Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 4 juni 2018

Juni zomermaand

En toen was het opeens al weer juni, de zomermaand, alhoewel we met Mei ook niet te klagen hadden, de zonaanbidders tenminste, warmte en droogterecords werden gebroken, het stormde geloof ik net nog niet, of het moet in je hoofd zijn geweest, dat kan natuurlijk zomaar.
Juni is de maand van de rozen, en de vrouwenmantel, dik favoriet in mijn tuin, zo,n dankbare plant, veel bloemen staan er niet meer in de tuin, hoewel bloeiend zevenblad ook niet gek is....maar ook het kleine is het waard om in zo,n beeldschoon oud Engels vaasje geschikt te worden, of tussen de pioenen.
Ik las het ook weer in het boek over Jane Austin, het zinnetje wat me raakte, toen Jane met haar zus Cassandra en haar moeder op het Engelse platteland ging wonen in een cottage van haar rijke broer schreef ze de legendarische woorden "Overal staan kleine boeketjes uit de tuin in het huis" en dat gaf me zo,n warm, knus gevoel.
Sommige bloemen zijn te mooi om te plukken, die staan als eenling in het gras, dat vind ik ook een feestje van herkenning, eenlingen, die tegen de verdrukking in gewoon overeind blijven.Zomaar, daar midden in het gras, ze staan zo fier overeind dat zelfs de twee mannen hier er met respect omheen maaien, en dat wil wat zeggen.....:(
Van de week las ik in de nieuwe Seasons deze mooie tekst, van Claudy Jongstra, dat is een vrouw die ik heel erg bewonder, haar visie, haar levensstijl, haar kijk op de wereld, haar immens populaire gigantische viltwerken, dat zoiets simpels, want dat is het, zoiets puur en aards nou zo,n enorme hype wordt in diezelfde voortrazende wereld.
Dat zegt toch wel iets over de tijd waarin we leven.Haar viltobjecten hangen wereldwijd overal.In de duurste galeries en huizen. Het gewone wordt weer als heel erg bijzonder ervaren.en dan toch zo jezelf blijven in alle eenvoud daar in dat stille Hoge Noorden, dat vind ik kunst, levenskunst.
Nou, bij deze quilt heb ik geen afslagen gemist zou ik zo denken, want daar ben ik zoals eerder gezegd al járen mee bezig! Maar om het dan toch steeds weer even mooi te vinden, daar ben ik dan blij om, de kleuren, de quilt, het blijft me gelukkig boeien.
Dus appliceer ik op de manier van revers applique al die rondjes in de ondergrondjes, of hoe je dat zegt, het is een heerlijk zenwerkje.
En die rondjes die eruit geknipt worden, ook weer hergebruikt straks in de rand, ik geniet van de oude stofjes die weer door mijn handen gaan en verwonder me waar die stofjes gebleven zijn en vandaan kwamen, kennelijk gaat er dus toch ook gelukkig nog wel eens wat op, en dan echt op.
Iedere dag een draadje geeft een hemdsmouw per jaar, of zoiets, die spreuk, en dat geld zeker voor mijn driehoeksshawl, wat een steken staan er op de kabel, honderden, en wat heerlijk dat er dan van die lange rondbreinaalden zijn, heerlijk werkje door de herhalingen van het patroon.Door de handgesponnen wol ook een beetje Claudy Jongstra gevoel/effect ;)
Nog altijd blij dat ik ooit, in een ver verleden, van zo,n aardige Mevr. uit het zuiden des lands het fair isle breien heb geleerd, sommige mensen blijven je altijd bij, om wat voor reden dan ook, ook al zie je ze nooit meer, is het niet in het goede, dan wel in het minder goede, maar er zijn van die mensen die in je leven voorbijkomen die je niet snel vergeet.......( of die jou niet vergeten, dat kan natuurlijk ook ;)Misschien leest ze zelfs mijn blog nog wel, dan weet ze bij deze hoe blij ik met haar was.......
Junimaand is hier op het minilandgoed ook heggen knippen, en we hebben hier veel heggen, héél veel heggen....kilometers heggen, in alle soorten en maten, haagbeuk, beukenhaag, taxus, liguster, esdoorn, meidoorn,bedenk ze allemaal maar....wie groot woont kijkt niet op een heggetje of meer.
En als je jong en onbezonnen bent dan doe je dat helemaal niet, ondanks de ouderlijke waarschuwingen......want wat je zelf dan nog niet weet..... heggen worden groot, en breed, en steeds hoger en nog breder....zelf wordt je ouder, ook dat nog, daar had je helemaal niet bij nagedacht toen je twintig was, al lijkt het er soms op dat dat wel voor mij maar in mindere mate voor mannetje geld.Het is zoals het is, het begin is er weer.
Nou, iedereen weer een fijne week, geniet van de kleine dingen die op je pad komen, je hoort soms teveel nare dingen om je heen van ziektes en toestanden dat je soms wel eens denkt, zijn er nog mensen die echt flierefluitend zonder zorgen door het leven gaan of verkeer ik in andere kringen, of is het iets wat je wilt horen of niet? Nog eens over nadenken.

Fijne zonnige creatieve week allemaal weer, hartelijke groet, Jeannet

18 opmerkingen:

 1. Ook hier favo, de vrouwenmantel, al is het maar omdat de veenmollen die laten staan!
  En fair isle; had ik nog nooit gedaan, heb het vorige week van you tube opgepikt en ben begonnen, supermooi wordt dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Piep
  Oh oh wat een heerlijk blog!! Net mijn ogen open en dan mag je dit lezen..
  zo waar.. zo zalig door eenvoud
  Je breiwerk mag zeker naast de mooie ciupcake dat wordt een juweel..en ja dat jong en onbezonnen stuk hebben we gehad, de grotz plus van de gezondheid is er een beetje af.. maar we blijven gaan met onze -minnetjes-
  Fijne week knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat onbezonnen is er af.
  Van de week zeiden manlief en ik ook tegen elkaar: raar idee we hebben het grootste gedeelte van ons leven er al op zitten. Al voelt dat helemaal niet zo. Geloof dat wij op 18 jaar zijn blijven hangen.
  Je sjaal word prachtig met als jou perfect ronde rondjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schattig pluksel in dat mooie kannetje! Dat zijn toch momenten van puur geluk! Naarmate ik ouder word ben ik me er steeds meer van bewust dat geluk geen fase is, maar een samenraapsel van heerlijke momenten. Het is mooi verwoord in een liedje van Huub van der Lubbe: Mooier dan dit kan het niet zijn. En jouw postje op deze maandagmorgen is even dat mooie.....
  Uiteindelijk zijn we allemaal voorbijgangers, en soms kruisen wegen, en zie je opeens een pareltje en zou je wensen dat het voort kan blijven duren. Geniet van het goede, vergeet de rest. Heb een fijne en mooie week. Zwaai van Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk weer de tijd van grote en kleine boeketten uit eigen tuin. Al moet ik hier nog wachten tot de vrouwenmantel gaat bloeien -vervangen door de bloemen van zevenblad? ? ?
  Je breiwerk is prachtig en helemaal mijn kleuren.
  Succes met je cirkels en blijf genieten van de kleine dingen.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geniet ik toch elke maandag van jouw blog ik kijk er gewoon naar uit het kanneke met de tuin schatten zo mooi. Ja ook ik herken het ouderworden onze tuin die steeds maar groter word. In het begin deden we het samen een middagje werk .nu moet ik het alleen doen manlief heeft zijn handen vol aan zijn beesten de stal die groter en GROTER wordt .
  Maar we genieten er samen van dan maar wat langzamer. Ik kijk uit naar de volgende week lfs Christine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Genieten van alle kleine dingen, heel belangrijk !
  In je leven maak je van alles mee. Dat heeft iedereen. Je realiseert je dat meer en meer als je ouder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je rondjes zien er echt fantastisch uit van de quilt !!
  Inderdaad genieten van alle (kleine ) dingen in het leven, maar zeker ook de afslagen blijven zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat eeen beeldschoon boeketje in het mooie oude kannetje.
  Wat een heerlijke stoffige kleurtjes gebruik je voor de quilt ben nu al nieuwsgierig naar de rondjes rand.
  Fijne week Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie tekst, van die afslagen missen, en zo waar! Iedereen lijkt maar haast te hebben en grote doelen na te streven, al dan niet commercieel, maar doe mij dan toch maar de kleine dingejtes, die het zo de moeite waard maken. Bloemen uit eigen tuin, handwerk van eigen handen, en zelfs de momenten van samen hagen snoeien; dat zijn ooit de momenten om met plezier aan terug te denken (zegt deze ook-echt-geen-flierefluiter). Heerlijk blogje weer, Jeannet, om de week mee te beginnen. En ik zou het bijna vergeten te zeggen, maar je wordt een echte reverse-applique-prof!
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi maandag-blogje, kijk er altijd zo naar uit, maar ik lees ze pas in de avond omdat ik overdag werk. Je hebt het allemaal heel mooi beschreven. En je bloemetjes op het kannetje, wat enig! Heggen snoeien, wat een werk hoor, dat gebeurd hier ook regelmatig, al heb ik geen landgoed ;-)
  Welkom op mijn nieuwe blog, oude bestaat niet meer
  https://inekehube.blogspot.com/

  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hele fijne plant, de vrouwenmantel, zowel op de vaas als in de tuin. Minder zijn de zaailingen in grind en tussen de stenen, maar ze laten zich gelukkig redelijk makkelijk verwijderen.
  De salvia's in al haar kleuren, daar ben ik ook weg van. Laatst naar de salviakwekerij geweest in Naaldwijk. Wat een assortiment. Ik heb er 10 verschillende gekocht.
  Prima werkwijze hè, dat reverse appliqué, zeker bij cirkels. Ook een goede week!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mooie blog post weer...iedere keer genieten je stukjes lezen..en al de mooie foto's van prachtige dingen...
  Ja soms kan er teveel op je pad komen...aan nare dingen...is denk ik overal zo..
  Fijne week weer..hier is de zon vandaag verstopt achter de wolken..ik hoop dat hij weer tevoorschijn komt....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En zelfs de mensen die het allemaal voor elkaar hebben ,mooi huis goede baan geen ziekte en geen geld zorgen ,gaan niet flierefluitend door het leven terwijl ze van alles zouden kunnen genieten.

  Gr Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk boek over Jane Austen, heb het zelf ook net gelezen. En ja kleine boeketjes vind ik het leukste. Praat me niet over zevenblad. Door omstandigheden twee jaar de tuin niet bijgehouden. Vrijwel alle planten zijn verdrongen door zevenblad. Dus nu hebben we alles eruit gehaald. Twee kale vlakken en elke week met een riek de aarde bewerken. Je komt steeds hele klonten worstels tegen. Volgebd jaar weer opnieuw beplanten :-) ach DH ziet het als een alternatief voor de sportschool.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als ik John zie staan aan de ingang van jullie huis krijg ik heimwee naar de leuke vakantie bij jullie. Groetjes Gratienne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuke blog weer Jeannet, en mooie foto,s. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet