Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 2 december 2013

Judasoren

Tis al weer 2 december, de eerste advent hebben we gehad gisteren, trouwe lezers weten inmiddels dat het voor ons de tijd is om traditioneel de Anna Berger ster op te hangen.De donkere dagen voor kerst breken weer aan.We hebben iets grappigs gevonden in de tuin.
De meeste mensen zullen vast wel eens van judaspenning hebben gehoord, een prachtige plant van het vroege voorjaar die paars of wit bloeit, waar je in de zomer niets van ziet en die zich dan later in de herfst manifesteert met verrassende, in het zonlicht glinsterende penningen die het zo goed doen in bloem en kerststukken, maar waar  ik het hier over heb zijn Judasoren, vraag me niet waarom ze zo heten, misschien omdat ze op de oren van judas lijken ?
Het is een prachtig gezicht, zo,n zwam in een boom,maar ja, daar gaan we weer...ieder voordeel heeft zijn nadeel, want de boom waar ze in groeien is er helemaal niet blij mee.Het ondermijnt zijn krachten en hij was dan ook al helemaal scheef gewaaid.Je schijnt ze goed te kunnen eten, mwah.....ik weet niet of ze er hier thuis wel van houden.Hier (klik) zie je nog veel meer prachtige afbeeldingen.
Manlief heeft hem al omgezaagd, maar het onderste stuk dus met de Judasoren heeft tie op mijn verzoek laten staan.Zelfs in de winter is er nog wel van alles te beleven in de tuin als je goed kijkt. Het is eerder donker s,avonds en later licht s,morgens, waardoor we de reeën niet zo vaak meer zien.
Dat ze er wel degelijk zijn bewijst de aanwezigheid van dit soort plekken in de tuin, omgewoelde stukken grond  waar ze heerlijk hebben liggen slapen. Gisteren zagen we ze weer s,morgens vroeg.
En echt vlak bij het huis, fijn gevoel dat ze zich blijkbaar hier net zo thuis voelen als wij.
Tuurlijk zorgen wij daar ook wel voor als goede gastheren, de tuin ligt bezaaid met valappeltjes, die hingen allemaal ergens hoog boven in de boom waar wij slecht bij kunnen en dus delen we die overvloed graag met zoveel mogelijk beestenspul.
Van de week kwam ik achterin de kast dit gedeukte en gehavende blikje tegen, gaat van vader op zoon staat er op het deksel....nou, in dit geval gaat het van moeder op dochter...want wat mag er dan wel inzitten ?
Allemaal kaartjes met sokkenwol, sajet zoals dat heette, ik weet het nog wel hoor, dat mijn moeder s,avonds zuchtend de sokken van mijn vader stopte, altijd gaten in die sokken van de klompen.Wordt nu toch niet meer gedaan? of komt het juist weer terug omdat er steeds meer sokken gebreid worden?
Een eigen gebreide sok, daar weet je van hoeveel werk het is, daar heb je je mee verbonden, en die gooi je dus niet zomaar even weg.En dat is het, de verbondenheid met de dagelijkse dingen lijken we wel steeds meer kwijt te raken, en als je je niet met iets verbonden voelt, voel je je minder verantwoordelijk, in alle opzichten.Weten jullie wat één zo,n kaartje kostte vroegûh? 7 cent!Kom daar nu maar eens om.......
Ik heb al mijn licht donker blokjes tot een lap aan elkaar, ong. 1 meter in het vierkant, nu ligt het even stil, want ik wil er een mooie rand omheen, en tja.....er groeien hier dan wel judasoren aan de bomen.....maar nog steeds geen stofjes, dus daar moet je voor naar een "randenwinkel" En dat zou nou zomaar eens even kunnen duren......Fijne week allemaal weer!

32 opmerkingen:

 1. Ik had nog nooit Judasoren gezien, dus weer wat bijgeleerd!!! Leuk die stopwol, ik had er ook terug gevonden in een doosje van mijn grootmoeder. Je quilt ziet er weer mooi uit.
  Grtjs Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, je nieuwe top! Ook de Judasoren en Judaspenning; geniet ervan. Hopelijk blijft een Judaskus je bespaard!
  Fijne dag,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het toch altijd gezellig buurten bij jou en ik leer er ook nog wat van, want ik had nog nooit van judasoren gehoord.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een prachtig doosje met stopwol,.. hier ligt er ook nog een doosje met stopwol. Mijn gebreide sokken doe ik niet zomaar weg,.. misschien leren stoppen?

  hahaha,... jij ook een fijn weekend!
  ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Had weleens gehoord van Judasoren, maar nooit gezien.... eetbaar? ik vind ze er net zo glibberig uitzien als de paddenstoelen die aan de voet van mijn vaatwasser groeiden, toen die aan het lekken was geweest en de isolatieplaten onder het laminaat volgezogen waren met nat....
  Leuk blog heb je. Groet, Rya Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, Judasoren, dat heb ik nog nooit gezien of gehoord. Mooi vlezig lijken ze ook wel op de foto. Je top is weer prachtig. Fijne dag nog, groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's van de judasoren en je top is heel mooi!
  Groetjes en een fijne dag, Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een prachtig gezicht deze Judasoren aan de boom, maar eten dat lijkt me niets. Je top is ook prachtig geworden en je vindt vast een mooie randenstof. Fijne dag, groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik stop ook nog sokken uit de winkel hoor, al is mijn stopwerk niet echt perfect aar ze gaan daarna toch weer een poosje mee.
  I

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het doosje komt me wel heel bekend voor. Volgens mij had mijn vader er vakjes ingemaakt voor zijn spijkertjes. Waar het gebleven is? Wat moet Joost toch een hoop weten.
  Fijne week groetjes Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lijkt me een erge straf... zo een randenwinkeltje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto van die judasoren, en wat gezellig dat de reeën die appeltjes komen eten, bij ons komen ze ook wel langs, maar wij hebben geen appelboom bij huis staan!
  Wel komen er iedere dag een koppel fazanten door de tuin schrobbelen, gisteren vlogen er zelf 6 in de walnotenboom naast ons huis, heb er ook een foto van gemaakt!
  Sokken stoppen doe ik nog steeds, bij mij thuis werd er vroeger van die kaartjes wol verkocht, en daar heb ik er nog een heleboel van, ik gebruik ze nog steeds!
  Het is weer een heel leuk blogje Jeannet!

  Fijne dag, Betsie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Weer wat geleerd, over Judasoren:)
  Ik heb ook van die kaartjes van mijn oma. En hier in deze omgeving hadden ze sajet verbasterd tot 'seeet'. (weet niet hoe ik het anders moet schrijven om de uitspraak over te laten komen)

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Jeannet,
  Zeg je nou alweer fijn weekend?
  Beetje vroeg toch voor de maandag?
  Maar je blogje is weer heerlijk hoor, dat dan weer wel.
  Fijn weekend dan maar

  alvast.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Wietske.....de vader is de wens van de gedachten zeker....maandagmorgen...Brrrr, ik ga het even veranderen, je bent wel opmerkzaam en scherp!

   Verwijderen
 15. Wat een heerlijk blogje alweer, zo gezellig met een kopje koffie!

  Prachtig die foto's en leuk die traditie van de advend-ster!

  De meeste sokken brei ik met een versterkte hak in en als ze dunner worden eerst mazen! Ook bij ellebogen van truien! :-) Stoppen en mazen heb ik ooit met tegenzin gedaan.

  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, nu kwam het op tijd binnen, je blogje, dus lekker onder de koffie genoten van de prachtige zwammen (had ik nog nooit van gehoord, ken alleen een Judaskus, maar dat is heel wat anders) en reetjes en de supermooie quilttop! En de stopwol, zo herkenbaar...mijn moeder heeft nog heel wat kaartjes van mijn oma liggen, gelukkig, kan ik er evt. mijn sokken mee stoppen, maar gelukkig nog geen gaten, want uiteraard ben ik blij met mijn zelfgebreide sokken, daar kan geen winkelsok tegenop!
  Het was weer een heerlijk maandagochtendlogje, bedankt!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig deze oren, de stopwol kaartjes heb ik weggegeven aan het museum in Leeuwarden ze waren er blij mee. Heerlijk al die prachtige dieren om je huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi die ster in de kamer en die judasoren is een mooi gezicht. Wat dat betreft hou ik enorm van de herst, vooral vanwege de paddenstoelen en zwammen.
  Sokken stoppen ... jahoor, hier gebeurd het volop door Michiel ;-) Die heeft zo vaak gaatjes in zijn sokken hihihi. Hij verzameld er altijd een deel en begint dan met stoppen.
  Wat is je quilttop toch prachtig geworden !!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja die judasoren heb ik vorig jaar ook in het echt gezien, was even de naam weer kwijt, dus maar goed je blogje.
  Mooi je quilt met lichte en donker blokjes...................liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo oud ben ik nog niet maar ik heb ook nog sokken gestopt, dan deed je er zo'n zalf blikje in. Die was aan de onderkant wat ingedeukt, ging het stoppen beter.
  Leuk om zo de reeën dicht bij te hebben.

  Groetjes,
  Marga*

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooie glas in lood ramen hebben jullie in huis!
  En dan die lekkere gedekte tafel in de tuin, bergen appeltjes.
  Ik vind die Judasoren heel apart, maar niet echt aantrekkelijk om te eten, maar misschien zijn ze wel erg lekker.
  Die kaartjes sokkenwol... ik heb ze ook nog van mijn moeder.
  Moest ook leren sokken stoppen, maar dat is echt nog heel moeilijk hoor.
  Gelukkig had ik er geen aanleg voor.
  Nu moet je weer randstof kopen, hè bah, weer naar de quiltwinkel, wat hebben quilters het toch zwaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk dat je met eenvoudige driehoekjes door het licht/donker gebruik zomaar zo'n leuk patroon krijgt. Ben benieuwd naar de rand die je gaat kiezen strakjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtige top! En die sokkenwol, ik heb van mijn oma nog een Tjoklat-blik met stopwol. Ook een map met naalden, 80 stuks in verschillende maten; 10 cent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtige top! En die sokkenwol, ik heb van mijn oma nog een Tjoklat-blik met stopwol. Ook een map met naalden, 80 stuks in verschillende maten; 10 cent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooie top heb je gemaakt! Ben benieuwd naar de randenstof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Jeanette ik heb een vraagje over jouw prachtig top het is voor ij een grote wens die te maken maar hoe groot zijn de driehoekjes bij jou vindt het zo mooi jouw top .

  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik krijg spontaan zin om een sok op de pennen te zetten. En dat terwijl ik zo heerlijk bezig ben met mijn hexjes. Heb er net een blogje over geschreven. Heerlijk blog heb je...........

  BeantwoordenVerwijderen
 28. dank e wel Jeanette voor je antwoord. ik ga eens kijken naar zo,n corner trimmer.
  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Jeannet je heb me op een schitterend idee gebracht. Je quilt zag ik al op facebook en omdat onze Quiltclub volgend jaar met blokjes gaat werken, kwam jouw idee reuze van pas, thanks.
  Op mijn blog staat er het een en ander over te lezen.

  Vrolijke groetjes Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Marja van de Nes4 december 2013 om 07:40

  Hoi Jeannet, nu ik die stopwol weer zie, duikt bij mij weer een vraag op. Ik heb me altijd al afgevraagd waarom sokken niet gestopt worden met een restje van de oorspronkelijke wol. Dat is toch veel mooier? Heb het zelf nooit gedaan of geleerd en mijn moeder was er ook niet van...

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet