Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 25 december 2017

*Kerst*

Vandaag maandag, eerste kerstdag, wel of geen blogje? Het is het laatste blogje van 2017, de maandag die na deze maandag komt is het de eerste dag van 2018.Maar vandaag....vandaag is het de eerste van de twee kerstdagen.......
Ik vind het altijd zo leuk om te lezen en te horen en te zien wat iedereen doet met de kerst, het wordt breed uitgemeten op het acht uur journaal, waar was het knetterdruk? Wat eten we met zijn allen? en waar?  vooral, met wie? Hoe vaak is er dit keer gepind? Kerstmis is niet meer als vroeger, toen je gewoon thuis aan de tafel stoofpeertjes at met het eigen gezin, en hooguit je ouders.
Kerstmis staat aan de ene kant bol van de oude tradities, die stoofpeertjes, en aan de andere kant zijn er ook nieuwe tradities bij gekomen, en is het voor velen een ingewikkeld spitsroeden lopen bv met allerlei samengestelde gezinnen, of mensen die elkaar niet mogen, maar die nu toch wel met elkaar aan één tafel moeten zitten.
En dan hebben we nog allerlei ingewikkelde diëten van mensen die niet alles willen en kunnen en mogen eten, dat hoorde ik nou vroeger nooit thuis aan de tafel.Nou ja, hier thuis ook niet hoor, hier eten ze, we, alles.Van diëten en allergieën hebben ze geen weet ( hieronder wordt trouwens Pom Tajer gemaakt voor tweede kerstdag)
Het is gezellig in de keuken,want wat is er nou leuker om gezamenlijk van alles klaar te maken en de jongeling moet het natuurlijk wel leren van de oudjes voor als wij ooit, ooit...in de verre toekomst,nog eens aan zijn kerstdis aanschuiven. Het motto is met kerst: ( en ook de rest van het jaar....) Vooral niet zeuren over (gourmet) geuren en niet "muizen" over vette fornuizen.....
Sommige dingen leer je af, de wijsheid van het ouder worden, je wilt toch ook niet dat er later, als je er niet meer bent, gezegd wordt; O ja, gourmetten, dat deden we alleen Zomers buiten, want "Mams" kon niet tegen die lucht en de vette lampen de volgende dag.....Nee, dan toch maar liever; Weet je nog met kerst? Van die heerlijke gourmet van de slager v.d. Toorn in Nieuwenhoorn ? ;)
Van de week las ik ergens iets verrassends over Omdenken. Als je je ergens, aan iemand, of aan iets, ergert, kan je het in gedachten ook anders zien, je kan denken, jeetje, wat een &^%%$herrie weer van die buren, doet tie vast omdat ik thuis ben, of je denkt, Hee, de buurjongen geniet zeker van zijn muziek, wat leuk voor hem, hij heeft vast niet in de gaten dat het zo hard staat..............Eye openertje.....ook voor mij.
Ik kwam dit gedicht tegen op het net, moest er wel om lachen, zo waar.....Kerst is met een lach en een traan.Verloren dierbaren worden ook niet vergeten op de begraafplaats, het blijft een dingetje, dat zal voor velen wel een heel herkenbaar verhaal zijn, Dat zijn de tradities die veranderen, maar waar je niet op zat te wachten, sommige dingen wil je wel altijd zo houden zoals het was, maar ja, het lieve leven beslist altijd anders.Het is zoals het is, we zijn dankbaar voor het nu, en koesteren het moment.
Ik ben tussen de kerstvoorbereidingen door met iets nieuws begonnen, tenminste één van mijn bloglezers zal het herkennen, het lijkt op een kerstboompje, worden er vier, en uiteindelijk wordt het een quilt.....Jen Kingwell
Deze foto wil ik jullie niet onthouden, foto van de wijsheid.....toch? Gisteren geschoten in Zuidland, aan de ring, daar zitten uilen in een boom! Echte uilen, ransuilen om precies te zijn, nou, de kans om een ransuil te zien laat ik me niet ontnemen! Geweldig, ik zie zelden een uil in het wild, ik hoor ze alleen maar s,nachts als ik niet kan slapen.
Lieve, mensen, ik wens jullie nogmaals een hele fijne, warme, liefdevolle kerst, denk aan de wijze raad van het Omdenken als "Oom Henk" te diep in het glaasje heeft gekeken, of schoonzus "Klaartje" haar ellenlange ziekte verhalen aan je vertelt......;) enne....kerst duurt slechts twee dagen ;)
Ik zou zeggen, een heel goed, vuurwerkvrij uiteinde, en tot volgend jaar dan maar weer he, bij leven en welzijn. Dank iedereen hartelijk voor het meelopen met ons eenvoudige plattelands "lief en leed" en voor de leuke support en de reacties op mijn blog, via de mail, kaartjes en wat al niet meer.Zéér gewaardeerd.
Ik ga straks dat mooie boek uitpakken, en daar eens lekker, met mijn voeten op een voetenbankje van genieten, advocaatje met slagroom erbij, Mmmmm, veel beter zal het niet worden, en daar ben ik tevreden mee.

Hartelijke creatieve Plattelandsgroet, Jeannet

21 opmerkingen:

 1. Fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 't nieuwe jaar ... en jij bedankt voor al je leuke blogjes van 2017!

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij ook hele fijne kerstdagen.
  En tot in het nieuwe jaar.
  Je sluit dit jaar weer af met een mooi blogje. Iedere week weer fijn om mee te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne Kerst op jullie landgoed en bedankt voor alle leuke logjes van dit afgelopen jaar! Ik wens je ook alvast een goede jaarwisseling! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne kerstdagen toegewenst en een goed 2018, met weer veel leuke en ontroerende blogjes van je.
  Groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne kerstdagen toegwenst en bedankt voor al je gezellige en liefdevolle blogberichten.
  Enne,wij eten stoofpeertjes met de ouders!

  Veel liefs,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zalig kerstfeest toegewenst voor jou en je familie !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezellige Kerstdagen gewenst Jeannet, samen met man en zoon.
  Een heel goed uiteinde en een nieuw begin in 2018.
  Bedankt voor je Blogs, altijd een oppepper !
  Groetjes, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele fijne Kerstdagen gewenst! Je nieuwe quilt wordt vast weer een topper! Geweldig ook die uil. Enne....zoals alle jaren eten we simpel en lekker: boerenkoolstamppot! Geen discussie nodig en niet ellenlang in de rij in de supermarkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Jeannet heerlijke zekerheid op maandagmorgen dus ook op eerste kerstdag jouw blogje.
  Ja kom alles maar blijven zoals het ooit was ... maar helaas. Voor jouw en je gezin een zalig kerstfeest zoals we vroeger bij de familie in Maastricht iedereen toe wensten, daar is dat nog zo, dat is niet veranderd.tot volgend jaar. Warme groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijne kerstdagen Jeannet! Fijn dat je de draad van het bloggen na de zomer weer hebt opgepakt. Je nuchtere kijk op het leven en je mooie quilts blijven leuk om te lezen en te zien!!
  Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geniet van de feestdagen en tot volgend jaar. Alweer zo genoten van je blog-verhalen.
  Ik zou zeggen, ga nog lekker door op deze manier, zodat ik iedere maandag mag genieten van jou "gedachten" hier op je blog.
  Fijne jaarwisseling

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gezellige kerst Jeannet en zoonlief kookt Libanees voor de hele familie. Ben erg benieuwd hoe het smaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Acb Jeanette wat kan jij toch geweldig schrijven het is gewoon zo als ik me voel. Ik geef he ook een ddikke knuffel vanuit Overijssel. En ee heel gezellige kerst en gezond nieuwjaar. Christine

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Piep
  Bedankt, merci, thanks en tenslotte in mijn geliefde hebreeuws, toda, lieve, wijze vrouw!
  Die de belangrijke dingen van het leven
  Weet jij aan te raken zonder te bruskeren..,
  En het omdenken is een afsluiter van formaat,
  Ik steek hem in mijn tasje...

  Geniet van je boek en tot 2018
  Knuf knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wens jullie ook fijne kerstdagen en een gelukkig, creatief en gezond 2018!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeannet wat heb je het weer goed verwoord klopt zo allemaal.
  Ben het zo eens met je, heerlijk gezellig met veel tradities de kerst vieren met allen die mijn gezin vormen nu.............liefs en gezelligheid voor jullie. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hele fijne dagen,lekker eten. Eigengemaakte Bami, Nasi en daarbij Rendang, Babi Pangang en Krokante Kip.Dat zal het buikje wel vullen. En morgen boerenkool met worst. Geniet van alles. gr. Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gezellige, fijne en verrukkelijke Kerstdagen gewenst met je gezin. Ik hou van tradities, net als van de traditie van jouw maandagochtend-blogje, en hoop er ook in 2018 weer van t mogen genieten. Wij gaan weer genieten van het "kindeke"... Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gezellige blogpost weer met mooi gedicht.!
  zo is het maar net!
  hele fijne en gezellige dagen...
  Groetjes Holly

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk blogje weer. Ik ga ons een champion ragout pasteitje opwarmen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  หนังใหม่

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet