Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 27 januari 2012

Over een "oude Affo" en de knie....

In een grijs verleden, ik denk wel 25 jaar geleden, ergens in 1986, toen de knie nog niet zo heel erg protesteerde als nu,toen had ik een andere hobby dan quilten, toen weefde ik. Op een groot houten zweeds weefgetouw van Glimäkra. Ik was lid van een toen nog bloeiende weefkring, allemaal grijze bolletjes, ik had als enige nog een blond bolletje! (ongeverfd dan he) We hebben toen met een twaalftal dames een sprei geweven met een cottoline (katoenen) schering en een wollen inslag
Toen was ons bed een stuk smaller, we hebben nu een megabreed bed, dus tis een beetje smal geworden voor deze sprei, Ohhhh, als jullie eens wisten hoeveel spreien ik al heb.........in alle soorten en maten en technieken.En weet je waar we onder liggen? een gekochte van riviera maison......dat heeft een reden.....maar nu dwaal ik af.
Iedereen zocht een kleur uit van wollen tweed wat we kochten bij het textielmuseum in Tilburg. En een patroon uit het "boek der boeken" in die tijd,  je weefde dus 12 blokken van 12 verschillende kleuren die je later met elkaar ruilde zodat je uiteindelijk 12 dezelfde kleur blokken had in verschillende patronen. Vatten jullie quilters het allemaal nog?
Het patroon werd uitgevogeld en ingeregen op het getouw, een schering van ongeveer 12 meter,de blokken waren 70 cm in het vierkant.Ik had niet één weefgetouw, welnee, ik had er wel vijf van groot tot klein, want net als nu met quilten was je toen ook met minimaal vier projecten bezig. Het grootste weefgetouw was mijn Glimäkra standaard, 160 cm breed met een dubbele kettingboom en de mogelijkheid tot 16 schachten. Een enorm indrukwekkend apparaat, en het is niet te geloven, maar vorig jaar is hij ( tot opluchting van manlief....die was altijd de klos bij het ketting bomen......)opgestookt in de kachel, niemand wilde mijn Glimäkra hebben, zelfs niet voor niets!!
Dit was het patroon wat ik had uitgekozen, maar ik wilde de sprei groter hebben, voor een tweepersoonsbed, ( toen hield ik al niet van kleine projecten....) dus ik heb vier extra blokken geweven op de hoeken.
Dit vond ik ook een heel mooi patroon, beetje Escher achtig.Ik weet niet meer van wie deze was.Wie weet leest er iemand mee die toen ook heeft meegedaan en weet die dat nog.
Maar......met het weven van al die 16 blokken was je er nog lang niet....die blokken moesten ook nog aan elkaar, en daar zat hem de kneep. We hebben dus meters en meters smalle cottoline banden geweven, voor de sashings er tussen, zowel aan de voor als aan de achterkant. ( vandaar dus die meerdere getouwen....) Ongelofelijk wat een werk was me dat! en wat een saai werk, al die neutrale grijzige banden, als ik er nog aan denk......een mens heeft toch wat over voor zijn hobby?
En natuurlijk de rand er omheen, een brede cottoline band waarvan de streepjes precies in het verstek moesten passen op de hoeken zowel voor als achter.Ik weet niet meer hoe ik het voor elkaar heb gekregen, wat was me dat een megaklus! die banden.....al die banden, ik denk wel een meter of 25, allemaal met het handje geweven he.
Het was een waanzinnig leuke hobby. Helaas door de knie ellende ging het niet meer, op je knietjes onder en achter het getouw inrijgen en aanbinden, en dan dat intrappen, hoe meer schachten hoe zwaarder het werd. En tja...ik kon ook toen geen maat houden he......als ik eenmaal achter dat getouw zat kwam ik er de hele dag niet meer achter vandaan.......waren de knietjes toen al "nie blij" mee.......Ik weefde ook damast, hoe fijner hoe mooier, 27 draden op een cm, linnen en katoen,tafelkleden, theedoeken, bedenk het maar, ik zal het nog wel eens laten zien in een ander logje. Als ik dood ben kunnen ze wel een museum inrichten van alles wat ik al gemaakt heb!
En nu ik het toch over een knie gerelateerd verhaal heb, dan maar de allerlaatste knie update: Ik ben gisteren voor een second opinion naar Dr. J geweest, want het blijft knudde met de knie. Daar zijn de fysiotherapeuten het inmiddels ook wel over eens.Dr. J is een stuk communicatiever en prettiger in de omgang dan zijn collega Dr. D,maar aan het resultaat is helaas niets meer te verbeteren. De buiging en vooral de strekking blijven ver onder de maat, ik zal volgens Dr. J altijd een stijf been houden en beperkingen bij het staan,lopen, traplopen, fietsen, met alle gevolgen van dien.Een nieuwe operatie is helaas geen optie.
Helaas pindakaas en vette pech. Dit is een risico wat juist bij jongere mensen vaker voorkomt. Dr. J is een jonge Belgische arts die met modernere operatietechnieken werkt, snede aan de zijkant ipv over de knie met aanzienlijk minder schade aan weefsels en pezen. Maar goed, ik heb zoals jullie weten voor een hele goeie orthopeed gekozen. foute keuze geweest, maar dat weet je altijd pas achteraf. Het zij zo, ik zal mijn leven lang klant blijven bij de zo gehate sportschool om de knie niet nog meer te laten verstijven en ik zal mijn toekomstbeeld fors moeten bijstellen, en niet alleen dat van mezelf, dat geld ook voor man en zoonlief, want hoewel de pijn voor een groot deel weg is, kan ik jullie verzekeren dat een stijf been ook "geen feestje"is, en een minilandgoed met een camping runnen met een stijve knie....Mwah......Het is in elk geval nu wel duidelijk en dat geeft ook een stuk rust.

43 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een prachtig sprei Jeannet! In een ver grijs verleden heb ik ook geweven op getouwen. Dus we kunnen elkaar de hand geven. Niets van dat alles is nog bewaard gebleven helaas. Spinnen heb ik trouwens ook gedaan. Jij toevallig ook? Heel veel sterkte met je knie. Accepteren van iets wat je niet meer kunt is vaak nog moeilijker dan alle pijn. Toevallig is mijn 16-jarige zoon gisteren ook geopereerd aan zijn knie. Hopelijk heeft hij niet zoveel herstelellende als dat jij hebt. Ik laat me voorlopig niet opereren. Ben wel genezen van al die verhalen. Ik wens je alvast een fijn weekend en geniet van de dingen die je nog wel kunt (zoals fantastisch patchworkworken en mooie blogjes schrijven!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nou geweldig,en ja op ons rijpe leeftijd kom nou alles naar boven,ook de herinneringen van toen we nog....groet sprei zit geweldig uit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend die sprei, wat een enorme klus! Jammer dat mijn schoonzus zo ver weg woont, die zou het weefgetouw best wel willen hebben, ze weeft nu op een klein getouw, maar ja zo'n ding helemaal naar Zweden sjouwen! Ik vind het rot voor je dat het zo fout is gegaan met je knie en zo zie je maar dat koninklijke tintje had ook niet veel om het lijf! Wens jou en je gezin sterkte met het reilen en zeilen, fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Jeanette; Jeetje dat je dat ook al kunt? Ziet er prachtig uit. Je moet wel op een grote boerderij wonen om al die weefgetouwen kwijt te kunnen...
  Je zou ooit cursussen handwerken kunnen geven,of zo...
  Balen hoor van zo'n rot knie!
  Heb je al eens iets alternatiefs/anders geprobeerd ipv fysio? Gegoogeled wat anderen probeerden? Massage/ electropunctuur/magnestiseren ofzo?
  Gelukkig kan je je goed vermaken met quilten en tekenen en hoop ik dat er toch ooit verbetering in komt!
  groetjes Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat knieverhaal is geen best verhaal qua inhoud; moeilijk hoor!! ik denk wel dat je blij mag zijn met je geweldige hobby's, dat zal de aandacht nog wel eens afleiden.

  Je geweven sprei vind ik geweldig, in de close up zie je ook wat een ingewikkelde patronen het zijn en wát een werk. Ik vind al die technieken helemaal top, maar zeker bij weven heb ik een dikke streep getrokken, daar begin ik niet aan. Bladerend in oude Ariadnes word ik nl wel eens bíjna in de verleiding gebracht.
  Wees maar zuinig op je mooie werkstukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig sprei Jeannet, maar wat een werk zeg. Dat is nou niet iets wat ik je snel na zal doen. Sterkte met je knie, jou kennende (nou lezende is het meer) blijf je positief en waardeer je de dingen die je wel kunt. Ben je al begonnen aan Pbehe? Groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoals zo velen andere handwerksters heb ik ook al van alles gedaan, ook weven. En ja ook mijn weefgetouw is aan stukken gegaan, niemand wilde hem hebben. Balen van je knie maar in ieder geval weet je wel waar ja aan toe bent en kun je je richten op wat je wel kunt doen. Helaas hoort dat sporten er dus ook bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bleh wat kun je balen als dingen anders gaan dan verwacht he en dan moet je 'er-mee-leren-leven'een uirdrukking waar ik niet meer blij van wordt! Maar even goed is er geen weg terug en moet je er van maken wat je kunt. En dat kun je!!net als het maken van prachtige quilts en andere kunstwerken, fantastisch die geweven sprei.
  groetjes janet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O wat erg om dit over je knie te lezen, ik wens je heel veel sterkte toe, denk je naar een goed arts te gaan, krijg je dit, vind dit heel erg voor je.

  O wat een schitterend sprei. nu de Zweden zullen heel trots op je zijn, zit echt met open mond te kijken.

  Nee ik zie ze het vaak hier doen! maar mij krijgen ze niet achter een weefgetouw, maar heb heel veel bewondering voor dames die het wel kunnen

  Fijn weekeinden
  groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is een mooi stukje hobby-vakwerk. Oh ik zie je al helemaal los gaan op je weefgetouw. Ja die knie gooit toch mooi roet in het leven van onze plattelandsquilter. Het is gewoon flink balen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig weefwerk.
  En sterkte met de knie hoor,ondanks alles blijf je toch positief en das al goed .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He bah, wat een nare conclusie! Maar Jeannet, wat een mooi handwerk! Zonde dat het in vlammen op is gegaan..

  Mooi weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oh jeannet, wat ontzettend rot, voor jou omdat je er altijd last van hebt maar ook voor je huisgenoten. Ik wens je heel veel sterkte want dit is niet niks om te verwerken zeker omdat het ook nog zoveel andere dingen met zich meebrengt.

  Groeten ada

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Jeannet,
  En nu heb ik ook je blog gelezen en vind het Nog Knapper!!!
  Wat een werk, maar prachtig gedaan. En wat zonde dat niemand zo'n weefgetouw dan wil hebben, hè.
  Zo heb ik hier op zolder een breimachine staan, gekregen van een lieve vriendin, met allerlei toebehoren en accessoires. Nou, het staat in elkaar, maar om uit te vogelen wat ik er eigenlijk mee kan heb ik Bakken Vol Tijd nogig. Weet je nog een adresje waar ik dat kan kopen, haha! Tja, de kinderen zijn nu 6 en 10, eens wordt het wat rustiger denk ik.....
  Groetjes van Robyn (je kent me niet, maar ik lees mee op het prikbord en nu ook op je blog!)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook ik vind de sprei prachtig! M'n ex schoonmoeder had helemaal een stijf been (stijf gezet) maar die was er nog heel handig mee; ze liep er nog als een kievit mee op hoge hakken en schaatste nog als de beste....er is dus nog veel mogelijk; houd moed! Ik zal je maar niet vertellen hoe mijn man heet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goedemorgen, Jeannet! Ik schrik wel
  een beetje van het verhaal over je
  knie en de zwaar teleurstellende toe-
  komstbeelden, waardeloos! Ik hoop, dat
  je op een of andere manier ermee om
  leert gaan (maar dat moet jou lukken!)
  Was ik al zwaar onder de indruk van je
  geweven sjaal, die sprei is helemaal
  geweldig. En wat eeuwig zonde van dat
  weefgetouw; maar inderdaad, wel een
  sta-in-de-weg. En te bedenken, dat ik
  nog twijfel over aanschaf van een echt
  quiltframe... Goed weekend en
  groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi om over je activiteiten uit het verleden te lezen, prachtig werk. Ik ben vorig jaar voor het eerst naar het Textielmuseum geweest en was erg onder de indruk van die prachtige weefgetouwen, dus ik kan mij wel indenken dat je dit leuk vond om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat vind ik het allemaal vreselijk voor je Jeannet. Dat alles zo vreselijk tegengevallen is en dat er ook niets meer aan te doen is. Een eventuele nieuwe operatie is ook geen optie begrijp ik?
  Je sprei vind ik schitterend. Wát een werk moet dat zijn geweest!!!! Volgens mij is dat alles meer werk dan een quilt of niet?
  groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een schitterende sprei!! Wat een werk. En jammer dat niemand je weefgetouw wilde hebben. Zo gaat dat. Misschien als het weer eens in is staan ze er om te springen. Maar hij is dus al in vlammen opgegaan. Maar het patchwork zat er toen dus al in. Al die blokken met shasings aan elkaar maken. Leuk om iets over je weven te lezen. Volgende keer over je poppen?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh Jeannet wat ontzetend vervelend om je verhaal over de knie te lezen. Lijkt me inderdaad niet erg prettig dat je been steeds stijf is. Gelukkig wel dat de pijn een stuk minder is want als je er dat ook nog bij had. Zoals je weet denken we aan je, hoewel je daar eigenlijk niet veel aan heb :-)

  je sprei ziet er prachtig uit. Weven heb ik nooit gedaan maar ziet er wel prachtig uit hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een prachtsprei. Ik had een tante die ook zo'n gevaarte in huis had staan. Destijds kon ik hem zo meenemen (spreek ik over meer dan 25 jaar geleden). Maar mijn DH kreeg het Spaans benauwd van dat ding en ben ik niet overstag gegaan.
  Wat een ellendige knie heb je toch. Een second opinion is nooit verkeerd en als je dan weet waar je aan toe bent, wat de boodschap ook is, kun je verder met hetgeen wel kan. Maar heel verdrietig dat je met beperkingen blijft zitten. Gelukkig is quilten niet zo belastend voor je knie. En aangezien dat een groot plezier geeft aans ons leven kun je je misschien daar een beetje aan optrekken. Fijn weekend, lieve groet,Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je sprei is heel erg mooi, zuinig op zijn hoor!
  Heel veel sterkte met je knie, lijkt me erg vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat staat die schitterende sprei in schril contract met dat akelig bericht over je knie. Wat ben je toch een duizendpoot op handwerkgebied. En aan de sprei te zien ben je een echte doorzetter dus je vindt vast een goede oplossing om met die nare knie om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat een mooi werk zeg, jammer voor je dat je dat niet meer kan.Wat erg zeg dat je knie niet meer beter wordt, gelukkig kan je wel nog steeds blijven quilten dat is toch heel fijn.
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Nou, laat het acceptatieproces maar beginnen zou ik zeggen.... soms is het weten al genoeg hè?
  Ik vind je geweven sprei echt fantastisch! Wat een werk is dat geweest! en ik dacht dat quilten al zoveel werk was....
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dit is wel droefenis en waarschijnlijk toch niet wat je had verwacht. Raap al je optimisme bij elkaar en kijk wat er allemaal wel nog kan. Dit klinkt leuk, maar ik wens je er ook veel sterkte bij!
  Je sprei is prachtig, ik kan niet weven, maar was wel vaak in Tilburg, heb er mooie keukendoeken van Sanne gekocht. Ook damast geweven, dat jij dat kan..petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat naar voor je met die knie dat verwacht je natuurlijk niet na zo'n operatie, dan hoort juist weer alles goed te werken, sterkte.
  Je geweven beddensprei is erg mooi wat een leuke hobby was dat.
  En wat een gevaarte zo'n Glimäkra, ja hebben wil vast wel iemand hem ik denk eerder dat mensen er geen plaats voor hebben ;0)

  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een schitterende sprei zeg ! Echt een beauty !
  Goed dat je een second opinion hebt laten doen. Balen van de uitslag. Veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. ik vind die sprei gewoonweg schitterend! mooi! jammer van je knie!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Balen, balen, balen van je knie! Heb soortgelijke ervaring met heup, nu alweer 6 jaar geleden en nog steeds niet zoals het zou moeten zijn :(
  Sterkte er mee!. Wat een geluk dat je nog zoveel mooie dingen met je handen kunt maken! Je geweven sprei is schitterend!
  Goed weekend en groetjes, Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat naar dat het zo gelopen is voor je en met jouw knie. Nu moet je het een plekje gaan geven en idd kijken naar de dingen die je nog wel kunt en die veel gaan doen. Ik wens je veel sterkte toe. Je verhaal over het weven is mooi en wat een prachtige sprei heb je toen gemaakt, heel erg jammer dat je dit niet meer kunt maar denk maar ik kan ook nog heel veel wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat heb jij toch veel moois gemaakt, die sprei SCHITTEREND!!!!!!!
  Zonde van je knie, ik zit hier ook met twee pijnlijke knieën, maar ik zit na jou verhaal niet echt te wachten op een operatie, ik stel het nog wel even uit.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Laat je niet uit het veld slaan door je knie hoor!! Gewoon alles op een standje rustiger doen en je niet laten opjutten door wie dan ook.

  Wat een schitterend werk dat weven...

  Fijn weeknd van ons allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Das nie best met je knie! De andere kant van de medaille is dat je er niets aan kunt doen. Inderdaad dikke pech. Heel vervelend voor jou en ik voel met je mee. Koester je tijkdommen. Kijk nou naar zo'n sprei. Wie kan er nu zulke foto's maken en zich herinneren er aan gewerkt te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. De sprei maken moet een enorme onderneming geweest zijn, het resultaat is buitengewoon mooi. Heel erg wat je vertelt over je knie, ik wens je veel moed en steun van je omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ai! Dat is nou niet de boodschap die je van de heren medici graag hoort! Je hoopt juist door een operatie dingen te verbeteren. Sterkte! Na een tweetal knieoperaties aan mijn rechterknie, heb ik mezelf voorgenomen niets meer te laten doen, en al zeker de linkerknie niet. Maar, ja, dat zeg ik nu, nu ik redelijk weining klachten heb.
  Je weefsprei is een snoepje!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat een prachtige sprei heb je geweven! En wat een heerlijk verhaal om te lezen! Wat ontzettend vervelend van je knie, super lastig en vervelend. Als ik je advies kon geven zou ik dat doen, maar ja...ben geen dokter of therapeut!
  Groet, Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 38. wat een werk die sprei, al ben ik nu toch ook wel benieuwd naar het verhaal waarom er een Riviera maison op je bed ligt en niet een van de mooie quilts van jou?
  Goed van je die second upinion, helaas balen dat je er vrede mee moet hebben met wat je er nu mee kan en zal kunnen blijven doen. wederom geef ik je weer die denkbeeldig arm om je schouders. Ook al weet je nu hoe "jullie" ervoor staan wat die knie betreft, het is toch wel even goed slikken voordat het een goed plekje gekregen heeft.
  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Pfff lieve Jeannet wat is dat s..t zeg met je knie. Echt wel vervelend omdat je er steeds mee geconfronteerd wordt! Zonde dat je weefgetouw in vlammen opgegaan is, ik heb het met open mond zitten lezen. Tenslotte: je sprei is prachtig en een waar kunstwerk. Petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wouw wat een prachtige sprei en al die verschillende weefpatronen echt schitterend! Maar het bericht over je knie is echt heel vervelend. Knap van je hoe je ermee omgaat want het kost veel energie!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat een prachtig sprei. Helemaal handgemaakt... daar wordt je toch even stil van.

  Jammer dat je om gezondheidsredenen hier mee hebt moeten stoppen.

  Maar gaaf dat je ons zo mee laat genieten van al het moois wat er op die weefgetouwen is gemaakt.

  Ik ben erg benieuwd naar de andere werkstukken...

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Mens,wat een geweldige sprei!
  Ik heb altijd met bewondering naar zo'n weeftoestel gekeken..het ziet er prachtig uit!
  Goed van de second opinion..heel vervelend dat er niets meer aan te doen is...sterkte met het accepteren Jeannet!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Je geweven sprei is prachtig Jeannet ! ! !
  Wat een naar knie bericht lees ik hier, lijkt me erg lastig oim zo beperkt te zijn. Sterkte ermee en hopelijk hou je hem in de sportschool soepel.

  Groetjes Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.