijn voor de vogeltjes die ze gebruiken in hun nesten. Volgende keer de hele shawl. Fijne week allemaal weer!

22 opmerkingen:

 1. Heerlijk geniet ik even met je mee...mooie plaatjes!
  Tot...foto nr 12.....daar was ik niet op voorbereid !!..;0)
  pffft vlug een bakkie..zo de schrik is weer weg...maar verder blijft het genieten van je verhaal en je foto's....en dan ook nog een klein groetje van boven !!...;0)
  Hele fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie natuur bij jullie. Fijn dat we mee mochten genieten. En een stimulans om ook van de natuur hier te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk seizoen, er groeit en bloeit zo veel. Het blijft genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Jeannet al die prachtige plaatjes uit de natuur. Dat plantje ken ik niet en het kleurt mooi bij het geel van de sleutelbloemen.
  Bij het breien werk ik gelijk de draden weg tijdens het breien. Scheelt een hoop draden afwerken.
  Die parken gaan er niet komen --te belachelijk voor woorden. Daarvoor moet je blijkbaar minister worden.
  Een heerlijke geniet dag vandaag.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom moet de overheid zich toch overal mee bemoeien. Laat de natuur toch gewoon natuur zijn. We willen ook wel eens alleen wandelen en genieten van de omgeving. Al dat ge-bemoei. Lekker lopen zoals je zelf wil, ruiken wat je zelf wil. En wil je er wat van leren pak je maar een boek. Nog even en de Flevo-hof komt weer terug. Beleef de dag van je leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie natuurfoto's weer Jeannet! Ik herkende direct de pad, niet echt mijn vriend hoor! En je hebt je mening goed verwoord in de krant, maar dat kan je wel.
  Mooie bloem zeg, die paarse schubwortel. Nog nooit van gehoord en ook, bij mijn weten, nog nooit gezien. Weer wat geleerd. Nog even gezocht op Wikipedia en daar zag ik dat het witte ernaast de ontluikende schubwortel is. Geniet van deze zonnige dag en ook gewoon van de rest van de week.
  Lieve groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi stukje Jeannet! Goed dat je aandacht vraagt voor het belachelijke plan voor tiengemeten!
  Nog even mekkeren :
  Ik heb ergens gelezen dat je je draadjes niet aan de vogels mag geven omdat die dan rondom de pootjes van zitten.... Ze verstrikken....
  Ik durf dat nu dus niet meer. Wel de uit gekamde hadden van mijn katten ��
  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi stukje Jeannet! Goed dat je aandacht vraagt voor het belachelijke plan voor tiengemeten!
  Nog even mekkeren :
  Ik heb ergens gelezen dat je je draadjes niet aan de vogels mag geven omdat die dan rondom de pootjes van zitten.... Ze verstrikken....
  Ik durf dat nu dus niet meer. Wel de uit gekamde hadden van mijn katten ��
  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja hoor, schrijf maar over de mooie natuur, er genieten gelukkig nog genoeg mensen hiervan. Nu ik gepensioneerd ben, gaan DH en ik veel door Nederland en eerst riep ik ook steeds (onwetend) dat ons land overvol is, maar nu ontdekken we toch wel nog heel veel mooi gebieden, waar het rustig en groen en niet volgebouwd is. Ik woon dan wel in België, maar ik houd van ons (Neder) landje! Geniet vandaag van de zon. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben het helemaal met je eens, natuur moet natuur blijven. Gewoon van genieten, lopemd, fietsend of gewoon stil op een bankje. En we hebben nog zoveel moois in Nederland, laten we het koesteren! Succes met je babydekentje, ik vind het nogal een uitdaging, maar die hebben we ook nodig toch? Bij ons zit te merel te broeden in de klimop aan onze schuur, we zitten eerste rang straks. Hopelijk laten de katten en eksters de boel met rust, of de roofvogels. Gisteren vloog er een torenvalk tegen ons raam, heel even bleef hij versuft op de balk zitten maar vloog toen gelukkig toch weer weg. En dat in een gewoon rijtjeshuis in een dorp aan het Amsterdam Rijn kanaal! Fijne zonnige maandag!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja hoor, allemaal heel goed gezegd. Het is wel frappant dat het de staatssecretaris van economische zaken is. Alles draait om dat dooie geld. Echte levenskwaliteit is niet te koop, en staat overal vrij aangeboden als je het maar zien wilt. Ik hoop echt dat dit idiote plan niet doorgaat!!!
  Mooie fotos overigens. wij hebben ook een nachtegaal - zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super hoor die ingezonden brief. Leuk om jouw naam bij mijn lees ontbijt in de krant tegen te komen. Gelukkig speelt dat hier in het noorden minder , al die belevingsgebieden. Rust en ruimte genoeg hier. Ik ben er dol op en kom er tot rust en wordt er vrolijk van. Moet er niet aan denken dat er overal lawaai is en drukte. Bedankt weer voor je natuurblogje en veel plezier met die prachtige wol. Groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk blogje weer! Nog nooit van de paarse schubwortel gehoord, wat bijzonder. En inderdaad laat natuur natuur! Dat is genieten. Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Helemaal uit het hart gegrepen, Jeannet. Wat ik elke week weer lees over alle activiteiten op Tiengemeten... de ene beleving is nog niet bijzonder genoeg dan de andere. Hele schoolklassen duiken er de natuurspeelplaats in, en van rust is niets meer te beleven. Ik hoop van harte, dat er in dit overvolle land toch nog gebieden blijven, waar je gewoon van rust kunt genieten, en dat dat plan-voor-de-extra-inkomsten zeker niet doorgaat.
  Inmiddels heel erg genoten van jouw prachtige foto's, inderdaad... in alle stilte.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb zitten genieten van je logje en je stukje in de krant! Ja het is ongehoord wat er met Tiengemeten is gebeurd, ik zou de heren in Den Haag graag hierover aanspreken en verantwoording af laten leggen! Maar gelukkig is er voor de "gewone"mens gelukkig nog hier en daar een plekje waar je kunt genieten van de natuur zoals het bedoeld is!Geniet er maar van zolang het nog kan! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk effe mee genoten met jou in de natuur bij jullie. Kan daar ook zo van genieten hoor. Prachtig word dat zo,n schapen dekentje.............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goed Jeannet dat je aandacht vraagt voor de natuur op Tiengemeenten, zo jammer wat daar gebeurd. En nu weer de plannen om kustlijnen vol te bouwen met huisjes, we hebben zo'n mooie kust met prachtig uitzicht daar moeten we zuinig op zijn en niet vol bouwen met huisjes. groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja de natuur gaat nu goed zijn gang vooruit,de lente is in't land.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je kunt wel gemakkelijk de nestjes terugvinden als de pietjes je draadjes gaan gebruiken! De natuur is prachtig zoals hij is en we moeten daar zeker niet te veel ingrijpen...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig blogverhaal, ik geniet hier zo van, je schrijft zo goed!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik zit nog steeds te twijfelen over het babydekentje volgens de beschrijving word deze wel erg klein. Maar wel heel lief natuurlijk en voor de heb helemaal leuk!
  Gaaf je stukje in de Volkskrant en terecht!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet