Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 6 november 2017

Vergrijzend landschap

Het is al weer November, Allerzielen is geweest, de gang naar de begraafplaats ook, maar daar hoeft het geen Allerzielen voor te zijn. November, een overgangsmaand van de herfst naar de winter, het landschap vergrijsd langzaamaan naar de winterkleuren, grijs....veel tinten grijs.
Er zijn van die doodstille dagen, geen zuchtje wind, blaadjes hebben moeite om met hun eigen zwaartekracht naar beneden te dwarrelen van de boom af.
Op zo,n dag vind ik het heerlijk om een stuk door de kaler wordende polders te fietsen.
Om mijn hoofd leeg te maken van alle indrukken, gesprekken, en dingen die je langs ziet komen. Dingen waar je niet altijd vrolijk van wordt, en die je doen beseffen dat iedereen zijn pakketje te dragen heeft, en dat leeftijd, of aardig zijn, of eerlijkheid, een rekbaar begrip is. Ik ga dan graag zelf even op in het vergrijsde, verstilde doodstille landschap om die dingen een plaatsje te kunnen geven voor zover dat kan.
Prachtig stukje rondom het natuurgebiedje wat ooit is aangelegd door de gemeente, en waar het elke dag, elke week, weer anders is.En nog fijner, ik kom er zelden iemand tegen, omdat het niet zo bekend is bij een ieder.
De niet perfecte en toch perfect in het landschap passende oude troep, past ook wel bij zo,n stemming.De molen van Rockanje stond in de volle zeilen, want wind was er niet.
Boeren zijn overal druk bezig om het landschap verder te vergrijzen.
Bieten worden van het land gehaald en liggen overal in grote hopen te wachten om verwerkt te worden als veevoer of voor de suikerindustrie.
Slootkanten worden gemaaid en sloten worden uitgehaald voor de winter.En als je een sloot hebt, die aan jou perceel grenst, is het jou verantwoording om de helft van die sloot uit te (laten) baggeren vóór een bepaalde tijd, ergens eind november,daar sta je als stedeling niet bij stil, maar het is dus wel zo.
De damherten in de tuin krijgen langzaam ook weer hun grijze, bruinachtige wintervacht, de lichte stipjes zijn straks allemaal verdwenen, ze worden effen bruin.
De fazantenhen laat zich zien onder de voedertafel, die zijn heel schuw, als ze maar denken dat er wat beweegt zijn ze weg.Wij voeren ze uiteraard en hopen dan maar weer dat ze niet met  kerst ergens op een tafel belanden......
Zelfs een deel van de kerk in Ouddorp hulde zich in perfect leigrijs tegen een lichtgrijze lucht.
Op zulke dagen moet je het uit je tenen halen denk ik wel eens, maar, het is ook maar net.....wat voor bril je op zet....En over tenen gesproken......de tenen en de benen van Jaaaaaaaaa-Cobus! Tis waar, die zijn in elk geval klaar.
Op zulke dagen is het ook fijn om binnen te cocoonen, inspirerende tijdschriften, kopje thee, chocolaatje......
En te bedenken dat het leven zo slecht nog niet is als de dingen gewoon, gewoon zijn.....op een doodgewone herfstige dag.Ook wel eens goed om bij stil te staan, op momenten dat ik me "erger"aan de gewone dagelijkse dingen.Als het niet meer gewoon is, snak je naar het gewone.

Fijne week allemaal weer, hartelijke plattelandsgroet, Jeannet

PS Mijn blog doet wat raar met de reacties, mensen krijgen een foutmelding op mijn mail, en idd, ik krijg de mailtjes niet meer binnen dus kan niet meer terug reageren :( De reacties zijn wel te zien op mijn blog, begrijp dat meer mensen hier last van hebben.

15 opmerkingen:

 1. Ik ben altijd een beetje jaloers op mensen die van de herfst kunnen genieten. Ik word er zelf altijd somber van en moet echt wennen.
  Het blog gedoe (her) ken ik. Heel lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Piep.. heerlijk blogje.. en k zou bijna mee van
  “De tinten grijs “ gaan houden, maar k ben
  Een zonnemens..
  De kleuren vd herfst zijn prachtig maar daar stopt het voor mij...
  ik hul me alweer in dikke truien
  En sjaals, oppassen want kruip met pijn nek dieper in mijn lichaam.. auwch.. niet goed.. maar die natte .. koude...:(
  Blij dat jij me op maandagmorgen het mooie laat zien.. bij een heerlijk koppje koffie en de verwarming hoog
  Fijne week
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk heeft elk seizoen zijn haar? mooie momenten en dingen.
  Heb weer heerlijk genoten met je fietstocht heerlijk lijkt mij dat. In het bos is het nu ook zo mooi.
  Fijne week en succes met de rest van Jacobus.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer mooie foto`s bij je blog.
  Maar aan de grijze korte dagen moet ik nog wel wennen.
  Gelukkig zijn we hier in Zeeland vanmorgen weer opgestaan met een zonnetje en blauwe lucht.
  En ach de winter brengt ook weer een hoop gezelligheid met zich mee....je moet even omschakelen en daar is dan de Herfst voor bedoeld denk ik!!
  Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Jeannet, mooi beschreven, en mooie foto's. Die verstilde sfeer voel ik hier ook, maar dan wel met een zonnetje erbij... Rode bomen voor mijn huis, een scharrelduif in de tuin tussen de 'rommel', en geen menselijke herrie... heerlijk! Tijd voor nadenken en overdenken, zoals je al zei. Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou d'r ook van. Er is altijd wel iets moois te ontdekken......je moet het alleen wel willen zien.
  Fijne nieuwe week.
  Groetjes Marja
  🍁🍂🍄🌰

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De herfst houd ons altijd in spanning wat de winter gaat brengen. De Vlaamse gaai heeft in ieder geval genoeg eikels uit de boom geplukt.
  Fijne week weer en ondanks het grijs hebben we nu een waterig zonnetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een fijn verhaaltje weer, mooie invalshoek, prachtige foto's. Gelukkig schijnt hier nog even de zon en kunnen we nog van prachtige herfsttinten genieten voor alles weer grijs wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo heeft alles zijn bekoring als je er maar oog voor hebt.
  Vanmiddag weer lekker wandelen, vaak hetzelfde rondje, Kerk-Avezaath naar Buren en na een heerlijk kopje latte machiato, soms mèt appeltaart, weer langs een andere weg terug. En steeds valt ons weer iets anders moois op. Helaas ook dikwijls waar we koffie drinken. Ha,ha! Dat is bij Koffie en Kunst en je snapt het al, zulke leuke hebbedingetjes vaak. Het kost me meestal moeite om de verleiding te weerstaan. Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige plaatjes weer !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Net voordat ik even ga zitten met je blogje erbij, heb ik een wandeling gemaakt door de even grijze polder hier. Iets minder stil, maar best de moeite waard, want ik ben dol op de herfst. Dat vergrijzende landschap, het zich opmaken voor de winter van mens en natuur... het is hier ook zeker aanwezig, maar jij hebt het wel heel mooi "gevangen" in je prachtige foto's en toepasselijke tekst.
  Ik heb er weer van genoten.
  Fijne, grijs-met-een-zonnetje week en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hou van je foto's, maar toch kan ik niet wachten tot het weer voorjaar is.
  Ook ik, maar dat weet je, heb last van foutmeldingen en krijg reakties op mijn blog niet in de mail. Ik lees ze noodgedwongen na op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hou van de herfst, de stilte en de dauw(koude)dagen.
  Mooi blogje, dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Genieten van dit weer en van de rust in de natuur, en daarna de chocolade melk .

  Gr Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig beschreven...
  En gewoon gewoon is zo gek nog niet!!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet