Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 6 februari 2017

Heden en verleden

Weten jullie het nog? ergens in December vorig jaar? deze blote dame met haar kekke laarsjes en frivole strikje op haar mooie ronde hoofd ?
Inmiddels is ze al lang in de kleren gestoken, incl. de laarsjes en een geweldig mooie jurk,
En natuurlijk een vestje gebreid van handgesponnen schapenwol, voor de kou, ik had gehoopt haar te kunnen fotograferen in de sneeuw, want een sneeuwvrouw zonder sneeuw....maar ja, ik zei het vorige week al, aan de kust is het 47 tinten grijs in de winter, en sneeuw is iets wat tegenwoordig bij het noorden lijkt te horen.
Sneeuwklokjes hebben we gelukkig wel, okay, maar die heerlijke zachte serene sneeuwwitte poederzachte sneeuw....ik kan er van dromen, ik vind het geweldig, voor mij is winter wit, sneeuw, ijs, berijpte takken en bomen, maar helaas, geloof mij maar, als je er niet van houd of bang ben om te vallen is de kust een beste plek om te wonen.
Is ze leuk of is ze schattig? Met die mooie strik om haar hoofd, gewoon, een beetje tekenen, knippen,passen en meten zonder patroon, zonder vooropgezet plan, alleen die mooie stof van de jurk, en dat schitterende grijzige kantje, ineens, is ze er dan, in volle glorie.
Ze kan zo in de simply vintage, poppen maken is wel helemaal mijn ding, altijd al geweest, zooooo leuk, om dat onder je handen te zien groeien.
Nadeel is dat ze allemaal zo leuk zijn, en dat het huis er op een gegeven moment mee vol staat, waar zet ik ze nog neer? er is ook weer een plekje voor haar gevonden in de herberg, en zo is januari voorbij en is het weer, jawel.....
De dagen lengen al wat, zeker de afgelopen week was het heerlijk zacht weer, s,morgens is het gelukkig wat minder donker als ik mij om kwart voor acht  ( ja echt) naar het zwembad begeef twee keer in de week, en dat al járen......
Van de week begaf ik mij opeens in vroeger sferen, ik was op bezoek geweest bij mijn nicht van vaders kant, altijd gezellig daar, familie is hoe dan ook gedeelde herinneringen, en die zijn er altijd genoeg.Nicht was 65 geworden, zo ziet ze er totaal niet uit, het lijkt verbijsterend, 65 is voor oude mensen in mijn beleving maar niet voor mijn kekke nicht, zoiets....rare gedachten kan een mens hebben.
Toch was het wel zo, en niet alleen mijn nicht wordt ouder, nee, erger nog, ikzelf ook en iedereen om me heen! Want eenmaal thuis gekomen dook ik in een doosje met geboortekaartjes van mijn moeder want nu wilde ik het weten van mijn andere neven en nichten ook,Tja, en wat je dan allemaal tegenkomt.
Laat mijn neef nou ook al dit jaar 65 worden! Dat schattige kleine mannetje wat hier zorgeloos onderaan een parapluutje zweeft, onwetend van alles wat er onder hem gebeurd, ook toen al..... is een volwassen man van 65 geworden.Ik zie nog de foto voor me waarop hij met zijn broer staat in een broekje met bretels, met keurig gekamde haren, Jantje en Brammie......
En mijn eigenste lieve kaartje kwam ik weer tegen.Ik ben zo ongeveer de jongste nicht met mijn 56 jaar. Door het openen van dat doosje trok er een hele reeks generatiegenoten gevangen in die schattige kaartjes aan me voorbij.Dat was echt leuk. Want zelf heb ik die kaartjes niet gehad natuurlijk, wel die van de kinderen van mijn neven en nichten, maar dit is toch bijzonderder.Alleen de postzegels al, en die mooie oude handschriften.
Het was zo leuk dat nicht en ik het erover hebben gehad dat het toch wel een idee zou zijn als we elkaar weer eens in het echt zouden zien dit jaar, en niet alleen op een geboorte of erger, naar aanleiding van een rouwkaartje, want zo gaat het vaak.Dus wie weet wat er nog in het vat zit.
Gisteren was ik uitgenodigd op de verjaardag van de moeder van mijn nicht, mijn tante dus, laatste zus van mijn vader, werd 95 jaar, bijzonder, bijzonder, heeft het te maken met de leeftijd dat je beseft dat je onderdeel bent van een familie en dat dat best waardevol kan zijn? Gedeelde herinneringen die je met geen enkele ander kan delen. Vrienden zijn toch anders dan familie.
Herinneringen zijn persoonlijk, voor iedereen anders, dat maakt het zo bijzonder om ze te delen, juist omdat een ieder dezelfde herinneringen vaak anders heeft beleeft, dat maakt het zo leuk om er over te praten.Ik begrijp dat de winter toch weer terug komt volgens Piet Paulusma, we gaan het beleven! Fijne week allemaal weer.

Hartelijke groet, Jeannet

18 opmerkingen:

 1. Goeiemorgen Jeannet,
  Misschien kan je mooie pop deze week toch nog
  wel even buiten in de sneeuw of berijpte boom.
  Wat heb je haar leuk aangekleed, heel knap, dat je
  dat gewoon zelf kunt zonder patroon!
  Heb een fijne week,
  groetjes van Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Piep
  Genoten!!! Alweer van je schitterende blogje en de sneeuwpop.. zou je het gemerkt hebben als ik ze niet op haar plekje had gezet!?? Foei Mieke!! Maar ze is ook zoooo moooi!
  Fijne week meid knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige pop is het geworden. En een beetje in het verleden duiken. Ik doe het ook zo graag. Ik ben al vroeg van Limburg naar Brabant gegaan en in de 60er jaren was zo'n reis heen met de auto of trein, alleen al 4 uur, dus even naar Limburg teruggaan, deed je niet. Mijn zussen en broer wonen ook allemaal ver weg, dus daar kun je ook geen herinneringen meer mee ophalen. Jammer, maar het zij zo. Ik heb genoten van je blog. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk zo'n doos met geboorte kaartjes. Toevallig hadden wij het gisteren met de jeugd over ouder worden. Zij zitten nog aan de goede kant van de lijn. En dat wij al over de helft zijn. Wat je niet kan geloven want zo voelt het helemaal niet.
  Je sneeuw pop is heel leuk geworden.
  Laat de vorst maar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gezellig deze kouwe truus. Ik spaar al heel lang kouwe karels. Maar een vrouwelijke enig !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn nog maar met drie nichten maar het is altijd heerlijk herinneringen op te halen over de tijd dat we nog met twintig man aan tafel zaten bij onze oma.Altijd te weinig stoelen maar een plank over de zittingen loste dat probleem op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen zich opstapelen... Zo nu en dan haal ik ze ook op, meestal met mijn neven en nichten en helaas tijdens niet zulke prettige gebeurtenissen. Is wel eens leuk om te doen, want wie weet nog, wat je uitspookte bij oma op de boerderij in de polder?
  Maar daarna weer snel genieten van het heden, en koesteren wat je hebt. Mooie sneeuwvrouw heb je gemaakt!
  Ben benieuwd of ze nog een paar vlokjes zal zien deze week, maar ik denk het eigenlijk niet, hier in ons deel van het land.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van mij mag er een meter sneeuw vallen, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.... en dat zien van familie; doen nu het nog kan! Wij hebben twee jaar op rij een reunie georganiseerd, een van mijn kant en een van manliefs kant. We hebben ieder zo'n 30 nichten en neven met kinderen en soms al met kleinkinderen. Een geweldig feest, doen dus!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je sneeuwvrouw is geweldig geworden! Groetjes Femke (Naaidooz)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh how I envy your beautiful spring flowers! 😍 Here snow keeps falling and falling... :(
  Have a beautiful week!
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zucht, ... dat sneeuwpop vrouwtje in haar allermooiste jurkje. Ik vind haar geweldig !! Ik vind het zo knap dat iemand dit maken kan. Poppen en beren, ik krijg het niet voor elkaar. Een andere vriendin heeft me wel eens geholpen met zoiets te maken, maar het zit er bij mij gewoon niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige sneeuwvrouw is het geworden met die lieve kleren aan. Mooi stukje over familie. groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die knappe sneeuwvrouw mag er wezen hoor.
  Ja inderdaad al hebben we het zelfde mee gemaakt, we voelen en beleven het allemaal anders..........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke sneeuwvrouwpop is het geworden! En wie weet mag ze de komende tijd nog met de schoentjes in de sneeuw staan.
  Voor dochterlief mag ik een verhaal maken over mijn ouders en hoe ik mijn man heb leren kennen en verder.
  Helaas heel veel kaartjes enz is weggegooid toen mijn moeder als laatste is overleden.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh helemaal te gek Jeannet, ook ik dook gisteren in het verleden, maar dan fotoalbums van jaren terug, zo leuk!
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een lieve sneeuwvrouw! Die gun je inderdaad poederige sneeuw! 65 is echt niet oud hoor! Ik word dit jaar al 68 en ik ren de hele dag van hot nar her...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De blote dame is veranderd in een haute couture dame 👗. Wat een leukerd is het geworden. Wanneer ik haar zo zie zou ik haar direct ook willen maken. Maar ja waar laten we haar dan weer 😉. Toch is er steeds weer een plekje voor te vinden, ook hier dus wie weet. Van mij mag het ook nog wel een keer gaan sneeuwen het is tenslotte nog steeds winter. Maar voorlopig is het hier,in het westen alleen iets hoger dan waar jullie wonen,donker nat en waterkoud. Een lekker binnenblijf (natuurlijk wel buiten geweest met de honden) handwerkdagje. Ach ook niet echt vervelend. Ook hier ligt er een schrift uit mijn jonge, ook al van alles sparende jaren met van die prachtig mooie romantische geboorte kaartjes. Leuk om ze hier ook bij jou te zien.
  Fijne week.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tu muñeca es espléndida!!!
  Un abrazo enorme.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet