Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 30 oktober 2015

Fietsen langs het Haringvliet

Op één van die mooie goudgele herfstdagen, waarvan er de afgelopen weken op getrakteerd zijn, hebben zoonlief en ik s,morgens vroeg de fiets en de camera gepakt om naar het Quackgors te fietsen, reeën spotten.Dat lukt bijna altijd als je goed kijkt.
En inderdaad, er liep een eenzaam bokje te grazen aan de binnenduinrand, je moest wel heel goed kijken. Het was schitterend weer, en het fietspad onder de binnenduinrand langs de gorzen van Hellevoetsluis is in elk seizoen weer prachtig.Ik heb er al vaker over geschreven.
We zijn eens van de gebaande paden afgeweken en op plekken geweest waar we anders zelden of nooit komen,richting de Heliushaven in Hellevoetsluis gegaan, dan heb je weer vanaf een andere kant zicht op het Haringvliet en in de verte de Haringvlietdam. Mooi gebied, en het was er heerlijk rustig.Op die stenen dammetjes in het water zaten honderden meeuwen, aalscholvers en meerkoeten zich te koesteren en te wassen in het zonnetje.
De haven lag nog vol met de meest mooie jachten en jachtjes.De meeste scheepjes lagen er nog in alle rust bij, toen wij aankwamen zagen we net het mooie oude schip "De Windbreker" van spinvriendin Else uitvaren, leuk! Zo veel mooier dan die moderne zeilschepen.Puur nostalgie.
We hebben een tijdje met zijn tweetjes op een bankje gezeten, uitkijkend over het water, in de verte zicht op Stad aan het Haringvliet, op Goeree Overflakkee.Luisterend naar het kabbelende water.
Deze reiger zagen we ook, en hij zag ons, prima plekje om tussen die stenen een visje te vangen.
Het Quackgors is een prachtig natuurgebied waar geen eb en vloed meer is, dat komt door de Haringvlietdam, een project van de Delta Werken, ik herinner me als jong meisje van een jaar of twaalf  nog dat die dam werd aangelegd, daarvoor was er een veerboot van Hellevoetsluis naar Goeree, daar gingen we wel eens mee mee, dat was een hele belevenis als kind, naar de overkant varen.
Er lopen nu paarden op de gorzen, prachtig geïntegreerd in het langzaam grijs kleurende landschap.
Nou ja, grijs.....dit was er ook, fel oranje struiken in herfsttooi gekleurd, en dat was ook deze enorme paddenstoel die we op een wilgenboom zagen zitten, wat een spektakelstuk!
We zijn ergens halverwege een trap opgegaan die uitkwam op het strandje bij het Quackgors, daar fietsen we altijd voorbij, nooit die trap opgegaan, benieuwd wat er achter lag,dat was dus een klein strandje aan het Haringvliet,het was er oorverdovend stil, héérlijk! Mooie verten en uitzichten vielen ons ten deel.In de duinen veel rozenbottels die het landschap kleur gaven, vaak gemend met de bessen van de meidoorn en de zuurbes.
Om bij dat strandje te komen was er wel het laatste stuk een mul zandpad.....oeps......de knieën van mams waren er niet blij mee......mul zand is wel het ergste wat je kan bedenken voor horrorknieën, dat zullen vele knie leiderslijders kunnen beamen.....maar ja, wat doe je als na de bocht het strand lonkt? doorzettuhhhh.........
En dat was meer dan de moeite waard, wat een rust en een ruimte voor ons.
We hebben  ook hier een hele tijd op een duintopje gezeten, saampjes, deze foto deed me denken aan een moderne versie van mijn geliefde schilder Joseph Israëls,
 meisje jongen op een duintop.
Gezellig dat de pubert altijd in is voor een fietstochtje met zijn ouwe moeder, we kletsen wat af onderweg, geen gedoe met telefoons, i pads en weet ik wat nog meer, nee, gewoon, real contact, real life, real nature. We waren op plaatsen geweest waar ik zelden of nooit geweest was, en zo dicht bij huis.
Uren zijn we weg geweest,en hebben we nu veel kilometers gemaakt? nee, integendeel, slechts 15, en toch zoveel variatie gezien op dat kleine stukje, de duinen, de zee, de verten, ( en herten) heerlijk zulke tochtjes, dat er nog maar veel mogen volgen in de toekomst.Fijn weekend allemaal!

13 opmerkingen:

 1. Oh Jeannet, wat een prachtig natuurgebied. Ik heb ff lekker met jullie mee gefietst en enorm genoten. Ik weet waar we onze volgende vakantie gaan boeken. Quality time met pubert, heerlijk!! Fijne weekend, groetjes Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je ons laat mee genieten Jeannet! Heerlijk zo met je zoon. Dankjewel. Ook voor jou een fijn weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je ons laat mee genieten Jeannet! Heerlijk zo met je zoon. Dankjewel. Ook voor jou een fijn weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Snap jij nou waarom iedereen altijd naar het buitenland toe moet? Laat ze maar lekker gaan. Houden we deze mooie plekjes lekker rustig. Wat een prachtig gebied.
  Heb hetzelfde met mijn jongste dochter. Ook altijd in voor een fietstochtje of wandeling in de storm met haar (ook) oude moeder.
  Heel herkenbaar dus jou stukje. Al is jou omgeving ietsje anders dan bij ons in Friesland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk toch om zo te onthaasten en te genieten van al het moois om je heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het Haringvliet is best wel groter dan je denkt, want jij hebt de kant van Hellevoet bezocht, terwijl het Haringvliet hier ook erg vlakbij is, bij Numansdorp. Ik heb daar als kind vele dagen doorgebracht aan het kleine strandje. Een prachtige tocht in goed gezelschap, Jeannet ( wat wordt je zoon groot!), met heel mooie foto's. En 15 km? Tja, dat moet mij ook nog wel lukken...
  Fijn weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat bof je met zo'n puber die met je mee wil fietsen. Dat is veel leuker dan alleen maar 15 km is voor mij veel te ver. Mag al blij zijn met 5km maar heb geen electrische fiets alleen een met veel versnellingen.
  Dank voor je prachtige foto's en het mee genieten.
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Koester de tochtjes met je pubert.
  Fijn weekend en groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk he dat pubers soms ook gewoon normale mensen lijken... ;-)
  Niet alleen maar: nee, of het deugd niet.
  Nee gewoon hup met die fiets? Wat ouwe moeder? Gewoon normaal, gezellig!
  En je komt elkaar soms zo nader!!
  Toen ik Haringvliet zag kreeg ik onderbuik gevoel... het komt zo dicht bij waar ik opgegroeid ben.... westerling he? Van geboorte Hagenees, maar opgegroeid onder de rook van Rotterdam. En die omgeving in een wijde cirkel afgestruind....

  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig tochtje heb je gemaakt. Ik herinner mij de deltawerken nog toen het nog niet zo lang klaar was. Met de familie maakten we er een uitje van om het te bekijken. met rondvaart en al. Mijn vader had het georganiseerd. Echt iets voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dichtbij is zoveel te genieten als je wilt! Wat een prachtig tochtje! Fijn dat we mee mochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je wel Jeannet dat we weer een mooi vrij onbekend stukje Nederland door jou mochten zien. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.