Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 11 mei 2015

Lentebeschouwing

Als je zoals ik al zoveel jaar blogjes schrijft ontkom je niet aan herhalingen, en dan denk ik weer, hoe leuk is dat nou eigenlijk nog voor trouwe lezers? Het leven is een opeenstapeling van nieuwe dingen en oude waarden, en daar passen herhalingen bij.De seizoenen verglijden elk jaar weer voorbij in hetzelfde ritme.
De herhalingen in het leven, de dingen die waarvan we gewoon zeker weten dat ze altijd weer terug komen, geven ons houvast in tijden dat het wat minder gaat, je weet; elk jaar weer zal het voorjaar zijn, en herfst, en zomer en winter, zal de merel zingen en komen de eerste sneeuwklokjes medio januari boven de grond.En voor je het weet is het ook weer voorbij, ook dat.Elk jaar zal de appel bloeien, je weet het zeker, wat voor weer het ook is, strenge winter, zachte winter, matte winter, de bloei van de bomen zal doorgaan, vroeger of later, maar het komt, veel of weinig appels, bevriest de bloesem nog? dat is de vraag, maar ze zullen komen.
Gelukkig zijn die zekerheden er, het lijkt soms wel alsof alles in het leven maakbaar is als je maar goed genoeg je best doet, of geluk, voorspoed en succes daar van af hangen, dat is natuurlijk helemaal niet zo.Er lijkt zoveel mogelijk in de wereld, in de zorg, "Ze" de artsen, lijken wel alles te kunnen maken en repareren als er iets aan het vege lijf mankeert, we vliegen naar mars en de maan en we leven in een maakbare (schijn) wereld,we krijgen nieuwe knieën en heupen en armen en er wordt je een oor aan genaaid......vooral dat laatste.........maar worden we er, in grote lijnen,ook gelukkiger van?
Hebben we dan weer dat leven bereikt wat er voor was? Nee, meestal niet, artsen geven ons het idee dat er aan elke ziekte in wat voor vorm dan ook altijd wat te doen is, dat geloof je soms ook nog, best een geruststellend gevoel,
Tot je er zelf mee te maken krijgt, lijfelijk, of in je omgeving. Dan blijkt er tot je verbijstering opeens helemaal niet zoveel te kunnen als je altijd had gedacht of wat je was voorgehouden door de media.
Gelukkig zijn er wel altijd de kleine dingen waar ik graag over schrijf en waarvan je weet dat ze altijd terug komen,dan ben je blij met de eerste lelietjes der dalen, met de zon en de prachtige lenteluchten en met de helende natuur die het nooit laat afweten en waar je altijd op kan rekenen.
Dan realiseer ik me weer dat het voor mij belangrijk is om dicht bij mezelf te blijven, om mijn eigen kleine waarden en normen aan te houden in de wereld waarin alles mogelijk lijkt.Om daar het plezier en de tevredenheid uit te halen.Waarom kom ik nu op de maandagmorgen met zo,n beschouwend blogje? Ik weet het niet, soms overvalt het me, als het leven ergens niet helemaal eerlijk voelt.
Maar wie heeft de ander eerlijkheid belooft in het leven? Eerlijkheid is er in vele vormen. Pure eerlijkheid vinden we gelukkig ook terug in de natuur, geen geld om bloemen te kopen? Pluk het om je heen, zet in een paar oude flessen en geniet er van!Geluk zit niet in geld, ik heb een waanzinnig mooi boeket gekocht van de week, maar ik geniet er niet meer of minder van dan van een bos onvervalst fluitenkruid of zo,n prachtig viooltje tussen de tegels.
Er zijn zoveel dingen waar je helaas geen invloed op hebt, al lijkt het soms anders,we kunnen er allemaal wel een paar opnoemen in onze omgeving.Je hebt het er mee te doen.Van de week kwam ik dit bekende gedichtje weer tegen in de krant, en dat zette me weer even aan het denken.Als je houd van wat je hebt, heb je alles wat je nodig hebt.
Simpele woorden die me raakten, want zo is het natuurlijk, alleen denken we soms dat we nog meer, of net wat anders nodig hebben, en dat missen we dan in de wereld van overvloed.Net zoals als er ergens een deur dicht gaat, gaat er ergens anders een deur open.Gelukkig ook waar.Volgende keer weer een vrolijker blog! Want er zijn nog genoeg dingen die de moeite van het vermelden waard zijn, zoals dit........:) Al kan ik hier dan niet meer op lopen ( doe mij maar een Birckenstock.....) smaken zal ze vast.......
Ben ook nog met van alles bezig, quilt, spin, weef, teken, verf,brei, lees,blog, luister naar de vogels en verwonder me over de snelheid van de uitbottende groene waas van de natuur.Fijne week allemaal!

20 opmerkingen:

 1. piep , goedemorgend meid,
  heerlijk hoor zo eens een blogje waarvan je na het lezen zegt, hey Jean...je hebt gelijk...
  we gaan vandaag een heerlijk zonnetje tegemoet en daar gaan we van genieten..
  al komt er een controledokter...kijken of ik "op reis' kan, kan het nog gekker worden?
  fijne week meid.

  knuf knuf mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O jij bent van de week met hetzelfde bezig geweest als ik! overdenken wat er op ons heen gebeurt, Pijn afscheid, schijnt de zon, vandaag of morgen, nu dus wel! Wat ga ik doen, en wat niet, maar heel veel dingen komen terug en gaan weer.
  Ja als je maar gelukkig bent in jezelf dan maakt het niet uit, wat er om je heen gebeurt, want dan kan je de wereld aan , en geniet van elk dingetje wat er in de natuur gebeurt.
  Geluk maak jezelf, en ander kan het niet voor je doen
  Liefs vanuit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja wat zal ik er van zeggen Jeannet. Ik heb de dokters in mijn gezin en kijk er dus iets anders tegenaan. Ik hoor hun twijfels of ze de juiste beslissingen nemen en neem van mij aan dat het soms verdraaide moeilijk is voor hen.
  maar je foto's zijn werkelijk om van te genieten, echt prachtig gemaakt en gelukkig kunnen we denk ik allemaal genieten van de kleine dingen die we om ons heen mee maken.
  Geniet van deze mooie week met mooi weer.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heb ik de pech dat ik de verkeerde arts(en) tegenkom Wietske, dat kan natuurlijk ook......

   Verwijderen
 4. Dat de zon altijd weer opkomt, dat de bloemen weer gaan bloeien, is voor mij een zekerheid waar ik van geniet ,voor mezelf en voor mijn kinderen, gisteren was voor mij de eerste keer Moederdag zonder mijn moedertje. de tijd staat even stil voor mij.
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeannet dit was weer een heerlijk blogje om te lezen en dat gedichtje zegt het helemaal !
  Je foto's erbij zijn weer schitterend. Geniet van de zon vandaag !!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal niet erg hoor in de herhaling; de lentefoto's zijn mooi om te zien! En wat leuk die hoge (chocolade?) pump van jorrit. Geniet er maar lekker van, net als van het weer vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je alle ellende in de wereld ziet en hoort moeten we maar dankbaar zijn dat ons wiegje hier stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je al je beschouwingen/ervaringen weer prachtig onder woorden gebracht, Jeannet.
  Zo heb ik ook genoten van mijn simpele judaspenning, de oranje klaproosjes, en de lelietjes der dalen.
  En gelukkig kun je elk voorjaar weer zulke prachtige lentefoto's plaatsen. Voor jou ook een fijne week, ondanks de "dingen die niet kunnen"
  Liefs,
  Rian

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig verhaal met supermooie foto's.
  Helaas heb ik heel erg weinig bloesem in de appelboom.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Thank you for the "beschouwend blogje", Jeannet!
  Sometimes it's good for the soul to read them.
  With the translator it's sometimes a bit awkward , but
  finally the meaning goes together like a patchwork. :)
  The Cinderella-shoe is gorgeous! Is it again a masterpiece
  of your son?
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je houdt van wat je hebt, heb je alles wat je nodig hebt....
  Weet niet hoor, ergens is het waar, maar houd jij van je zere knie? Houd ik van mijn gebrek aan energie?
  Denk van niet, dus blijven we altijd verlangen naar beter, maar gelukkig niet in het materiële....
  De natuur is altijd weer heerlijk en is rijk, daar kunnen we dus lekker van meegenieten.
  Mooie foto's heb je gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Al is hij niet echt vrolijk, ik heb wel enorm genoten van je blogpost, met de beschouwende, maar o-zo-ware woorden, Jeannet, en vooral ook van de prachtige foto's erbij. Ook ik hou meer van "klein" dan "groots" en van diep-gaand in plaats van ver-gaand. En het leven is zeker niet maakbaar, door niemand, al is hij nog zo slim en moet je het uiteindelijk doen met wat je gegeven is (al zou ik er ook op zijn tijd moedeloos van worden, als ik zo'n knie had). Gelukkig is er ook de zekerheid, dat alles weer terugkomt, en dat er ook weer blogjes komen, die uiten, dat je onder alle narigheid ook heel positief kunt blijven denken en niet "zuur" wordt (vandaar die zoete schoen, denk ik...).
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Soms worden de 'dingen' waarvan je houdt je weer afgepakt en zul je weer opnieuw moeten beginnen....
  Hebt het net weer moeten ervaren dit weekend en dat is best slikken om niet te stikken.
  Fijn Jeannet dat je ook dit soort blogjes schrijft die dieper gaan.Dat maakt je blog zo waardevol om te lezen.
  Prachtige foto's weer en ja ook zeker elk jaar weer van het zevenblad dat opkomt in de tuin en oprukt om zich nog verder te verspreiden--zuuuucht... Gelukkig is er meer dan genoeg om van te genieten!!!!
  Zoek de zon op-vandaag schijnt ie heerlijk!
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dank voor je mooie bericht. Spreekt mij erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw! Wat een schitterende woorden Jeannet! Echt iets om heerlijk over na te denken. Prachtig melancholisch en zo waar!
  Liefs, Maartje.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooi blog(je). Ik heb genoten van je overpeinzingen.
  Leven is vaak een heel gedoe. Die kleine dingen maken veel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Jeannet. Zeker een beschouwend blogje. Maar dat kan jij goed, je overpeinzingen verwoorden. Het zet misschien ook weer iemand tot nadenken. Er zijn inderdaad zoveel kleine dingen om van te genieten. Soms moet je het ook wel willen zien. Wij hebben het afgelopen weekend ook weer genoten. Met onze kleindochters gefietst door de Schoorlse duinen. Wind door de haren, zon op het lijf. De lach van de meisjes, die later als kabouter meededen aan de Kabouterwandeling bij Staatsbosbeheer en op zoek gingen naar de schat. En dan het geluid van de zee. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig, de foto's maar zeker ook de woorden, zo waar.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet