Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 15 januari 2018

Janus en Januari

Januari, genoemd naar de Romeinse beschermgod Janus, en de god Janus wordt afgebeeld met twee twee gezichten,die ieder een andere kant opkijken, één naar de toekomst, en één naar het verleden. Janus werd gezien als de god van "alle begin en de overgang van oud naar nieuw"Is dat geen mooie symboliek voor de eerste maand van het jaar ?
Hier hebben de mannen in de kerstvakantie de takken van de leilinden en de wilgjes voor het raam gesnoeid, het oude werd weggedaan voor het nieuwe wat straks komt,
Zo doen we onbewust ook mee aan de symboliek van Janus, en dat levert gelijk prachtige zitplaatsen op voor diverse vogels, heel mooi, zo vlak voor mijn raam.
Nieuwsgierig kijkt hij of zij naar binnen,
Facebook heeft vele facetten, daar schreef ik al vaker over, er zijn veel, héél veel inspirerende groepen waar de meest creatieve mensen zitten en de mooiste projecten voor bij komen, ik werd weer geïnspireerd door een prachtig project,
Het recept is: Neem twaalf of meer kleuren felted tweed van Rowan, een rondbreinaald van 60 cm maat 3.5 en natuurlijk het patroon, en gaan met de banaan naalden! Ik had alles zomaar voor het pakken in de kast liggen, das toch weer boffen he? Geen betere raad dan voorraad.
Maar...na een aantal naalden breien, en dus die drie kleuren in één toer, was mijn enthousiasme enigszins bekoeld, de wol, geweldig, de kleuren, helemaal mooi, maar dat patroontje, mwah......beetje rommelig ook.Maar hee, ik laat me niet zomaar uit het veld slaan, ik was zo enthousiast begonnen, hadden we hier niet het nieuwste boek van Marie Wallin liggen, met ook een hele mooie shawl, sterker nog, dezelfde aantal steken, zelfde aantal toeren, en laten hier nou twee kleuren in een toer zitten!
Dat is een stuk ontspannender breien, benevens de schouder natuurlijk die er al láng meer dan zat van had, lijf en geest lopen hier helaas niet altijd even synchroon, het blijft tobben om beide op de goeie lijn te krijgen en vooral te houden....afwisseling he, dat is het toverwoord......
En die is er heus wel, niets leukers dan combi,s maken van bv stofjes, uit je kast en bedenken wat voor leuks er uit zou kunnen komen, dat op zich is al een feestje, de blauwe stof vind ik onweerstaanbaar.
Maarre....ik was nog aan wat anders bezig....het werd er deze week slechts ééntje.....
Voor die afwisseling fiets ik dan maar het eiland rond, soms met frisse tegenzin, maar ach,als je eenmaal weer op gang bent, dan zie je ook het mooie wel weer om je heen.En dan blijken die vele tinten grijs toch ook nuancering van andere mooie tere kleuren te bevatten.
Zelfs op een ogenschijnlijk grijze druilerige dag, de eerste kilometers denk ik altijd, kouhoud....ik ga maar terug, maar dat doe ik natuurlijk niet, gewoon doortrappen op die pedalen.
En dan de eerste winterakoniet, zomaar, opeens, op weg naar de postbus langs de heg van de inrit, de eerste lenteboden, in mijn ogen één van de meest dankbare plantjes in het vroege voorjaar.
Thuis gekomen van het fietsen, lekker warm bij de kachel, pudding gekookt, amandeltjesgriesmeel, of roompudding, al naar gelang wat er in huis is, tja, je hebt een molenaar in spé in huis of niet, dus toen we jaren geleden deze vorm tegenkwamen, toen wisten we het wel, hebben !En sindsdien is de molenpudding hier dik favoriet!
En zo is er al weer een week om, een hele week waarin van alles en niets voorbij kwam.Een week waarbij ik het oude stof van december te lijf ben gegaan, de laatste dennennaalden zijn opgezogen, de ramen gezeemd om weer met een frisse blik de buitenwereld te mogen aanschouwen, die lang niet slecht is in de eigen tuin.Januari, Janus, ze waren vroeger zo gek nog niet.......;)
En als extra toegift voor mijn "niet FB vrienden ", gisteren achter in de tuin, in de sloot, deze twee prachtige zwanen, het was een pláátje, zo mooi.
Fijne week allemaal weer!

Hartelijke creatieve plattelandsgroet, Jeannet

17 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk om jouw blog te lezen na al die deprimerende berichten in de krant over bleu monday. Ik denk dan, lees Jeannets blog en ga lekker quilten of iets anders creatiefs doen en dan is de bleus zo weer weg. Of ben ik de enige die jouw blogs prefereer boven dat verzonnen gezwam.
  Een hele fijne week voor iedereen die dit leest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een heerlijk blogje zeg en die mooie zwarte zwanen dat is geweldig om te zien zo dicht bij huis............liefs. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Piep
  Zalig alweer.. zelfs voor mijn eerste kopje koffie..blogje van jou.

  En Inge ik treed jouw mening bij hoor!
  Laat ze maar zwammen,
  Wij weten wel beter
  En Janus.. lieve Jeannet.. was de voorloper vzn mijn spreuk “always look on the bright side of life”
  Fijne week met al het creatieve of rustige om je heen..
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap hoor hoe jij elke week weer een verhaaltje weet te schrijven. Mij lukt dat niet maar ik lees die van jou graag.
  Groetjes Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk verhaal! Hier staat al een plantsoen vol narcissen! Rustig aan met die schouder, he?! Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk om op deze vroege maandag je gezellige post te lezen. En wat is de natuur toch prachtig hè, als je er maar oog voor hebt. Zelfs in eigen tuin is er zoveel moois te bewonderen. Geniet van je creativiteit.
  Fijne week, groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerlijk is eerlijk, ik zal blij zijn als het wat warmer wordt met wat meer licht, maar ook ik zie in ieder jaargetijde toch zijn schoonheid. Was gisteren bij de Maas in Ravenstein. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jippie het is weer maandag. Blue maandag. Maar niet na jou blogje. Fijne weer. En voor we het weten is het alweer februari.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blue Monday ?
  Wat is dat, hahaha. Als je jouw Blog leest bestaat B.M. niet .
  Leuke en lekkere pudding zo te zien.
  Bedankt weer, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach januari is al half voorbij en de dagen worden langer licht en dan kijk ik de bolletjes de grond uit. Mooi deze dappere winteracconiet -helaas doen ze het hier niet - Leuk zoals mevrouw merel en de sperwer bij jou naar binnen kijken.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik lees ál je blogs. Helaas de 2 afgelopen weken niet gereageerd.Moet dat meteen dien anders schiet het er bij in!😊
  Even een beetje kippig nu! Gedruppeld bij de oogarts! Maar je mooie plaatjes kunnen bekijken. Neem mijn petje af voor je. Altijd zo moedig op de fiets! Mooi breiwerk weer! Fijne week gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat je de blog lezers
  niet in de steek laat, Facebook vind ik verschrikkelijk onrustig dus die komt er bij mij niet meer in.
  Bedankt voor de fietstocht en mooie foto’s .

  Gr Odette.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Jeannet, heerlijk blogje weer! En zo mooi, de zwarte zwanen.
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat weer een heerlijk blogje en mooie foto's. Vooral dat breiwerk, ......zo mooi. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  หนังใหม่

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet