Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 18 december 2017

De week voor kerst

Ja, de week voor kerst, gisteren al weer de derde adventzondag, en vandaag over precies een week is het de eerste kerstdag.In mijn beleving heb ik nog zoveel tijd om alles te doen wat ik nog wil doen en dat zijn geen grote of spannende dingen.
Maar het is nog maar een week,ik heb sinds een aantal jaren opgeschreven wat we doen, eten, met wie, wanneer, waar, en het valt me dan op dat we eigenlijk wel erg traditioneel zijn en gewoon nagenoeg elk jaar hetzelfde doen en eten.
Het zal voor de meeste mensen wel zijn denk ik dan, ik loop in de supermarkt, en wil vast een pakje groentesoep meenemen, laat dat vak nou leeg zijn! leeg.....komt nooit voor, de bladen staan bol van de meest ingewikkelde soepen, maar het groentesoepvakje is leeg. Ehhh...wat eet Nederland met kerst ?
Nou ja, ik heb nog een week te gaan, dan is het vast weer bijgevuld, en zo niet, doen we het er ook mee.Tuurlijk gaan we gourmetten, keurig op tijd besteld bij de slager, op een lijst tussen allemaal herten en reebiefstukken en ander wild, we doen hier zelf niet wild, het enige "wild" wat we doen loopt in de tuin.
De kerstkaarten zijn verstuurd, en ja....gistermiddag op de fiets een aantal weggebracht, het was droog, wel guur en koud, en het waaide, maar goed, tis nog ieder jaar goed gekomen, zo ook nu.Dit prachtige engeltje kreeg ik zomaar, van een Mevr. die ik niet ken, maar die mijn blog altijd leest, zo ontzettend leuk! Mooi plekje gegeven. Dat is (ook) kerst.
Traditiegetrouw geef ik mezelf altijd een mooi boek met de kerst, het ligt nog ingepakt, een belofte om naar uit te kijken, héérlijk, kerst en een mooi boek.
De kerststol is ook al binnen, die doe ik van tevoren in de vriezer, want ik geloof er echt niet in dat de bakker de nacht voor de kerst 1879 stollen gaat bakken, kersvers...en zelf bakken, het is een aantal jaren gedaan, maar toch, die van de bakker is lekkerder, ik geef het met enige moeite toe....
We hebben wel een lekkere tulband gebakken met allemaal heerlijke geurende kruiden zoals piment, gemalen kruidnagel, kaneel, gemberpoeder, geuren die zo bij december horen. Voor de school van zoonlief, want al wordt je dan geen bakker, het blijft wel een leuke hobby!
Ik heb nog een klein quiltje gemaakt, in rood/wit, patroontje uit een boek van Kathleen Tracy, het was een challenge op Facebook. Door de kleuren helemaal kersterig.Netjes met de hand doorgequilt, het is helemaal af, leuk op tafel, met een bloemetje, in mijn nieuwste, oude hyacintglas.
En zo wordt het straks vanzelf kerst, ik blijf er elk jaar weer een dubbel gevoel bij houden, kerst, vrede, eten, ziekte, eenzame ouderen, acties voor de voedselbank ( vreselijk dat zoiets bestaat in een land als Nederland)  al die zaken die ook op andere momenten van het jaar de revue passeren, die onlosmakelijk bij  het"lieve leven" horen komen nu op de één of andere manier harder, indringender binnen.Dat stemt me wel eens somber.
Als we het daar over hebben binnen het gezin wordt me wel eens verweten door zoonlief dat je natuurlijk niet het leed van de hele wereld op je nek kan nemen en dat je wel moet blijven genieten van het goede wat er om je heen is, en dat is natuurlijk zo, maar toch........En dan betrap ik me er nu op dat ik ook elk jaar hetzelfde schrijf........weinig ruimte voor een veranderende kijk op het leven ;)
Laat ik het niet somber afsluiten, laatste draaidag van de molen in Oostvoorne voor dit jaar, met maar liefst vier "volle" zeilen, ik leer ook het vakjargon van de molenaar beetje bij beetje.....zoonlief kwam helemaal verkleumd in het donker thuis zaterdag, maar dat mag de pret niet drukken, hij is van het type doorzettûhhhh.De kerstster straalt vanuit de bovenste wiek zijn licht over de molendijk.Je zal er maar wonen.
Wij gaan a.s. vrijdag naar een kerstspel in de kerk van Zwartewaal, dat word daar voor het eerst opgevoerd, het is voor mij de ultieme kerstgedachte, vroeger gingen we naar het Oberüfer kerstspel op de Vrije school,zelf nog in meegespeeld, dat is hier helaas nergens meer, Ik wens iedereen een relaxte week en al vast hele fijne kerstdagen  en bedenk je, wat ik vorige week al zei, we vieren allemaal gelijk nieuwjaar bij leven en welzijn!
*Nagekomen berichtje*
En nu sluit ik het blogje toch nog af met een trieste mededeling, gistermorgen toen we beneden kwamen lag één van de twee "Dames Damhert"dood voor de serre. Ik heb veel over ze geschreven,en ze waren ongelofelijk fotogeniek, we wisten het, ze waren oud, héél erg oud, en kwetsbaar, en ze waren niet van ons, we zorgden goed voor ze, en je kan ook houden van iets als het niet van jou is, en dat deden we wel.Ze waren zo leuk saampjes.Twee ondeugende oude Dames ;)

Hartelijke, creatieve groet, Jeannet

16 opmerkingen:

 1. Wat triest van het hert. Maar prachtig dat ze juist bij jullie voor de serre lag.
  Verder mooie kerstvoorbereidingen bij jullie. Mooie dagen gewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had ook problemen met berichten plaatsen maar heb iets ontdekt: als je het bericht leest via de internetvisie( zie linkje onderaan het bericht) dan lukt het plaatsen wel. Raar maar waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De hertjes hadden het zo goed bij jullie, ze blaast zelfs haar laatste adem uit in jullie tuin. Enne maak je niet te druk he die laatste week voor kerst. Hele fijne en gezellige kerstdagen jullie...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd triest een dood dier wat je zo dierbaar is, en nu is er nog maar een over. Ook sneu. Je hebt een mooie rood/witte gemaakt voor Kathleen. Die van mij mag zal ik ook de 30ste plaatsen op FB zoals zij gevraagd heeft. Hele gezellige dagen gewenst. Hartelijke groet Annemiek Soer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeannet, jullie ook heel goede Kerstdagen.
  Ach..........nog maar 1 Damhertje.
  Groetjes, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedankt voor je alweer aangename blog. Het gedicht over onthaasten heb ik overgeschreven in mijn gedachtenboekje. Vind het jammer van de mooie hertendame. Dat doet ons weer denken aan onze stervelijkheid. Je hebt goed voor ze gezorgd. De tijd gaat snel. Alweer een mooi kerstlapje de revue zien passeren. Je tijd wordt nuttig besteed. Geniet van de draaiende wieken en ook wens ik jullie fijne kerstdagen toe. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk al die tradities met Kerst...soms wil je ze doorbreken, maar komt het er niet van en dan is het toch weer goed zo als het is.
  Zo is het Kerstspel op de Vrije School nog steeds hetzelfde...
  En is het fijn om op een blog met de tradities mee te lezen en de blik van herkenning een jaar later weer te hebben.
  Fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank voor je overpeinzingen en ik ben het met je eens -ook al weet ik dat ik niet ieders leed kan verhelpen wat zou ik dat graag willen. Daarom probeer ik dat zoveel mogelijk in mijn eigen omgeving te doen en hoop dat het als een kring in het water steeds verder uitspreidt.
  Leuk quiltje van Kathleen en mooi met het hyacinten glas.
  Fijne Kerstdagen en net als bij jullie hier ook elk jaar hetzelfde.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi hoe je naar kerst toeleeft, dat tekstje is een fjne doordenker.
  Wat jammer van het ree...
  Heel fijne feestdagen gewenst, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat sneu dat het damhert is overleden. Ze was oud en in plaats van een donker plekje in het bos heeft ze voor een plekje bij jou gekozen. Waar laat je haar komt dan wel in me op?
  Fijne kerstdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wens je fijne dagen en een gezond 2018, Jeannet! En dank je weel voor al je fijne blogjes van afgelopen jaar! Ik reageer weinig maar lees veel...;)
  liefs, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allereerst voor jullie ook fijne Kerstdagen toegewenst.
  Wij hebben ook tradities, maar hele andere. Altijd slakken, een groot stuk vlees, waardoor het hele huis ruikt, geen oliebollen, maar buche de noel etc.
  Geniet van de komende dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat triest, maar het hertje zal het wel erg fijn gehad hebben bij jullie, dat ze zomaar doodging voor jullie serre. Wel zielig voor het andere hertje, nu is ze alleen!
  Ik wens jullie fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2018

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh wat erg...maar een troost ze hebben een vrij en fijn leven zo gehad...
  Mooie blogpost weer..ik herken je gevoel..het dubbele gevoel zo goed..mooi gedicht/spreuk ook...zo is het maar net wat er staat!
  Hele fijne dagen...en de allerbeste wensen voor 2018!
  Lieve groet,
  Holly.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een echt aanloop-naar-Kerst blogje, met veel overpeinzingen, die zich hier ook regelmatig en vooral in deze periode aandienen. Voedselbank, eenzaamheid... we kunnen er niets aan veranderen, alleen in onze eigen kleine, beperkte kring proberen hierin een steentje bij te dragen.
  Heel triest bericht van oude mevrouw damhert, maar het is wel een zegen, dat zij niet verworden is tot hertenbiefstuk (volgens mij is dat nooit oud) en een mooie, goed verzorgde oude dag heeft gekregen, met jullie hulp.
  Alvast heel fijne en gezellige Kerstdagen gewenst en alle goeds voor 2018.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ach wat sneu dat een van "jullie" hertjes dood is gegaan.
  Om voor jezelf een kado te kopen komt bij meer mensen wel eens voor Zjeannet. Je bent er in ieder geval zeker blij mee. Leuk klein quiltje hoor!
  En wat eten wij met Kerst? Wild zwijn en hert van het Gelders landschap. Bijna wel traditie. We vinden het allemaal lekker. Met o.a. heerlijke stoofpeertjes, vanochtend al gemaakt. Wij vieren kerstavond met ons gezin en 1ste kerstdag komt mijn zusje. Ik wens jou en familie ook fijne feestdagen toe en voor 2018 veel geluk, gezondheid en handwerkplezier. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet