Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 27 december 2013

Kerstvakantie

We hebben de kerstdagen weer achter de rug, je kijkt er altijd enorm naar uit, de hele decembermaand vind ik altijd gonzen van drukte, je voelt het overal,lekker eten, delen met elkaar, bezoekjes, onverwachte cadeautjes in wat voor vorm dan ook, en dan opeens....kerst, stilte.....vroeger waren de winkels dicht, net alsof alles en iedereen onder een dikke deken is verborgen...en dan is het weer voorbij, zomaar, opeens, weer bijna een heel jaar voorbij!
We doen veel, en we doen weinig, tis maar net hoe je het ziet. Met het lekkere weer worden er buiten op het erf werkzaamheden verricht. De wilgen die zo kenmerkend zijn voor "de Wilgenhoek"worden tot knotwilg geknot.
De bladeren zijn nu wel gevallen na de laatst storm, dus dat is een heel geveeg, als je alles laat liggen tot het voorjaar is het zo veel werk, en er ligt nu nog genoeg. De storm was overigens wel spectaculair.
Ze hadden het nu eens niet voorspeld, en toch woei er een straffe wind afgelopen dinsdag. Nou zeg ik altijd dat ik nooit op strand kom, en dat is ook zo, bijna nooit, alleen als ik welhaast zeker weet er niemand tegen te komen......Dat was dus nu wel het geval.
Wat een wind zeg, mijn hele broek was nat van het opspattende zeewater. De muizenissen waaiden wel uit je hoofd voor zover ze er in zaten natuurlijk. Het was mooi om zo in het midden van dat natuurgeweld te staan, je voelt weer even dat je leeft, dit was bij de Haringvlietdam en de vuurtoren van Hellevoetsluis.
En we hebben de DVD van de nieuwe wildernis gekeken, op TV, en we hadden de DVD al gekocht, wat een geweldig spektakel, en dat in het dichtstbevolkte land van Europa! ongelofelijk mooi en indrukwekkend om te zien.
Blokjes zijn er ook gemaakt, geknipt en genaaid, maar ik weet niet hoe dat jullie vergaat.....ik blijf moeite houden met de naadjes aan de achterkant.
hoe ik het ook doe, molentje in het midden, met de hand, met de machine.....op het moment dat ik de blokjes aan elkaar wil zetten krijg ik steevast problemen.
De naadjes lopen niet naar links en naar rechts, soms knip ik ze zelfs in....ik weet het....een doodzonde als quiltster, maar wat moet je dan? Ik zou wel eens graag willen weten hoe anderen dat doen, vooral met die zandlopers met vier driehoekjes bij elkaar vind ik het steeds weer een hachelijk avontuur......
Snappen jullie wat ik bedoel? Het is een hele toer om niet een dikke prop in het midden te krijgen en de naadjes netjes links/rechts tegenover elkaar te krijgen,erg  moeilijk uit te leggen als je dat nog nooit hebt gehad, heeft niets met de rek te maken, en ik werk al met de MM mallen..., tips zijn meer dan welkom overigens, ik moet er nog wel wat naaien.
Verder heb ik nog een paar echte sitsen gewassen, ik hou niet van sitsen, of nee, dat is niet helemaal waar, ik hou wel van sitsen maar ik hou niet van dat stugge glanslaagje, dat ik daar vast ook al niet de enige in ben bewijst wel het feit dat Petra nu een serie heeft uit laten  komen zonder glanslaagje, en dat werkt perfect,maar deze lagen er nog, overigens helpt dat wassen ook niet echt, ze blijven stug.
Vergeet ik haast te vertellen wat ik een leuk cadeautje voor mezelf heb gekocht met kerst....een werkelijk prachtig boek voor wie van landelijk wonen houd en van blauw, mooie sfeer om bij weg te dromen en inspiratie op te doen, ze verkopen het o.a. bij de Quilthoeve.En zo is er al weer bijna een hele vakantieweek om, een hele week! Nog maar één te gaan........fijn weekend allemaal weer.

27 opmerkingen:

 1. Kan YouTube je uit de brand helpen? Missouri Star Quilt huppeldepup geeft heel duidelijke filmpjes met uitleg.
  Tismaareenidee.
  Jouw werk ziet er altijd zo tot in de puntjes verzorgd uit, dat ik geen idee van jouw moeite had :>)
  Fijne tweede vakantieweek en alvast een dito jaarwiseling.
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, das de voorkant Jeanneke....nee hoor. grapje, maar deze naadjes vind ik echt moeilijk.

   Verwijderen
 2. Toch is het plak/scheurvlies proberen ?
  Dan kan het niet fout gaan, stofje rekt dan niet...
  Goed tekenen en knippen dan past het altijd ;)
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft met de naadjes te maken Sis, niet met de rek van de stof, ik begrijp dat het moeilijk uit te leggen is

   Verwijderen
 3. Heb je wel eens de mallen van marti Michel geprobeerd?? En dan de lange kant van de mal op de draadrichting .......schijnt goed te werken:-) :-) ik ga er een cursus mee volgen bij het quilterspalet 1x per twee maanden:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die gebruik ik al Dia, het heeft echt met de naadjes te maken, moeilijk uitleggen....

   Verwijderen
 4. Ik heb altijd hetzelfde probleem, wordt er ook een beetje narrig van, tegenwoordig zet ik het stoomstrijkijzer er gewoon op, zo plat als een dubbeltje wordt het dan niks meer van te zien.
  Ben wel benieuwd hoe andere dit op[lossen.
  Groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat doe ik dus nu ook Els, of ik knip ze in, maar er moet toch een betere manier zijn? En soms passen ze wel, maar vaak ook niet.

   Verwijderen
 5. als de top gequilt is zie je er niets meer van! Dat is wat ik me voorhoud als er weer eens een naad de verkeerde kant op ligt! Niet netjes van me, maar zo houd ik er wel lol in!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst: geweldige foto's van de schuimende, woeste zee, heel indrukwekkend! Nog een tip met die naadjes: ik was altijd aan het pietlutten om de lichte naadjes onder de donkere stukjes te krijgen, maar doe dat nu niet meer. Ik leg het geheel op zijn kop op de strijkplank en strijk alle naadjes in 1 richting, met of tegen de klok in, en als laatste leg ik dat molentje in het midden open, strijkijzer erop (zonder stoom, anders ziet het er aan de voorkant niet zo fraai uit), en dan is het echt mooi plat. Ben aan Phebe's sterretjes begonnen en dit werkt goed (ik hou overigens nog wel een klein beetje rekening met het doorschijnen van de naden en bekijk van tevoren welke strijkrichting het gunstigst uitvalt). Ik hoop, dat je er wat aan hebt. En verder niet teveel over piekeren, want ook al zijn de achterkanten vaak een wanhoop, de tops worden toch vaak prima in orde, Enne, dat inknippen, dat zou ik echt niet meer doen, hoor...
  Fijn weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je maakt van die mooie dingen , dat probleem van de achterkant heb ik dus nooit geweten. Ik kan je niet helpen ben nog maar kort met lapjes bezig en vind dat ook lastig.
  Soms heb ik geluk en is het zo netjes een molentje en dan weer niet. Prachtige foto's van de storm. Het is nu bij ons een flinke storm en bijna nacht zo donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja het is erg en nu alweer bijna weekend, hoe zullen we deze dag noemen vrijemaandag? Maar het is best wel lekker even niks moeten. Gezellig met boekje in een hoekje op de bank.

  Geniet van de dagen tussen Kerst en oud-en nieuw ze komen maar eens per jaar. Groetjes Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk als je zo van de dagen kunt genieten en van de natuur! Hier zijn alle bomen ook geknot een week of twee geleden en gelukkig valt er bijna geen blad meer, want dat was ik weer goed zat! Maar nu nog hopen op een echte winter, met sneeuw en ijs en de tijd om er van te genieten! Je stofjes mogen dan stug zijn, ze zijn wel schitterend! Ik heb geen idee hoe het anders moet, maar ik naai eerst repen en strijk dan alles naar een kant en dan de volgende reep naar de nadere kant, zo krijg ik de minste problemen met het aan elkaar zetten, maar het blijft lastig!
  Succes, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zou er niet zo mee zitten , met die naadjes .Het is de achterkant en je hoeft niet vlak langs de kant te quilten.
  In ieder geval niet inknippen en stomen.
  Ziet er op de foto prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ik had het zelfde probleem, kreeg de boel maar niet netjes aan de achterkant. Nu zet ik ook flink het strijkijzer er op en laat de boel de boel. Jammer, je hebt er niks aan maar je quilts zien er prachtig uit dus maak je niet te druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige natuurfoto's Jeannet, daar kan ik van genieten. Jammer genoeg moeten wij altijd een eind rijden om van de zee te genieten.
  groetjes
  Wietske
  p..s die quilt van Herman komt nog wel hoor, hij is al aan het ontwerpen geslagen......
  Vindtie ook leuk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er ook altijd problemen mee, tot een quiltvriendin mij vertelde dat je niet tot het einde door moet naaien, dus je naait de naadtoeslag niet dicht aan het eind, dan kan je de naden allemaal naar dezelfde kant strijken en hoef je ook niets in te knippen.
   Hopelijk heb je hier wat aan.

   Groetjes
   Ines

   Verwijderen
 13. Wat vliegt de maand december altijd om he. Mooie strandfoto's. Die naadjes blijven altijd lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Met die naadjes kan ik je niet helpen, het enige wat ik doe is het strijkijzer erop zetten zodat alles plat wordt en hoe het aan de achterkant dan valt ? Het is plat en daar gata het me om LOL
  Mooie foto's van het storm geweld !!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb even alle "oplossingen" gelezen hier op jouw blog.
  Ik snap precies wat je bedoelt.
  Als ik een lange sliert met blokjes aan elkaar heb, strijk ik ze eerst.
  Dan maak ik dan molentjes van elke blokje, precies zoals ik het geleerd heb.
  Het probleem begint pas als ik daarna de lange stroken aan elkaar naai. Als je probeert om de naadjes die bij elkaar komen tot molentjes te strijken.... dat gaat dus niet.
  Mijn man gaat altijd maar snel naar boven als ik een top ga strijken... want brrr..!!! Dan word ik nog wel eens boos.
  Maar de tip die de meesten gaven: op het laatst zet ik boos het strijkijzer er op. Inderdaad later zie je aan de voorkant niets meer van het geprop van de naadjes aan de achterkant.
  Met quilten heb je daar dus last van als je er doorheen wilt met je naald.
  Soms hebben we het best moeilijk hoor als quilter :-(
  Naadjes inknippen is ook een optie, maar niet zonder risico, dus dat heb ik nog nooit gedaan.
  Als je de quilt vaak wast, is het toch een zwakke plek denk ik.
  Veel succes, de quilt wordt prachtig en dat is het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk blogje toch weer. Zó gezellig, dat ik af en toe even bij je om de hoek kan kijken!
  En wat ben je allemachtig snel, met al die driehoekjes alweer aan elkaar!
  Helaas kan ik je géén zinnig advies geven over de kruispuntjes. Maar het af en toe stiekem inknippen komt met bekend voor, hihi.
  Geniet nog maar lekker van je tweede vakantieweek!
  groetjes van Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hebt een prachtige molentjes gemaakt !!! je kleurgebruik vind ik super.
  Wanneer je 1 molenblokje hebt gemaakt zitten alle naadjes naar 1 kant gestreken. Dan ga je daarna 4 van die molenblokjes aan elkaar naaien en ook daarvan strijk je de naadjes naar 1 kant. en zo zet je dan al je molenblokjes aan elkaar.. telkens de naadjes naar 1 kant strijken.
  Dat moet lukken toch?? en anders zoals de meeste doen gewoon "bats" de strijkbout erop..LOL.. maar niet wanhopen hoor.. het lukt vast wel. Fijne vakantie nog !!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Love your quarter square triangles. They are so difficult to put together and have lay nicely. Beautiful work regardless!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Molentjes, pijn in je buik zou je ervan krijgen. Toen ik nog maar net quiltte heb ik ooit eens een video van Ginny Beyer (schrijf je dat zo) gezien. Toch best een mevrouw met een aardige quiltnaam. Die zet ook gewoon 'bats de bout erop!". dat stelt mij tot op de dag van vandaag gerust. Ik maal niet om molentjes, want wat Ginny kan, kan ik ook. Het ziet er weer helemaal lekker en gezellig uit bij jou! Gewoon lekker genieten, fijn weekend, en ik wens je nog een heerlijke vakantieweek toe samen met de mannen thuis. Doeg,

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik begin altijd rustig met alles naar een kant maar al gauw is het hup het ijzer erop en met de punt de molentjes.
  Fijne bakantie nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik doe de " Supergoof-methode" met een paar dikke boeken :-)!

  Groetjes Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De laatste keer dat ik de molentjes maakte heb ik alle naden open gestreken. Toen werd het heel mooi plat.
  Groetjes Martine

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet