Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 25 januari 2016

Januari

Januari, echt zo,n maand waarin het kan vriezen en dooien, letterlijk en figuurlijk, dat is dus ook gebeurd.Maar het was allemaal van zo,n korte duur dat je er niet echt van kon genieten. Je moest snel en vroeg zijn anders was het weer weg, hier aan zee dan. Er was regen, beetje sneeuw, ijzel, harde wind (extra ramen zemen, want ik hou zo van frisse gezeemde heldere ramen.....)
Ik denk dat als je buiten woont dat je dan meer met het weer en het hele natuurgebeuren buiten bezig bent dan als je midden stad woont, dat is toch een totaal andere beleving.De gedachte dat ik zomaar op zaterdagochtend even naar de bakker kan lopen voor een warm vers broodje kan mij soms ook wel erg bekoren, zeker in de winter, dat lijkt me pure luxe!
Hier moeten we toch wel twee en halve km fietsen voor we bij die warme bakker zijn.De eerste schaatstocht op natuurijs is gereden, zal het ook de laatste al weer zijn? de dag er na was het weer over, dat bedoel ik nou, het kan vriezen en het kan dooien.Mooie oude schaatsen had ik van de zomer op een kringloop gevonden, voor 2.50 euro, superleuk toch? Wie zou daar op geschaatst hebben? Ik dacht dat het Friese doorlopers waren, maar oplettende lezers zeggen dat het houten noren zijn en rondrijers, ik weet het niet.
Vorige week was het behalve blue monday, wat aan me voorbij is gegaan omdat de hemel elke dag wel een streepje blauw in zich heeft, maar het was ook nationale tulpendag, ja hoor, ik vind het,zo,n rare gewoonte al die speciale dagen, die tulpen koop ik toch wel,
Net als andere bolletjes, geen idee of er een blauwe druifjesdag bestaat, leuk zijn ze altijd wel, ik heb ze, jawel...... naar mijn moeder gebracht.
En soms, is het ook een beetje lenteachtig, zomaar opeens, een enkele dag, zo,n dag die je meteen moet benutten om naar buiten te gaan.Ze zeggen dat korstmossen alleen groeien als de lucht er schoon is, nou, dan hebben we niet te klagen hier achter in de tuin onder de rook van Europoort.
Wat doe je nou in zo,n toch wel saaie januariweek? tja, van alles en niets en nog wat, ik zit naast en voor de kachel, dat vooral, en ik werk aan de blokken van de Piece of Plenty, dit vind ik echt een vreselijk leuk blok, ik heb er die twee dikkerds opgenaaid,die anders nooit zo gebroederlijk bij elkaar zitten helaas.
Of dit blok, wat ik er zelf tussen heb gemaakt, als je eenmaal aan de quilt begonnen bent wil je steeds weer een ander blok, maar dat is herkenbaar voor quiltsters en handwerkers en andere creatievelingen denk ik, we lijden allemaal min of meer aan "mateloosheid" tav creativiteit.
Het was tentamenweek voor zoonlief, die was veel vrij, dat is altijd gezellig thuis, dan eten we samen tussen de middag en natuurlijk geen bruine boterham met kaas maar een volkorenpannenkoek met appel.
Mijn haarband is afgebreid, eigenlijk achteruit gebreid, ik had hem in het blauw opgezet met die mooie felted tweed van Rowan maar dat was veel te dun geworden voor mijn dikke oren, dus uitgehaald en nu opnieuw maar dan in een dik wollen garen op naalden 5, leuk om te doen, klein snel werkje.
En verder gebeurd er ogenschijnlijk niet zo veel in een week, hoewel dat betrekkelijk en persoonlijk is, dit mooie versje van Lars gaf ook mijn gemoed weer,
Iemand die ik heb leren kennen op het spinweekend in Mennorode , een opgewekte, positieve creatieve en inspirerende vrouw is overleden, veels te jong natuurlijk, maar wie bepaald dat ? De waarom vraag dringt zich op terwijl  je weet dat je hem niet mag stellen, en het antwoord nooit zal krijgen.De machteloosheid van keuzes die niet de jouwe zijn.
Het zal vast weer lente worden, en licht, je ziet het al een heel klein beetje aan de avonden die een langer licht weergeven.Heerlijk, en ik verheug me op de eerste morgen dat ik de zanglijster weer hoor in de appelboom.Ik zie hem wel van achter het raam, maar zingen doet tie nog niet.Fijne week allemaal ! Voor vandaag beloven ze weer een lentdag met veertien ( ja echt....) graden!

17 opmerkingen:

 1. Ja Jeannet..die mooie vreemde natuur....wat gebeurt er veel he....zo denk je ik ga lekker fietsen..om vervolgens kletsnat weer thuis te komen...auto ruiten krabben en de blazer op vol....en dan een zonnestraaltje oppakken in de tuin....
  Je hebt het weer mooi verwoord allemaal ..leuke foto's ook weer....
  En ja ook afscheid hoort erbij ..hoe moeilijk soms ook....
  Ik wens je een hele fijne week toe ..en geniet van al het mooie om je heen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Één van mijn lievelingsbloemen, de tulp. Eigenlijk koop ik ze al zodra ze in de winkels zijn. Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn wandelvriendin een tulpenvaas en deze staat dan in de tulpentijd steevast gevuld op onze keukentafel.
  Wat een mooie blokjes weer voor de Piece of Plenty. Vooral die guitige poezenmand. Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel sterkte met het verwerken van je verlies.
  Je haarband vind ik prachtig, ik hoop stiekem dat de koude terugkomt ;)
  Liefd, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Piep
  Heerlijk schrijfsel meid
  Ik geniet ook vd zonnestraaltjes in dochterlief haar huisje waar ik de poezenoppas ben tem woe

  Leuke haarband zeg.. Hopelijk toch nog eens koude oren..😀😀💖💖

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die schaatsen hadden zo van mij kunnen zijn. Ik heb heel wat tochten op zulke schaatsen gemaakt. Alleen zijn het geen doorlopers maar rondrijers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat laat je weerveel moois zien! Die poezels vind ik echt geinig, twee theemutsen vereeuwigd in een blokje. Die schaatsen zijn houten noren en geen doorlopers, die laatsen hebben een krul voor. Het zijn voor lange tochten nog steeds mijn focorieten, bergschoenen, warme sokken en houten noren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je voor weer een mooi verhaaltje op maandagmorgen, hier schijnt op dit moment het zonnetje. Fijn weekend. Sterkte met het verlies van je vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee nog geen lijster maar de vinken laten zich wel al horen en het is weer een drukte van belang bij de vogelhuisjes in onze tuin! Zag ook weer spreeuwtjes en dat betekent toch echt dat de lente eraan komt, want op zwaluwen hoeven we hier niet te wachten! Heb genoten van je prachtige blokken en die gave haarband! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zonnetje heeft het noorden van het land nog niet gevonden. Tis hier nog wat sombertjes. Toch zie je overal de bolletjes kun koppie boven de grond uitsteken. En de tortel gluurt vanaf het dak van de bijkeuken naar binnen. Ga hem toch nog maar wat zaadjes geven. Het is zo gezellig. Fijne week gewenst ondanks het verlies van je vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het leven is helaas vol met vragen en meestal krijgen we geen antwoord.
  Gelukkig kun jij ook genieten van de natuur om je heen en heb je oog voor details.
  Succes met je quiltblokjes --de poezen mandje en de hartjes zijn mijn favorieten.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi blogje, Jeannet, en vooral die foto's... Prachtig, de bloembolletjes in de hartjesbak voor je lieve mam. Er zijn inderdaad van die dagen, dat de onrechtvaardigheid van alles je schijnt te overvallen. Gelukkig lees ik, dat je in elke grijze lucht wel een streepje blauw weet te ontdekken, dat geeft troost. En natuurlijk kunnen wij creatievelingen ook heel veel kwijt in onze steekjes, en die zijn bij jou weer heel erg mooi.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie tulpen en bolletjes, hier is het ook een prachtige lentedag, ... het is gewoon warm. Ik heb zelfs geen verwarming aan staan !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tulpen en bloembollen.... zonnetje buiten en 14 graden! Zucht... heerlijk dat het wel voorjaar lijkt. Krijg al zin om in de tuin te werken, maar er kan nog best veel vorst komen.
  Leuk dat blok met die twee poesjes in de mand.
  En euh... brood van de warme bakker?
  Geen idee waar ik dat hier in de grote stad kan kopen. In de buurt in ieder geval niet, alleen maar supermarktbrood. Dus moet ik ook een eind fietsen voor lekker biologisch brood in de biologische supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vriezen en dooien, hollen of stilstaan. Vandaag weer de warmste 25 januari ooit. Echt Hollandse winter:)

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ups en downs, blijdschap en verdriet, het wisselt elkaar onvoorspelbaar af. Net als het weer: Het lijkt hier wel lente. Zo'n heerlijke zonnige dag geeft je weer dat blije "mooiweergevoel"
  Prachtig werk en lief cadeau voor je mam!!
  En geniet van de gezelligheid van die kanjer van jullie!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De poezen in het mandje zijn erg leuk geworden .Laat de lente maar komen met al het ontluikend leven .De natuur is toch zo een wonder .Vroeger bakte ik alles zelf heb jij toch ook een ferme bakker in huis ?
  Het leven zit soms raar ineen en veel kan je er niet aan doen .
  Geniet zo van je blog .
  Groetjes ,Christiane

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet