Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 30 oktober 2017

Een staartje Twente en Jacobus breiles

Een weekje beschrijven in één blogje, niet te doen, zoveel maak je mee wat de moeite van het vermelden waard is, wij dan he, als eenvoudige plattelanders die zelden in een stad komen, te weinig eigenlijk denk ik als ik er ben, we zijn nog even in Zwolle geweest met studievriendin die daar vlak bij woont.
Waanders in de Broeren.....begrip bij de boekenliefhebbers....dat was iets voor de jongeling en zijn moeder.....een enorme  kerk vol, en dan bedoel ik ook vól, met boeken, boeken, overal boeken, over de meest uiteenlopende onderwerpen, geweldig! Niet alleen het populaire genre van bv de Bruna, wat ook goed is hoor,
Elk boek is het waard gelezen te worden, nou ja, bijna elk boek, maar dit.....deze overweldigende boekenpracht, dat was toch wel heel erg genieten, en ja, dan koop je natuurlijk ook ieder een boek, het mijne aangeraden door vriendin, zoonlief iets voor zijn eindlijst
We lezen elkaars boeken weer wel, dat is ook zo leuk, en boeken, daar krijg je nooit genoeg van, manlief wel hoor, die begrijpt echt totaal niet waarom er thuis honderden, ehhhh..duizenden....boeken in een kast staan te verstoffen.....tja, daar moet je een boekenwurm voor zijn. Je hoeft niet alles uit te willen leggen.Sommige dingen zijn verankerd in je waarden.
Ootmarsum zelf is een pittoresk plaatsje met een prachtige oude dorpskern, waar dagelijks honderden toeristen komen, en op een zonnige dag wel duizenden, die strijken allemaal neer op de vele terrassen, en vergapen zich aan de vele galeries die het stadje rijk is. Je kan er je geld wel kwijt, een winterjas van 479.00 euro is er niets.....Ik heb me beperkt tot deze wollen shawl, calvinistische gedachte, past overal bij :)
Waar ik ook geweest ben is in het stadsmuseum waar een permanente tentoonstelling van het werk van Marius van Dokkum hangt, ik weet niet of je het echt onder kunst kan scharen, wat is kunst,? dat is voor iedereen anders.Maar dat hij op een mooie ludieke manier, met een kwinkslag, de dingen treffend kan neerzetten, zoveel is wel duidelijk.
Ik ben al jaren fan van zijn kaarten, dit is toch ook geweldig? Net zoals het hier gaat......manlief rommelt met de afstandsbediening, waar vrouwlief niets van snapt.....en vrouwlief breit aan een sok en overdenkt de narigheden van het nieuws, met een kopje thee, alleen het samen afwassen.....daar is inmiddels de vaatwasser voor.
Ik geloof dat ik in elk blogje wel de molens kan laten terugkomen, zolang zoonlief geen eigen rijbewijs heeft, zijn wij toch de klos om achter hem aan te klossen naar allerlei soorten molens.
We waren vorige week zaterdag op de Hoekse Waardse Molendag, en eerlijk is eerlijk, de poldermolen van Maasdam, om precies te zijn, de St. Anthoniemolen, die ging me tekeer! Wat een geweldig gezicht om dat mee te maken.Het hele geval stond te dreunen en te trillen op zijn grondvesten, er stond dan ook een straffe wind die dag.
Met donderend geraas spetterde het water tegen mijn camera omhoog, wat een geweld was dat, die speciale geur van brak water wat uit polders gemalen wordt, en het zoeven van die wieken, het was indrukwekkend, te bedenken dat vroeger door deze molens de polders droog werden gehouden. Deze molen maalt overigens nog echt voor de polder.
Afgelopen week kreeg ik Jacobusbreiles van Gerda, ( van  de overkant zeggen we dan hier, uit Goeree Overflakkee) wolletjes opgezocht, waar zo,n Betuws bakje al niet handig voor is he.....;) Wie kent Jacobus niet? Het eigenwijze aapje ontworpen door Anita Wildschut. Ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, de beschrijving is absoluut toppie! Zo goed heb ik het nog nooit gezien.
Maar zelfs dan is het toch wel even fijn als er iemand meekijkt of het allemaal goed gaat, als er staat meerderen, zijn daar best vele manieren voor, met en zonder gaatjes, bv.Geduldige Gerda heeft het me allemaal steek voor steek uitgelegd, en nu maar hopen dat er een echte Jacobus van de pennen af komt rollen.( Poepen kan hij al, want de " kont"heb ik al gebreid ;) )
Mijn eigen Jacobus, overigens door iemand anders gebreid, zit al vol spanning te wachten of er een maatje bij komt, een maatje......het lijkt "not done"om tegenwoordig te zeggen een meisje of een jongen, genderneutraal breien heet dat.Maarre.....als het me lukt om een echte AAP te breien, zeg ik noooooooit meer dat ik niet breien kan! dan bombardeer ik mezelf tot een breiSTER, en zo is het.
Het uur is gisteren weer terug gezet, de donkerte valt eerder in, knusjes, maar ook jammer, de avondfietstochtjes door de polder zijn hiermee even over, in de schemering fietsen, en de typische geuren van het platteland opsnuiven is heerlijk, maar donkerte beleef ik liever binnen.
Bloemen in huis, kaarsjes aan, wat lekkers bij de koffie, vooral dat laatste natuurlijk.....De kachel snort weer elke dag, en geloof me, het is een heerlijke warmte om er bij te zitten!
En we dachten, kom, met deze storm, we gaan het weer proberen voor de eerste keer,
Jaja, zoete appeltjes met aardappelen en Oma,s draadjesvlees, van de kok in huis......het was weer héérlijk, als vanouds.
Fijne week allemaal weer.

Hartelijke creatieve groet, Jeannet

23 opmerkingen:

 1. Het was weer genieten. Fijne week!

  Hartelijke groet uit stad/dorp eigenlijk Zevenaar,
  Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerljk zo eem blogje op de vroege maandagochtend,
  Gr marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo de week is weer begonnen.
  Lekker genoten van jou heerlijke blogje.
  Nu mag ik de klusspullen weer pakken en bij dochter aan het klussen gaan.
  Ik kan er weer tegen.
  Bedankt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gezellig begin van de week is dat weer.
  Het lezen van jouw blog is altijd een feestje. En altijd van die leuke foto's.
  Groetjes, en een hele fijne week toegewenst.
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gezellig verhaal weer Jeannet,mooie foto's, en je shaal helemaal prachtig. fijne week toegewenst.
  Groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zie ik zomaar mijn favoriete schrijfster voorbijkomen, heb je Scheepsberichten al gelezen van haar? Ook een aanrader! En verder, de herfst is altijd weer gezellig, warm bij de haard, warme kleuren en lekker eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb Schorshuiden in de vakantie gelezen. Wat een boek. Soms duurde het een beetje lang, maar dat kan niet anders in zo'n dikke pil. Maar ik vind het een echte aanrader. Veel leesplezier voor jullie!'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je week zou zo eentje van mij geweest kunnen zijn (verleden jaar) De boekhandel Waanders een hemel voor lezers. De schilderijen van Marius van Dokkum hebben ook bij ons in Harlingen gehangen, geweldig en zo herkenbaar. En dan Jacobus het aapje ik heb hem voor Jasmijn gemaakt en daar slaapt hij bij in bed. Bedankt voor je blogje en je prachtige foto's je boeken staan nog op mijn lijstje. Fijne dag vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die boekwinkel is om te smullen en Annie Proulx schrijft geweldig. Veel leesplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn wakker worden weer met jouw blogje! Fijne week Jeannet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een prachtige foto van het water bij de molen!
  Succes met Jacob breien en het muisje kun je nu ook nog een keertje maken dan heeft die ook een kameraadje.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk je blogje weer gelezen hoor. Natuurlijk kan jij breien, die Jacobus komt er hoor. Heb hem ook gebreid en ik ben echt geen breisters van moeilijke patronen. Sjaals dat lukt me nog hihi. Maar de beschrijving van Jacobus is geweldig. Succes ermee...........Liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Piep
  Heerlijk nog even mee op stap mogen en dan de warmte van jouw heerlijke huis.. en zelfs prive-breiles.. knap hoor.. benieuwd naar “aapje 2”
  Fijne week
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijke blog weer, met zoveel moois om te genieten: boeken (hier ook zo'n wurm), moois uit de Hoeksche Waard, mooi shawltje en mooie omgeving daar rond Ootmarsum. Maar ook een "wringertje", want laat hier nu al meer dan een jaar een halve Jacobus aan de pennetjes hangen. Ligt niet aan de beschrijving, maar aan mij. Ik en breien wil nog niet zo vlotten. Maar ik ben wel heel benieuwd naar jouw aap!
  Fijne herfstweek en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb moeten wachten tot nu om je blog te lezen, vanochtend vroeg al naar mijn werk gegaan.
  Het is weer bere-gezellig, je blog (aap-gezellig klinkt niet zo mooi)
  Brei ze en fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie aankopen en foto's Jeannet. Ik wens je vast veel lees- en breiplezier. Die Jacobus is schattig, dat gaat je vast lukken. Groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Weer genoten van je blog en de mooie foto's! Wat een prachtige sjaal! En misschien moet ik ook eens aan Jacobus beginnen. Ik stuur je nog een apart berichtje betreffende Marius van Dokkum. Kan hier geen plaatjes kwijt. Groet, Ingeborg

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oei, het patroon van Jacobus zit al jaaaaaaaaaren in een map! Ik durf er echt niet aan te beginnen. Knap hoor! En van mij mag je je toch wel breister noemen hoor. Er komt zovee, moois van je naalden daar hoef je geen aapje voor te kunnen breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat een gezellige en mooie blog post weer...wat hebben we het toch goed he?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Jeannet, wat gezellig dat je er weer bent!
  Volgens mij heb je een heerlijke vakantie gehad en je bent weer lekker bezig..... heerlijk wintertijd.... geniet ervan, lieve groeten, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk blogje weer, en Marius van Dokkum woont dicht bij ons. Kunstroute hier begin van de maand en we gaan altijd even kijken. hij krijgt een museum in Harderwijk Gr . van Rita uit Ugchelen

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Voor ieder wat wils in dit blogje. Wat een geweldig idee om zo'n kerk vol te steken met boeken. Zalig om in zo'n omgeving tussen de boeken te dwalen. Ik ben altijd blij met boekentips die door worden gegeven. Jouw boek staat nu ook genoteerd. Thx!!
  Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Er komt zovee, moois van je naalden daar hoef je geen aapje voor te kunnen breien.


  แคมฟรอก

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet