Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 19 december 2016

Kerstmis 2016

Rondom de kersttijd kijken veel mensen graag terug op het afgelopen jaar.Wat maakt kerstmis 2016 tot een andere kerst dan in 2015 en daarvoor? Dat is de vraag die mij wel eens bezig houd in deze tijd.
Natuurlijk de mensen die er niet meer zijn, dat staat met stip bovenaan,mensen die wel in je hart zitten, maar die niet meer lijfelijk aanwezig zijn.Je denkt dat de scherpe kantjes er vanaf zijn, en dat is ook vaak zo, maar met sommige dagen, dan merk je dat het toch wat tegenvalt, hoort allemaal bij het leven.
Er vallen mensen weg, en er komen niet heel veel mensen voor terug, althans niet met kerst. kerst is en blijft toch vaak een feest van (naaste) familie,
Met vrienden vier je oud en nieuw, maar geen kerst, dat is een familieaangelegenheid.herinneringen lijken in deze maand wel veel meer binnen te dringen dan anders.Of beleef je ze anders? Intenser.
Ik las laatst in de Libelle van een vrouw die zei, de decembermaand is een bevestiging van wat ik mis. Ik voel dan dat ik geen deel uitmaak van wat door de meeste mensen als normaal gezien wordt, alsof ik niet meedoe met het echte leven en dat doet pijn.
Dat trof me wel, dat ze dat zo zei, ze had geen kinderen, en haar man was op jonge leeftijd overleden. ik denk dat voor veel mensen de decembermaand gauw voorbij mag zijn, om allerlei redenen.
Je kan met ernstige ziekte te maken hebben, of met financiële armoe, wat me ook heel erg lijkt juist in deze tijd waarin alles om consumptie en commercie lijkt te draaien.
Laatst zag ik een stukje op TV over de ouderen in Moldavië, daar schrok ik van, je weet dat het er is, ik stuur altijd geld voor een voedselpakket, maar het zien, het werkelijk zien wat het inhoud om in die barre kou in zo,n sjofel onderkomen te leven en een uur te moeten lopen naar de gaarkeuken, daar wordt je stil van in je eigen warme comfortabele huis, met slechts één vraag, wat gaan we eten met kerst?
Ik weet het wel, je kan niet alle ellende van een ander tot je binnen laten komen, laat staan oplossen, maar het maakt mij wel vaak wat somber als ik dat om me heen zie gebeuren, veel weten maakt niet gelukkiger.Kranten, TV, social media, het komt wel binnen allemaal en dan moet je er wat mee.Dan voel ik me medeverantwoordelijk.
Het brengt je weer wel bij de realiteit van het gewone, en het gewone geeft ons al zoveel waar je niet vaak bij stilstaat tot er weer ergens iets gebeurd wat je dat laat in zien.En er gebeurd vaak ergens iets.
Ik probeer altijd het hele jaar door met het seizoen mee te bewegen, al heel mijn leven. In de lente voel ik me anders dan in de winter, je behoeften en vermogens verschillen per seizoen, als je je daarvan bewust wordt kun je je activiteiten en je leeftempo daar op laten aansluiten,
De natuur is voor mij een rijke levensbron waar ik graag uit put.Je kunt er in deze verwarrende, soms op hol geslagen wereld op vertrouwen dat gedurende de cyclus van een jaar alles aan bod komt, dat geeft een stuk rust.Die winterrust nodigt mij ook uit tot zelfreflectie.
Waar ben ik mee bezig? Hoe sta ik in het leven? wat zijn voor mij belangrijke waarden en normen, en leef ik ook daadwerkelijk naar die waarden? Hoe kan dat anders, beter? of niet.
De laatste jaren zie je een herwaardering voor echte, pure natuurlijke materialen, hout voor de kachel, wol voor sokken en truien, spinnen, zelf bakken en braden,eten zonder pakjes en zakjes,het zijn voor mij de waarden die ik belangrijk vind, het echte, pure, ambachtelijke, wat sobere sfeertje.
Dat is voor mij altijd al de rode draad in mijn leven geweest.Naast het creatieve, met mijn handen bezig zijn. Globalisering wordt weer meer lokalisering leert zoonlief op school.Wat dat betreft zijn kinderen, jongeren, ook reflecterend.
Het gaat voor mij niet om steeds meer en meer, maar om de verdieping, niet het leven in de breedte met veel zogenaamde vriendinnen of honderden ( of zelfs duizenden ! ) FB vrienden is belangrijk, maar de verdieping met de mensen die me na staan en waar je aan een half woord genoeg hebt, of zelfs helemaal geen woorden nodig hebt.En het lijkt een trent te zijn dat daar steeds meer mensen achter komen.
Wat ik het moeilijkste vind is om te blijven streven mijn eigen waarden en normen geen geweld aan te doen ondanks dat anderen die grenzen soms ver overschrijden, het zegt meer over die anderen, niet op reageren.....mezelf niet verlagen tot dat niveau.Dat is best een opgave.
Maar nu straks eerst kerst, kerst met mijn twee mannen.De jongeling hier in huis verheugt zich er al mateloos op, ook zonder een grote familie aan tafel is het voor hem gezellig, en dat is toch fijn om te horen voor "ons oudjes"..........
Ik wens jullie allemaal een hele fijne warme kerst, wat en waar en met wie het ook mag zijn, en denk eens na in een onbewaakt ogenblik tussen de kerstkalkoen en het spektakelstuk over wat voor jou je waarden zijn. Ik ben niet zo van het "zoenen", maar voor nu maak ik een uitzondering! ;) Voor jullie allemaal! ( als je hem wil ontvangen natuurlijk ;)

Hartelijke lieve en creatieve groet, Jeannet

38 opmerkingen:

 1. Piep.., eerst en vooral ik ontvang van jou zeer graag die warme zoen..
  En je stukje weerom zo waar!
  Fijne kerstdagen!
  Knuf knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lief ...dank je :0))
  En ook zeker herkenbaar ...
  ook dat kinderen (gelukkig) blij met hun (ook al kleine) familie zijn :0)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook geen zoener en knuffelaar maar zo door de lucht lukt het me wel.
  Hele fijne kerst voor jou en je mannen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb je weer mooi geschreven...!
  Ook vanuit hier een zoen door de lucht....
  En misschien kunnen al die rondvliegende zoentjes...wel voor een fijne december zorgen !!
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ware woorden Jeannet,wij hadden dit
  jaar veel met ziekte te maken en dan zie je
  maar weer dat je blij mag zijn weer gewoon
  Kerst te kunnen vieren zonder alle
  commercie die je wordt opgedrongen van
  buiten af.
  Ik wens jou ook een hele warme Kerst met
  je beide mannen!
  Lieve groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi verhaal over doen, denken, gevoelens en beleven! En jij wilde stoppen met bloggen? Zou het niet doen......
  Hiervandaan ook een vliegend zoentje richting Zeeland.....wat Gerda al schreef: misschien wordt december daar een mooie tijd van!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ga zo door Jeanet, ik zou het zelf niet zo kunnen verwoorden maar wat je schrijft ,zo voel ik het ook. al meer en meer.
  schrijf aub door, ook in het nieuwe jaar,
  hg vanuit een verre polder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank voor een echte Jeannet-blog!
  Zo voel ik het ook en probeer zo te leven. Niet meer en meer willen maar genieten van al het moois om je heen en van wat je hebt.
  Een hug is een omhelzing en vanuit Drenthe een hele warme hug voor jou.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt wat je voelt, denkt en meemaakt weer fijntjes in woorden vertaald.
  Wat een schattig gebreid kerstboompje!
  Hele fijne, knusse feestdagen en voor 2017 heel veel gezondheid, vreugde en creativiteit. Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een wijsheid op de vroege ochtend, maar zó waar. Ook hier, al leven we niet zo sober, wel aandacht voor hen die het moeilijk hebben om welke reden dan ook. En die lokalisering, doen we al jaaaaren, wild en vlees uit eigen polders en zoveel mogelijk uit kas en tuin. Waarom een stuk vlees 5000 km laten vliegen voor het op je borg ligt als het uit je raam ook te zien, aaien en verkrijgen is? En waarom aardbeien met kerst als ze na tien vlieguren op je bord komen en ze eigenlijk naar niks smaken?
  Doe maar gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi neergezet en het geeft veel herkenning.Ik wens jullie hele fijne Kerstdagen toe en een dikke kus !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wanneer ik jouw blog lees, gaan er allerlei gevoelens door me heen. Eerst een beetje verdrietig, dan weer over de maand december. Door omstandigheden is onze kerst dit jaar ook gewoon als een andere dag. Geen versieringen, alhoewel ik er bij een ander wel van kan genieten, en gewoon eten en blij en dankbaar zijn dat onze kinderen ons uitgenodigd hebben om de kerst bij hun door te brengen. Ik ben het helemaal met je eens Jeannet en dank weer voor de goede verwoording. Groeten Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik word er stil van, je blogje, want je verwoordt zo exact, zoals ik deze maand beleef, maar ook, zoals ik zelf in het leven sta (gedeelde leeftijd?), ook in de andere maanden van het jaar. Niet meegaan met de stroom, maar blijven genieten bij een kabbelend beekje, en dan uiteindelijk hier gelukkiger van worden dan van een oceaan aan "vrienden".
  Een blogje, dat ik zeker nog een paar keer ga lezen.
  En al ben ik ook niet van de zoenen en de knuffels, hierbij een dikke knuffel en blaaskus (zoals mijn kleinkindjes dat noemen) van Ageeth. Geniet van de waardevolle momenten deze week naar Kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. *Amen* Mooi gezegd Jeannet. Ik voel mij ook altijd weer zo dubbel met Kerst. Bij het zetten van de kerstboom heel blij en naarmate alle luxe in de winkels komt met bij behorende reclames zak ik al wat weg. In januari haal ik weer adem.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik denk dat je weer veel mensen aan het denken zet ;-) Heerlijk blogje om te lezen, je verteld het heel mooi.
  Ik blijf me ook altijd verbazen als ik mensen zie stressen voor de kerstdagen, hoofdzakelijk met de vraag... wat eten we?
  Wij houden het elk jaar weer simpel, geen gestres en wat maakt dat het leven een stuk gemakkelijker ;-)
  Dit jaar een extra kaarsje op tafel vanwege mijn pa. Vorig jaar zat hij nog heerlijk te smikkelen aan tafel, dit jaar zal hij er niet in levende lijve meer bij zijn.
  Nogmaals dank voor deze mooie verwoording op je blog en je zoen is ontvangen. Wij sturen er een terug en wensen jullie hele mooie kerstdagen !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel Jeannet voor weer een mooi blogje. Genieten van de kleine "gewone" dingen van het leven. Door alle rondvliegende hugjes wordt het een geweldige december maand!
  Lieve groet vanuit De Betuwe,
  Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Helemaal waar, en op zoveel fronten herkenbaar.
  Ben niet zo'n zoener, nee... en al helemaal niet die vluchtige kus-kus-kus routine... Maar een welgemeende kus is welkom en je krijgt er ook een terug, als dank voor al je opbouwende schrijfsels van het afgelopen jaar.
  Goede kerstdagen met die fijne mannen van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig bespiegelend stuk heb je geschreven Jeannet. Goed om allemaal eens weer stil te staan in de hectiek van alledag en na te denken. Ik wens jou met je mannen een heel goede kerst! Groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat heb je dit mooi geschreven!Kijk altijd uit naar jou maandagblogje, deze zet me wel aan het denken. Ook ik leef dicht bij de natuur en door mijn Franse leven gebruik ik geen pakjes en zakjes om te koken, ze kennen het daar niet eens en als ik dan weer hier ben snijd ik gewoon alles zelf. Puur zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen.Dat kussen is een ander verhaal want in Frankrijk geven de mensen altijd een kus, hoort bij hun levensstijl, de mensen hier zijn het gewend van mij.Ik zal zeker deze dagen dit schrijven van nog eens lezen. Heel erg bedankt voor al je mooie blogjes. Heel mooie kerstdagen, samen met je gezin. Je kus neem ik aan en geef er ook een terug. Groetjes,Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voor jou ook een dikke knuffel Jeannet.
  Ik wens jullie fijne gezellig liefdevolle kerstdagen.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dear Jeannet, all my best wishes to you and your family for a peaceful Christmas and thank you for all your wise and "natural" (double meaning :a) coming from your heart and b) about nature), colorful and artistic blogposts!
  Best wishes to all your readers, too!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dank je voor je mooi verhaal het is allemaal jammer genoeg zo waar allemaal. Fijne dagen met je mannen. Liefs Elza.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ontvang hem graag Jeannet en jij weer terug van mij hoor. Je kunt zo prachtig schrijven en zo waar. Kerst Is inderdaad voor familie onder elkaar, gezelligheid hoort daar bij toch. Hele gezellige kerstdagen en gezond en creatief 2017 weer in he...........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat heb je weer een geweldig mooi blog verhaal geschreven, had een erg drukke morgen en ben er even voor gaan zitten.
  Als ik jou verhalen lees kom ik echt tot rust en wordt blij van binnen :-)
  Ik wens jou en je twee mannen een hele fijne feestdagen toe.
  Groetjes en een dikke knuffel van mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Fijne dagen samen met je mannen in je gezellige huis. Ik geniet iedere week van je blog en hoop ook in 2017 ge berichten te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Veel om over na te denken in dit wekelijkse blogje van jou.
  Fijne feestdagen gewenst!
  Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een prachtige post Jeannet! Herkenbaar, mooi geschreven en recht uit het hart. Ik ben blij dat er meer mensen zijn, zoals jij en ik, die op dezelfde manier in het leven (proberen te) staan! Daarom lees ik jouw verhaaltjes altijd zo graag, omdat er zoveel herkenning in zit. Dank je wel voor je mooie overpeinzing en wensen, en een lieve groet voor jou en je mannen xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 28. leuk he die tekening van marius van dokkum die woont hier dichtbij in ugchelen. hij heeft tentoonstellingen. boeken en kaarten. verder fijne dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat mooi verwoord, ik wens je een heel fijne kerst samen met je mannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Een prachtige kerstoverdenking. Dank je. Voor jullie ook hele fijne dagen en geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Oh wow, wat een heerlijke overdenking van alles over het hele jaar, het greep me aan. Jeannet, heb je soms journalistiek gestudeerd, wat kan jij schrijven zeg! Prachtig en ontroerend!
  Lieve Jeannet, ook van mij een dikke zoen (als je het wilt ontvangen natuurlijk)
  Liefs en fijne feestdagen, alle goeds voor 2017

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Een mooie overdenking met veel wat ik herken. De decembermaand is voor mij sinds een aantal jaren dubbel. Mijn mam was twee dagen voor mij jarig net na sinterklaas. Kerst vier ik de laatste jaren alleen omdat ik geen familie meer heb. Het blijft lastig maar ik sla me er altijd doorheen hoe moeilijk het soms ook is. Ik maak het altijd gezellig in huis dat verzacht wat maar het gemis is er niet minder op. Ik wens jullie hele fijne en gezellige dagen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Mooi en zo waar wat je schrijft....
  Van mij een grote HUG(ben ook niet zo zoenerig ) en hele fijne dagen en de allerbeste wensen voor 2017!!ik kijk uit naar je volgende stukjes... liefs en groetjes Holly.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. wat een mooi blogje, het heeft me geraakt.
  Fijne kerstdagen voor jullie en de beste wensen voor 2017. Groetjes Berbel

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Beautiful post, Jeannet! Very special and loving words. God Bless you and your family this treasured time of the year. Hug's, Carolyn

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.