Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 8 oktober 2018

Nazomer, of Pré Herfst?

Ik begin maar het de uitslag van de Molenprijs van de Bank Giro Loterij, het goede nieuws is dat de molen van Oostvoorne maar liefst 7583  stemmen heeft opgehaald, en dat was gelijk aan het bedrag wat ze daar voor kregen.
Het was dan wel niet de felbegeerde hoofdprijs van € 94.000 maar ach, het geld komt ten goede van molens, en molenaars, geloof mij maar, die zijn zo loyaal als wat ten opzichte van elke molen die er is in Nederland, dus het was absoluut een feestje waard ! Nogmaals iedereen hartelijk bedankt die zijn stem heeft uitgebracht.
Het is nazomer, of Pré Herfst, zo je het wilt noemen, tjonge jonge, wat is het weer genieten met een hoofdletter G, wat een weertje zeg, we zijn gaan kamperen op onze eigen camping, en dat is me heerlijk! Twee stoelen helemaal achteraan het terrein gezet, een fenomenaal uitzicht over de spruitjes, de geluiden van de vogels, de buurman die zijn peren plukt,
Op de achtergrond in de verre verte de kerkklokken van het dorpskerkje, het is alles en niets.Ik had een boekje mee, maar dat werd het niet, wat een helend verhaal om daar alleen maar te zitten, te kijken en te luisteren en verder helemaal nada niets.
De vogels hebben het overal zo druk mee om hun wintervet eraan te eten, of om te verdwijnen naar verre warmere oorden om te overwinteren, terwijl er andere al weer aankomen vanuit het noorden om hier de winter door te brengen, zo mooi om te zien.
De laatste bloemen zijn uit de tuin geplukt her en der, het is een fleurig najaarsboeket geworden voor de tuintafel.En ik had me voorgenomen om van die kweeperen nou eindelijk eens van die zo geroemde kweeperengelei te maken! Want wat een kweeperen hingen er aan de boom, ongelofelijk zo veel dit jaar.
Wat moet ik er van zeggen? Het was een heel werk, dat ten eerste, al die harde peren snijden ( maar dat heeft manlief gedaan)  en koken en zeven, maar dan heb je ook wat en dat koken doen ze natuurlijk vanzelf, daar hoef je niets aan te doen, maar o wee, wat schetst mijn verbazing toen de gelei niet dik werd, ondanks de geleisuiker........
Jeetje....had ik weer.....het leek allemaal zo eenvoudig! Nou bofte ik, want laat er nou een Opperkok van de "Are Zêê " zoals wij Goeree Overflakkee noemen, op bezoek komen! Die had pectine bij zich, potjes weer open en de dunne gelei terug in de pan gegooid, pectine er bij, en jawel, zo kwam alles toch nog goed!
En over die "Are Zêê " gesproken....we waren er zelf ook nog deze week. Het was ook weer zo,n mooie gouden herfstdag, waar de week patent op had, er was hier nog geen herfstkleur te zien, maar oh, wat was het er mooi en stil en landelijk en weids op die dijken daar.
Ik wilde even langs de slikken van Goeree, bij Melissant, daar staat om deze tijd de zeekraal in bloei, bloedrood, zoooo mooi. Aan die slikken heb ik hele goede herinneringen toen ik daar, vroeger.....toen de benen nog in een staat waren dat ik zoiets kon, met een vriendin úrenlang over die verstilde slikken banjerde, ter hoogte waar je hier de koeien ziet staan,met aan de andere kant Schouwen Duiveland. Boterhammetje mee. Mooier kon het toen niet worden.
Sommige bomen krijgen in de herfst ook die intense, bijna niet echte, bloedrode kleur, deze esdoorn bijvoorbeeld, plaatje tegen de strakblauwe lucht.
Dus het is echt wel de Pré herfsttijd, ook door de paddenstoelen die je overal tegenkomt, het is zo genieten nu in de natuur, buiten, van de zomer zat ik binnen door die vreselijke hitte, maar dit, dit overtreft weer alles, dit is absoluut mijn lievelingsseizoen.Er is straks nog genoeg tijd om binnen te zitten, dat boekje wat ik bij me had daar achterin de tuin.....dat kan ik dan ook nog lezen.
In de nacht van zaterdag op zondag trok de wind even aan, en de laatste noten vielen van de boom, het is een behoorlijk grote oogst, dat had ik niet verwacht, ik zag alleen maar blad en geen noten.Manlief zei steeds dat het wel goed zou komen, en zoals altijd had hij wéér gelijk ;)
Op handwerk gebied weinig gedaan, te veel buiten geweest, maar vandaag, en nog wel op een maandag, waar eigenlijk de huishoudelijke plicht roept.....heb ik een quiltdate, of een miniBEE, hoe je het wilt noemen. Wat een molen al niet teweeg kan brengen ;) Ik kreeg een hele leuke reactie van een quiltster uit Oostvoorne, waar het quilten wat was weggezakt, met de vraag of we wellicht wat samen zouden kunnen doen! 
Een afspraak was zo gemaakt, we kwamen niet uitgepraat over van alles behalve over quilten, dus dat gaan we morgen inhalen enne....Psstt.....volgens mij vinden we elkaar LEUK, hahahaha. Kom ik ook nog eens aan een steekje prikken toe!Het zal deze week weer een mooie week worden, blijven genieten dus, voor de herfststormen losbarsten en de regen tegen de ramen geselt.Plezier iedereen er mee en ga vooral naar buiten, al steek je je neus maar regelmatig door de deur om die speciale herfstgeuren te ruiken.

Fijne week allemaal weer, hartelijke plattelandsgroet, Jeannet

11 opmerkingen:

 1. Piep
  Wat heerlijk he, die mooie dagen, zoals jij ze beschrijft worden ze nog mooier!
  We blijven genieten, ik vanop mijn terras maar dat is me ook goed,

  Fijne week en een leuke tweede miniBEE knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanmorgen werden we weer verwelkomt met prachtige rode luchten. Ga ook van de herfst houden. Helemaal door de temperaturen van nu en jou blogje. Heerlijk de boel open en naar buiten...
  Maar eerst wordt er zo een nieuwe wasmachine bezorgd. Er zijn een hoop apparaten in huis die me gestolen kunnen worden maar een wasmachine daar kan ik niet zonder...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk blog weer. Ben gewoon jaloers! Hier geen zon meer In de tuin door hoge bomen in de buurt. Ga wel vanmiddag een frisse neus halen op weg naar de fitness. Ben te veel een huismus maar jij brengt me op andere gedachten! Veel plezier vandaag en een fijne week gewenst@

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, mijn lievelingsseizoen spreekt uit elke zin in jouw zalige bij-de-maandagochtend-koffie-blog! Ondanks de drukte, geniet ik er tussendoor ook van, tijdens de wandelingen met het hondje. Wat een supermooie foto's toch weer... ik krijg er zin van in lange wandelingen, herfstboeketten, walnotentaart en kweeperengelei (? - geen idee, nog nooit gegeten). Wat leuk, dat je een quiltmaatje in de buurt hebt om elkaar te inspireren. Ik durf te wedden, dat het quilten binnenkort weer op volle toeren draait bij jou (en niet alleen hierom ;)), maar eerst nog genieten van een prachtige nazomerweek.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kreeg al een mailtje dat jullie molen best veel stemmen heeft gekregen en dus ook veel geld.
  Nee, niet de hoofdprijs, maar toch leuk meegenomen niet?
  Leuk dat je zo maar onverwachts een quiltvriendin hebt ontmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gezellig, een mini-Bee, leuk voor jullie! Wat is de natuur mooi, niet dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw weer prachtige foto's Jeannet!
  Als je de volgende keer(jaar?)kweepeergelei maakt dan moet je even een zakje met de pitjes in de pan hangen dan geven de pitjes pictine af zonder dat je daarna nog de gelei moet zeven.
  Gezellig samen een Bee! Veel plezier samen.
  Gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb door jouw verhaal en foto's ook gewoon een beetje mee kunnen genieten van het buiten zijn.
  Heerlijk om zo te genieten van de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt wel zeggen dat we dit weer "nazomeren" kunnen noemen. Volgens de krant heet het "ouwewijvenzomer" ...nou Indian Summer klinkt dan toch wel romantischer!
  Groeten uit Zeeland, waar we ook zo genieten van de mooie vergezichten, het water om ons heen en de mooie zonsondergangen. Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Congratulations, wonderful work, it's beautiful so much and good idea on site.
  gclub

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet