Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 13 december 2013

De kleine dingen.......

Iedereen die mijn blog regelmatig leest weet dat ik er regelmatig over schrijf, over de kleine dingen in het leven, de kleine dingen die zo groots zijn dat ze het leven de moeite waard maken om geleefd te worden.
Soms gaat het allemaal niet zoals je het zou wensen, en juist dan zijn die kleine dingen, waar je anders aan voorbij zou lopen, of als vanzelfsprekend zou aanvaarden, opeens erg belangrijk.
Het is dat mooie boeket wat je koopt voor jezelf en wat mateloos genieten is, elke dag weer als je het ziet staan.
En s,avonds na het eten, naast de snorrende houtkachel, voor het nieuws, breien aan een shawl, niets bijzonders, en misschien juist daarom wel zo bijzonder.Dat je daar zit, en dat je dat kan, en er ook nog plezier aan beleeft.
Het genieten van je eigen omgeving, je huis, je huis tot een gezellig thuis maken, in eerste instantie voor jezelf en je familieleden, maar ook een plek waar anderen zich welkom voelen in graag komen.Het kijken vanuit de serre naar de vogels aan hun vetbollen en naar de haas en de reeën bij de appeltjes.
Het kaartje wat op het juiste moment op de mat valt en je even beseft dat er ook aan je gedacht is door een ander, of het onverwachte bezoekje van een lieverd zodat je je gedachten weer even op wat anders kan focussen dan dat wat minder goed gaat.
Je kunnen verliezen in een hobby is iets heerlijks waar je ook in het klein van kan genieten, daar zijn we het wel over eens denk ik. Het zit hem niet in het overal heen reizen en vliegen en niets willen missen van het leven, je mist misschien juist wel meer omdat je aan de details, de kleine dingen, voorbij loopt door alle drukte.
Het gaat om hoe je je innerlijk voelt en niet om hoe je je presenteert aan de buitenwereld.Een mens kan maar een bepaalde hoeveelheid informatie en indrukken verwerken.
Ik ben overigens aan iets kleins bezig wat uiteindelijk iets groots moet gaan worden, helemaal met de hand, zo vreselijk leuk! Traditiegetrouw begin ik in de decembermaand altijd aan iets nieuws, volgende keer zal ik er uitgebreider over schrijven, want tis me leuk........
Het kleine is ook, als een pubert koud en verwaaid met zijn blonde krullen in de wind uit school komt en even langs "Appie" is gereden voor poffertjes om te eten met zijn ouwe moeder, omdat tie weet dat ze niet zo lang kan staan in de keuken om ze zelf te bakken........( en ze natuurlijk zelf errug lekker vind......)
Het is ook de aandacht die je neemt om de jaarlijkse kerstkaarten te schrijven. Ik hoor vaak mensen om me heen zuchten dat ze daar zo,n hekel aan hebben, dan denk ik, niet meer doen als je er zo over denkt, of het anders gaan doen, even dat stukje aandacht voor die ouwe tante, even stilstaan bij de relatie die je hebt met diegene die je een kaart schrijft, een paar persoonlijke woorden, het maakt zo,n verschil en is het nou zoveel meer werk?
En zo gaan we verder in de aanloop naar kerst.Wij lezen al jaren dit boek van Jaap ter Haar, uitgegeven in 1998, zijn beschrijving van de beleving van Otje en Nennie van de kerst raakt me steeds weer. Fijne dag allemaal weer!

30 opmerkingen:

 1. En zo is het maar net.
  Geniet er maar lekker van in je prachtige serre. Wat een zalig plekje joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo is het,gewoon gezellig en geniet van het leven,veel liefs irena

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laten we het maar niet hebben over de serre! Wat een prachtige plek!!!!! En je quilt, NATUURLIJK herken ik dit. Raad eens wat hier op t programma komt deze kerstvakantie of weekend nu Robin af is.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die serre , wat een heerlijke plek !
  Spannend, een nieuwe quilt op stapel. Ben benieuwd.

  Goed weekend, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke serre heb je en wat een fijn verhaal ! Sinds een paar maanden zijn wij met pensioen en iedereen roept ,ohhhh dan kan je lekker veel reizen en weg maar wij willen thuis, lezen, handwerken, wandelingen op t strand/bos, gewoon in de stoel met een kop koffie helaas vinden veel mensen dit burgelijk maar wij vinden het heerlijk, net als jij en daat gaat het om in het leven! Dank je wel en een heel mooi weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een herkenbaar verhaal, genieten van je huis, de persoonlijke kerstkaarten en het boek van Jaap ter Haar. Ik heb het mijn kinderen voorgelezen en nu heb ik het opnieuw gekocht om aan mijn kleinkinderen te kunnen voorlezen.
  Dank en een fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAt pen je het zo mooi neer.Genieten van de kleine dingen,dat doe ik ook.
  En ooo wat leuk je serre ,daar moet het heerlijk genieten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. piep, mooi blogje, en oh zo waar, als je een kasteel van een huis hebt, maar ér is geen warmte....dan leef je beter in een hutje op de hei waar dat gevoel wel is...
  ik voel het erg snel als ik ergens voor het eerst kom....
  en bij jou zie en lees ik het gewoon, gezelligheid alom, geniet van je nieuwe project en ben benieuwd naar het vervolg
  knuf miekr

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal mee eens--het zijn de kleine dingen die het doen...
  Een goed weekend en veel plezier met je nieuwe project.En hopelijk komt je knie weer in orde,want niet goed uit de voeten kunnen is zo vervelend.
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooh Jeannet, wat een pracht verhaal. Ik zal hier met m´n pootje omhoog ook wat meer gaan genieten en wat minder mopperen! Hoop inderdaad dat het met jou knie de goede kant op gaat en succes met je nieuwe project. Dikke knuf en kus, Ina uit het mooie Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mee eens, vooral van het kleine genieten. Verder zie ik weer het begin van iets moois. Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zit op die mooie bank, met de opgevouwen quilt erachter, inmiddels uitgevouwen over me heen. Koppie thee erbij, en genietend van die prachtige glas in lood ramen en van de grootheid van de natuur, die dwars door je ramen naar binnen komt. Daar knap ik van een week griep gigantisch van op! Dank je wel 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En de kunst is om te genieten van al die mooi kleine momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk liefdevol stukje heb je geschreven Jeannet!
  Dat doet een vermoeid lijfje goed.
  Heb net de kerstboom opgetuigd, dus ik kan nu ook gaan genieten.
  Wat heb je een prachtige serre in mijn lievelingskleur groen geschilderd, met prachtige glas in lood ramen.
  En de gezellige bolletjes staan ook al klaar om te gaan bloeien.
  Dat is inderdaad allemaal genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja Jeannet, je hebt helemaal gelijk. Je niet gek laten maken in deze decembermaand is ook belangrijk. Fijne dag nog. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Jeannet,
  Dank voor je mooie woorden.
  Het zet mij (ook) weer even aan het denken.
  Over de gewone daagse dingen die heel bijzonder zijn.
  "Wie zich gelukkig voelt.
  met het geluk van anderen,
  bezit een rijkdom zonder grenzen".
  Lieve groet van Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben het helemaal met je eens, ik kan ook zo genieten van de kleine dingen om mij heen.
  En wat zit je daar gezellig in jouw serre, rondom in de natuur.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi blogje, en helemaal waar... Ik hoef echt niet overal heen voor mijn vreugde, die heb ik al genoeg als ik naar mijn (kleine) hond kijk, mijn (klein)kinderen en mijn kleine
  (applicatie)werkjes niet te vergeten. Ik heb nog een mooie
  one-liner voor je, helemaal van toepassing voor quilters,
  ooit gesproken door Vincent van Gogh: "Great things are done by a series of small things brought together".
  Fijn weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Jeannet, je raakt me weer eens met je woorden hier op je blogje. Zo echt waar en heel goed geschreven.

  Liefs en geniet maar lekker van je gezinnetje,
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig blogje heb je weer geschreven, je weet het precies te zeggen waar het om gaat.
  Mensen vergeten in de drukte nog wel eens juist die dingen waar het om draait, ze zien het vaak ook als "gewoon" aan, terwijl dat juist die dingen zijn die het leven zo mooi maken.
  Geniet van de kleine dingen in het leven, is al heel lang mijn motto, want daar draait het juist om.
  Ook niet kijken naar de dingen die je NIET kunt, maar juist kijken naar die dingen die je WEL kunt ;-)

  Je nieuwe blokje ziet er trouwens weer geweldig uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. mooie woorden Jeannet en ook voor mij helemaal waar.
  je blokje herken ik ;-)) heel veel plezier met het maken van deze prachtige quilt .
  groet Ineke Marijnissen-van der Molen

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een paar daagjes vrij...in aanloop naar kerst...wat doe ik nou het eerst en wat het laast..druk druk druk dus....
  en dan pakt sofie mijn hand als we samen even puzzelen..engeeft er een kusje op oma lief...en ik smelt...wat nou druk...ik ga nog een puzzeltje maken en daarna lekker samen tekenen...:0)))
  Morgen ben ik wel weer druk....
  je hebt het allemaal weer mooi verwoord !!!
  Fijne avond....

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk en herkenbaar al die dingen die je beschrijft! En grappig: de shawl in wording die je laat zien lijkt een beetje op de grove versie van de sonnensegel shawl die ik aan het breien ben. ( zie blog)

  Groet,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. "Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen...", wie zongen dat ook alweer?? Er is nog zo'n liedje uit een ver verleden (uit mijn jeugd) "Little things mean a lot..."
  "Tel slechts de heldere uren...."en "Tel je zegeningen..."Je hebt helemaal gelijk en fijn dat je dat zo onder woorden hebt gebracht.... zo'n reminder is soms broodnodig.
  Dank je wel Groet, Rya Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben hier terecht gekomen via het blog van Marion (365 minder of meer) en ben gelijk gevallen voor je stukjes, je foto's, je quilt en alles wat erbij hoort.
  Ik kom graag weer terug.

  groeten Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heel mooi gezegd....
  Groet Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een heerlijk plekje. Je zit gewoon "midden" in de natuur...

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.