Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 24 juli 2015

De Zaan

En toen waren pubert en ik weer thuis van een héérlijk klein weekje Zaanstreek met als absoluut hoogtepunt de Zaanse Schans.Ik heb in heel mijn leven niet zoveel molens gezien als deze week.Maar.....met genoegen, geniet maar even mee.Maandag hadden we een date met Jacqueline en haar zoon Tristan.Dat was al heel gezellig.
Alle clichés die betrekking hebben op de Zaanse Schans zijn waar, want ja, er waren veel Japanners,
En ja, het was er hartstikke druk, en ja, het was er ook geweldig leuk. Wij zijn en aantal dagen geweest en dat had als voordeel dat je alles op je gemak kon bekijken, en de Zaan haast voor je alleen had als je s,avonds nog eens ging kijken.Wij gingen gewoon elke dag even "langs de Schans" als het geen twee keer was.
En dat was alleszins de moeite waard. Het is een leuke gemoedelijke plek waar je veel kan zien, open lucht museum op de werelderfgoedlijst van Unesco, bezocht door 1.5 miljoen toeristen per jaar vanuit alle windstreken, die allemaal komen om die prachtige Hollandse molens te zien, en prachtig zijn ze.
Ik kan het alleen maar beamen, je zou denken, een molen is een molen, okay, maar zo is het niet, hier op de Zaanse Schans staan wel hele bijzondere, bv het Jonge Schaap, de houtzaagmolen, een heerlijke houtgeur in de molen van vers gezaagd hout komt je tegemoet, Voor mijn eigen jonge schaap ging er een wereld open, hier had hij zich zoooooo op verheugd.
Wij boften enorm dat we een aantal dagen hadden, want draaien doen ze al snel, maar werken is een ander verhaal, daarvoor moet er genoeg wind zijn, en dat was er, dus we hebben het helemaal kunnen beleven.
De molenaars stonden versteld van al zijn kennis van alle ins en outs van de molen, ik heb inmiddels ook een beetje een tik van de molen gehad na al deze dagen........
Deze boomstammen, die een jaar in het water hebben gelegen,  worden door de kracht van de wind en het mechaniek van de molen in planken gezaagd, dat is toch wel een heel knap stukje vakwerk wat ze al al die jaren geleden hebben ontworpen waar ik ook wel erg van kan genieten.
Uiteindelijk krijg je dan deze mooie ambachtelijke planken die o.a. verkocht worden aan particulieren.
We hadden geweldig weer, als dit geen Holland is, strakblauwe luchten wisselden zich af met wolken, wind, zon en water, alles was ruimschoots voorradig, het was schitterend in en om die Zaan.We hebben wat afgefietst in deze vier dagen.
Verfmolen de Kat was een grote wens van zoonlief, de enige verfmolen in de wereld die nog zelf zijn verfpigmenten maalt voor o.a. restaurateurs en kunstenaars
en dus ook voor wolververs, waaronder ikzelf, ik heb blauwhout gekocht en aluin, we mochten als werkelijk geïnteresseerden mee naar de Zaankamer, daar komen geen Japanners, alleen de echte liefhebbers van de verf, leuk!
Deze molen staat er al sinds 1664 en vanuit de hele wereld werden er verfstoffen naar hier over water aangeleverd.
Geloof mij maar als ik zeg dat ik niet onder deed voor al die Japanners die overal foto,s van maakten, het enige verschil met hun en mij was dat ik geen selfiestick bij me had, maar voor de rest schaamteloos veel foto,s, alles was voor mijn gevoel even mooi en boeiend.
Prachtig prachtig die Zaanse groene huisjes, wel een heel onderhoud lijkt me zo, dat verven, maar het is heel mooi in het landschap.Wij zaten in een voortreffelijke B&B in Westzaan, dat is ook een aanrader, we zoeken ze wel uit, was vorig jaar ook al zo leuk, deze was echt super!
Wat een mooie locatie en wat een twee vreselijk aardige en betrokken mensen, het was er heerlijk rustig toeven na zo,n drukke dag, want dat het druk was. Dit was ons achteruitzicht, en nog veeeeel verder....we zagen elke dag de vliegtuigen naar Schiphol langs komen.Er werd een biologisch ontbijt geserveerd, elke dag weer een verrassing, zo leuk.En als je al zo verwelkomd wordt......dan kan het toch al niet meer tegenvallen?
Het hoogtepunt van mijn Japanse gedrag was wel een foto laten maken van "Sjaan en Pubert in de Zaan"errug"......LEUK. Nou ja, ik heb een rare dikke nek, een soort onderkin, zwembandje, maar volgens zoonlief zie ik er toch echt zo uit.....oeps......pubers zeggen ook maar wat voor hun mond komt, het was weer even slikken......
Het mag wel duidelijk wezen dat we het echt heel erg leuk hebben gehad zo saampjes, ik kan het een ieder aanraden, samen met een kind op stap, leuke gesprekken, je ziet elkaar weer eens van een andere kant,ik ben zijn moeder, zeker, maar er is toch ook een grote gedeelde interesse wederzijds. Ik kan er wel een heel boek over schrijven.
Maandag nog een keer voor wie er geen genoeg van krijgt, want we zijn nog in een papiermolen geweest, en dat was me ook bijzonder! Er is een echte Zaanse spin mee naar huis gegaan...., enfin, ik ga maandag nog even verder, fijn weekend allemaal weer! Zaterdag storm en regen zeggen ze.....zou het echt? Het is nu nog heel erg drrrrruuukkk op de camping.

19 opmerkingen:

 1. Het spat van het scherm af dat jullie het wel heel errug leuk hebben gehad, heerlijk joh!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb he toch een leuke zoon. En wat heeft je zoon een leuke moeder. Mijn man heeft jaren in de buurt van de Schans gewerkt en nooit bedacht om er eens heen te gaan. Na jouw verslag moet dat toch maar eens gebeuren. Wat ontzettend leuk en enthousiast heb je dit beschreven. Nu even aanpoten op de camping !? Ik verheug me alweer op je verslag maandag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke dagen voor jou en Jorrit. Het lijkt me ook Holland op z'n best in de Zaanstreek. De kleuren alleen al, geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Piep hoe leuk hebben jullie het wel niet gehad, prachtig landschap, prachtige natuur, ik zal met plezier maandag verder lezen,
  Dikke knuffel Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een Zaanse spin mee naar huis gegaan????
  Toch geen echte die zo kriebelt in je nek?
  Jullie hebben fantastische dagen gehad, daar heb ik weinig aan toe te voegen.
  Wat is het daar mooi, en die molen met al die verf lijkt me echt heel bijzonder om te zien.
  De foto van jullie samen is leuk hoor en je staat er prima op, net als zoonlief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat hebben jullie het heerlijk en wat heb ik het heerlijk dat m'n jeugd herleeft bij het kijken naar je foto's...... dank voor je mooie verslag,
  Zonnige groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke foto van jullie tweetjes en geweldig dat je naar die verfmolen bent geweest! Daar wil ik ook zo graag nog eens heen.Was er wel13 jaar geleden maar toen met de quiltgroep en dan kun je niet altijd heen waar jij graag wilt.
  Leuk maandag deel2.
  goed weekend met stormachtig weer!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk hebben jullie het gehad. Het plan is om volgende week ook te gaan kijken.
  Goed weekend en voorzichtig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou meid, je hebt genoten van de paar dagen intensief optrekken met je puberzoon. Die foto van jullie 2-en vind ik de allermooiste, zo gaaf!!! En kan ik eindelijk zien dat je helemaal niet dik bent, zelfs slank !!!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie plaatjes Jeannet. Zo heerlijk Hollands , ben daar dol op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een heerlijk blogje. Zit gewoon te glimmen. De was draait en ik lees een beetje bij na 14 dagen op het water. Wat is het daar mooi. En helemaal die houtzaagmolen. En de geur zo herkenbaar. Blijf nu eenmaal de dochter van een timmerman. Oh ja als wij met de boot in Giethoorn liggen gaan we ook pas na 6 uur aan de wandel. Ineens zijn alle toeristen weg. Over mooie plekjes. Ken je de weerribben? Kom er net vandaan zo mooi en zo heerlijk stil daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jullie hebben een super weekje gehad zo te lezen! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een super vakantie
  Fijn weekeinden groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk om te lezen dit verhaal !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja de storm is er echt en dus zit ik binnen en lees eindelijk eens wat logjes, loop hopeloos achter! Wat een heerlijke week heb je gehad en wat jammer, ze zullen wel geen grote honden toelaten in al dat moois, dus ik zal nog moeten wachten met een bezoekje! Heb genoten van jouw schaamteloze foto's! LOL! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn dat je je gedroeg als Japanse. Wat een mooie foto's. Nederland kan toch ook heel mooi zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk, wat heb je fijne, bijzondere en waardevolle dagen met je zoon doorgebracht, Jeannet! De Zaan lijkt mij ook erg mooi, en ik schaam me er bijna voor om te moeten zeggen, dat ik er nog nooit geweest ben...
  En heel mooie foto van jullie samen (je staat er heel goed op, hoor)!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk zo'n moeder zoon uitje. Wat een leuke belevenissen en prachtige foto's weer Jeannet!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het lijkt wel of ik naar mijn eigen foto's kijk. Ben er vorig jaar ook geweest. Prachtig! Ik heb er ook zo van genoten

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet