Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 28 september 2015

Door de mand gevallen.......

Ja, ik beken het, ik ben door de mand gevallen, ik was het niet van plan, maar het ging gewoon vanzelf.....dat kan je op vele manieren uitleggen, ik ben niet figuurlijk gevallen ( al struikel ik over elke doperwt of broodkruimel...) maar  dit keer was het een letterlijk geval.
Ik was van de zomer al een keer gestruikeld over deze stofjes, die lagen wel zeer nadrukkelijk te roepen om iets mee te doen, dat wel...vooral die speciale groenige/blauwe  kleur intrigeerde me.
De herfstbloem uit de tuin bood uitkomst....Ja, Nee, Ja, Nee, Ja, Nee, zal ik wel....of zal ik gewoon maar niet...JA! Ik viel er als een blok voor!
Ik heb het boek al een hele tijd in huis en steeds als ik er in keek was het deze quilt waar ik weg van was, met al die zelfde verschillende mandjes.
En ik heb er nog nooit één gemaakt, een quilt dan wel te verstaan, zie ze wel steeds voorbij komen, maar liep er niet echt warm voor, tot ik dus dit boek in handen kreeg.....Daar moet je je eerst eens even helemaal in verdiepen, in die snijmaten in het Engels, in inches,niet per blok maar per 20 blokken beschreven, het leek allemaal vrij eenvoudig.....k had het een ietsje onderschat.....daar heb ik wel meer last van......Als je namelijk aan dit blokje een zijkant naait, limks en rechts, heb je dus afgeknotte puntjes.....ik had geen naadtoeslag over om een onverklaarbare reden.......( niet secuur genoeg geweest.....)
Nou ja, bovenstaande spreuk zette me wel weer op de beentjes, waar hebben we ik het over?Toch zat het me niet helemaal lekker, met nog 24 blokken te gaan.
Nog eens meten, uithalen, tekenen op de stof, weer meten, weer uithalen, stof was al gerekt op de schuine zijde,.....jakkes darrie......vind ik dit leuk en ga ik er mee door? Kan ik dat zeggen na één poging? doorzetten ........daarom is een hobby zo gezond, je leert er van doorzetten!
Gelukkig ben ik lid van de Libelle, ja echt......Of ze het wisten van de worsteling.....het draait allemaal om wilskracht volgens de Libelle, en als de Libelle het zegt, dan is het zo, toch?
Een kopje "Stress Weg" thee gehad bij de Quiltster ( waarom verkopen ze dit bij een quiltwinkel....gewetensvraag aan een ieder.....) hielp me stressloos door het tweede blok heen, Een mens zou gaan twijfelen aan zichzelf.Maar dit werd helemaal perfect, en het ging nog goed ook.Oefening baart kunst.
Perfectionistisch als ik ben heb ik het hele patroon eerst eens blok voor blok vertaald vanuit het Engels met de snijmaten voor één blok, wel zo handig, ook als je tussentijds stopt, kan je het zo weer oppakken, want ik heb niet alle blokken gelijk gesneden, ik werk blok..........
Voor blok ( ohhh....deze vind ik zo mooi van kleur.....) en ja....het hengseltje zit hier nog niet helemaal goed vast....dat doe ik s,avonds onder het journaal.
Voor blok,voor blok...oeps, zit hier het hengseltje niet precies in het midden......een kniesoor die daar op let.
Dit is echt superdebuperleuk, ik ben weer helemaal op stoom, was ik van de zomer te moe in mijn hoofd en met de camping om veel te doen, nu is het weer héérlijk om in de flow te raken van de stofjes, de combi,s bij elkaar zoeken per blok.Deze sfeer wil ik er in vangen, mauve, heide, zeegroen, bruinig, grijs,roze maar vooral stoffig en antiekerig.
Het wordt geen grote quilt, de blokken meten ruim 25 cm, ik maak er 25, dus een quiltje van 130 x 130 cm, helemaal goed voor de wand in mijn keuken. Ik naai ze op de machine en daar leent dit blok zich prima voor.
Wat ik wel doe is de puntjes afknotten met de cornertrimmer van Marti Mitchel, zo,n handig dingetje, dan heb je geen gedoe met die lange punten van de driehoekjes, dit past altijd als een puzzeltje.En ook de vierkantjes van twee driehoekjes maak ik als een blokje wat ik later op maat snij (zie tutorial )(klik) Ik hou zo van dit soort blokken, steeds hetzelfde blok cq patroon, maar toch ook weer elke keer anders door de spannende combi,s van stoffen, dat maakt dat je door wil, nog één........
En nog ééntje.........ze worden steeds mooier en makkelijker te maken en het smaakt naar meer.Hele oude stofjes zijn gecombineerd met bijvoorbeeld de allernieuwste van Di Ford, er veranderd qua kleur en uitstraling eigenlijk niet eens echt veel met iedere nieuwe collectie.
En zo was ik dus door de mand gevallen, want eigenlijk.....heel eigenlijk.....zou ik eerst nog wat meer quilts afmaken..........ach, dit is gewoon even een leuk tussendoortje wat zeker af komt.
Ik ben helemaal op stoom,  als ik nou maar op stoom blijf, en dat de stoom maar niet weer uit mijn oren komt, want naaimachine en ik zijn niet echt vriendjes, laten we zeggen, gewapende vrede......oliespuitje bij de hand, zoiets.......enfin, nu weet ik het van die thee.Bij deze had ik overigens niet genoeg stof voor het hengseltje, dan pas ik dus het Wabi Sabi principe toe.....de perfectie van het imperfecte........
En nog een laatste foto waar ik er inmiddels negen bij elkaar heb opgeprikt in willekeurige volgorde.Nog zestien te gaan, jippie! En dan zie ik dat ik bij één blokje eigenlijk wat te weinig contrast heb, geeft niet, daar moet je dus op letten, leerpuntje.
Het was een héérlijk herfstweekend, die frisse prikkelende kou, die ook weer niet echt koud is, dat heb je alleen in de herfst, niet de klamme warmte van de zomer, nee, dat prikkelende gevoel s,morgens vroeg, gevolgd door het goudgeel stovende herfstzonnetje. Mmmmm, het was dik genieten, veel gedaan met de mannen in de tuin, en ze beloven dit weer ook nog voor de rest van de week! Wat een bof na al die regen, geniet er allemaal van!

34 opmerkingen:

 1. Mooi Jeannet !!!
  De kleuren zijn prachtig zo bij elkaar..en juist leuk een mandje met iets minder contrast !
  Lekker weer in een mandjes flow !!!
  Fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende kleuren. En ja, het was heerlijk weer weer. Echt nog even genieten !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig!
  En als jij de foutjes maakt kunnen wij er weer van leren.
  De stofjes vind ik ohhhh zo mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een pracht, wat een mooie kleuren! Én ik weet weer precies waarom dit niets voor mij is. Ik heb veel bewondering voor quiltsters en ik ga weer spinnen en tussendoor wat breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie blokken. De combi's zijn prachtig.
  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeannet, wat een prachtige blokken heb je weer gemaakt! En ik herken het zo dat het niet wil lukken. Ik ben nu aan het leren spinnen, lijkt zo gemakkelijk als je het ziet doen, maar oh, wat is het moeilijk! Het lukt nog echt niet maar ik blijf idd doorzetten, ik zal en wil het leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk dat je zo enthousiast bent en wat wordt het leuk ! Jij in de mandjes, ik in de huisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb ik weer van je blog genoten en wat wordt je mandjesquilt mooi. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het begint hier te kriebelen, wat een geweldig gave quilt, ik wil hem ook! Maar ik tik mij op de vingers en ga eerst maar eens door aan de cirkeltjes, sterretjes en blommetjesquilt! Wat hebben we toch een heerlijk hobby! Geniet van de zon, doe ik ook! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi zijn deze mandjes in oude tinten --past helemaal bij jou.
  Nog geen tijd voor quilten want er moet nog steeds in de tuin gewerkt worden zolang het weer nog goed is.
  Veel mandjesplezier!
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige mandjes en zo heerlijk dat je nu op stoom bent. Het wordt vast weer een pracht ven een quilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat zijn deze mandjes mooi! Bijzonder mooie stofcombinaties laat je weer zien. Heerlijk om de week zo te kunnen beginnen. Je doet mij alweer dromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh Jeannet. Ik geloof dat je hier een waarschuwing boven had moeten zetten. Iets van PAS OP, VERLEIDING...Net nu ik me heb voorgenomen mijn UFO berg aan te pakken kom jij met dit geweldige project. Ik heb er ook precies de goede stofjes voor liggen. Hou me vast.....sla het op....niet nu.....Maar ik ga wel lekker van jouw mooie foto's van dit project genieten.....(hoe lang ga ik dat volhouden, mijn handen jeuken....) weer een WIMmetje erbij.
  En bedankt...;)
  groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie quilt en ik moet ook eens uitkijken naar zo'n corner trimmer. Lijkt me reuze handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schitterend je blokken.... zucht!!!!
  Wat een prachtige kleuren, net alsof er mist is.
  Stressthee bij de quiltwinkel, soms best wel nodig, maar over het algemeen helpt het quilten al genoeg tegen de stress gelukkig.
  En.... wat moet een mens zonder Libelle! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O wat een mooie mandjes ,en inderdaad veel te verleidelijk. oefening baart kunst. Succes met de volgende.
  groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Te leuk, je mandjes, en te verleideljk ook. Heb bij de Quiltster ook thee gekocht, met de naam "zakje tijd", maar het heeft na vele, wel lekkere, kopjes nog niks geholpen, en de komende tijd zal het er zeker niet van komen, maar het boek gaat wel op mijn december-lijstje. Wat een mooie quilt gaat dit worden: super stofkeuze, en ik zei het al op FB, ook die met wat minder contrast gewoon laten zitten, voor de spanning van het onverwachte, en het gevoel van "antiek".
  Val maar fijn nog even verder d(v)oor de mand!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat zijn ze geweldig mooi. En de blauwe stofjes om te smullen zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel heel mooi je mandjes Jeannet. Prachtige kleurcombi en wens jou ook een fijne zonnige week.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beautiful mandjes and lovely pictures - as always! :)
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. LOVE those baskets! Good idea to use the corner trimmer. Wish I had one myself.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk blog heb je, ik heb genoten. Groet, Hanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dat wordt een prachtig quiltje. Zulke mooie stofjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ohhhhh.... wat een prachtig quiltje... Zie dat mijn bovenbuurvrouw hetzelfde schrijft... maar het is ook echt zo! Een prachtexemplaar!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtige stofjes.......mooie mandje en jij heb er zin in. Komt helemaal goed zo..............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 26. I love all your basket blocks. Especially the one in the first picture with the blue basket and brown strips around it.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet