Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 4 december 2017

Adventstijd

Tradities geven houvast in het roerige jaar, de adventstijd, in aanloop naar de kerst, staat bol van tradities, Advent, de tijd van verwachting.Ik zie steeds meer adventskalenders op wat voor manier uitgevoerd dan ook, verschijnen
Er zijn dus meer mensen die dat stukje houvast, traditie, verrassing, verwachting, cadeautje voor jezelf, noem het zoals je wilt, waarderen. Een leuk afspraakje met jezelf, zoiets.
Ik doe er ook aan mee, een wollige adventskalender, voor mezelf gemaakt, idee was van iemand van de landelijke spingroep. Elke dag een stukje Me Time. CD van Ennya op, gedachteloos de wol door mijn vingers laten gaan, of juist je gedachten ergens over laten gaan.
Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik in de winter niet over Me Time te klagen heb, dus voor mij is het misschien juist een stokje achter de deur, om elke dag een stukje te spinnen , om het wieletje draaiend te houden, want daar schort het soms een beetje aan.
24 plukjes wol, want zoveel dagen duurt het tot het kerstmis is, van verschillende kleuren, willekeurig met elkaar gemengd elke dag 10 gram, en op de adventzondagen 25 gram, dat ga ik 24 dagen lang spinnen, en dan heb ik met kerst mooi de tijd om het te twijnen. Helemaal leuk!
Het blijft een heerlijke hobby, spinnen, we hebben al een jaar of vijf een trouwe spingroep die maandelijks op zondag bij elkaar komt, en ook al heb je elkaar een tijd niet gezien, je pakt moeiteloos de "draad"weer op.
Er is weer een paar sokken af, tijdje terug de wol al laten zien, heel mooi herfstig prachtige wol, patroontje in de voorvoet gebreid, en tis onderhand wel bekend denk ik......Ik brei sokken puur als kunstobject, "Sok aan de stok" en dus niet om mijn voeten te verwarmen, en waarom? Geen idee, of nou ja,een beetje, ik vind het zonde ( ja, ik weet het.... errug...) en te dik in mijn schoenen, binnen loop ik op pantoffels, zijn ze ook te dik voor.
Nou denk ik wel, dat er een einde aan de "sokstok" is gekomen, en niet omdat tie vol is, maar de leerling molenaar hier in huis, had afgelopen zaterdag ernstig last van koude voeten......dunne hemasokken in een onverwarmde molen in de winter.....tja.....dat is geen goed idee. Dat deden ze vroeger tenslotte ook niet.Dusszzz, werk aan de winkel voor "mams". ;) Voorlopig is er keuze genoeg dacht ik zo..
Na de sokken ben ik verder gegaan aan mijn streepjesshawl in wording, mooie dunne tweedwol van Finlandia, rondbreinaald drie, meerderen aan de zijkant en in het midden, héérlijke ouderwetsche wollen tweedgeur met spinolie, genieten naast het kacheltje en kijkend naar Binnenstebuiten.Kennen jullie dat programma? Komt elke dag om kwart voor 7 s,avonds op TV, NPO 2,
Binnenstebuiten, zo  heet het programma, allerlei praatjes over prachtige huizn met een verhaal, er wordt gekookt, lekker gegeten, leuke bijzondere onderwerpen die je niet overal tegenkomt, soms heel verrassend, dingen die spelen in de natuur,duurt een half uurtje. TV is niet zo aan me besteed, maar dit is voor mij ook Me Time. Even na het eten, fijn om te zien dat er in de roerige wereld buiten ook nog steeds, soms tegen de verdrukking in, hele mooie plaatsen en initiatieven zijn.
Het is weer de tijd van kerstmarktjes, van kleine sfeervolle brocantemarktjes, al dan niet met kerstigere dingen, heerlijk! Het meeste wat ze verkopen, staat de kast hier al van vol, oude juskommen, mooi brocante servies, maar om nou met lege handen weg te gaan....das zo zonde.....en een oud hyacint glas kan zomaar weer een begin van een verzameling worden.
Het leven lijkt zich met het verstrijken der jaren, hoe zeg ik dat weer mooi, steeds "Hendrik Groeniger" te worden Groen was het leven hier al natuurlijk al , maar op Hendrik zit ik nog niet echt te wachten....behalve op TV natuurlijk, want ik volg het met onbestemd genoegen en enige verontrustende herkenning, als ouder wordende mensch.
Morgen sinterklaas, en jullie weten het......Ik heb mijn bescheiden klompjes ook maar in het zicht gezet, dit zijn hele oude klompjes, van de laatste klompenfabriek uit Zeeland, collectors item dus, jullie begrijpen wel waarom ze indertijd gekocht zijn.......:)
We gaan het beleven in huisje weltevree, waar ik volgens mij de enige ben die me met sinterklaas bezig houd, behalve het lekkers, daar houden de heren zich ook uitgebreid mee bezig.....
Ik wens iedereen een vredige, bedachtzame, vrolijke en hartelijke adventstijd toe, deze foto van het hart maakte ik ergens in Rotterdam, zijn allemaal lege blikken van jawel....Annie verf! Je moet er toch weer maar opkomen he?

Hartelijke plattelandsgroet vanuit het minilandgoed, Jeannet

17 opmerkingen:

  1. De week is weer begonnen.
    Door jou blogje kan ik er weer tegen
    Fijne week en wie weet vind de Sint jou mooie klompjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piep
    Heetlijk blog meid
    Fijne adventstijd
    Knuf knuf

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooi verhaal, Jeannet! Om nog eens rustig en bedachtzaam door te lezen: knap hoe jij het verwoorden kan! Liefs, Syl

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou van tradities en ik merk dat ons gezin dat ook doet. Fijne adventstijd !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien zijn de boeken van Hendrik Groen geestig , maar van de serie word ik heel verdrietig. Wat een ellende zo oud te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker Martine, ik wordt het dus van de boeken ook, je wordt er bijna angstig van als je zo moet eindigen.....

      Verwijderen
  6. Heb de boeken van Groen gelezen -beide delen lijken op elkaar maar het stuk op tv vind ik typisch Nederlands gespeeld -er zit geen vaart in en de gesprekken zijn zo traag.
    Verder genoten van je maandag blog met sfeervolle foto's. Zijn je stoksokken te klein voor de molenaar in spe?
    Veel plezier met je wollige adventskalender en gezellige dag.
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je weer Jeannet voor deze heerlijke maandag blog. Lieve groet Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijke blog weer op de maandag. En wat een goed idee om elke dag van de adventstijd wat wol te spinnen; ooit breide ik de adventsshawl en dat was ook zo heerlijk om te doen. Nu is het hier ook een verwachtingsvolle tijd, maar of die 24 dagen gaat duren... Benieuwd of er lekkers in je klompjes zit morgen!
    Groetjes van Ageeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij nemen Hendrik Groen op en kijken het dinsdags. Soms verbazen en soms lachen om toch een stukje realiteit.
    Mijn adventskalender hangt nu bij onze dochter. Ook weer leuk. De hyacintenglazen staan weer klaar. Na het Sinterklaasfeest dat we morgen hebben wordt alles voor de Kerst versierd. Daar horen bij mij ook hyacinthen op glas bij. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijne maand met allemaal heerlijke gezellige dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als eerste je mooie amarylissen, ik heb 2 bollen gekregen. Al vast voor mijn verjaardag. Ook leuk. Wat betreft jhe adventswolletjes vraag ik me af hoe je ze gaat twijgen. Er zitten zoveel kleurtjes in! Ik ben nog lont aan het spinnen van 2 jaar terug in Elspeet met veel kleur erin en vind dat dus lastig te bedenken. Binnenste buuten kijk ik ook elke dag en daarna pas de keuken opruimen! Daarnet ook Hendrik Groen gekeken. Soms met een glimlach maar ook met zo even voor de toekomst. Gelukkig zijn mijn man en ik nog samen en is hij heel vief! Dankzij mijn nieuwe tablet kan ik al je prachtige foto's weer heel goed zien! Groetjes Ingeborg

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Sorry voor de typefouten. Hopelijk snap je het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hele fijne en gezellige dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier vanavond gevulde speculaas en chocolade letter,maar vooral meegenieten (op afstand) van een gelukkig kleinkind die alleen 2 autootjes wilde en een koptelefoon. Zo'n stralend koppie! Hoop dat jullie ook genieten van een heerlijk avondje! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  15. I enjoyed over read your blog post.
    Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
    I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
    ตารางคะแนน

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.