Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 27 juli 2015

Deel twee van de Zaan

Ik had het beloofd, en vooral aan mezelf en zoonlief.......nog één keer de Zaan, je kan iets maar mooi vinden, toch? Geniet nog even mee voor wie er zin in heeft.We hebben wel geboft met het weer want als ik nu naar buiten kijk........Brrrrrr.....de camping is weer leeg..........
Wij zaten in Westzaan in de B&B het Chirurgijnshuis, niet echt een spectaculair mooi dorpje, beetje leegloop, mooie huisjes wisselen af met erg verpauperde pandjes, jammer wel, inherent aan een klein dorpje onder de rook van een grote stad denk ik.
Net buiten Westzaan staat Molen de Schoolmeester,de laatste overgebleven papiermolen in de Zaanstreek van de zestig die er vroeger hebben gestaan. De molen is van 1692 en maakte pakpapier.
Dat waren me anders wel tijden vroeger, het vaste personeel, dat waren de molenaars, de papiermakers en de sorteerders etc. werkte wel van zes uur s,morgens tot 8 uur s,avonds, en ook op zaterdag, velen woonden een uur of meer gaans lopen van de molen, dus tja.....van hobbys kwam er niet veel in die tijd.
In het scheurhok werden de aangeleverde lompen tot kleine stukjes gescheurd door de vrouwen en kinderen en in manden verzameld.Heden te dagen kunnen de mensen nog steeds hun oude kleding inleveren, als het maar katoen is, geen synthetische stoffen.Dat wordt op kleur gesorteerd, en zo ontstaan de kleuren van het papier.
Uiteindelijk werd er door een heel ingenieus proces papier gemaakt, dat voert te ver om hier uit te leggen, de molen staat een eindje van de Schans af, dus geen Japanners....maar ik vond het enorm de moeite waard om dit hele proces zo te zien.En als de benen knie protesteerde is er in zo,n molen altijd wel een plekje te vinden om te zitten en geïnteresseerd in de folder te bladeren......
De vellen papier hingen achterin de droogkamer te drogen, we hebben er een heel aantal mee naar huis genomen, prachtig om zo handgemaakt papier van de nog enige molen te hebben, het wordt nu gebruikt voor rouw, trouw en geboortekaartjes, uitnodigingen op bestelling voor liefhebbers.
Ik werd overigens wel even heel erg geïnspireerd als quiltster door een deur in deze molen.......wow......dat kan zomaar eens een mooi blokje gaan worden....Zou die molenaar een quiltster als vrouw hebben ? Die grijsblauwe kleur die overal terug kwam in de molen vond ik ook erg mooi.
Tuurlijk hebben we ook veel rond gefietst, het was zoals al eerder gezegd, heerlijk Hollands weer en een prachtig Hollands landschap.Ik word altijd helemaal blij van koeien en bloemetjes in de wei.
Ze zijn ook altijd zo aandoenlijk en nieuwsgierig.....en allemaal met een eigen karakter he.
Wat ik ook speciaal vond aan die Zaanse Schans was dat er aan de ene kant van het dijkje langs de molens die drommen toeristen liepen, en als je dan op je hakken 90 graden draaide naar de andere kant vanwaar de molens stonden, dan was er dit uitzicht. Groter contrast op een klein stukje Nederland kan er toch niet zijn?
Bijzondere schuren zagen we ook, die zijn helemaal geïsoleerd met oude dakpannen, dat had ik nog nooit gezien, een dakpan als schuurmuur, wat een vondst!
Wat ons wel op viel was dat de Zaanstreek een enorme hoeveelheid industrie herbergt, ook heden ten dagen nog, vroeger was het een industrierijk gebied vanwege de rivier De Zaan, er werd alles over water naar en van Amsterdam vervoerd, maar ook nu nog zijn vele fabrieken prominent aanwezig wat dan dit uitzicht vaak opleverde.Op weg naar Wormerveer langs, jawel....de Zaan.
Onderweg kwamen we dit prachtige windmolentje nog tegen.
De laatste dag hebben we s,avonds heerlijk gegeten buiten in het zonnetje aan het water bij Toog aan de Zaan ( hoe kan het anders...) niet gereserveerd, bommetje vol, logisch, want veel leuke eetgelegenheden hebben we niet echt gevonden, ( de gele M heb ik helemaal nergens gezien dit keer) maar dit was super en we boften dat er twee mensen eerder weg gingen, soms klopt alles zomaar......
Voor mij risotto met parmezaan, die kook ik zelf niet vaak, moet je zo lang staan....geen geduld voor...voor zoonlief een twijfelaartje van spareribs, hamburger en vleesspies, helemaal naar zijn smaak....als het maar veel en vlees is...of andersom.Leuke afsluiting van een heerlijke paar dagen, ach, het is ook hoe je het beleeft, en waar je van geniet, natuurlijk is het niet heel bijzonder, maar voor ons was het dat wel
En heb ik nog wat gekocht? nou nee, leuke winkeltjes heb ik niet zo gezien, of het moeten molenwinkeltjes zijn geweest, maar goed, één, één enkel winkeltje was er toch nog ergens verscholen, en daar vond ik deze oude bus, wordt een erfstuk later voor zoonlief. De beschuit zal er uit smaken.
Thuis lagen deze stofjes op me te wachten, wauw...ik begrijp echt niet dat er mensen zijn die in hun vakantie tijd hebben om te quilten, s,avonds waren we om half negen thuis en dan was het wel klaar eigenlijk, enfin,het leven bestaat voor mij uit (veel) meer dan quilten!Fijne week allemaal weer, enne.....Gaan naar die Zaan van de zomer als je zin en tijd hebt!

23 opmerkingen:

 1. Ha Jeannet,

  Wat heb je weer een leuke week gehad met Jorrit.
  Je zegt: natuurlijk is het niet bijzonder..... Maar ik vind Nederland wel heel bijzonder. Zo veel verschillende landschappen en mogelijkheden in zo'n klein land! Wij hebben ook verre reizen gemaakt. Prachtig en we hebben er van genoten. Maar als wij in Nederland fietsen, zoals afgelopen bij de Weerribben dan genieten wij ook reuze. Prachtig is het ook daar. Ja, het weer werkt niet altijd mee, waardoor we zaterdag niet op de fiets konden. Toen het Belvedère museum bezocht in Oranjewoud. Ook leuk. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verschil het weer op je prachtige foto's en nu.
  Leuk verslag en dito tips om de Zaan te gaan bezoeken!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezellig zo met kind op stap. Doe ik ook zo graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's. Fijn dat jullie zo hebben genoten !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blijf ook altijd in Nederland met vakantie. Zoveel moois om te zien. En met de blauwe luchten zoals op jou foto's helemaal Hollands. Leuk zijn de molens. Zelf heb ik tijdens de vakantie wel tijd om steekjes te zetten. Ook omdat er altijd dagen bij zitten als vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankzij jou heb ik ook een beetje vacantiegevoel.
  Jullie hebben geboft met het weer : je krijgt wat je verdient zegt mijn buurman altijd, haha.

  Groetjes, Jacqueline G.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk hoor, zo'n gezellig weekje! Ik ben er ook een keer geweest, mijn nichtje woont er in de buurt. Ook mij viel de enorme hoeveelheden industrie op.. dat zijn we hier niet gewend! Fijn dat jullie zo genoten hebben en leuk om al die herkenbare beelden terug te zien! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer een prachtig blogje! Jij hebt genoten en BLIJF dat doen.....ook jij weet het van Mienke.....knuffel,Elske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och Jeannet, het is wel heel bijzonder zo'n vakantie met je zoon! Jullie hebben heerlijk genoten van elkaar en alle interessante molens, etc. die jullie bezocht hebben. Onbetaalbare herinneringen! Fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoezo niet bijzonder ?? Je hebt een prachtvakantie gehad met je zoon, me dunkt dat dat bijzonder is. Ik dnek dat er vele graag zo'n vakantie zouden willen maken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk vervolg op je eerste verslag. Ik ben er eerlijk gezegd ook nog nooit geweest. Het ziet er wel erg leuk uit allemaal op jouw mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Had net een reactie achtergelaten, is-t-ie weg, dus nog maar eens opnieuw.
  Mooi verslag van je heel bijzondere uitstapje maar de mooie Zaanstreek! Prachtig landschap daar, gevangen in prachtige foto's. Ook heel interessant, hoe zo'n papiermolen werkt, En die beschuitbus vond ik ook zo bijzonder, dat hij hier ook in de kast staat, gekocht op een brocante 😉.
  Wat hebben jullie geboft met het weer vorige week, want als je nu naar buiten kijkt is het toch heel anders. Ondanks het weer een mooie week gewenst en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zeg altijd maar zo "buiten is altijd bijzonder, je moet het alleen wel willen zien".
  En dan maakt het echt niet uit of het om de hoek is of ver weg.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's laat je weer zien van een geweldige vakantie.
  Leuk de foto's van de papiermolen-jammer dat je er niet meer over verteld.Heb een paar weken terug net voor de warme dagen met een vriendin hier buiten papier staan scheppen.Zelf pulp maken en op zelfgemaakte zeeframen het papier geschept--niet moeilijk om te doen en een leuk resultaat.
  De beschuitbus kreeg ik van een vriendin jaren geleden en is nog steeds in gebruik.
  Met dit weer kun je aan het molenblokje uitproberen want dat ga je vast doen.
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jullie zijn precies op tijd op stap gegaan aan jullie zonnige foto's te zien. Gezellig zo met je zoon op stap! Leuk dat je ons liet meegenieten van dit mooie stukje Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk die leuke foto's en jouw verhaal en dan die gave bus... als hij hem niet wilt, ikke wel! LOL! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel bijzonder zo´n weekje met je zoon, als ik geluk heb gaat die van mij in de herfstvakantie mee naar zus in Frankrijk....... Heerlijk dat jullie zo hebben genoten en ik heb weer genoten van je jouw verhaal en prachtige foto´s! Groetjes, Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat was genieten daar voor jullie, zeker met dat prachtige weer. Leuk ook die koeien in de wei, daar horen ze ook toch?
  De papiermolen is ook een echte belevenis lijkt me, maar die windmolen op dat kleine schuurtje ziet er best een beetje eng uit, beetje topzwaar.
  Mooie beschuitbus, maar ik ben bang dat dit niet een echte oude is, maar een heruitgave.
  Ik was vroeger een echte oude bussenverzamelaar en heb ze alle twee. De oude (heb er destijds 65 gulden voor betaald) is 36,5 cm hoog en de heruitgave is 23 cm, de maat van de huidige beschuitrol dus. Zijn allebei leuk natuurlijk, maar de heruitgave is dacht ik van ongeveer jaren 80 en de andere uit de jaren 50. Ook is de kleur iets anders, de nieuwe is helderder blauw.
  Ben toch wel benieuwd welke je hebt gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het was wel een top weekje met Jorrit. Het spat er vanaf.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk verhaal weer, bedankt voor het delen!

  Hartelijke groet,
  Beppie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bij mij slaat de heimwee toe hoor ...... Weet je dat er 2 prachtige boeken over de Zaanstreek zijn uitgekomen.... "De geschiedenis van de Zaanstreek deel 1 en 2"? Misschien eens een verjaardagscadeautje voor je zoon........ Dank voor het meegenieten met jullie mooie reisje....
  Zaanse groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb erg genoten van dit en het vorige blogbericht! Erg leuk en leerzaam om te lezen.
  Wat gaaf om dit samen met je zoon te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuk verslag. Wat heerlijk om zo met je zoon op stap te gaan. Toevallig hebben wij in Frankrijk bij een oude papiermolen gekeken en wat papier meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet