Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 21 augustus 2015

Boompje groot......

Een bekend spreekwoord, zeker voor het platteland is, Boompje groot, plantertje dood.....en meestal is dat ook zo, maar bij ons zat het een ietsje anders, daar was het; Boompje groot, plantertje pech, zonnetje weg.....:(
Wij hebben een prachtige walnotenboom in de tuin staan, dat was niet altijd zo, het verhaal begint vijfentwintig jaar geleden, toen wij dit huis overnamen van mijn ouders, toen kregen we van de oude overbuurman van dik in de tachtig een loot gezaaid van zijn eigen notenboom ter verwelkoming.
Daar waren we natuurlijk heel blij mee! Is me dat leuk, een echte notenboom, van de oude buurman, ook niet onbelangrijk,vijfentwintig jaar geleden, waren we nog jong, mooi en onbezonnen, wisten wij veel dat zo,n boom zó groot zou kunnen worden, hadden we toen maar op Wikipedia gekeken, dan hadden we het geweten, maar dat leefde toen nog niet zo.Er werd een mooie plek gezocht met veel ruimte eromheen.De boom groeide en groeide en had het duidelijk reuze naar de zin op die plek. steeds breder en groter, er werd een serre aan het huis gebouwd en die kwam naar de boom toe, en het was andersom ook zo, de boom kwam dichter naar de serre, eerst zeiden we tegen elkaar, fijn he? wat hebben wij een mooie natuurlijke zonwering.
Maar toen werd het later, járen later, de boom gaf ons elk jaar meer noten, de opbrengst was in sommige jaren enorm, de bladval ook, en langzaamaan werd het steeds donkerder in de lente en kwam het licht weer terug in de winter.De echte zonwering was bijkans overbodig geworden en hing groen te zijn.......
En dat werd toch een beetje jammer, want zeg nou zelf, zonlicht is belangrijk voor de mens, zeker in het voor en najaar.Manlief had er dit voorjaar al wat takken onderaan af gezaagd, ja, dat knapte zeker op, maar laat de zon nou niet van onderen maar van bovenaf komen......
Er werd deze zomer een heerlijke overkapping aangebouwd met de bedoeling om uit de wind te genieten van het avondzonnetje, want een avondzonnetje, dat is het allerfijnste zonnetje vinden wij dan, om lekker buiten te eten, maar ja, maar ja.....een avondzonnetje zagen we maar krap een half uurtje, en dan was tie weg achter de boom.
Dat kon toch eigenlijk zo niet langer, manlief haalde de zaag al uit de schuur,voortvarend als hij soms is, korte pijn noemt hij dat.....jaja....zoonlief en ik schrokken ons een ongeluk, want de héle boom weg! Nou, dan maar een trui aan en in de schaduw zitten, enfin, om een lang verhaal kort te maken, er kwam en compromis, zoals dat wel meer is in een goed huwelijk,een "bomenredbedrijf" werd gebeld, en zo is het gekomen......
Van de week was het zover, twee stoere mannen met de klinkende opleiding van European Tree Worker waren om half 8 s,morgens paraat.een walnotenboom moet je snoeien als hij vol in het blad staat, dus ze hadden het eens bekeken, ja hoor, dat zou wel gaan lukken, in de boom klimmen met een speciaal klimtouw,een kettingzaag en een zaagpak .
Ik kreeg er hartkloppingen van.....gelukkig was ik zwemmen s,morgens dus was ik er niet lijfelijk bij, zou dat nou wel goed komen? stel je voor, ben toch wel heel erg vreselijk gehecht aan die boom, aan elke boom, nog wel aan een grasspriet......jakkes darrie.
Maar niets van dat alles, vakkundig werd de boom rondom van de overtollige takken ontdaan, het is net het werk van een kapper, maar dan anders.De boom krijgt een soort van nieuwe look....enne...zoveel blaadjes als hier op deze stofjes staan, zoveel zijn er zeker van de boom af gegaan....( Psstt....gekocht op de FB groep voor een koopje)
Wat ik niet had gezien door al het blad was dat er dit jaar wel heel erg veel noten aanzaten, en dat is toch wel een ietsje begrotelijk.Dat zal de komende jaren ook nog wel zo zijn vrees ik, ieder voordeel....juist ja.....
Na een paar uur noeste arbeid en keurig alles opgeruimd was er het moment suprême.....eens even goed bekijken.
De boom is een boompje geworden, nou ja boompje....dat nou ook weer niet helemaal, maar hij is wel een stuk lichter en luchtiger, er is echt ongelofelijk veel afgekomen en enigszins beteuterd staat hij er nu zo bij. Hij lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen puber met deze kroon.
Een groot verschil met de eerste foto, we hebben veel licht extra in huis en in de tuin gekregen, ik ben blij met het resultaat, want oplettende lezers zullen zien dat ik regelmatig quilt en breiwerkjes aan zijn prachtige stam hang ter decoratie.
Wat zullen we in de nazomer genieten onder de overkapping, komend weekend de vuurdoop op een warme dag waarop we de vakantie uit luiden met jawel.....natuurlijk.....een barbecue(tje).....nou hoop ik één ding.....dat manlief niet straks zegt, na dit mooie zonovergoten weekend, dat we misschien iets aan zonwering moeten gaan doen onder de veranda, want het is er nu best wel warmerig......:) Geniet allemaal van het mooie weekend ! Hier is het weer érg drrrrrruuukkkkkk......

25 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk stukje.
  Ben gisteren ook druk aan het snoeien geweest in onze postzegeltuin. Wilde ook het avondzonnetje vangen. Maar goed dat ik geen kapper ben geworden zeg ik wel altijd. Kan namelijk de ho niet vinden.
  Fijn weekend...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel vakkundig gedaan is dat! Nu hebben jullie lekker weer licht en lucht. Heerlijk het avondzonnetje. Bij mij zijn de vroege ochtendzon en het avondzonnetje ook favoriet. Verder graag een parasol. Fijn, zonnig, weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Piep zalig. Verhaal, het doet me helemaal denken aan het snoeien van onze wilg in het voorjaar, hij kwam er ook uit als een kale stam.
  Moet je hem nu zien, prachtig in het groen maar wel binnen de perken.
  Geniet volop van jullie weekend,
  En zeg tegen je man dat het herfstzonnetje veel minder warm is.
  Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk weer het zonnetje in huis!!
  En de boom is er van opgeknapt..kan weer lekker groeien...;0)
  Geniet er maar lekker van....lekker licht in huis ..
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goed compromis. De boom is mog steeds prachtig en veel meer licht en zon in de tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Poeh, wat is dat goed afgelopen! Ik herken het dilemma, want wij kampen met een soortgelijk verhaal met de lijsterbes die in ons achterplaatsje staan.. Ik wil hem niet kwijt maar zon krijgen we niet meer te zien, haha! Misschien moeten wij ook maar eens een bomendokter laten komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. D
  Knap staaltje werk hoor, de boom ziet er prachtig uit zo en toch "luchtig"! Net als dat je zelf naar de kapper bent geweest, het moet nog even wennen! Enne...als het niet staat; dan groeit het wel weer aan.
  Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk verhaal, ik leefde helemaal met je mee, ik heb ook zo'n man van korte metten, de zaag erin, maar ik hou ook van ieder takje, blaadje, bloemetje en sprietje. Gelukkig staat je boom er nog en heb je ook nog lekker het zonnetje. Fijn weekend,
  groetjes Els Pelt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De boom met nieuwe 'coupe' ziet er goed uit, Lekker luchtig. Wind en zon kunnen er nu lekker doorheen waaien en schijnen. Geniet ervan en fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha ik lach me een hoedje....
  Schitterend verhaal, vooral de één na laatste zin.
  Zo gaat het vaak wel. Maar je boom is prachtig geworden. Misschien vindt ze het zelf wel iets te kort want dat heb ik namelijk altijd als ik naar de kapper ben geweest....En ach, het groeit vanzelf weer aan....
  Geniet lekker van zon, licht en lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha! Leuk verhaal! Nu dus volop genieten, van de zon en van de boom. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gelukkig is het plantertje nog niet dood van deze schitterende boom.
  Wat dat was het, een schitterende boom die helemaal voluit heeft kunnen groeien.
  Maar zo gaat het met bomen, ze worden soms heel erg groot en breed.
  Aan de ene kant heerlijk die koele schaduw, maar soms wil je even zon en dan is het weer jammer.
  Was even bang dat manlief zelf de zaag ter hand nam, want dat zou zeker niet zo'n prachtig resultaat hebben opgeleverd als deze mannen voor elkaar hebben gekregen.
  Echt vakwerk hoor.
  Maar er is nog een gezegde: "snoeien doet groeien". Oeps!
  Maar dat zien we volgend jaar wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Groot gelijk, dat jullie de boom niet helemaal hebben gesnoeid, maar hem een soort van verjongingskuur hebben gegeven. En ik moet zeggen, dat hij er nog steeds prima uitziet, echt vakwerk van de mannen! Als hij nu maar niet een nieuwe groeispurt krijgt...
  Fijn weekend (barbecue-ze) en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O wat kan je toch leuk schrijven. Gelukkig is alles goed afgelopen en nu lekker gaan genieten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ahh... heerlijk om te lezen en mee te genieten weer!!
  Wat ben je toch een schrijftalent!
  "Ik stond er bij en ik keek ernaar" overheerst bij mij. Super!
  Veel zon, en toch nog noten. Iedereen tevreden, en wie weet hoe blij de boom is met al dat gewichtverlies :) (zou ik tenminste wel zijn hoor; ging het maar zo gemakkelijk)
  Fijn weekend voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooi resultaat. Dat is beslist een goede opleiding die die jongens gehad hebben.
  Het is ook een mooi compromis. Ik herken het hoor, die worsteling met een boom die te groot wordt. Wij hadden er ook een in de tuin. Familie van de sequoia....je begrijpt een forse. De top er al een keer uit gezaagd. Flink terug gesnoeid, maar vorig jaar toch besloten dat hij te groot werd en weg moest. Het werd gewoon te donker in huis.
  Nu hebben we alleen nog last van de kers en de eik van de buren die alsmaar groter worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Soms is inderdaad de korte pijn beter! Ook wij hebben de bomen laten modelleren zodat ze behouden kunnen blijven. Even naar maar vooral fijn als volgend jaar alles weer uitloopt en de boom het nog doet! En, die stofjes, heb ik ooit de rode als achterkant voor mijn eerste quilt gebruikt, de blauwe waren/zijn gordijnen en kussenhoesjes geworden. Ooit al zeker 12 jaar geleden in Amerika gekocht als gordijnstof!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi de stofjes die je via fb hebt gekocht.
  Altijd moeilijk als iets moet worden gesnoeid maar het resultaat is goed geworden. Kun je de campinggasten bij het weggaan niet een zakje noten meegeven?
  Hier ook nog een rode beuk die veel te dicht op het is huis is gepland door vorige eigenaren.Gelukkig aan de zuidkant en houdt zo de ergste warmte tegen.
  Gezellig bbq-weekend!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat fijn dat dit zo kan! Het zou zo jammer zijn om zo'n mooie boom te moeten kappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ah gelukkig, zo kan jullie boom nog weer jaren mee. Fijn weekend en alvast veel plezier op de paarse vlakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh ik was even bang dat hij helemaal weg zou moeten, maar uitgedund een nieuwe start geven is ook prima en heb jezelf al een nieuwe loot geplant? Lijkt mij ook heel leuk om te doen!
  Fijn weekend,
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gelukkig dat ie niet helemaal gerooid is...... alhoewel hij wel "berooid" lijkt nu.... ;)
  Wel heerlijk dat je meer licht krijgt!
  Geniet ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind de "uitgeklede" boom nog heel erg mooi, hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi verteld. Goed idee om het door profs aan te laten pakken. Nu hopen dat er nog veel zon komt waar je lekker van kunt gaan genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Genoten van je verhaal over de walnoten boom. De OKKER boom, zeggen ze hier in België. Toen wij 6 jaar geleden ons huis kochten, stond er ook deze prachtige boom op het gazon. Wij, stadsmensen vonden dat geweldig en ook nog eens, dat er zomaar eekhoorntjes in en uit klommen. Ook deze boom was verleden jaar ERRUG groot, de takken hingen zowat op de grond. En wij hebben hem ook deskundig laten snoeien, want ja......de boom weg is geen optie. Ook dit jaar hangen er weer veel noten aan. Geniet ervan. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet