Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 4 juli 2016

Een klap van de molen.......

Ik val in jaarlijkse herhalingen, vraag is of dat erg is? nou ja, niet als het superleuk is natuurlijk, en inspirerend voor een ander.Wij waren vorige week zaterdag bij de Zaanse Schans, net als vorig jaar rond deze tijd.Twee keer regen op zaterdag, derde zaterdag droog....gauw in de auto.
Met dat verschil dat we nu een daagje waren, met man en zoon, tuurlijk & zoon, want tja, zoonlief is al zijn hele leven idolaat van molens, dat was al toen hij klein was, maar dat zijn de meeste kinderen, wij dachten, dat gaat gewoon straks over.
Oeps....tis altijd weer schrikken jezelf op een foto.....mams dijd uit....jakkes darrie, dat heb je er nou van...rijstevlaai, rabarbertaart, asperges met roombotersaus, ehhh.......tja, best confronterend.....dat vraagt om maatregelen.Dit even terzijde........
De molenliefde van zoon ging dus maar niet over, het werd steeds erger! vraag hem wie de molenaar is van Tuitjenhorn en wanneer die molen maalt en open is, en je krijgt een gedetailleerd antwoord waar wikipedia jaloers op is.
Ik heb manlief wat zuchten horen slaken als hij weer eens op een gammelig trapje achter zoonlief de molen op steeg, en dat soort enthousiaste jongelingen worden altijd warm ontvangen door die bevlogen molenaars, geloof dat maar, dus je mag dan ook nog als speciale service een véél gammeler trapje op, speciaal voor de echte geïnteresseerden, ergens helemaal boven in een stoffige kap.
Tja, ieder zijn hobby zullen we dan maar zeggen he, hij houd van molens en van bakken en het liefst met molenmeel natuurlijk! Vandaag hebben we een nieuw product gekocht, een kruikje arachideolie, van oliemolen De Zoeker, ja, je proeft het echt hoor, hamburgers, gebakken in olie die een klap van de molen heeft gehad smaken toch significant beter ;)
Ik zeg wel eens voor de grap, wat moet jij later met al die stofjes van je moeder als ze hemelen is? nou, hij weet het al lang hoor! vlaggenlijnen voor de molen, ja hoor.......hoef ik me daar ook geen zorgen meer over te maken.( lees : schuldig over te voelen)
Ik heb er maar gelijk een paar bij gekocht, voor ooit......( niet op de schans hoor ;) 
Zo kom je nog eens ergens, en het was er weer geweldig, op die schans, ik vind het een superleuke en oer Hollandse locatie, waar beleef je het Hollandgevoel beter dan hier? 
Het wevershuisje, wat ik vorig jaar niet kon vinden omdat het er nog niet was, was er nu wel, en daar houd mams van, van wevershuisjes
Paps is al blij als er koffie en koek is, die is het meest gauw tevreden van ons allen, zoonlief stekkert wel door hoor, molen hier en molen daar,......Tijd om te eten was er niet, want alle molens moesten natuurlijk uit en ten treuren bekeken worden, hij mocht helpen zaden inscheppen in de Bonte Hen die vermalen werden tot lijnolie.
Gelukkig waaide het ook een beetje, de meeste molens draaiden, al was het niet op volle kracht, dat was een beetje jammer, want molenaars zijn op hun best als het waait! Liefst op windkracht 7.
Het allerliefste wat hij zou willen worden, is molenaar, maar daar is geen droog brood in te verdienen,dat wordt dus de opleiding vrijwillig molenaar volgen, nou, wat ik al zei, aan zijn theorie zal het niet liggen, want ook als je vraagt welke watermolens er in Limburg huizen en hoe ze heten, waar ze liggen, hoe oud ze zijn en wie de molenaar is .......hij weet het allemaal!
Je moet ook veel van het weer af weten, van de week gingen we fietsen s,avonds, had hij het over een zeevlam die aankwam....huh....een zeevlam !? Ik keek rond en te omme maar zag nergens wat branden,ja, koud werd het wel, de zeevlam dus....wie heeft er nou ooit van een zeevlam gehoord?
Ik niet hoor, maar de jonge molenaar in spé wist het wel......dat is een draaiing van de wind, na een warme dag, en dan koelt het ineens af, je moet de molen dan goed in de gaten houden, dat hij niet de verkeerde kant op draait, of zoiets, enfin, zo leer je ook nog eens iets als oud mens.....Komt vaak voor bij molens aan de kust, en ja, daar wonen we natuurlijk, je kan het vast maar weten.
We hebben ze weer allemaal mogen aanschouwen, de Bonte Hen, de Kat, de Zoeker, het Jonge Schaap, (dat hadden we zelf bij ons) De Poelenburg,ik was op een gegeven moment de tel een beetje kwijt eerlijk gezegd.
Voor man en mij zijn ze namelijk allemaal hetzelfde, een ramp eh...romp en vier wieken.......en toen mocht hij ook nog als lid van de Zaanse molen in de Poelenburg! Toen kon de dag helemaal niet meer stuk, want daar mogen normaliter geen bezoekers op voor de veiligheid, maar voor een jonge bevlogen molenaars in spé maken ze gráág een uitzondering!
Voor tuinwerk moet je niet bij zoonlief aankomen, en das toch wat jammer met een minilandgoed en maar één zoon, en hoe komt dat zo vragen we ons wel eens verwonderd af met tuindersgenen van vier generaties terug en een supergroene moeder?
Hij is in staat de bonen in de grond te planten met de worteltjes omhoog en stomverbaasd te zijn als er dan geen bonen aan komen ondanks water geven.......Maar goed, je moet ook niet alles willen in het leven, het is een bijzonder (leuk) kind , zei de vader van Dik Trom, en dat is ie.....( vinden wij ook)

24 opmerkingen:

 1. Wat ern heerlijke dag voor de a.s. molenaar. Wat zou het leuk zijn als hij van zijn zelfgemalen meel taarten kon bakken en daar zijn kost mee verdienen. Wie weet wat er nog gebeuren gaat. Nu lekker van zijn vakantie genieten. Heeft 'ie wel verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zo'n zoon met een passie. En verkopen ze ook al lapjes op de Zaanse schans?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoop dat zijn droom om molenaar te worden ooit uitkomt.
  Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeannet wat een heerlijk blogje weer!
  Kijk toch niet hoe dik of dun je bent, geniet. Het kan zo maar voorbij zijn.
  Groetjes, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh, mijn week begint weer leuk! Dank je wel voor het wederom leuke stukje.
  Marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's van een dito locatie!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig zo'n bevlogen zoon! Dat doet mijn hart goed als kleinkind van een molenaar.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. piep wat zalig, al die kennis, geniet ik van hoor, dus mam en pap lekker meegaan, die molens ik lust ze wel :)

  fijne week meid
  knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat weet je het toch smeuïg te vertellen/schrijven, allemaal. Weer zo genoten van je blog. Ja, ik zie ook alleen maar op een foto, wanneer ik weer aan de "lijn" moet gaan doen. We hebben gewoon "levenslang" wat betreft het lijnen. Geniet vandaag van de mooie droge maandag en ik ga ook eens wat doen. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een gezellig verhaaltje, en wat heerlijk om te lezen over de bevlogenheid van je zoon. Heerlijk om een leuke interesse te hebben, je boft. 😊🐝

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig leuk, zo'n zoon met een passie! En nog leuker, dat jullie gewoon de hele dag met hem molen-in en molen-uit gaan, maar eerlijk is eerlijk, wel een prachtige omgeving, die Zaanse schans. En dat Jorrit ( vrijwillig) molenaar wordt, dat lijdt geen twijfel.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vanochtend dacht ik al, hé geen verhaaltje van Jeannet. Computers zijn fijn zeg ik altijd, maar ze moeten wel werken!
  Zo leuk, om te lezen over Jorrit zijn passie. Heerlijk toch een zoon met zo'n interesse?
  Hier vlak bij, in Buren, werkt ook een jonge molenaar. Hij werkt ook op de molen in Beesd en Enspijk geloof ik. Ook zo' n bevlogen jongmens. Fijne week en lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijk verhaal. Ik bedenk me zo, dat de genen na een aantal generaties misschien wel wat moe zijn geworden. En het tuin-gen een generatie overslaat, om daarna met volle ijver weer zijn werk te doen. Gewoon even wachten dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hihihi heerlijk hoe je over je zoon schrijft en over zijn niet-groene vingers.
  Leuk dat hij zo geinteresseerd is in molens.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En nog vergeten te zeggen: dat kruikje waar de olie in zit, past leuk bij jou in de keuken of op de veranda!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is toch een heerlijk joch, die molenaar in spe, genieten hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een heerlijk uitje was dat. Een geWIEKste zoon heb je , hij weet de molens goed te vinden en zo molenaars te paaien hem zo veel mogelijk te laten zien. Fijn dat er voor jou ook nog leuke lapjes waren, heel mooi zijn ze.groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een heerlijk verhaal, zo genieten!!! Dank je wel Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk hoor zo'n jonge molenaar in de dop. Misschien later een echte molen beheren?
  Blogger werkt tegenwoordig heel langzaam, het duurt meestal zo'n 7 tot 10 uur eer een berichtje dat ik plaats ook op de leeslijst komt te staan en bij mensen op de lijst van graag gelezen blogs.
  Wel staat het er gewoon op als je op je eigen blog kijkt. Weet ook niet wat het is, maar veel meer mensen hebben daar last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk dat jullie zoon zo geïnteresseerd is in molens. Waar ik woon staan ook heel wat molens, en toevallig sprak ik pas nog met een vrijwillige molenaar. Het is best nog wel pittig voordat je jezelf molenaar mag noemen. Maar jullie zoon gaat dat met zijn enthousiasme zeker lukken. In mijn laatste blogje heb ik verwezen naar jouw blog. Ik ben namelijk ook begonnen aan de Fair Isle sampler dankzij jouw tip over het garen wat je gebruikte. Aan de sokken ben ik nog niet begonnen, maar ik denk dat dat ook niet zo lang meer gaat duren. Jouw tip over wolhalla heb ik in ieder geval bij mijn favorieten gezet,
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een leuk verhaal het is alsof je het staat te vertellen. Dank je voor dit 'verhaal voor het slapen gaan' - lekker relaxed. Ben zelf nog nooit op de Zaanse Schans geweest en dat terwijl het wereld erfgoed is. En wat een mooie papavers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. En DAT is ie zeker!!
  Wat fijn als je kind zo'n passie heeft!
  Wat een mooi en leuk verhaal.....,en dag uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk daar weer even te zijn. Het blijft genieten van je foto's.
  Mijn kinderen, die toch al wat ouder zijn, hebben niet eens het idee dat je bonen in de grond stopt, dus het valt best mee met je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat leuk, zo'n molenaar in spé, kan altijd terecht bij de Rijnlandse Molenstichting! Er zijn hier in het dorp nog heel veel (ja, meer dan Kinderdijk) molens die gewoon bewoond worden en allemaal in gebruik zijn. Hier zijn het dan wel watermolens. Geweldig als dat je passie is! Wie weet ei dig je in het bijgebouwde huisje bij de molen, daar woonden vroeger ook de oudjes; lekker knus met veel lapjes.... Dat lijkt me geen probleem trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet