Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 24 augustus 2015

Augustus oogstmaand

Augustus oogstmaand,oogstmaand....alles wat je in het voorjaar hebt geprepareerd, of het nou sokken zijn( nou ja.....) of meloenen of een paprika, of graan, uien, aardappelen, oogsten doe je het in augustus.Wij hebben dit jaar onze eigen oogmeloentjes geoogst in de kas, een onvervalst meloentje van Nederlandse bodem, 
Die zie je niet zo vaak in winkels, hier op het platteland zijn ze wel te koop bij tuinders, maar in  de winkel kom ik ze niet snel tegen.Daar zijn het van die de buitenlandse harde ballen die de boventoon voeren.Je moet er wel wat voor doen, voor zo,n meloen,elke dag ruim water geven, want dat moet natuurlijk wel in een kas.En sla ze geen dag over omdat het best druk was bijvoorbeeld, want daar houden ze niet van, een kas is gortdroog in de zomer, dus  moet iedere dag bewatert worden, dat is best een dingetje......iedere dag......ja, iedere elke avond.Maar dan heb je ook wat.
Het moment dat je een nog warme, van de zon doorstoofde meloen, vers uit de kas,uit een schaaltje eet, dat is echt geweldig! Ik kan het niet anders zeggen, een beleving, daar kan geen buitenlandse bal tegenop!
Daar zijn de dames het roerend mee eens! ze zijn er ook als de kippen bij om de zaden van het middenstuk op te eten! Zijn ze gek op.Lijken wij op zij, of zij op wij?
En de paprika,s natuurlijk, helaas worden die alleen door mij zeer gewaardeerd, weten jullie trouwens dat rode paprika,s gewoon eerst groen zijn, en als je ze maar lang genoeg laat hangen, worden ze rood ( en zoeter)
Lekker in een pastasalade, rooster ik ze eerst een beetje zodat ze zacht zijn en dan zijn ze heerlijk. Laatste Hollandse kersen van deze zomer, kersen uit de Betuwe, Geldermalsen stond er op het kistje, het lijken wel pruimen zo groot en sappig.Mmmm, nog even van genieten!
Nou, ik heb dus heel de zomer her en der lapjes geoogst voor van de winter en meer, dat moge wel duidelijk zijn, lapjes en bakjes........
En natuurlijk word er van die lapjes wel wat gemaakt, al doe je met een FQ ( 1/4 van een meter) best een hele lange tijd als je zulke kleine rondjes maakt bijvoorbeeld, daarom hou ik ook erg van Fat Eights, ( 1/8 van een meter ) die zijn de helft van de Fat Quarter.Mooie rand voor mijn nieuwste quilt zonder naam, daar ga ik me nog eens op beraden.Ik doe maar wat, erg leuk om een quilt onder je handen te zien groeien zonder vooraf een beeld te hebben hoe hij of zij er uit komt te zien.Hangt tie weer he....tegen DE boom......;)
In het nieuwste nummer van de Q&Z  (nr. 35) staat weer een column van mij, over de lol van een hobby, want dat het lol is zijn we het allemaal wel over eens, wat voor hobby je ook uitoefent, zelfs als je geen hobby hebt is het een lol om over een ander te lezen.
Ik zeg maar zo, Een hobby brengt altijd vreugde aan, is het niet bij iets bedenken, dan wel bij het ontstaan, toch ? En soms, dan is het helemaal niet lollig, maar dan is het de clou om de lol er weer in te vinden! Dat lukt me gelukkig elke keer weer.
En om het nog eens over oogsten en augustus te hebben, boerenwormkruid groeit overal in grote getale langs de natuurgebieden hier, dat vind ik zo,n mooie plant, ik heb het geplukt, je kan er mee verven, je kan het drogen, zo op de vaas zetten, ik wil het verwerken in een herfstkrans.
Het spreekwoord zegt, een kinderhand is gauw gevuld, nou, de mijne ook hoor! Had ik me daar een wilde bof vorige week, buurman stukje verderop teelt uien, ik ben niet zo dol op uien eerlijk gezegd,en de lucht bij het rooien is ook fors minder, maar toen ik langs fietste zag ik dat er een enorme hoop schillen buiten lag! wow
Ik gauw rechtsomkeert naar huis om een lege vuilniszak te halen en vullen maar!! want weten jullie wel hoe lang het duurt als je al niet van uien houd voor je een plastic zakje vol hebt? nou, lang, dat weet ik wel....en wat ga ik er mee doen? Wol verven, uienschillen geeft een prachtige diep goudgele kleur, zoiets als van het boerenwormkruidgeel.Het bederft gelukkig niet.Je kan maar ergens blij van worden.
Kom ik thuis, vind ik bij de achterdeur zeven megagrote potten Meekrap! Nou, dan wordt je nog veel blijer, ook voor de wolverf, dat verft een beetje rood/oranje op. Werk aan de winkel dus, maar eerst werk aan het spinnewiel.Ik heb me er het hele weekend mee vermaakt onder de Veranda, ideaal! Buiten binnen en binnen buiten, laat de wind maar waaien en de vogels fluiten!
Hier begint vandaag het "harde leven"weer voor de bakpuber, aan de schier eindeloos lijkende vakantie is een eind gekomen, tis voorbij gevlogen,het is zijn examenjaar, spannend, en ook weer een mijlpaal. Fijne week allemaal weer, tweede helft komt de zomer al weer helemaal terug( zeggen ze........)En dan gá ik me wat leuks doen het weekend.......tis paars...........en wordt vervolgd.

21 opmerkingen:

 1. Alweer zo'n heerlijk en leerzaam blogje van jou. Zou gewoon willen leren spinnen. En dan de wol kleuren. Ook met natuurproducten. Super. Maar ik hou het nog bij mijn lapjes maar ook daar leer ik van bij jou. Wat wel en niet bij elkaar past. Ik ga er weer fris tegen aan deze week. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb jij geboft. En dat wij maar alles mee kunnen lezen. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. piep wat een heerlijk blogje, en dat je je niet vervelen gaat tonen je zomerschatten in het bakje..
  en je prachtige wolletjes
  Geniet van je week meid
  knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gezellig blogje weer.
  Fijne nieuwe week.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmm... wat een heerlijke meloenen! Ben ook zo dol op al dat fruit. Hier kwam onze jongste dochter gisteren een grote bak mirabellen brengen, kleine gele pruimpjes met een blosje, die men in deze streek kroosjes noemt. Heerlijk zijn ze! Ooit kochten wij het boompje voor haar en haar man en konden het met moeite in ons autootje meenemen. Prachtige lapjes heb je weer gescoord. Kortom een heerlijk blog. En wat heb je een prachtig wiel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heerlijk positief verhaal weer, een genot om de week mee te beginnen! En die meloenen..... heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jouw uienschillen doen me denken aan het wol verven op mijn balkonnetje. Toen moest je de groenteman lief aankijken en die bewaarde het wel.Leuk dat alles wel weer een keer terugkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Smak smak smakelijk verhaal over de meloen :-))) Zomers genieten, nog eventjes en dan op naar de winter! Ook weer fijn, zonder 'schuldgevoel' achter de naaimachine zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk die meloenen, in de tijd dat mijn grootvader veilingmeester was, waren meloenen het grootste gedeelte van de aanvoer. Omdat er toen nog geen kassen bestonden werden deze, net als komkommers, onder plat glas geteeld.
  Zomaar een weetje.... Ook onze kippen zijn dol op de pitjes!
  Jammer dat er geen lapjes groeien, horwel je oogst ook daarvan super is!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi al dat geoogste. Hier ging ook de wekker weer in alle vroegte.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gezellig blogje weer Jeannet over jouw oogst. Lijkt me super lekker die meloen. Zal het ook eens moeten proberen in mijn kasje. En dan leuk geserveerd in het Poolse aardewerk. Staat altijd zo gezellig! En die Betuwse kersen, daar weet ik natuurlijk alles van. Ik woon tenslotte in de Betuwe. Van de smaak dan! In het seizoen eten we daar heel wat kilootjes van weg. En als meenemertje zijn ze ook zeer geliefd. Nu hangen de bomen in de omgeving weer vol met appels, peren en pruimen. Ook lekker. Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk begin van de week, jouw blogje lezen, ik oogst ook in mijn tuin(tje), bramen,frambozen,boontjes,mini komkommertjes en lekkere rode pluksla. Die meloentjes lijken me heerlijk, jammer genoeg heb ik geen plaats voor een kasje ! Fijne week, groetjes Els Pelt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je zal toch maar gelukkig kunnen worden van een zak vol uienschillen..... of van de pitten van een meloen....
  Geluk zit toch vaak in een klein hoekje.
  Heerlijk al die oogsten van jou, ook van de lapjes natuurlijk.
  Fat eights zijn leuk om te sparen. Zelf heb ik Sweet sixteens gespaard, dat is het 16 de deel van een meter.
  Toch kan je er nog meer mee dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk al die groenten uit eigen tuin.
  Je nieuwe quilt zonder naam is nu al een plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan me het zo goed voorstellen, dat je van al deze dingen in je blog zo gelukkig wordt... de uienschillen en meekrap, de mooie, gekleurde bewaarbakjes, je zelfgeteelde meloentjes en paprika's, de verrukkelijke lapjes en dan ook nog die keileuke kippen! Een blogje, waarvan ik in ieder geval vrolijk werd, met zoveel moois om te bekijken. Een fijne week gewenst met veel patch-,
  spin- en oogst-plezier.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat goed je eigen oogst in augustus opeten, of inmaken, of bewaren. Ook je natuurlijke middelen om wol te verven. Ik kan daar zo van genieten. De lapjes in de bak, zijn wel echte Jeannet kleuren. Prachtig weer. Ik geniet nu nog erg van de zomer, maar als ik jouw blogje lees, mag de gezelligheid van de herfst ook wel komen. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. As usual everything looks so inviting! The melon, the fabric, the bowl of deliciousness you made with your red pepper, the yellow flowers. Reading your blog (well, wishing I could read it) is a treat. Donna in Harwich, Massachusetts

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat goed zeg, een meloen uit eigen kas. Vorig jaar ook geprobeerd, maar het is nooit tot vrucht gekomen. Wolverven heb ik afgelopen zomer ook geprobeerd. Boekjes van de kringloop bestudeerd en vervolgens mijn strengen gesponnen wol in een weckfles achter het huis in de zon geverfd. Ui-geel met uienschillen en roodbruin met meekrap. Het was een superleuk experiment. Verf je de vacht of met strengen? Succes met het verven. Groetjes Frea.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Boerenwormkruid. Och, ik had het in mijn tuin maar is dit jaar zomaar verdwenen. Een tuin heeft ook een wil van zichzelf! Plantaardig verven heb ik in de jaren 80 heel veel gedaan. Wat een werk!
  Die meloen ziet er heerlijk uit. Vroeger werden ze nog wel vaak geteeld in het Westland. Mijn vader zat in de Groenen- en fruit export en die deed in een jaar nog eens zoveel meloenen dat er behoorlijk aan verdiend werd. Zoveel dat er een deftig kostuum kon worden aangepast. Het meloenenpak noemden we dat thuis. Nooit kan ik een meloen zien zonder te denken aan mijn vader in zijn keurige grijs-met-een - heel-klein streepjespak!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Aaah, beautiful new start of a quilt!
  If I knew the Dutch language I would buy the magazine.
  But I will buy the one where your Drunkards Path Quilt will be published! Hope you will tell us when it will be!
  I know already where to order it.
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben gek op meloen, die van jou zien er zo goed uit!
  En wat een bof met je uienschillen. Ik kan mij voorstellen dat je daar blij mee bent! zoals ook met de andere spulletjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet