Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 8 januari 2018

Van alles wat.

Het nieuwe jaar is al weer een week oud. De tijd raast voort, al weer een week voorbij. Een grijze week, het grijze weer van december zet zich ook in januari door.Waar zijn die ouderwetse winters, met strakblauwe luchten, waterige zonnetjes en ijs ? Of zal dat steeds meer een herinnering van Vroegûh worden?
Het lijkt er wel op, want oh, oh, oh wat is het nat overal. Ook op ons eigen terrein, laarzen aan voordat je de tuin in gaat.Geen wonder dat we steeds meer ganzen krijgen die hier overwinteren, het is een heerlijk oord voor ze.Dat dan weer wel. De eerste fietstochtjes van het jaar zijn gemaakt.
En soms zie je dan over het Haringvliet bij Hellevoetsluis een waterig zonnetje over trekken, ik kan niet zo goed tegen de grijsheid van de dagen moet ik eerlijk bekennen, dus zet ik me er toe om naar buiten te gaan als het even kan en probeer het zonnetje te vangen als ze zich toevallig even laat zien.
Vandaag is manlief weer naar zijn werk gegaan na twee weken vakantie, dat was echt heerlijk, twee hele weken je onderdompelen in het "niets en alles is mogelijk gevoel" Niet dat er veel is gebeurd, maar ook dat is goed.De jonge molenaar in spé is vrij, welja....die heeft vanaf woensdag toetsweek, dan is tie ook veel thuis.
Dat is ook wel weer heel gezellig, is voor mij de overgang niet zo groot van een vol naar een leeg huis.Het huis staat hier overigens nooit echt leeg hoor, ik kan niet tegen lege plekken, is jullie het bovenstaande ook opgevallen?
Met stip op één staat de pannenkoeken plant, ik vraag me dan altijd af, heb ik die pannenkoeken plant nou gekocht, omdat ik toch, onbewust, die plant overal op zag duiken? en dan ga je hem vanzelfleuk vinden, waar je hem misschien anders voorbij zou zijn gelopen. (bovenste foto)Dat is met quilts vaak ook zo.
Het is een al heel oud plantje begreep ik, het stoelt leuk uit en je kan er je vrienden mee verrassen, misschien is dat ook wel het leuke, je vrienden of andere mensen verrassen met een plantenstekje, Ik weet dat mijn moeder dat ook deed vroeger.
Even met een stekje van de één of andere plant naar de buurvrouw brengen , wiens huis ook helemaal vol stond met allerlei planten en stekjes, gelijk even een "bakkie"doen. Dat is er nu niet meer bij, de buren en vrienden werken allemaal, maar ik kan me zo voorstellen dat de nostalgische herinnering daaraan blijft.
Die gedachte brengt me ook op wat ander nostalgisch, ik ben in de kerstvakantie begonnen met het uitzoeken van de familie van mijn vaders kant. Wij wonen natuurlijk in het huis van mijn vader, het huis van mijn over grootvader, dat schept een band. Deze foto zijn de ouders van mijn oma, dat klinkt echt oud.
Wat je niet allemaal tegen komt aan verhalen, prachtige rouw, trouw en geboortekaarten, je ziet een geschiedenis aan je voorbij trekken, niet alleen je eigen geschiedenis, maar ook hoe de dingen maatschappelijk veranderen, dit is de trouwkaart van mijn opa, hij is met de dochter van bovenstaande mensen getrouwd, ruim honderd jaar geleden.
En dit is haar rouwkaart, zo totaal anders dan wat we nu heden ten dagen weer zien.Hele tragedie toen, slechts 31 jaar en vijf kleine kinderen achterlatend, waarvan mijn vader er één was.Het is heel erg leuk om daar in te duiken, ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die denken, wat heb je aan die ouwe rommel, die mensen heb je geeneens gekend, zeker dat is zo, maar toch, het zijn mijn roots, en ik beschrijf uiteraard ook mijn ooms en tantes en neven en nichten. Ik ben nog wel even zoet hier mee.
Waar ik ook nog zoet mee ben, is de quilt van Jen Kingwel, al gaat dat niet zo hard als ik zou willen, ik dacht, die rand, doe ik even, maar appliqueren is niet echt mijn ding, ( uithalen ook niet) het eerste blokje met de gele punten is dan ook verre van perfect, maar dat ben ik zelf ook niet, dus ik laat het lekker zitten......Er zijn veel verschillende manieren om dit blokje te maken,
Je kan het met de beroemde stalen appliquick stokjes doen en plakken met L11 geloof ik, of zoiets, ik doe het met een vouwbeentje, rijg dan de contouren om, plat strijken, en de blaadjes op de ondergrond rijgen. Het streven was één blokje per dag, maar dat lijkt op het moment te optimistisch gesteld.Ik heb al ruim een half jaar een "Frozen Shoulder", mooi woord voor een bijzonder pijnlijke aandoening....nou, ik kan wel zeggen dat je daar niet blij van wordt....:( zacht uitgedrukt......
Dan heb ik deze vakantie ook benut om mijn adressen eens onder de loep te nemen, er was een beduimeld boekje met veel doorgestreepte adressen, goed om daar eens even bij stil te staan, verhuisd, overleden, of gewoon uit je leven gewandeld, het is zo, dus ik heb een nieuwe boekje met adressen. Duuuuufffff....zegt zoonlief dan, want wie heeft er nou in deze digitale tijd nog een geschreven adressenboekje !? Nou, ik dus, en al die mensen die ook (weer) van planten en stekjes weggeven houden denk ik zomaar ;)
Tot slot kwam ik dit artikel tegen in de krant, we zijn met zijn allen op zoek naar nieuwe rituelen, zingeving, verbondenheid met elkaar en de wereld, en tja, daar passen die planten en bloemen en dat adresboekje alsmede de zoektocht naar het verleden perfect in.....ben ik toch weer niet zo bijzonder als ik altijd denk hoop dat ik ben..........
Bloemetje gekocht, heerlijk weer, na twee weken met zijn drieën in het huis rond rommelen heeft het stof en het spinrag zich overal opgehoopt, na de eerste storm vorige week is het zicht op de tuin ook fors vertroebeld, dus genoeg te doen deze week ! Ik begin er vandaag mee.

Hartelijke plattelandsgroet, Jeannet

25 opmerkingen:

 1. Bij mij gewoon planten in huis. Veel te gezellig. Helaas ben ik allergisch voor veel bloemen, dus zo'n fleurig boeketje zit er voor mij niet in. Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gezellig toch weer jouw blog op maandagochtend, Iedere week weer een fijn begin van een nieuwe week. In deze hectische tijd zijn het juist die alledaagse dingen die het leven zo plezierig maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh wat geniet ik weer van jou blogje. Zo herkenbaar ook.
  Ben laatst ook aan het speuren geweest naar mijn roots. Van moeders kant. Gewoon met laptop en maar Googlen. Ben geëindigd in 1663.
  Planten kunnen hier in huis ook weer gekocht worden. Oudste heeft ons (haar) konijn meegenomen naar haar eigen plekje. Nu wil ons zeilmeisje er 2 cavia's voor terug. Zal wel snel komen. Het huis is zo leeg.
  Zal gauw ook weer een blogje schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hoor ook hier een adresboekje en plantjes ook een stekje gekregen van mijn buurvrouw.
  De familie heb ik ook uitgezocht en ik vind het prachtig om te doen. Lekker doorgaan zo. Fijne week en hier is het genieten van een beetje vorst met een zonnetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He heerlijk weer je berichtje..leuk om te lezen en natuurlijk weer prachtige foto's...
  Hier piept op het moment het zonnetje erdoor.....doet gelijk vrolijk aan ...alhoewel ik wel met de neus op de feiten wordt gedrukt ....want de ramen ...euhhhh
  nou nog een bakkie en dan maar aan de slag !!en als ik klaar ben dan koop ik gezellig een plantje !!
  Fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed dat je het grijze weer trotseert en naar buiten gaat. Dat heb ik vorige week ook veel gedaan. Even een stuk fietsen of even ongeveer een drie kwartier wandelen. En dan met een fris gezicht en erin kop thee of latte of soep, net naar gelang het tijdstip van de dag, weer wat steekjes zetten of met mijn neus in mijn boek. Heerlijk! Zo dadelijk ga ik weer met mijn vriendin vriendin wandelen en haar hond. Dat wordt altijd wel langer.
  Leuk hoor de Jane Kingwell. Ik heb mijn Dancing Dollies top af. Nu dubbelen en quilten. 🤗

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gedeelde smart is halve smart😉, ook ikmoet aan de slag in huis! Na twee weken gezin in alle variëteiten in huis, tussen de twee en 9 personen dus; hier ligt ook stof! En tot mijn grote geluk schijnt de zon, nadeel is dat je het dan ziet! Ouderwetse maandagmorgen maar, wassen en poetsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook hier de vensterbanken en tafeltjes vol planten. Ik heb inderdaad door het horen en zíen het pannenkoek plantje gekocht, kende het niet. Maar zo gezellig die groene vriendjes om ons heen toch. Ook ik heb een geschreven adresboek en een papieren agenda. Hoord gewoon bij mij. Heerlijk blogje weer van jou zo gezellig...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eerst nog ff "de beste wensen voor 2018" en dat jouw Blogjes nog heel lang op maandag hier mogen verschijnen. Ik geniet er werkelijk van...
  Groetjes Coco (Hélène)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het pakkende van jouw schrijfsels is dat het zo héérlijk herkenbaar is. Wat zijn er veel knusse kneuterdingen verdwenen, en al komt er ook veel leuks voor terug... toch... die stekjes, dat bakkie koffie... tijd voor een praatje...de voorgeschiedenis van de familie... Soms kun je dat zomaar missen. Die stekjes... die houd ik nu zelf, want de dochters hebben niet echt groene vingers, en dat vind ik dan weer zielug voor mijn opgekweekte mini's. Met als gevolg veel te veel planten, want gooi nou es iets wat leeft en groeit weg hè...

  Fijne week Jeannet, en ik vind je applicaties prachtig. Iedereen ontwikkelt haar eigen werkwijze.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Verbondenheid met de wereld.......niet alleen via social media.......maar wel heerlijk om je blogje op de maandagochtend te lezen.
  Ook een soort van ritueel toch ?
  En zin krijg ik er ook van.....niet om te poetsen maar meer om met mijn lapjes te spelen 😂
  Fijne nieuwe week,
  Groetjes Marja
  🌷🌷🌷

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Piep

  Zalig blogje.. laat gelezen
  Voor mijn doen.. maar mijn lijf wou niet mee..
  nu schop onder mn k..
  heb beloofd bij mijn 87jarige paps de koekast te gaab soppen en nog enkele taakjes..

  Heerljk het uitpluizen van je familie.. en ye boekje niks ouderwets aan...
  Je kan het omarmen net als die leuke plantjes, zoaks de pannekoekenplant..:)

  Bljf lekker wie je bent.. is heerlijk zat..


  Ps de ramen moeten hier dus nog even
  Wachten..  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier nog iemand van het adresboekje en vensterbanken vol. Heerlijk stekjes krijgen, worden vaak de leukste planten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gisteren en vandaag volop de zon! De verwarming zelf laag gezet want het was intussen bijna 23gr in de kamer. En met de luxaflex half naar beneden zie je niet dat ze vies zijn en bovendien met de zon op de ramen kun je ze niet wassen -strepen!
  Ook hier papieren adressenboekje en agenda en planten in de vensterbank. Veel te veel volgens de hh-hulp--daaag.
  Gezellige dag en succes met je quilt.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Weer een heerlijke, goed herkenbare blog van jou Jeannet. Dank je wel. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook nog een (oud) adressenboekje, gebruik hem nog regelmatig!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat pannenkoekplantje, heel bekend voor mij, maar inderdaad, jaren niet gezien. Oh, ik ben gek op oude foto's, heb nog een mapje ergens liggen met trouwfoto's van mijn voorvaders (en moeders ;-) ) Trouwens, wij hebben een héél dik genealogisch (schrijf je dat zo?) boek, geschreven door 5 personen van familie (waaronder een broer van mijn vader) Sta ik ook in, we hebben familie over de hele wereld ;-) ;-) ;-)
  Fijne (opruim)week Jeanet
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik geniet van jou en je planten en kijk naar mijn raam waar al jaren dezelfde planten in staan en bedacht mij vandaag dat ik dan wel geen echte groene vingers heb, ik heb blijkbaar wel de juiste planten want ze gedijen geweldig! Jammer van het weer dat was gisteren zo heerlijk en nu is het weer herfstkleur en dat zonder mooie gekleurde bladeren! Maar over een paar weken komen de bloemen weer en dan is dit weer vergeten! Geniet van je week! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat grappig dat pannenkoekenplantje, was me nog niet opgevallen. Ik houd van planten, maar alleen de sterkste exemplaren overleven het in mijn huis...dus ik heb een sanseveria en veel vetplanten.....(oeps en dat voor een kwekersdochter...) Heerlijk die twee winterweken, gezellig samen met je gezin door te brengen en die oude familie zaken weer eens door te spitten. Waardevol vind ik dat, net als jij, weten waar je vandaan komt, wat je wortels zijn. Jammer dat jullie de zon gisteren en vandaag gemist hebben, t was oud , maar van die zon word je vrolijk.
  Fijne week gewenst, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gezellig blogje op de late maandagavond, na een gezellig dagje in een fotostudio, zodat ook over heel veel jaren hopelijk ons nageslacht kan genieten van hoe het nu was. Herkenbaar, dat adressenboekje, maar die plantjes..., oei, dat is niet zo aan mij besteed, op de enkele heel sterke vetplant na. Je quilt is een vrolijk en mooi lichtpunt in grijze dagen, maar laat ik nu best van grijze dagen houden, net zoveel als van quilts met super goed bij elkaar gekozen kleurtjes.
  Fijne week en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. The quilt you are working on is very precise and very pretty.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat leuk: een Arendje. Mijn 100 jarige moeder heet zo. En oh, wat heeft ze altijd een hekel gehad aan die naam. Ik doe nog wel stekjes hoor. Maar alleen voor buiten. Heb dikwijls een voorraadje staan en er zijn nog best veel mensen die graag wat meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Verhip, dat pannekoekplantje zag ik ook al opduiken! Heb ook weer wat bloempotjes op de vensterbank staan. Wel wennen voor de kat. ;) Mooi hoor, genealogie. Heb er heel wat uurtjes samen met mijn vader ingestoken. Ja en dat appliceren, niet perfect is ook prachtig. Dus wacht maar mooi met dat uithalen tot alles klaar is. Misschien stoort het je dan niet eens! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gezellige blog heb je, leuk om te lezen en je mooie foto's te bekijken. Ga hier zeker terugkomen en ook nog wat oude posten lezen. Fijne dag,groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  หนังใหม่

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet