Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 30 januari 2017

Januari

januari is al weer bijna om, laatste dag, het mag van mij, ik hou niet van januari, het botert niet tussen de maand januari en mij, nooit geboterd, al ben ik een erg buitenmens, januari associeer ik met grauw en grijs aan de kust.
Dat is het ook vaak, ik schrijf al jaren het weer op, en steeds weer kom je daar op uit, mistig, grijs, koud en vooral erg nat, met soms een paar mooie dagen, tuurlijk, vooruit, maar het zijn er slechts een paar.Als ik s,morgens het pittoreske huisje van de buurman niet kan zien en de misthoorn hoor van over zee weet ik weer wel hoe laat het is......
De witte reiger lijkt het niet te deren, die stapt fluks door de wei heen vlak voor mijn raam, als tie niet verjaagd wordt door zijn grijze broeder, wat meestal wel het geval is. Prachtig gezicht! Dat brengt mij bij een ander probleem.Het prachtige Hollandse landschap waar ik zo van hou, ( en met mij vele anderen) staat zwaar onder druk,
Natuurmonumenten heeft een petitie opgesteld om aandacht te vragen voor de verregaande verrommeling van het buitengebied, door oprukkende industrieterreinen, lelijke bebouwingen en gebrek aan visies bij gemeenten. Als we niet opletten verliezen we voor altijd de mooie landschappen en vergezichten die ons land zo speciaal maken, en dat zou heel jammer zijn.Hier (klik) kun je die ondertekenen
Is er ook nog wat leuks te vermelden? tuurlijk, zeker, ik heb een prachtig boek gekocht van Margaret Mew, ik had er eerst geen erg in, maar laat ik nou al jaren fan van haar zijn! bij het opendoen van haar boek kwam ik deze quilt weer tegen.
De simply vintage ergens in 2012 gemaakt met heel veel plezier, toen begon het appliceren een beetje in in opkomst te komen, want zelfs bij quilten zijn patronen, technieken, stofjes aan de mode onderhevig.Helaas staat deze quilt niet als patroon in het boek maar de andere patronen zijn ook zeer de moeite waard.
Het hemdpatroontje of de Tessalation is al een heel oudje en heet eigenlijk, vorige week had Barbara Brackman er een leuk stukje over gezet op haar blog (klik) met een gratis patroontje van het hemdje.Als je even naar onderen scrolt onder het vorige bericht staat daar een foto van de midnight century, ook een patroon van haar wat ik gemaakt heb.
Januari was ook laarsjesmaand, ik heb een collectorsitem weten te scoren vanwege het honderdjarig bestaan van de ANWB. Het was een ware hype (oeps....:) ) en het leek wel alsof iedereen de knalgele kekke laarsjes wilde hebben! Dus een hele toer om ze te bemachtigen, wie van mijn lezers heeft ze ook?
Kekke laarsjes om mee door de tuin te struinen, want ik het natte gras op mijn birckenstock klompen worden mijn voeten toch nog nat, dat is nu verleden tijd.En wat kom je dan zelfs in de tuin een mooie dingen tegen.
Afgelopen week kwam ik nog iets leuks tegen, ik spaar al heel lang rode school lapjes, niet heel fanatiek, maar soms kijk ik weer eens of ik ze zie, en zo kwam ik deze week dit lapje uit 1928 tegen,
heeee.....dat is leuk! Mijn man komt namelijk uit Reusel, en heeft ook nog op deze school gezeten, het lapje was hier in de buurt te koop, is dat bijzonder of niet? Het hangt hier nu aan de muur.Hoe komt zo,n lapje nou hier denk ik dan.
Verder vind ik januari een maand om in de tijdschriften te duiken, ronde de snorrende houtkachel te mijmeren over mooie vergrijsde en verschoten interieurs, het toeval wil dat er in deze brocante ook een heel stuk stond over de rode merklapjes.
Ik heb er een aantal aan de muur hagen, ingelijst en wel, en daar wil ik er een paar bijvoegen, dus ik ben van de week naar de lijstenmakerij geweest in Brielle om een lapje wat ik had liggen in te laten lijsten, in een strak sober mahoniehoutenlijstje, zal nog wel eens een foto maken als ze allemaal goed hangen.
Maar ik heb van de week ook de eerste akoniet gezien! Daar kan ik dan weer zo blij van worden, dat piepkleine felgele bloemetje tussen de verdorde bladeren door, dan weet ik het weer, Het gaat er echt van komen.
Even doorbijten door februari, met wie ik ook geen warme band heb, maar daarna komt maart,en daar hou ik van! Maart en ik zijn vriendjes! dikke vriendjes. Ik weet het, maart roert zijn staart, April doet wat zij wil,
het kan vriezen en het kan dooien en het kan sneeuwen, maar toch, de natuur trekt zich er niets van aan, want er zijn ook altijd een paar van die fraaie lentedagen waar je met een kopje koffie in de zon kan zitten buiten. Okay, eerst februari doorworstelen.Enne.....ik heb de mezen hun hoogste lied al horen zingen! Fijne week allemaal weer.

Hartelijke creatieve groet, Jeannet

20 opmerkingen:

 1. Als januari is zoals gisteren en vandaag kan ik helemaal met je mee voelen. Maar met het mooie ijs en berijpte bomen dan is dat gevoel er niet. Helemaal niet. Ohhh wat heb ik genoten van al dat moois in de natuur. En baal ik van het grauwe natte weer van nu. En langzaam dooit het ijs weer. Ja als het weer zo moet zijn laat het dan maar maart worden...
  Ps ik heb de laarzen niet. Wel heeeeeeel veel andere kleding bij hen vandaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohh ja het voorjaar !!!!!
  gelukkig hoor ik nu de vogeltjes ook al weer meer buiten...en door de regen is de meeste sneeuw al weg....hoe mooi sneeuw ook is het verveelt zo snel..maar goed als ik dan dat kleine grut weer zie spelen buiten wordt ik er ook weer blij van!
  Toffe laarsjes heb je gescoord..;0)
  en mooie borduurlapjes heb je hangen....een gezellig blogje weer geschreven ..een goed begin van de week !
  Fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voel gedeeltelijk met je mee hoor! Maar, als de ijzers onderbkunnen word ik toch wel zeer gelukkig van januari. En februari, in ieder geval de maand van mijn lievelingen in de tuin: de sneeuwklokjes! En , voor ons is dit 20 jaar de maand geweest waarin we gingen skiën, dit jaar maart, ook lekker. Maar, inderdaad, als je dan weer zo af en toe in een lekker luw hoekje de eerste koffie in een lentezonnetje kunt drinken.... zo lekker die zon op de (k) oude botten...
  Helemaal met het Margaret Mew boek op schoot! Over twee weken brengt Marcha het voor me mee als ze hier staat met haar winkeltje bij de vertellerij van Marja Klootwijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben het gedeeltelijk met je eens Jeannet maar in deze maanden is het ook zo geweldig om te zien wat er aan bolletjes weer opkomt en welke bomen /struiken er uitlopen.
  En met dit grijze regenweer kun je heerlijk bij de warme kachel zitten breien en quilten. Als je straks weer buiten kunt zitten dan zijn er andere dingen die je gaat doen.
  Maak er een gezellige dag van vandaag.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, dat boek... ik blijf erin bladeren, ervan genieten en plannetjes maken in mijn hoofd. Maar bij jou zijn er zelfs al heuse quilts van deze top-ontwerpster te bewonderen!
  Ook te bewonderen zijn je weer prachtige foto's van de natuur en vogels daar in de polder, die ook in januari fotogeniek zijn. Ik heb persoonlijk een warme band met januari: heerlijk in mijn coconnetje quilten (al is de hond uitlaten nu geen pretje en heb ik niet van die kekke laarsjes). Sterkte met het begin van februari en groetjes van
  Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Piep zalig blogje, doet deugd te lezen over die 😝😝januari-maand.. februari zijn we zo door rn dan idd dat eerste kopje koffie onder de overkapping.. ik kijk er naar uit.
  Verder je boek is prachtig!! En ik maak me een lekkere pot thee en ga aan de lapjes

  Knuf knuf en een fijne week, en leg nog een paar van die heerlijke tijdschriften klaar.. want het miezert er op los

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo mijn koffie erbij en je blokje lezen. Vind januari ook een saaie maand, lang, konden niks te vieren om naar uit te kijken.
  Maar inderdaad effe nog februari en ik zeg dan altijd maart heeft zijn eerste mooie week en april ook en dan Is alles weer heerlijk groen aan het worden gelukkig. Heerlijk hé die brocante boeken...........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mijn koffie erbij en je blokje lezen. Vind januari ook een saaie maand, lang, konden niks te vieren om naar uit te kijken.
  Maar inderdaad effe nog februari en ik zeg dan altijd maart heeft zijn eerste mooie week en april ook en dan Is alles weer heerlijk groen aan het worden gelukkig. Heerlijk hé die brocante boeken...........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha Jeannet, je zult nog even geduld moeten hebben met de lente... mijn man heeft hetzelfde probleem als jij met die sombere maanden. Ik hou er juist wel van, wat meer binnen bezig, beetje lager tempo met van alles.....Gelukkig hadden we hier wel veel zon de laatste weken (nu grijjs en regen) Maar je maakt er het beste van met je nieuwe boek, tijdschriften en hobby's, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh ik geniet juist van januari en februari (net als de rest van de maanden). Na de drukke(re) december maand, is er dan weer veel meer rust en ik geniet ;-) Je ziet de natuur dan ook heel stilaan weer veranderen, zich opmaken voor het voorjaar.
  Je quilt is werkelijk een plaatje, geniet van het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vervelend wanneer je last hebt van de donkere sombere maanden. Ik hoor het heel vaak om me heen. Ik heb het juist zomers een beetje. Dan "moet" er weer zoveel buiten gebeuren. En ik ben echt wel een buitenmens, maar het zal wel door het woordje moeten komen. Wat ik mezelf dan ook weer opleg natuurlijk.....
  Ik denk altijd bij dat sombere weer, ik zie geen stof (en die waarbij een stofdoek gebruikt wordt ), geen vieze ramen, ik mag lekker met mijn lapjes spelen zonder mij schuldig (alsof ik me schuldig zou moeten voelen) te hoeven voelen.
  Toch naar buiten gaan, ook al is het somber weer, het helpt wel. Want de eerste voorboden van de lente zijn er al wel.
  Fijne nieuwe week.
  Groetjes Marja
  🌷⚘🌷

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb er gelukkig geen last van ik hou van de winter en de herfst het voorjaar ook maar zeker niet de zomer als het zo warm is vreselijk vind ik dat. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde zeg ik dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gelukkig begint februari snel, Jeannet! En je laarsjes vind ik super :) Ik heb de hele actie gemist, hmmm jammer. Afijn, ondanks alle grauwheid ben je toch weer lekker bezig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In februari gewoon veel met de lapjes in de weer, dan is ie zo om.
  Lekker met het boek bij de houtkachel, ook fijn.
  Dat patroon staat dan wel niet in het boek, maar volgens mij heeft het wel ooit in een Quiltmania gestaan, maar welke........
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb wel een beetje met je te doen, ik vind juist januari en februari echt van die maanden dat mijn handen lekker in de weer zijn om te quilten, patchen, freubelen, etc. Mooie laarsjes, nee, ik heb ze niet.
  Fijne week Jeannet, tot het volgende blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gezellig, even vergeet ik de grauwe buitenwereld als ik jouw kleurige creaties zie en ik geniet van de vogels die hier niet te bewonderen zijn, gelukkig genoeg mezen, roodborstjes, duifjes en lijsters, maar erg weinig merels dit jaar. Fijne week, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk blog weer Jeannet. Januari vind ik niet zo erg, hou wel van een beetje somberheid rond het huis en een beetje mist maakt de bossen zo mysterieus....de witte wieven dwalen rond. Ook de tijd dat Hanneke onze kip haar eerste eitje heeft gelegd en dat februari voor de deur staat met naar ik lees, warme temperaturen, dus kun je de natuur weer gaan horen na de stille maanden van weleer. Vrolijke groetjes Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dus wemoeten voortaan zingen"Gele laarsjes voor de regen!"Oh, wat leuk! Helemaal gemist. Dat komt ervan als je de Autokampioen altijd zo bij de oude kranten mikt!
  En dat landschap.. ik ben het volkomen met je eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben dol op deze maanden lekker rustig op de hei en in het bos geen gillende families die ook een keer in de week hun kinderen uitlaten (ja je leesthet goed) wannneer het weer warmer word is het met de rust gedaan.
  Zo zie ja maar weer smaken verschillen.

  Gr Jantien

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig merklapje heb je gevonden. Ik moet ook bekennen dat ik niet zo'n grijze Januari prefereer.......

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet