Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 21 december 2015

Kerst

Traditiegetrouw maak ik altijd een kerstblogje, kerst, beladen woord, elk jaar weer, voor velen van ons.Maar, tis ook een bijzonder woord, kerst, de terugkeer van het licht, de dagen gaan weer lengen, of je er nou wel of niet wat mee hebt, het doet wel wat met je, de decembermaand, je kan er niet omheen, hoe je er ook over denkt.
Ik zou nou wel eens zomaar op straat aan allerlei willekeurige mensen willen vragen wat zij doen met kerst, en dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat heel veel van ons, van die mensen, hetzelfde doen, in tegenstelling tot wat de bladen ons laten doen geloven gaan we toch weer gewoon gourmetten met zijn allen.( wij dus ook :) )
Ken ik eigenlijk van die mensen die hun huis tip top in orde hebben en in maatje 36 in een kek jurkje en hoge hakken moeiteloos een viergangendiner op tafel toveren voor ruim twintig gasten met kleine kinderen die álles lusten.En het dan ook nog presteren om met een sprankelende glimlacht en dito drankje hun glas heffen op het goede des levens?
Nee, ik geloof het niet, de mensen die ik ken, die vieren wel kerst met elkaar, en zullen vast een glaasje heffen, maar dat perfect gestylde huis, dat ingewikkelde vier gangen diner, dat kom ik niet zo tegen, ik zie ook veel armoe en eenzaamheid en verdriet rondom deze dagen.Kerst wordt zo opgeblazen, door de commercie,letterlijk en figuurlijk......
Dat bedoel ik eigenlijk met beladen, als je kijkt naar de buitenkant, dan is het net of het niet op kan, of je er niet helemaal bij hoort als je daar niet aan voldoet en vooral dat kan een onbestemd gevoel geven.Het lijkt soms of het alleen maar Hip, Hot en Happening mag zijn, het overspoelt me altijd  in de decembermaand.Het schijnt dat de supers dit jaar een recordomzet verwachten. Je zou er toch boerenkool met worst van gaan eten.
Hier krijgt de fazant iedere dag te eten in plaats van dat we hem op het bord verwachten met kerst, Hopen dat we in januari ook nog plezier aan hem hebben..........
Reebouten hebben we nooit meer gegeten sinds ons huwelijksdiner 25 jaar geleden en dat willen we ook maar graag zo houden......hier zien we elke dag de reebiefstukken door de tuin lopen, soms wel met vijf tegelijk.
Ik vind het ook een maand waarin je ervaart dat de dingen worden teruggebracht tot de kern, tot waar het werkelijk om draait, en dat zijn soms hele goeie dingen, het samenzijn met diegenen die je lief zijn, en het gemis van die anderen die er niet meer zijn, en toch ook juist nog een beetje wel,
door de herinneringen, aan dat oude, wat met sneeuw bespoten kleurige kerstklokje van vroeger thuis
of de verschoten kerstster die niet meer helemaal glanzend mooi is, maar juist daarom zo dierbaar en het servies waar je vroeger thuis met de hele familie van at en wat nu weliswaar stukjes mist, maar dat zie je zelf niet meer.
Tineke Beishuizen zou zeggen, hoe ouder je wordt, hoe meer spullen je om je heen verzamelt die niet echt je smaak zijn, maar zo dierbaar dat je ze niet weg kan doen, en zo slipt het huis wel steeds voller.Geeft niet, zolang het dingen zijn die je raken in je ziel, spullen waarmee je een band hebt, waar je je graag mee omringt en die warmte en houvast geven.
Sobere, eenvoudige pure versieringen staan her en der in het huis rondom kerst.Kerststukken maak ik altijd zelf, ik meen altijd dat ik het beter kan de winkels ;)
De winter is een tijd van verstilling, van luisteren naar de oorverdovende stilte als het gesneeuwd heeft, en het geluid nog meer is gedempt, mooie harmonieuze muziek. Ik kwam laatst deze foto tegen en toen voelde ik de stilte, de soberheid, de kern van het winterse leven terug in mijn eigen tuin, dit was was kerst 2010, vijf jaar geleden, ik geloof niet dat het er nu in zit.
Het is ook een tijd van aandacht voor elkaar, voor onverwachte bezoekjes, een persoonlijke boodschap op een kaart, die ik natuurlijk ook weer zelf heb gemaakt, al ruim 40 hele jaren lang.....toen het nog suf en duf was, nu is het hot en hip, ben ik dat ook eens!
En wat ga ik zelf doen? Me in elk geval helemaal wentelen in dit enorm dikke boek, 588 pagina,s, van mijn lievelingsschrijfster voor wat betreft eenvoudig en makkelijk te lezen genre.Zelf noemt ze het "edutainment", ze is een Duitse historica die onder pseudoniem schrijft, en het hele verhaal speelt zich af in het Nieuw Zeeland van rond negentienhonderd, en de Maori,s, ik kan niet wachten........
Dit is mijn kerstkaart voor dit jaar, met een knipoog en een vleugje humor, ik kon het niet laten,de foto heeft mijn man gemaakt van mij een paar weken terug......hahahaha.....laten we vooral in deze onzekere, onrustige tijden de humor niet uit het oog verliezen, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd,
Lieve, lieve mensen, ik wens IEDEREEN die mijn blog MET PLEZIER leest  hele fijne, stresszzzloze kerstdagen met diegenen die je lief zijn, al is het er maar één.....jezelf! Geniet er van.
En geloof me, het wordt vanzelf januari, het is vandaag al weer de kortste dag, vanaf morgen gaan de dagen weer lengen.

52 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je inspirerende blogje :o) Ik kan me in veel van wat je schrijft vinden (behalve bij het maken van bloemstukjes, op een of andere manier wil dat nooit lukken ;o) )
  Ik wens jullie hele gezellige en liefdevolle dagen toe.
  Groeten, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amen.... ik heb niets meer toe te voegen. Wat kan jij goed je gedachtes op papier zetten. En voor jou ook hele fijne dagen en dat we in het nieuwe jaar weer veel creativiteit mogen delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi blogbericht Jeannet, jullie ook gezellige dagen toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb genoten van deze blog, je hebt helemaal gelijk!! Jullie ook goede dagen!Groet, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verwoord weer.
  Alle goeds voor jullie in het nieuwe jaar!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ook voor jullie fijne dagen en geniet van je boek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig begin van een bijzondere (drukke)week met jouw blog. Weer heel plezierig om te lezen. Fijne kerstdagen met al het moois om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. MOOI Jeannet !!!
  het zal ook hier een bijzondere kerst worden....het gemis....maar ook zeer zeker blijdschap....nu proberen de balans te vinden in al deze emoties...
  maar dat gaat ons ook lukken !
  Voor jullie ook hele fijne Kerstdagen....!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je dit mooi verwoord, ik ben het er zoooooo helemaal mee eens.
  Voor jullie ook hele mooie dagen en creatie quiltjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier in het Franse land is het de rust die overheerst. Met Kerst een grot stuk vlees in de oven. Geen stress, geen boom en geen vuurwerk. De laatste twee doen ze hier niet aan. Ik wens jou en je gezin hele fijne feestdagen toe !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk blogje Jeannet. Jij verwoordt het hoe de meeste mensen Kerst ervaren.
  Fijne Kerstdagen en een goed Nieuwjaar gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een geweldig blog weer Jeannet! Niet veel aan toe te voegen, jouw bloemschikkunst is mij niet gegeven en ik krijg de bibbers van jouw Kerstkaart! Stond je echt op dat ding? En ja, hier wordt 3e Kerstdag nog gegourmet op verzoek van de (klein)kinderen! Gezellig, maar ik hast die stank!!
  Ik wens jou en de jouwen fijne dagen toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank voor je gezellige verhaal en inderdaad we worden gek gemaakt door de bladen, kranten etc. Blijf jezelf denk ik altijd maar. Wij hebben vaak pannenkoeken of stamppot op 2 de kerstdag, dat houden we er dit jaar ook weer in .......enne maatje 36 heb ik ook niet maar geniet wel van het leven zoals het komt. Hele mooie dagen voor jou en je gezien en blijf nog lang schrijven daar wordt ik ook blij van! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk blogje weer.
  Ik kijk helemaal niet in bladen (ik lees ze ook amper) wat in is of trendy. Dat zal mij eerderlijk gezegd ook worst zijn hahaha ...
  Nee zeker geen ingewikkelde kerstmenu's. Ik heb al jaren en jaren hetzelfde receptje voor kerst, eenvoudig en simpel.
  Gezellig de hele middag spelletjes doen met mijn pa die we uit het verzorgingstehuis halen en de kinderen. De verhalen over vroeger toen ons ma er nog bij was, komen dan vanzelf en vaak rollen we figuurlijk over de grond van het lachen. De warmte, de gezelligheid, het samenzijn, daar draait het om bij ons.
  Voor jullie ook hele fijne kerstdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig stuk Jeannet! Ik ben het helemaal met je eens! Heerlijk om dit te lezen :) En je kerstkaart is een toppertje, geweldig!!! Liefdevolle dagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig blogje, dat ik met plezier en herkenning heb gelezen. Bij mij persoonlijk is Kerst vooral heel druk, beslist niet stressloos, maar gelukkig wel met momenten, waarin ik toch even stil kan staan bij mijn "zegeningen", maar ook bij degenen, die ik zo ontzettend mis. En voor de rest is Kerst net als quilten: je hoeft niet overal aan mee te doen of bij te horen om toch een geluksgevoel te hebben. Gelukkige Kerstdagen gewenst met je gezin en je boek!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Schitterende kerstkaart heb je gemaakt en staan op je rollator is jou wel toevertrouwd! (lol)
  Eerste Kerstdag inderdaad stamppot boerenkool met worst en de volgende dag -geen idee.
  Geniet van gezellige dagen met allen je lief zijn.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank je wel voor een jaar lang gezellige blogjes, Jeannet. Ik hoop er in 2016 weer veel te mogen lezen. Heel gezellige en knusse decemberdagen voor jou en je mannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een prachtig stukje heb je weer geschreven. Zo herkenbaar. Doe mij ook maar boerenkool. Waarom al die luxe dingen als het een week later ineens voor de helft verkocht van de prijs word. We houden het lekker simpel dit jaar. Ga nu proberen de kerstkaarten te schrijven, veel zelfgemaakt. Iets minder mooi en uitgebreid als andere jaren. Tis niet anders...
  Fijne feestdagen en laat de reebiefstukjes de planten maar opeten ipv dat ze zelf opgegeten worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De winterzonnewende: de dagen lengen, de nachten korten. Het geloof in een nieuw begin: de 'oude' natuur die reeds de 'nieuwe' in zich draagt. Dat hoeft geen buitenissigheden, alleen vertrouwen. Geef mij maar de 'gewone' dingen die ik kan delen met wie me lief is. Dat hoeft echt geen strikje. Daarom lees ik zo graag jouw blog.
  Fijne dagen
  Julienne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jij schrijft het op en het zijn mijn gedachten. Wij hebben "Koek en Zopie" in de tuin dit jaar. Dit betekent aangeklede erwtensoep, quilts op de banken, vuurtje aan, glaasje, kortom een warm samenzijn met beide families.
  Voor jou en dierbaren fijne dagen, geniet ervan en voor 2016 geluk, gezondheid en een fantastisch lapjesjaar toegewenst!
  Hartelijke groet,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Sinds kort ben ik ook fan van jouw blog, Jeannet. Wat kun jij boeiend schrijven en je gedachten verwoorden! Jouw gedachten over wat kerst zou moeten zijn, zijn ook de mijne. Het is wat mij betreft ook een periode van bezinning, maar ook je realiseren dat je tevreden moet zijn met wat je hebt. Ik wens jou en je dierbaren fijne, gezellige feestdagen en een gezond, voorspoedig en creatief 2016 waarin we hopelijk opnieuw van jouw wekelijkse blogjes mogen genieten...Hartelijke groet, Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Van harte ook goede kerstdagen gewenst en geluk en gezondheid in het nieuwe jaar. En bedankt voor alle verhalen die ik mocht mee-lezen. Hartelijke groet, Thea de Jonge

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het is allemaal waar wat je schrijft, daar ben ik het helemaal roerend mee eens!!!!

  Ik wens jullie hele gezellige kerstdagen en een voorspoedig gezond 2016 toe

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooie woorden Jeannet, ik sluit me er helemaal bij aan.
  Als je de volle winkels en volle karren in de dagen voor de kerst ziet, lijkt het toch wel of er voornamelijk gegeten word met de kerst, ik bedoel dan eigenlijk overeten, het liefst 3 dagen achtereen nu de zondag er na valt.
  Een van mijn leukste kerstdiners (zo'n 100 jaar geleden) was inderdaad boerenkool met wordt, maar wat was het gezellig!
  Wij gaan ook rustig aan doen met de kerst en genieten van de kleine dingen.
  Ik wens jou en je gezin hele fijne rustige liefdevolle dagen toe en een gezellig en vooral veilig oud en nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dat je veel reacties zult krijgen op dit blogje, verwachtte ik al. En ik denk dat iedereen het ook met je eens is, die antwoordt. Ja, Jeannet, ook ik ben het helemaal met je eens. Je verwoordt heel erg mijn gevoelens met deze dagen. Ik heb gelukkig geen ernstige dingen meegemaakt, maar zou het liefst deze dagen geruisloos aan mij voorbij laten gaan, wel met lichtjes en zelfgemaakte creaties. Ik wens jullie ook hele fijne dagen en veel goeds voor 2016 en ik hoop dat je nog lang blijft bloggen. Lieve groeten van Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Jeannet ik wens jullie ook heel fijne dagen en een goede start in het nieuwe jaar! groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hele fijne dagen toegewenst met je dierbaren. Belangrijker met wie je samenbent dan met wat en wat aan, hoewel ik wel teken voor dat mastje 36! Stast alles toch net iets leuker:)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wishing you and your family a Merry Christmas and an Happy and Healthy New Year.
  Carole

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Helemaal mee eens. Jij ook fijne dagen gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. I LOVE your Christmas card!! Wishing you the best of the season!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een heerlijk blog weer. Hier ook geen opgetuigd huis maar een boom vol herinneringen. Ook geen superdeluxe kerstdiner en op 2e kerstdag prijkt bij ons al jaren boerenkool met worst op het menu, heerlijk.
  Ik wens jou ook vredevolle dagen met je dierbaren en alle goeds voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat prachtig verwoord. Ik ben het helemaal met je eens. Voor jou ook fijne feestdagen.
  Hopelijk volgend jaar weer een creatief jaar.

  Groetjes, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Elke maandagmorgen begin ik met het lezen van jouw
  blog, een fijne start van de dag.Ik kom er veel wijsheden
  in tegen, die ik zelf niet zo zou kunnen verwoorden.
  Je kaart vindt ik geweldig, wat een idee, hopelijk kan de
  rollator nog een poos in het vet blijven.
  Hele goede, tevreden Kerstdagen gewenst en alle goeds
  voor 2016.
  Groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Jeanet, wat heb je het mooi geschreven, jij ook hele fijne dagen met je gezin.
  Groet Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hoi Jeannet, wat een heerlijk blogje om te lezen, dankjewel. Fijne dagen en graag tot blog's in het nieuwe jaar. Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Nu het einde van het jaar nadert wil ik je bedanken voor alle gezellige leuke inspirerende blogjes die je hebt geschreven.
  Ook ik wens jullie een liefdevol, gezegende kerstdagen en een supermooi 2016
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Je kon het niet beter treffen en ben het helemaal met je eens, bij mij ook ballen van 60 jaar oud in de boom. Eerste kerstdag , pyamadag, even geeg lawaai om me heen maar de regionale zender aan en heel veel handwerken. Tweede kerstdag naar mijn zus en zwager voor gezelligheid en een maaltijd. Dit jaar boft het normale winkelpersoneel met een derde kerstdag, lekker achter de naaimachine en tijd voor bezinning. Voor jou en je gezin hele fijne en vredige dagen.
  Liefs Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Dank je wel voor je berichtjes iedere maandag/vrijdag.
  Ik lees ze altijd met veel plezier!

  Fijne dagen en een gezond 2016 toegewenst.
  Hartelijke groet, Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een heerlijk blogje. Voor jullie hele fijne dagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. ook ik wens jullie een heel fijne en warm kerst toe en een heel gezond 2016 hoop dat ik nog lang mag genieten van je blog ook al reageer ik niet altijd lezen doe ik het elke week liefs christine

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik ben het helemaal met je eens Jeannet, hele fijne dagen en tot volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Bedankt voor je fijne blogjes ook helemaal met je eens .Op quiltgebied was je voor mij een inspitatie .Het eerste blok en bijblokjes van de mandjes quilt is af .
  Prettige feestdagen met je famillie en een mooi 2016 !!!!
  liefs christiane

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Heel mooi gezegd Jeannet, fijne feestdagen en een geweldig nieuwjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Weer genoten van je blog! Wat kan je het toch mooi verwoorden. Wens jou en je gezin hele warme kerstdagen en een gelukkig, gezond en zeker een creatief 2016.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Dank je wel voor het fantastische stukje!Wij kennen ook geen mensen die er opgepoetst en helemaal georganiseerd bijzitten met Kerst. Toevallig zeiden mijn moeder en ik dat vanmiddag nog tegen elkaar! Maar ondanks alle imperfectie wens ik jou en de jouen een mooi
  Kerstfeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Haha ben jij dat echt op die rollator?
  Wat een ondeugd. :-) Inspirerend en ontstressend stukje heb je geschreven. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Dank je voor je geweldige gezellig en warm blogje.
  Jij en je gezin ook heerlijke genieten van elkaar met veel gezelligheid rond deze kerstdagen...............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Helemaal met je eens! Ik heb dit jaar weer wekelijks van je blogje(s) genoten! Fijne dagen en een goed jaar gewenst. Regina

  BeantwoordenVerwijderen
 50. marianne Scheffers24 december 2015 om 19:01

  Lieve Jeanette, ik hoop dat al je wensen in vervulling gaan in het nieuwe jaar, dat jullie in goede gezondheid blijven en dat je zo heerlijk blijft schrijven, daar geniet ik van.
  Dus geniet van de feestdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Merry Christmas Jeannet, and thank you for another year of beautiful pictures and quilts. Happy New Year!
  Donna- in Massachusetts

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet