Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 14 september 2015

Toerist in eigen regio

Dat was ik afgelopen week, want was het geval, mijn twee Brabantse schoonzussen waren drie dagen te logeren bij ons, en dat was heel erg leuk! In allerlei opzichten. Als trouwe lezers van mijn weblog kwamen ze om die mooie plekjes eens met eigen ogen te zien die ik doorgaans op mijn blog publiceer.
En zodoende waren wij, manlief en ik, even toerist in eigen omgeving, want natuurlijk gingen we met gezwinde spoed door de prachtige Voornse Duinen op de fiets naar, jawel....Aan Zee......Het was er wel verdacht stilletjes daar boven op die duintop, nu hou ik daar erg van, dus ik had niet meteen argwaan,.........
Maar het duurde dit keer wel erg lang voor er iemand de bestelling op kwam nemen....en niet alleen bij ons.....Laten ze nou DICHT zijn! Ze zijn alleen open als de zon schijnt op dinsdag......nou, die scheen tussen de buien door toch "ech wel" volop, fors minpuntje.....
Op de fiets dus maar naar de Maasvlakte, de slufter, een oord waar manlief en ik ons eigenlijk altijd wars van houden, we zijn niet van de industrie, we houden er kortweg gezegd niet van, maar goed, nu, met bezoek uit Brabant die het wel eens wilde zien konden we niet achterblijven.
Ik moet zeggen, het was een indrukwekkende tocht met gemengde gevoelens,aan de ene kant natuur, en zelfs hele mooie natuur, en aan de andere kant die vreselijke enorme industrie en die slufter die vol gif gestort is en tot recreatieoord is verheven.Die hele waterplas wordt en is dus volgestort met giftig havenslip en meer, en daar kan je dan straks op zitten.....Er is met de komst van de Maasvlakte Twee een heel nieuw gebied ontstaan, en ook een heel nieuw strand, het is het nieuwste strand van Nederland zoals ze het zelf noemen.
Toegegeven, de uitzichten naar de goede kant waren fenomenaal mooi, prachtige luchten wisselden zich af met mooie waterpartijen en de zee met heel in de verte de enorme oceaanreuzen die koersten naar de haven van Rotterdam.Toch heb ik zelf een wat ander beeld bij een strand in Nederland.
We kwamen niet uitgekeken, want er was veel te zien.Het strand was stil en verlaten, en dat schijnt wel vaak zo te zijn, zelfs op erg zonnige dagen, dus als je rust zoekt.......
Je moet wel de goede kant op blijven kijken....., want dit is het uitzicht als je achterom kijkt........de ertsoverslag met het vele fijnstof.
Een stevige donkere zonnebril wil vast ook wel helpen als je daar naar strand gaat, ik vind het naast de prachtige natuur, ook een desolate omgeving die mij niet vrolijk stemt, de vrolijkheid brachten mijn schoonzussen gelukkig aan, dat scheelde wel.
Ik weet ook weer waar de elektriciteit vandaan komt als is het niet de onze.En dan vooruit, nog een mooi plaatje van het mooie strand,als je de trap op en weer af was, dan zag je niets meer van de industrie, tot je je hoofd weer boven het maaiveld uit stak.
We vervolgden de fietstocht langs de noordoever van het Oostvoornse meer, een prachtig fietspad waar we de zeer zeldzame sneeuwwitte parnassia tegenkwamen.Kan het contrast groter zijn?
Maar waar er ook zo af en toe een wolkje verrees, voor de zon, ook dat was voorspeld door de weermannen, maar dit was toch een wat ander soort wolkje,van de nabijgelegen industrie......is overigens nooooit schadelijk voor de volksgezondheid hoor! Tsssss Schoonzus moest er niet veel van hebben.
Er waren al heel veel roodgekleurde rozenbottels,
Het was zeker een bijzondere ervaring, want nogmaals, wij plachten nooit die kant op te gaan, ik vind het confronterend dat ik dat ook in mijn achtertuin heb.Manlief was mee, en die was blij dat we na het debacle van Aan Zee, en de Maasvlakte waar in de verste verte geen horeca te bekennen was, hij hier achter kon schuiven.
Het werd me onder het maken van een quiltblokje weer wel duidelijk dat het maar net is van welke kant je de dingen bekijkt en fotografeert.
Dat geld overigens niet alleen voor de Maasvlakte maar ook voor het dagelijks leven.Het goede en het mooie wisselen zich af met de mindere kanten, zonder regen geen zonneschijn, zoiets.....zo is het met veel dingen, en dan is het altijd weer de kunst om het goede het nare te laten overheersen. Het maakt het leven wel boeiend zullen we maar denken.Fijne week allemaal weer!

11 opmerkingen:

 1. Ben het helemaal met je eens Jeannet wat betreft die industrie en de natuur. Ben blij dat hier geen zware industrie is maar helaas wel een drukke weg tijdens de spits.
  Geweldig dat jullie zo'n zeldzame plant konden bewonderen.
  Bedankt voor de mooie foto's van de zee en het strand
  Een goede week
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Jeannet,

  Dat het gezellig en leuk was met jouw schoonzussen kan ik me goed voorstellen.
  Wat een contrasten daar bij de Maasvlakte: de toorts en het slibdepot, de prachtige witte parnassia en de windmolens, de rozenbottels en de uitgestoten donkere rookwolken.
  Helaas kunnen we ook niet meer zonder. Maar daarom moeten we maar veel genieten van de vele mooie natuur en dingen die we gelukkig ook nog in ons land aantreffen.
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad het is vaak maar net hoe je het op de foto zet. De goede kant. Je ruikt en hoort dan ook niks. Soms wel fijn dat plaatjes de boel vertekenen. Maar het blijft jammer dat ze het landschap zo vervuilen. Maar ja de hoge heren bepalen het nu eenmaal en vooral niet in hun eigen achtertuin. Je blokje maakt me gelukkig weer vrolijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het zeer met je eens voor wat betreft het laatste stukje van je blogpost, over de afwisseling van mooie en minder mooie dagen en toch altijd maar proberen de mooiere te laten overheersen. Lukt niet altijd, maar het is wel een levenskunst. Voor wat betreft de Maasvlakte: ik ben er nog nooit geweest, en ik denk zomaar, dat ik dat ook maar zo hou. Maar je foto's van de betere kanten ervan, en van de mooie luchten en het Voornse duingebied zijn wel erg mooi, en laten maar weer eens zien, dat je vooral de betere kant moet belichten.
  Een fijne week gewenst met veel mooie momenten!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dacht echt dat het bij jou in de buurt allemaal mooi was, alleen natuur wat de klok slaat.
  Nee dus. Wij hebben hier veel snelwegen en jullie weer wat anders. Zal allemaal wel nodig zijn, want ja al die mensen gebruiken veel energie.
  Het leven..... mijn blog heet niet voor niets Sunshine and shadow...... het is soms moeilijk, maar er zijn ook veel mooie kanten gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een contrast en ik kan me heel goed voorstellen dat jullie de industriekant liever links laten liggen. Wel ben ik helemaal verliefd op de foto van de duinen met de mooie lucht. En inderdaad is het de kunst om het goede het nare te laten overheersen (mooi verwoord trouwens).....Heb het dit weekend weer aan den lijve ondervonden. Heerlijke middag gehad gisteren op de herfstmarkt in Bourtange, maar vandaag in verband met de horror enkel verplicht met pootje omhoog op de bank......Wens je een hele fijne week, groetjes Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij waren van plan die kant op te gaan, maar is helaas niet gelukt, want ja er is veel industrie maar daar hebben wij dus onze boterham van en ja er is ook vervuiling maar veel minder dan vroeger toen was de vervuiling door fabrieken veel erger en ook de stank! Maar soms zie je zulke bijzondere dingen tussen en op industrie terreinen, wist je dat er bunkers zijn waar vleermuizen kunnen overwinteren en dat er reeën lopen en allerlei ander "wild"? De mannen die er werken kunnen daar vele verhalen over vertellen, er is zelfs ergens een dassenburcht heb ik eens gehoord! Nu ik vind het ook jammer dat er zulke fabrieken nodig zijn, maar wat zijn we gelukkig dat vele mensen er hun brood kunnen verdienen en dat er land wordt aangemaakt i.p.v. bossen er voor te kappen of weilanden te gebruiken! Ja alles heeft twee kanten en dus genieten van de mooie en de rest helaas voor lief nemen! Groetjes
  lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed beredeneerd, Lida. Je had het niet beter kunnen zeggen. Ben het volkomen met je eens.

   Verwijderen
 8. Soms kan ik de industrie mooi vinden. Iets wat er bij hoort. Zoals de hoogovens. Vooral als er van die mooie zware luchten zijn met van die grote zeeschepen op de voorgrond. Ik weet niet maar het heeft dan gewoon iets.
  Jullie hebben een fijne dag gehad. Je foto's vertellen dat gewoon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De natuur is zo mooi dat het zeker jammer is dat er dan industrie tussen zit. Helaas is het niet anders want we hebben het nodig. gelukkig heb je het leuk gehad met je schoonzussen en laat je ons weer meegenieten van prachrige plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een pracht foto's weer , ook die van de rozenbottels.
  Je quiltblokje is ook een leukerd !

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet