Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 6 januari 2012

over huizen

En toen was het januari en begon de huizenkoorts pas goed! Ik heb tussen kerst en oud en nieuw een lade opgeruimd in het kader van mijn nieuwe uitdaging, eens even kijken wat ik nou eigenlijk allemaal nog heb aan voorraad, en wat kwam ik daar tegen? Juist ja! een huisje.Het is van een quiltje wat ik eens , ooit, in een ver verleden zelf heb ontworpen, het klopt van geen kanten, de binding zat er ook nog niet omheen, dus ik dacht: weg ermee, frisse laden, en ik had het al weg gegooid. Maar in de kamer achter een kop thee...., zat het me toch niet helemaal lekker, ik dacht; voordat DH er de juspan overheen gooit....toch nog maar weer even opdiepen.....
Mijn moeder heeft namelijk die hartjes nog zo keurig geappliqueerd omdat ik toen meende het niet zelf te kunnen, er zitten hele oude stofjes in, o.a. Roberta Hortonruitjes voor de kenners. (zaten altijd scheef, daarom had ik er zo,n hekel aan) Ik heb het gewassen, het was wat muffig van het liggen onderin die la, je kent het wel, die lucht,binding  eromheen gezet, en voilla....eigenlijk is het toch ook wel een leukertje geworden? Kan zo in mijn tuinhuis van de zomer.
En toen had ik opeens de huizensmaak te pakken, en dook ik weer in een andere la! ( ja, ik ben DOL op ladenkasten en heb er dan wel een heel aantal her en der en groot en klein staan.....) Ik herinnerde me nog mijn allereerste quilt,ook van een ver verleden, uit de toenmalige  Ariadne van 1996 ( zo lang quilt ik dus!), dat was toen nog een een handwerkblad voor de creatievelingen onder ons in plaats van het woonblad nu.Je kon die H&W stofjes bestellen, helemaal kant en klaar als pakket.
En al had ik nog nooit van quilten gehoord, dit vond ik zo vreselijk leuk! dus besteld, en door niets gehinderd begonnen, effen stofjes bij de quiltnaald gehaald, papieren malletjes,helemaal met de hand gemaakt en doorgequilt, jammer genoeg een syntetische vulling, beginnersfoutje, of misschien was er toen nog geen hobs, ik weet het niet, en dit was het resultaat.
En als we het dan toch over huizen hebben: deze oude getrouwe is ook zo,n mooi voorbeeld, gemaakt voor mijn zoontje van toen 5 jaar voor op zijn kamer. Het alfabet met een hele rand huisjes er langs. Dat was wel een heel werkje voor iemand die nog nooit enige cursus of workshop had gevolgt.Je mist onbetwist de handigheidjes. Ook deze is helemaal met de hand gemaakt en de letters zijn wederom geappliqueerd door mijn moeder.
En dan heb ik nog dit huis, uit het boek Home sweet Home,dat kwam ik ook in die zelfde la tegen, weer even getwijfeld over de grijze bak, niet gedaan, want hier was ik toen van plan om zelf een quilt rondom te ontwerpen, met dit huis in het midden, een quilt die persoonlijk op mijn leven is gemaakt, klinkt gewichtiger dan het is, maar zoiets dus. Enfin, dat kan dus nog gebeuren, hij is weer in beeld, ik heb hem netjes gestreken, en de raderen draaien......
Toen vond ik ook nog meer in de la, hoe toevallig, deze huizenrand met bijpassende stof van Kathy Schmid, en daar ga ik deze maand ( ? ) eens gordijntjes van maken voor mijn keuken en werkkamer.Daar had ik het toen voor gekocht.Zo zie je maar wat het opruimen van een la weer teweeg kan brengen.
A house whithout quilts is like a sky without stars......daar zijn we het toch wel allemaal mee eens? Ik heb de decembermaand benut om deze drie blokken door te quilten en heb ze net "quilt as you go "aan elkaar gezet, gestadig vordert de quilt, ik hoop hem van de zomer af te hebben, maar of dat gaat lukken.....er moet nog veel aan gebeuren, vier blokken en de randen.
Of ik dan ook nog eens ga beginnen aan de ieniemieniehuisjes van Jeanneke? wie weet, zou zo maar kunnen,als er tijd en stof over is, minstens voor een poppenquiltje.In de quiltbouw is er in ieder geval geen crisis, de huizen vliegen de grond uit,daar mogen de aannemers jaloers op zijn, want daar is het wel anders......Iedereen een fijn weekend, beetje minder onstuimig mag van mij wel want zo is het geen fietsen.........

52 opmerkingen:

 1. jeetje ..je tovert wel dotjes voor de dag.....de huizen zijn leuk..maar die twee vogeltjes met dat hartje ertussen...errug leuk!!!!
  zo zie je maar wat voor verborgen schatten er hier en daar liggen...heb al meer gelezen van opruimen en plaats maken voor.....??..( durf het bijna niet te zeggen..)..N..... L.....?? ;0)
  Fijne dag..enneh waai niet van de fiets af!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij bent al in de huizen! Wat heb je er al veel gemaakt! Dat stofje voor je gordijntjes is ook zo schattig, snel maken en van genieten! Fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Hoi,
  Wat heb jij een mooie huizen gemaakt, vind die met Den Haan en Wagenmakers stofjes ook erg mooi.
  Heb zelf nog een hele bak met die stofjes liggen moet er maar eens een project mee verzinnen.
  fijne (quilt) dag vandaag.
  Groetjes ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nl Gerda? Nie... La... Nee niet zeggen. Maar wat een leuke quilts en huizen, enig. Die laatste quilt is helemaal een dotje! De quilt voor jorrit ook! Vandaag zou een meer rustige dag worden, 20 km dan maar? Morgen hebben we weer regen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leuk die huisjes parade. Zo zie je maar dat ook in de hobby zich alles herhaald. Als je lang genoeg wacht is je oude quilt zo weer in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Jeannet,

  Jij bent ook met je neus in de huizen gevallen. Ze zien er prachtig uit hoor ik had ze ook niet weggedaan.
  Dankzij de huizen heb ik een weblog gemaakt om zo wat te kunnen laten zien.
  Ik was altijd een stille lezer maar zal je nu gaan volgen.

  groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha je had architect moeten worden. je hebt niet gewoon 1 straat maar een hele stad aan huizen gebouwd. Die huizenrand vind ik wel helemaal te gek. Zou ik zo maar aan kunnen beginnen. Succes met je huizenbouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een huizen heb jij in je quiltleven gebouwd! En zulke mooie. Die huisjesrand vind ik een hele leuke. En die stof van KS, wat zal dat leuk staan. Die huizen hebben heel wat naar boven gebracht.
  Mooi verhaal!
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zijn ze allemaal leuk Jeannet,
  zo zie je maar, je moet nooit geen handwerk weggooien!

  Hartelijke groet,
  Annie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje, wat heb je mooie dingen in je la liggen! Niet weggooien hoor!
  Groetjes Berbel

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je eerste rose huisjesquiltje is zo lief. Hup in het tuinhuis. Ik ben ook heel benieuwd naar je gordijntjes...... foto's!!
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. jij bent net zo tover fee uit iedere la huisje en elke huisje is wel mooi,en de verhalen zijn top,irena

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje wat een prachtige huizen. Jij bent dus echt een groot onroerendgoed magnaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb genoten van al je verschillende huisjes en ben zo blij dat je de quilt uit de prullenbak hebt gered, het is me toch een liefie en zo speciaal omdat je moeder eraan mee gewerkt heeft.
  Ja lades zijn geweldig en er komt van alles uit wat je allang vergeten was ben blij dat je ze weer eens opengemaakt hebt.
  Fijne dag, Gr Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo zeg, jij zit goed in de huizen.
  Wat mooi zijn ze allemaal.
  Wie bewaard die heeft wat.
  De quilt voor je zoon is ook zo mooi, ook een leuke herinnering omdat je moeder eraan mee gewerkt heeft.

  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige huizen, Die met hartjes zo schattig, en dan die huizenrand . . . ! Erg mooi allemaal. Je hele blog trouwens, je schrijft erg leuk.
  Ik ga je volgen, oké?
  Fijne dag, groetjes van Ellie.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wauw wat een huisjes heb je al gebouwd!!En elke quilt heeft z'n charmes nietwaar? ook al zou je de stofjes nu niet meer kiezen toen vond je ze wel mooi en ook dat heeft waarde. Mijn allereerste quiltje ben ik voor zover ik weet kwijt geraakt tijdens een heel onverwachtse en chaotische verhuizing en volgens mij waren dat ook huisjes. Wie weet duikt ie ooit nog weer op.Succes met je gordijntjes en quilt!!
  groeten janet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke dingen komen er uit jouw lade. Niet weggooien hoor ze zijn veel te leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je kunt wel makelaar worden. Bij jou dus ook de huizenkoorts maar dan anders. Goed om eens op te ruimen. En dat eerste quiltje is toch een schatje, die van je zoon trouwens ook. De ariadnequilt kan ik me niet meer herinneren, hoewel ik toen ook lid was. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuke huizen heb je gebouwd Jeannet! Ik vind vooral die laatste met de vogeltjes erg mooi! Zo zie je maar wat voor schatten je in laatjes kan stoppen. Ik zal eens kijken bij mijn moeder op zolder, zij heeft nog veel oude ariadnes liggen. Fijn weekend ook, groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je huizencollectie is wel erg uitgebreid en allemaal zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooie huisjesquilts heb je al.
  Gelukkig heb je dat ene toch afgewerkt ,zou zonde zijn eigenlijk ,want er zit toch een stukje van je mams in.En ik volgde ooit een cursus bij R.Horton, en dat schots en scheef was eigenlijk ook niets voor mij alhoewel het interessant was.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zoveel mooie huisjes, super... ik ben er helemaal weg van.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een prachtige verborgen schatten
  heb je uit je laden opgediept, Jeannet! En wat een geluk voor dat
  ene quiltje, dat het niet in de kliko
  is beland, want wat had dat zonde ge-
  weest. Ik vind het stuk voor stuk
  plaatjes van quiltjes en realiseer me
  ook heel goed, hoe lang jij al bezig
  moet zijn met quilten en hoe produktief je bent. Daar heb ik echt
  diep respect voor...
  Prettig weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een leuke en verschillende huisjes allemaal. En dat eerste quiltje is echt leuk, zou zonde zijn geweest als je die had weggegooid!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een bouwvakker ben jij, dat zijn hele dorpen ;-)

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Grappig, uit elk laatje zo maar een schitterend huisjesquiltje toveren! ik zou willen dat ik dat kon. Als je er niet uit komt uit welke Ariadne dit komt, ik heb heel veel oude bladen liggen, maar op het ogenblik geen tijd om ze door te bladeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Een echte aannemer ben je! Wateen geweldig leuke quilts. Die van Jorrit vind ik een dotje.
  Goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh geweldig wat een enige huisjes allemaal en gemaakt van bouwsteentjes en dakpannetjes uit stofjes om jaloers op te worden zo mooi..... en je tuintjes zijn ook al om te dromen.
  Hier moet ik echt even heel lang van meegenieten, als het mag.
  Huisjesgroetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Jij bent dus een echte huisjesbouwer! Leuk hoor, al die huisjes die je gemaakt hebt.
  Fijn weekend toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ha Jeannet,
  Wat mooi, leuk en lief al de verschillende huis, huizen quilts...
  Gelukkig heb je de kleine met hartjes niet weggegooid hij is juist heel mooi zeker met het verhaal (erachter) wat je schreef !
  En die van de Ariadne heb ik zeer waarschijnlijk ... weet je al welke het was ?
  Anders zoek ik hem op voor je (ik heb straks avonddienst dus dan word het morgen...
  (of vannacht haha, mij kennende).
  Groetjes,
  Simone
  ps,
  De oude ariadnes had ik begin (vorig) jaar heb kunnen kopen via marktplaats,
  had de tip om eraan te komen van weblog van Supergoof ...
  Er zijn meer bekende quilts in die bladen zoals Zaagtand, dronkemandspad e.d en ook de huizen dus die je vroeg.
  Ik ben dus heel blij met de vondst...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mooie huizenvoorraad heb je al Jeannet! Daat kan er toch nog wel een bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. So many beautiful houses , just love them all. Do you piece your houses by hand or with pp on the machine?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik ben helemaalverbaasd wat je uit die laden haalt,helemaal schattig allemaal, gezellig weekend, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een leuke dingen lagen daar in die kast. Mar goed dat je aan het ruimen geslagen bent....nu kun weer eens kijken wat voor moois je gemaakt hebt in het verleden.
  Geniet er van hor

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat heb jij al een huisjes gemaakt ! En allemaal zijn ze even leuk !!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Tjonge, Jeannet, volgens mij ben jij de huisjesspecialist in Nederland. Prachtig, stuk voor stuk. Die abc ook met die huisjes erom heen; ook al zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ja wie wat bewaard heeft wat. Heerlijk al die laatjes met schatten erin. Wees er maar zuinig op.
  Fijn weekend,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Maravillosos quilts con casas. Besitos.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Zoiets leuks ga je toch ook niet weggooien Jeannet?? Kijk nou toch wat een leukerd het geworden is en helemaal omdat je moeder er ook nog haar steekjes op gezet heeft!
  Ik heb ergens ook nog een stapel van die oude Ariadne's... wat een heerlijk blad was dat toch hé? Eens in de zoveel tijd haal ik ze weer tevoorschijn en blader ik ze allemaal weer lekker door. En iedere keer zie ik er tóch weer iets nieuws in! Misschien kom ik jouw huisjes dan ook wel tegen... ik zal opletten hoor!
  Je MQ blokken zijn erg mooi... nog héél even doorzetten en jij bent lekker klaar. ;-)))
  groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ja, de huizen en huisjes bestaan al jaaaaaaaaaaren, dat is niks nieuws.
  Maar je hebt al wel hele leuke gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Jemig Jeannet wat een geluk dat DH wat traag met de juspan was. Zou toch eeuwig zonde zijn geweest als deze leuke quiltjes verloren waren gegaan. Je hebt in het verleden flink gebouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Wat kan ik nou nog schrijven Jeannet....ben het roerend met de meiden eens...wat een schitterende quiltjes...en juist die variatie in huisjes is zo leuk....ik denk dat het gauw gaat vervelen allemaal dezelfde huisjes "bouwen"...het is nu nog leuk om te kijken naar de verschillende kleurtjes en stofjes van de kleine huisjes...maar over een half jaar ofzo kijken er misschien nog maar weinigen naar...of weet je niet meer hoe erop te reageren..zullen steeds dezelfde reacties worden dan.....ik vind de quiltjes die jij gemaakt hebt super!! er lagen verborgen schatten in jouw laatjes.....prachtig....groetjes en een fijn weekend...

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Wat een geweldig mooie huizen heb je inmiddels al gemaakt, prachtig en die laatste gaat je ook nog lukken want die blijf ik ook erg mooi vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Foei, Jeannet, hoe kon je dat eerste lieve huisje zomaar in de bak doen...? gelukkig maar dat je hem er net voor de juspan weer uitgevist hebt.
  En al die andere huisjes, wat een weelde he?!!
  groetjes
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Kwijlen hoor , al die huizen van jou.
  En dat Ariadne patroon heb ik nog wel.
  Wou je hem opnieuw maken ? ( LOL )

  BeantwoordenVerwijderen
 47. wat een prachtige huisjes......zo mooi en helemaal goed dat je de eerste quilt gered hebt......

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ik vind dat jij je steentje meer dan hebt bijdragen aan de huizenmarkt! Wat een supermooie quiltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Jeannet, hoe heet de quilt waarmee je dit blog afsluit eigenlijk, ik vind hem zooooo moooooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Wauw wat een huizen het zijn hele steden! Errug leuk je verhaal

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet