Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 18 april 2016

De shawl

En dan nu DE shawl!Ergens vorig najaar mee begonnen, naar aanleiding van de gratis beschikbaar gestelde patroontjes van Wieke van Keulen, je kon er toen ook een pakket van kopen, maar dan hebben we straks allemaal dezelfde shawl. Ik vond het leuker om mijn eigen wol er voor te gebruiken.
Als er iets leuk is om te doen, dan is het wel randjes inbreien, wat een geweldig werkje! elke dag een stukje of een randje, op een rondbreinnaald, dus je hebt alleen maar recht te breien en te tellen, kind kan de was doen, echt waar.
Goed, de eerste vond ik te breed, dat is breien he, veel en vaak overnieuw beginnen, nou heb ik er gelukkig een col van kunnen maken, dus dat was boffen, en ben met frisse moed weer verder gegaan aan DE shawl.
Je kan zelf randjes en combinaties tekenen,
Of je haalt ze uit de vele boeken, dit duidelijke boek van Mary Muckelstone is een geweldig boek waar je een tijdje mee vooruit kan.Het is volgens mij een collectors item geworden, nergens meer te koop en zéér gewild.
Soms vallen combinaties tegen, dat is ook zo, het dilemma is dan, laat ik het zitten, of haal ik het uit? vragen op de FB groep, je weet het natuurlijk al, de helft laat het zitten en de andere helft niet, je vond het zelf al niks, dusszzz, duidelijk verhaal. Dat geel vond ik te overheersend. Toen heeft het wel even stil gelegen, want achteruit breien is niet zo mijn hobby........
Ik ben best wel redelijk goed in kleuren bij elkaar zoeken maar breien is weer een heel andere tak van sport.Dit vind ik zelf ook niet echt een sterke combi, met inbreien moet je gewoon contrast geven anders werkt het niet helemaal.En nu is tie klaar, dat is afkicken, kan niet anders zeggen,
De maat is 180 cm lang en 18 cm breed, in het rond gebreid op een rondbreinaald nr. 3, 120 steken opgezet, en met het Holst supersoft garen.Het is wat stug bij het breien, dat is van de spinolie die er nog in zit.maar als je het wast wordt het idd het beloofde superzacht.
De hele shawl weegt 200 gram, en de kosten zijn slechts 20 euries! want dat holstgaren kost maar 1 eurie per 10 gram! Kom daar maar eens om bij het ook zeker prachtige maar wel erg prijzige Rowan bijvoorbeeld.En dit is een mooi alternatief wat ze zeker niet verkopen bij de Zeemand en de Aldi en het Kruidvat, maar ook bij de gerenommeerde wol winkel, komt uit Denemarken, 100 % zuiver scheerwol.
Tuurlijk heb ik wel wat meer kleuren gekocht en heb ik dus nog meer dan genoeg over voor andere leuke projectjes.Staat er nu niks meer op de pennen? nou, eigenlijk niet, de sokken van zoonlief zijn ook af, gebreid van het garen van Arne en Carlos, hipster sokken.
Maar.....ik heb me toch een mooie wolletjes gekocht voor sokken, of iets anders, tweedwol van Lang, enkeldraads, een klassiek garen uit Ierland, wow......ik zag het, en dacht meteen,dit is helemaal mij, puur, echt, basic, natuurlijk, landelijk, zacht,heerlijk! Wat een schitterende wol zeg, wat heerlijk dat dit soort mooie dingen weer te koop zijn.
En het weekend was de verjaardag van onze jongeling, puber is tie geloof ik niet helemaal meer met 17 jaar. In het huis van een quiltster hangt natuurlijk een passende slinger van quiltpapiertjes!Zo gedaan, gaatjes erin, mooi touwtje erdoor, en voilla
Hij zit in zijn eindexamenjaar, zo zie ik hem elke dag naast me zitten, met die lekkere verwaaide blonde krullen,wij hebben de PC,s beneden, groot bureau, niks alleen boven op zijn kamer zitten, oergezellig met die "duffe mams" jaja.......Tsssss.....vlak naast hem ;)!
Vorige week liet ik hier drie eitjes zien van de zwarte merel, en wat schetst mijn verbazing dat er gisteren al een paar complete vogeltjes in het nest lagen! Nu zingt de Merel voor zijn kinderen, hoe lief is dat......de tijd vliegt echt vooruit.
Want hebben jullie het ook gezien? opeens, dan is het er! zo zie je niks, en zo zie je de eerste uitbundig bloeiende pol fluitenkruid, puur geluk!
En zij? zij lijkt wel te willen zeggen, als ik jou niet zie, dan zie jij mij vast ook niet......waterhoentjeslogica.
Fijne week allemaal weer, dat een ieder maar veel fluitenkruid mag tegenkomen!

19 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Jeannet, nog gefeliciteerd met zoonlief. Leuke vlaggetjeslijn. Mooi is de shawl geworden. Vroeger had ik ook altijd rondbreinaalden. Ik kreeg de gewone naalden nooit onder mijn armen geklemd en de naalden gleden altijd uit mijn steken. Brr.! Ik zag die rondbreinaalden voor het eerst tijdens een werkweek in Duitsland. Daar was een meisje op die naalden aan het breien. Zij heeft mij toen een paar toegestuurd, want in Nederland had ik ze destijds nog nooit gezien.
    Ach wat leuk die jonge vogeltjes. Hopelijk overleven ze de nachtvorst. En nee, hier heb ik nog geen Fluitekruid gezien. Fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piep
    Zaalig, maandagmorgen, dat extra kopje koffie en Jeannet..
    Heerlijk!
    De sjaal is top!
    Ik ben er ook weer mee bezig, komt wel af.
    En de ontluikende natuur.. Er kan schilderij tegen op
    Fijne week meid
    Knuf

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O wat is die sjaal mooi geworden Jeannet! Knap hoor, zelf de kleurcombinaties uitzoeken. Maar dat is jou als quiltster wel toevertrouwd. Hier bloeit ook het fluitekruid. Zaterdag langs de Linge gereden en wat bloeien er al veel fruitbomen! Én de gele dijken met witte randen fluitekruid. Puur genieten! Fijne week gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog gefeliciteerd met je puber. Op naar het eindexamen. En dan?
    Je sjaal is schitterend. Vroeger breide ik ook graag patronen in. Maar nu is er zo veel mooi garen en zijn de patronen zo inspirerend. Zijn even op Texel en fluitenkruid staat op springen, zag ik gisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sjaal is mooi geworden Jeannet. Staat ook nog op mijn WIM lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een breiwoede! Geweldig, krijg direct zin om te beginnen, en als reuzenhamster heb ik natuurlijk dat fair isle paronenboek. Je weet tenslotte maar nooit of je tijd gaat krijgen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat is het een pracht van een sjaal geworden en heerlijk je zoon gezellig in de buurt. Fijn dat voorjaar (en soms hagelstenen) geniet van de dag, groetjes Elza.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het Fluitenkruid staat hier ook al lekker in de knop, maar bloeit nog niet.
    Komt wel en dan is het weer heerlijk genieten.
    Net als van jouw bolletjes wol, zo lekker zacht en warm. Mooi is je sjaal geworden, hopelijk heb je die voorlopig niet meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gefeliciteerd met jullie zoon en succes met zijn examen.
    Mooi is je sjaal geworden! Heb altijd moeite met kleurenuitzoeken en nu wil ik met verloopgaren en een effen kleur iets gaan breien. Heb je nog tips voor het breien met een rondbreinaald? Nog nooit gedaan-alleen met 4 of 5 pennen in t rond gebreid.Het Fair Isleboek al jaren geleden gekocht en met zoveel mooie patronen er in.
    Mooi is de fluitekruid-hier nog niet gezien.
    Gezellige dag
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beautiful!!
    I just had a look for the book and there are still some in german on amazon.de and in english on interweavestore.com
    Thank you for all the motivations!
    Best wishes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je sjaal is prachtig geworden, erg mooie kleuren. En wat een gave sokken. De natuur doet ook weer zijn best zie ik al.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtig geworden, zowel de sjaal als de sokken! En hier groeit en bloeit overal het Fluitenkruid, gelukkig zijn ze hier bij de gemeente een beetje laks met schoffelen, dus kan er volop van genieten! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je shawl is supermooi! Ik heb de bolletjes liggen maar eerst mijn magnolia shawl afmaken. Grappig dat we de zelfde sokken aan het breien waren ;) en nog gefeliciteerd met je zoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Die shawl is geweldig mooi geworden.
    Ben ook aan het oefenen met Fair isle.
    Hoop ooit nog eens zo,n shawl te maken............liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  15. DE sjaal! Hij is prachtig geworden. Wat zul je die met plezier dragen. En nog gefeliciteerd met de de puber... (wordt ie niet een beetje oud om nog puber genoemd te worden volgens mij is het een verstandig joch!)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nog van harte gefeliciteerd met Jorit's verjaardag! Wat gaat het snel!
    Hier heb ik nog geen fluitekruid gezien, komt vanzelf wel. Onze japanse kers staat ook nog in knop, hij is op zijn oude dag altijd een beetje later dan de bomen in de buurt ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je sjaal is prachtig geworden. Ik ben ook zo blij met de mijne. en wat een heelijk wollige post dit keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je sjaal is prachtig geworden.
    Mooie foto's ook weer.
    Groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Jeannet, ik ben helemaal verliefd op je mooie Fair Isle sjaal! Zoiets zou ik ook wel eens willen proberen. Zie ik het goed, heb jij de sjaal gewoon dubbel gelaten, dus NIET opengeknipt, zodat aan beide zijdes het patroon zichtbaar is? En welke lengte rondbreinaald heb je gebruikt? Iets van 100cm? groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.