Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 19 september 2016

Leven op het platteland

Dit keer weer eens een echt onvervalst plattelandsblogje, en wat voor één, dit keer ook het moderne platteland. Een paar maanden geleden is er bij ons een paar dorpen verderop een melktap geplaatst
Ergens aan dr Drieëndijk voor de liefhebbers, in het pittoreske buitengebied van Abbenbroek bij een moderne vooruitkijkende veehouder.Wij erop af zaterdagmorgen.
Ik vroeg me af wat dat nou wel zou zijn, je kunt hier 7 dagen per week zelf je eigen verse melk tappen, uit de automaat, flessen staan er bij, en je kan je eigen fles meenemen.
En inderdaad! Daar stond de automaat, gloednieuw en glimmend en keurig netjes en hygiënisch. De melk kost 80 cent de liter, je gooit net zoveel geld in als je melk wilt hebben, fles eronder en tappen maar!
Wat een leuk initiatief, het is met een crowdfundingactie tot stand gekomen naar wat ik er van gelezen heb.
We reden weer terug en genoten onderweg van de prachtige Hollandse luchten en het gelukkig nog weidse polderlandschap.Thuis gekomen meteen een glas geproefd, en ja hoor, echte ouderwetse melksmaak, geen vlakke fabrieksmelk die al gepasteuriseerd is en die overal van Tuitjenhorn tot aan Valkenburg aan de Geul hetzelfde smaakt
Ik weet wel dat mijn ouders vroeger melk haalden in de buurt en het op een gegeven moment zelf konden tappen uit de melktank, maar helaas zijn er bij ons de laatste jaren veel boeren verdwenen, en dat lijkt wel een landelijke trend te zijn.Straks hebben we melk uit Kroatië ( of zoiets)
Onderweg kwamen we nog ergens een kip tegen met een toom schattige kuikens die scharrelden in de berm.Enne, ik wist het natuurlijk al láng
Maar als het eenmaal in de Libelle staat weet heel Nederland het ook en weet je zeker dat je "goed bezig bent" Ik kan nou niet meteen zeggen dat heel deze lofzang van het breien op mij van toepassing is, met name dat breien en haken in groepen....., maar goed, wat je niet met het blote oog kan zien is soms toch aanwezig denk ik dan maar.
En wat ook toch wel heel plattelands is in mijn beleving is sokken breien, mijn moeder had altijd een paar op de pen staan, mijn vader droeg altijd zelf gebreide sokken, ik ben ook weer met een paar bezig, effen wol dit keer met een patroontje via een KAl op FB
Zo s,avonds ligt er altijd een handwerkje naast mijn stoel op een oud tafeltje, dat hebben we toch zeker allemaal wel als handwerksters? een handig tafeltje of bankje naast de stoel?
De Colchium bloeit weer, en dat geeft herfst aan, heerlijke herfst, ik ben er helemaal klaar voor, mandje herfstbollen tevoorschijn gehaald en in het zicht gezet, patroon uit de TRUI.Ook een KAL, een vest met een knipbies, nooit gedaan, mooie uitdaging voor de komende winter.
Laat de herfst maar komen. Als doorgewinterd herfstmens had ik de afgelopen zomer lange tijd niet te klagen, op een enkele tropische oprisping na, bleven de mediterrane temperaturen achterwege en ik had al opgelucht gezwaaid naar de nauwelijks gebruikte airco, niet wetende dat er nog een zinderende nazomer aan kwam. Nazomer heerlijk hoor, maar niet meer boven de 22 graden.
En als laatste had ik van de week een interessant en filosofisch gesprek met een vreselijk aardige  ( en wijze) medequiltster, de essentie waar we het over hadden, zit helemaal in deze spreuk gevangen.
Moeilijke opgave, maar het leven is er niet altijd om als makkelijk te ervaren, het blijft een strijd die vaak draait om het gestand houden van je eigen waarden en normen en die geen geweld aan te doen.Ik wens het een ieder toe deze week, geniet er weer van!

Hartelijke creatieve groet; Jeannet

22 opmerkingen:

 1. Wat zijn het nu heerlijke dagen, 's morgens lekker fris
  en overdag aangenaam. Die hitte van afgelopen weken
  legt een mens helemaal lam.Je ziet nu ook aan de
  kleuren, dat de zomer echt afgelopen is, gelukkig.
  Kleurloos is het zeker niet met prachtige herfstasters
  en verkleurend blad, straks met een gouden gloed, zo
  mooi, dat is echt genieten.
  Ik wens jou ook een hele fijne week.
  Groetend, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het weer van de afgelopen en hopelijk ook de komende dagen vind ik heerlijk. Gisteren hele dag op het water gezeten. Van mij hoeven de herfststormen niet te komen hoor! Wat een mooie kleuren hebben je bolletjes. Trouwens wat een leuk idee zo'n melktap. Moet bekennen dat ik als ex-stadsmens nog nooit 'melk zo van de koe' heb geproefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je gezellige blog. Vooral het laatste stuk is een stukje naar mijn hart.
  Goede week!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verse melk, ik haalde het toen de kinderen klein waren iedere dag bij de buren in het zelfde blikken melkemmertje waarin ik als kind bij de buren melk haalde. In de winter de warme stal in waar de boer met een litermaat je melkbusje vulde. Nu haal ik rauwe melk voor de italiaanse kookworkshop; om mozzarella te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk die melktap! En een mooie spreuk. Iets om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Piep ik kir van herinnerings-blijdschap
  Vroeger als jong meisje ging ik met een ijzeren emmertje halen op de weide , waar de boer het schonk uit de emmer waar hij net met gemolken had..
  Nu staat er een dorp verder.. Een melkautomaat.. Net zoals op jouw foto.
  Tijden veranderen..
  Gelukkig breien en haken
  We nog!
  Fijne week
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee zo'n melktap.....en wat een prachtige wolletjes laat je weer zien !
  mooie foto's...een goed gesprek op zijn tijd ...een goed begin van de week !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk zelf getapte melk! Toen wij in Gouda woonden haalden we ook melk bij een zorgboerderij -heerlijk. En mijn man werkte toen bij de Melkunie!
  Heb je de spreuk opgehangen Jeannet?
  Gezellige week
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In het artikeltje uit de Libelle kan me helemaal vinden. Je raakt zo relaxed door handwerken. Voor mij is dat dan voornamelijk quilten. Ik kan wel breien, haken, borduren etc., maar ik maak maar af en toe een zijsprongetje naar deze vorm van handwerken.
  Een dorp verderop van hier hebben ze ook al een hele tijd zo'n melktap. Nog nooit geprobeerd..... Ook is in Zoelen, weer een ander dorp hier, al zeker een jaar het wel bekende kraampje met uitgestald fruit en groente en het geldblikje vervangen door een fruitautomaat. Helaas was dat nodig..... Maar het fruit en zo smaakt gelukkig nog hetzelfde. Fijne week weer Jeannet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeg, maar die verse melk, die is dus niet gepasteuriseerd. Maar is die melk dan niet behandeld tegen bacteriën? Ik vraag het puur uit nieuwsgierigheid hoor, ik hou helemaal niet van melk. En ik zou het zo'n boer graag gunnen want die krijgt natuurlijk niet veel voor een liter op de normale manier. Maar hoe zit het met de bacteriën?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet gepasteuriseerde melk Marion, dus idd niet gekookt, als je safe wilt dan kan je ze thuis eerst koken, ik denk zelf dat het wel mee valt eerlijk gezegd, maar die keuze heb je wel natuurlijk.

   Verwijderen
 11. Fijn blog weer! Goed idee zo'n melktap, al heb ik het zelf niet zo op ongepasteuriseerde melk. Waarschijnlijk nog een idee van vroeger. Ik drink altijd karnemelk! Ik ben ook blij met de huidige temperaturen en hoef ook niet direct storm en regen. Je hefstkleurtjes zijn weer prachtig, ook van je breiwerk! Een fijne week gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt de patronen binnen en het prachtige garen in die mooie herfstkleuren, dus lekker breien aan je vest. Ook supermooie sokken.
  En natuurlijk heb ik ook een tafeltje naast mijn handwerkstoel met allemaal dingen waar ik aan bezig ben. En melk heerlijk mijn man en schoonvader waren melkboer en vroeger was het tapmelk uit de bus.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldig goed idee van die tap melk. Van mij mogen er zo heel veel komen. Eerst om die boeren te helpen en dan voor die echte smaak. Ik heb weer genoten van je blog en die laatste spreuk, ja dat is in de praktijk erg moeilijk ervaar ik zelf ook. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk die melktap! Natuurlijk is dat dan wel volle melk, kan je laten staan in een schaaltje en dan de room afscheppen en tot slagroom kloppen, dat deed mijn moeder vroeger ook altijd.
  Het tafeltje naast mijn werkplek staat er wel, maar staat bijna vol met leuke dingen :-)
  Wat voor breien en haken geldt geldt ook voor quilten toch? Heerlijk rustig steekjes maken en we worden 110 jaar!
  Mooi spreuk aan het eind. Het is moeilijk, maar het is de moeite waard om het te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi blogje, met een diepgaand einde, wat tot overpeizing leidt... Leuk zeg, zo'n melktap; doet me denken aan vroeger, bij mijn oma, die aan de overkant van de weg de melk haalde bij een boer, in zo'n draagbaar melkbusje. Melk met grote vetbellen erop, dat wel... En ik wist het natuurlijk ook al lang: breien is goed voor de geest (behalve dan als het een keer niet wil lukken en je het voor de zoveelste keer moet uithalen). Wat een verrukkelijke wolletjes!
  Fijne week gewenst en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Jeanet,
  Die "melk-tap" brengt bij mij een herinnering van vroeger naar boven. Op de boerderij, waar ik ben groot gebracht, hing altijd een grote beker aan een haakje om verse mek te tappen uit de grote koel-container. Heerlijk, die smaak vergeet ik nooit meer.
  Dank voor al je andere dingen. Het geeft mij veel stimulans om door te gaan.
  Groet van Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat geweldig de melktap. Ik haalde vroeger ook altijd melk bij de boer. Die kookte mijn moeder dan geloof ik ze maakte er slagroom van en lekkere pap en we kregen gewoon elke dag verse melk. Heerlijk is dat. De tap is een uitkomst ik hoop dat ze hier in de omgeving ook zoiets zullen krijgen. Ook heerlijk is het breien en de naderde herfst. Heel lang kon ik noet goed meer breien maar nu ik het ergonomisch breien heb ontdekt ben ik weer voorzichtig met de pennen aan het tikken. Ook in de prachtige herfstkleuren heb ik vorige week wolletjes gekocht voor een mooie herfstkleurige omslagdoek en een vest. Ik kan me ook helemaal vinden in de teksten van stresverminderen als je breit of haakt. Trouwens ook mijn moeder had altijd wel een paar sokken op de pen vroeger. Zo leuk om te lezen dat ik niet de enoge ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk die melktap. Je wolletjes zijn om te zoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een heerlijk verhaal weer. Ik zou die melktap hier in de buurt ook wel willen hebben! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goed bezig Jeanet. Dat van die melktap is inderdaad erg leuk. Wij zitten er stiekem ook wel eens aan te denken, maar voorlopig ben ik de enige die hier de melk tapt. Ik maak er o.a. zelf yoghurt van. Heel makkelijk en veel lekkerder dan uit een pak. En wat een prachtige kleurtjes breiwol. Groetjes uit Zalk.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een heerlijk blog om op een slapeloze nacht in het ziekenhuis te lezen. Ik krijg zin om zelf weer te handwerken. Morgen naar huis en dan heb ik de laptop weer bij de hand en zal je mailen....

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet