Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 15 februari 2016

Feestje

Op een druilerige zondagmorgen, zo,n morgen waarvan je al van tevoren aan ziet komen hoe de dag naar alle waarschijnlijkheid zal gaan verlopen, op zo,n grijze morgen dacht ik, zin in een feestje met mezelf.......
En wat past er nou beter bij een feestje met mezelf als stofjes? Laat ik daar nou de kasten en laden en dozen vol van hebben, van heel veel stofjes en restjes en kleinere stukjes, "heppie met een skreppie"
Kleurpotloodjes opgezocht, pennetje en een inchpapiertje, een feestlijk begin van een nieuw project!
De log cabin vind ik een erg leuk patroon met vele, vele mogelijkheden en uitvoeringen, en zo tekende ik de Courthouse step, ik had geen idee dat het zo heette, ik tekende maar wat, maar het is dus de courthouse step, uitstekend geschikt voor beginnende quiltsters, eenvoudig, mooi, en zelfs spectaculair!Het toeval wil dat Barbara Brackman er gisteren ook over schreef op haar blog met een patroontje er bij.
Het leven van een plattelandsquiltster is helemaal niet zo ingewikkeld, integendeel, eenvoud siert de mens en is vaak ook nog eens het mooiste.Is één tulp, zo,n gewone simpele eenvoudige tulp, minder mooi dan een orchidee? Nee.
Ik dwaal af, ik had het over de courthousse step, ofwel de variant op de log cabin. Een hele quilt met allemaal van deze vierkantjes, strijken en snijden, tekenen en naaien maar, op de één of andere manier had de naaimachine ook zin in mijn feestje, want we hebben nog wel eens met elkaar aan de stok......... en natuurlijk komt in elke quilt mijn rood/witte ruitje terug.
Even rekenen, één blokje is 6 inch ( ong. 15 cm) Voor een quilt van 165 x 180 cm komt dat op  11 blokjes maal 12 blokjes is 132 blokjes ! Als ik er iedere dag één maak, challenge met mijzelf afgesproken, dan ben ik van de zomer, om precies te zijn 18 juni, 132 van die prachtige blokjes rijker!
Maar ik maak er natuurlijk helemaal geen één per dag, ben je mal, veels te leuk om te doen, ik maak ze gewoon als ik zin heb, en zin heb ik er in!
Het is voor mij een leuke tegenhanger voor de Moda mandjes, dat gepriegel met die appliquaties, volgens mij doet iedereen dat fluitend, en er zijn ook vele wegen die naar Rome leiden, maar ik heb tot nu toe mijn ideale weg naar Rome nog niet gevonden.
Dus een kaal mandjes....komt allemaal goed hoor, ik zet de bloemetjes heus nog wel buiten, eh, in het mandjes
Oh ja, vergeet ik haast nog te vertellen.....hoe krijg ik nou weer zo snel negen van die schattige blokjes zo perfect aan elkaar genaaid? Nou, dat is geen geheim hoor, dat doe ik op theezakjespapier! ( ja echt)
Ik heb bij Marina Fluit eens een hele stapel grote vellen theezakjespapier gekocht, en die klein gesneden, en daar teken ik nu al die 134 courthousjes op! tuurlijk, tis even een werkje, je kan ze vast ook printen, of stempelen, geen idee, maar ik doe het zo, overtrekken met de hand vanaf een papiertje met het voorbeeld eronder, Zennnnnn
Nog even eentje uitlichten die ik zelf errug mooi vind.En wat ik me nu wel af vraag.....moeten al die papiertjes achter de stof ook weer verwijderd worden?
Want dan heb ik nog een ( ietsje minder leuke) challenge voor de boeg......Elke dag een blokje van papier ontdoen...........Gelukkig regent het vaak.....Fijne week allemaal weer.

26 opmerkingen:

 1. Ik verwijder de vellen nooit, maar ik quilt ook niet met de hand door (dat gaat niet meer met mijn handen. Als je wel met de hand door gaat quilten dan denk ik dat het wat te dik wordt. Prachtige blokken trouwens, misschien ga ik wel met je mee doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik quilt wel met de hand, maar laat de papiertjes altijd zitten. Deze zijn zo dun dat je er geen last van hebt met quilten.
  Antonet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Piep een leuk blokje wat is nog steeds erg mooi vind
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat een leuke blokken. Ik ben geen logcabin fan maar die leukerd met dotjes zou me zomaar om kunnen gooien.
  En nee niet wegscheuren hoor ik de meiden van dd bee altijd zeggen.
  Succes en die dagen ga je niet halen......misschien Pasen......lol

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een leuke blokken. Ik ben geen logcabin fan maar die leukerd met dotjes zou me zomaar om kunnen gooien.
  En nee niet wegscheuren hoor ik de meiden van dd bee altijd zeggen.
  Succes en die dagen ga je niet halen......misschien Pasen......lol

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je gaat als een sneltrein zeg!!!
  Is ook een leuk patroon en net als vele patronen heel verslavend... Mooie stofjes heb je weer gebruikt. Met pasen zit je er lekker onder te genieten in een heerlijk voorjaarszonnetje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. OHH wat een heerlijk stoffenspektakel is dit weer!!
  Daar wordt ik blij van...echt happy met een scrappy!..;0)
  Dat gaat weer een mooie quilt worden ..
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja dit is inderdaad een feestje, wat een mooie blokken. Wie weet ga ik ook meedoen. Groetjes en een fijne dag, hier schijnt het zonnetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O, wat zou ik graag met je mee doen! Zo mooi, en ik ben gek op logcabin. Maar ja... tijd he... Daar heb ik op het moment veels te weinig van. Maar de scraps liggen er wel op te wachten, dus wie weet...
  Fijne week, Jeannet
  O ja, wat die orchidee betreft: mooi hoor, maar onze nationale bloem zie ik minstens zo graag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie blokjes ! In het begin is de quilt wat stug als je het theezakjespapier laat zitten, maar dat veranderd als het gebruikt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een heerlijk maandagochtendverhaaltje. :) Gewoon laten zitten hoor, daar heb je geen last van. Lekker doorwerken, mandjes en log cabin worden mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie blokjes ! In het begin is de quilt wat stug als je het theezakjespapier laat zitten, maar dat veranderd als het gebruikt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier zie ik maar weer eens, hoe eenvoudig toch zo supermooi kan zijn. Ik ben werkelijk geen fan van het naaien van log cabins, maar het resultaat, en zeker met jouw stoffenkeuze, vind ik wel heel erg mooi! Het is in juni (of eerder?) een prachtquilt!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh Jeannet ik zou bijna ook mee gaan doen! Wat een leuk project! Weer genoten van je blog, dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hoe makkelijk kan een blokje zijn, en inderdaad, vaak is eenvoud prachtig. En, het kan ook als de zon schijnt hoor, word ik blijer van!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Log Cabin, dat is het eerste blokje dat ik leerde op de beginnerscursus en oooo het paste helemaal niet, ik terug naar de winkel en daar riepen ze: NAUWKEURIG METEN. Ozo en toen lukte het wel. Ik blijf het mooi vinden. Een goede week verder. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. So lovely blocks again with beautiful fabrics! If you preview to quilt by machine you could leave the paper in, it looks so thin; but if you plan to quilt by hand, you better take it out. Another method would be to sew on old thin telephone-book pages (soon they surely will be antiques! ;) ), they are very easy to remove.
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige quilt gaat dit worden, maar..volgens mij heet dit block geen courthousesteps, dat is als je de kleuren maar aan 2 kanten hebt.
  Prachtig die tulp.
  Ik heb weer genoten van je blogje.
  Ga zo door.
  Groet Janny S.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lovely blocks. I loved your color choices.
  Have a nice week.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat grappig Jeannet, dat we van de week allebei ons blogje "Feestje" hebben genoemd en dat we het dan allebei hebben over een quilt. Tja, hoe kan dat ook anders, want een quilt maken - vooral als ie erg leuk wordt - is ook een feestje.
  Jouw blokken zijn prachtig, een feestje om naar te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vergeet nog wat: ik heb dit eigenlijk geleerd om te naaien op hele dunne vlieseline L 11, te koop in de quiltwinkel. Dat hoef je er dan niet tussenuit te halen, maar kan blijven zitten. Het maakt de blokken dan wel iets steviger, ook wel iets moeilijker quilten denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh Jeannet, wat wordt dit mooi! Waarschijnlijk heb je me aangestoken, maar mijn naaimachine en mijn enkel zijn op dit moment nog geen vriendjes.....dus ik hou het nog even bij borduren. Fijne week, Groetjes Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een heerlijk feestje had je voor jezelf georganiseerd..., dat ga ik binnenkort ook eens doen!
  Prachtige blokken heb je gemaakt, en ik laat het theezakjespapier ook zitten hoor..

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Jeannet, wij verkopen bij Vlijtig Liesje ook het theezakjespapier aan de meter. Geweldig spul en je hoeft het er NIET uit te halen, dus je hebt weer wat uurtjes over. De leverancier zei al dat het niet hoefde en wij hebben een proefje gemaakt en dat gewassen. Dat kun je ook eventueel doen, dan voel je hoe het resultaat is. Succes en leuke blokjes. Zo kennen wij nooit grijze dagen, die leuken we op met iets quilterigs. Liefs van Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Regen is inderdaad ideaal om eens wat "productie" te draaien. Gelukkig is de naaimachine ook niet altijd jouw beste vriendje. Ik zou liever wat vaker met de hand werken maar mijn handen laten het niet toe. Dus ben ik stiekum wel blij met mijn machientje ook al hebben we weleens mot.
  Die courthousestepsquilt wordt vast weer een schoonheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Weer gezellig om je blog te lezen. Ik laat de "theezakjes" gewoon zitten. Wordt vanzelf soepel.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet