Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 27 november 2017

Hollands blogje

Hoe Hollands kan een blogje zijn, als ik open met DE molenquilt voor zoonlief ?
Elke dag een molentje maken werpt zijn vruchten af, helemaal Hollands, de Nederlandse driekleur in de hoekblokjes.Elk weertype is wel zo,n beetje vastgelegd.
Iemand kwam ergens op het idee om er deurtjes in te maken, alles is mogelijk, maakt het net wat leuker, dus ook gedaan. Er komt nog een feestelijke molen met vlaggetjes ertussen.
Je hebt houten molens, en molens van steen, die stofjes lagen ook nog ergens ver achterin de kast voor naar ik dacht (n) ooit, maar wie wat bewaart heeft wat.Dat blijkt maar weer.De maat van het quiltje is ong. 80 x 80 cm.
Het is helemaal geslaagd, tuurlijk moet het nog doorgequilt, dat wel....ik maak er oranje lussen aan met rood, wit blauwe knopen, komt allemaal goed als we tijd van leven hebben.De tussenbanen zijn van mijn zo geliefde rode westfalen ruitje gemaakt, ik ben zo dol op dat stofje, overal komt het wel ergens in terug, een quilt zonder dat ruitje is hier niet te vinden.
Nou kwam er ook nog een idee van iemand, om er een éénpersoonsquilt van te maken...Eh, tuuurlijk, zeker, alles is mogelijk......het leek de jongeling helemaal geen slecht idee, je zal maar onder een molenquilt liggen als aankomend molenaar, poeheeee, nou, dat weet deze mams nog niet hoor, dan moeten er nog 23 bijkomen, zou kunnen, maar dan laat ik de wieken wat minder hard draaien, oftewel, dan maak ik een molentje per maand ofzo.
Hollands was ook het weer van de week, zomaar op een doodgewone woensdag, na twee hele grijze dagen, de zon scheen opeens door de ramen, waardoor er een pijnlijk bewustzijn optrad van het feit dat die net zo grijs waren als het weer van de voorgaande dagen.
Dat gold ook voor het stof overal, het was te lekker om er niet op uit te gaan buiten, en het stof niet te laten opwaaien....in de pedalen, met zoonlief, die toevallig een dag vrij had, op naar het Heerlijk Hollands weer buiten.De seizoenen zitten gelukkig niet stijf vast aan de datums waar tussen wij mensen ze geplaatst hebben, maar zijn grensoverschrijdend.
En dan kan je dus zomaar in de herfst, tegen de winter aan, een heerlijke dag hebben van maar liefst 14 graden, zo,n dag waarop iedereen er even uit gaat en waar je zonder handschoenen kan fietsen onder een strakblauwe lucht, en om je heen de intense kleuren van het groene gras beleeft.
Van de week kreeg ik van een lieve vriendin deze bol van de amaryllis, heerlijk, zo vol van belofte, elke dag een stukje verder, niet voor te stellen dat een bol zoveel groeikracht heeft om zonder water een bloem te produceren. Al peinzend op de fiets, met de wind in mijn haren, vroeg ik dat ook af tav de mensen om mij heen.
Er zijn mensen die zo,n enorme veerkracht en levenslust hebben, die van niets altijd iets maken, die het positieve blijven zien, als anderen al lang hebben afgehaakt. Die toch blijven bloeien en groeien tegen de stroom in, knap vind ik dat.Ik heb er altijd veel bewondering voor, dat geld ook voor de geefster van mijn bol.
Na het molenquiltje is er weer ruimte voor wat anders, een ander project.Ik had ooit ergens deze foto gezien op het WWW, en bij navraag op FB kwamen de maaksters van de quilt in zicht.
Er waren heel wat mensen die de quilt erg mooi vonden, en die ook wel zin hadden om hem te maken, ik viel zelf voor de mooie blauwe kleur en de wedding ringen, daar hoef ik geen hele quilt van, want zoonlief wil niet trouwen, maar een paar, nou ja, toch wel leuk ter viering van mijn eigen huwelijk dan maar.
Francis is er ingedoken, heeft contact gehad met de maaksters, en is aan het tekenen gegaan, het zou zomaar eens kunnen dat dit het volgende project wordt. Zoveel quiltverleidingen die de revue passeren. Als ik alleen al weer de cover van de nieuwste quiltmania zie, geweldig mooie quilt!Blijft toch voor mij het mooiste en meest inspirerende quiltblad.
Ik krijg wel eens vragen hoe het met de huisbakker gaat, nou, daar kan ik op zeggen dat het prima gaat, er wordt nog steeds gebakken, túúrlijk met molenmeel, karamel walnoten, gesneden op een plank die gezaagd is door houtzaagmolen het jonge Schaap op de Zaanse Schans.
Dus dat zit nog wel goed, nou ja....goed, goed, dat is wat je er onder verstaat natuurlijk......want ik weeg me tegenwoordig zo.......:(
En dan wens ik iedereen weer een hele fijne week, iemand op FB zegt altijd, en pluk de bloemen waar je bij kunt......zo is het maar net, ik wens het een ieder van harte toe.

Hartelijke plattelandsgroet, Jeannet

22 opmerkingen:

 1. Pluk de bloemen waar je bij kunt. Een mooie spreuk om de week mee te beginnen.
  Hele leuke molentjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha,ha,ha! Dat tekeningetje over het wegen! Dat past mij op dit moment wel, helaas. Het molenquiltje wordt prachtig. Zelfs met bliksemstof! Hoe krijg je het gevonden.
  Voorheen was ik ook dikwijls te vinden bij de molenaar. Meestal in Ingen. Toen ik zelf nog brood bakte. Dat is nu een beetje in het slop geraakt. Mijn man vraagt er nog wel eens om. Misschien moet ik het brood bakken weer eens oppakken. Maar taart en cake bakken doe ik nog maar zelden. Het moet ook weer opgegeten worden hè, en dan komt dat laatste plaatje weer in beeld. Vanmiddag ga ik een vriendin en haar zus de beginselen van het quilten proberen bij te brengen. Ik heb er zin in. Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh dat plaatje met de weegschaal! Ga dat zo ook maar proberen. Misschien scheelt het.
  Je molen quiltje vind ik helemaal te gek. Leuk om er een een persoon quilt van te maken. Leuk om te geven als zoonlief zijn molenaars diploma haalt. 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk blogje weer en wat is de molen-top prachtig geworden, zo leuk!

  Fijne week & hartelijke groet, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke top is het geworden, zo heerlijk Nederlands. En we gaan allemaal bloemen plukken.
  Groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En ik wens jou ook een hele fijne (quiltweek) toe.
  Groetjres,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een bijzonder leuk molen quiltje !!!
  T onweer bv is ook zo mooi gedaan :o))
  komen gelijk herinneringen van bij de molen bij mij boven ( als ik bij de molen van mijn tante 'logeerde':o)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een pracht geworden dat molen quiltje.
  Past helemaal bij jullie. Fijn blogje heb weer genoten van je mooie verhaal en foto's. Mooie week, het is hier wat donker en nat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het molen quiltje is werkelijk een plaatje!!
  Wat een geweldige stofkeuzes heb je gemaakt. Je kan de bliksem bij wijze van spreken horen als je naar die molen kijkt. Super leuk gedaan!! De sashings en hoekblokjes kon je niet beter gekozen hebben. Ben benieuwd naar de uiteindelijke maat -:)
  Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig zoals je het molenquiltje hebt gemaakt. De tekst heb ik opgeschreven en komt vast nog wel netjes gekalligrafeerd terug.
  Waarom ga je nog wegen? Dat doe ik allang niet meer -kost teveel energie en kan er weinig aan veranderen.
  Geniet van het grijze regenweer en de sneeuwvlokken die voorspelt zijn.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige molentjes, we zullen het wel zien als het echt een quilt voor op bed wordt!
  Wat een leuk plaatje, zoals je nu met de weegschaal in de weer bent, ga het ook zo doen!
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vlot gedaan dat molenquiltje, de jonge molenaar zat je vast op te jutten....Leuk al die verschillende luchten. Weer een mooi project om van te dromen heb je ook al weer. Veel plezier en een fijne week gewenst, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een ontzettend leuk quiltje is dat geworden, Jeannet. Helemaal Hollands met die hoek-vlaggetjes ook. En ik sta er ook altijd verbaasd bij te kijken als de amaryllis zijn bloemen weer openvouwt... Ieder jaar weer een klein vensterbankfeestje.
  Die boom is trouwens ook een bezienswaardigheid... het lijkt de 'zeurboom' van Paulus de boskabouter wel.
  Dat baksel van de jongeling ziet er heerlijk uit. Best uit te houden, dat plattelandsleven... toch? En dat wegen, dé oplossing om in vrede met je (over)gewicht te leven. Ga ik ook doen.
  Fijne week! (hier giet het)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Allereerst ga ik je weeg-tip in praktijk brengen, want dat lijkt me erg hoopgevend. Net zo hoopgevend als amaryllisbollen in de knop, nieuwe quiltprojecten en enkele zon-uren in een grijze week. En wat is het een leukerd en mooierd geworden, je Hollandse molentjesquilt! De jongeling mag zijn mam hiervoor gerust eens verwennen met zo'n zalig-uitziende cake.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De molens zijn mooi, de hollandse luchten maken het af!
  Je mogelijk nieuwe project is inderdaad een heel mooie quilt. Veel afwisseling! En daar hou ik van.
  Fijne (quilt)week!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat molen quiltje word mooi zeg.
  Wat een idee-tjes heb je er weer in gestopt zeg. Die Nederlandse vlaggetjes geweldig. En zo,n heerlijk opgewekt bloggie weer...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat molenwuiltje word geweldig zeg. Wat een idee-tjes weer zeg, die Nederlandse vlaggetjes zo leuk. Heerlijk je bloggie weer..............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je maakt me gelukkig met je blogs. Lieve groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik moest vreselijk lachen met die weegschaal in de lucht . gr Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat zien die molens er vrolijk uit Jeannet !
  Zou er zeker een leuke één persoons quilt van maken ....
  weer een gezellig blogje van je..ik zie je voor me ..lekker fietsend in de wind...en dan een heerlijke zelf gebakken versnapering..
  en wat die weegschaal betreft..volgens mij hebben die niet meer de kwaliteit van vroeger..niet goed geijkt of zo..die van mij doet ook al zo raar..klopt niks van !!...;0))
  Fijne dag ...en blijf lekker genieten van de kleine dingetjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtige quilt!! en super gezellige week weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  ตารางคะแนน

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet