Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 7 maart 2016

Ontspullen ( of niet)

Stond vorige week een heel artikel in het AD over ontspullen, ik vind het altijd een beetje tricky om te lezen, ontspullen en ik zijn geen vriendjes.....soms ook wel een beetje, maar toch niet helemaal, en veel vaker, helemaal niet.Ik hou gewoon teveel van mijn spullen.
Goed, ik kan er nog wel eens toe komen om op te ruimen, dat wel, maar dat vind ik toch heel wat anders dan ontspullen, als ik dat lees van die Japanse Mevr, Marie kondo, ik weet het niet....Japan, zennn, leeg, nee, dat gaat het hier niet worden.Ik hou van vol.
Ik hou niet van misgrijpen, bezit kost energie omdat e er wat mee moet, ja, dat geld misschien voor tuinieren in een grote tuin, zou zoonlief zeggen, maar voor mij is het ook een héérlijk gevoel dat ik van alles kan doen, kan ik niet het één, dan toch wel het ander, en in een leeg onspuld huis....mwah....wedden dat ik steeds wat zoek, niet dat dat nu anders is, want nu weet ik weer niet waar ik mijn spullen gelaten heb....Grrrrr
Tis nog erger, ik koop er spullen bij, dit prachtige vaasje uit de pottenbakkerij, ik vond dat ik het gewoon nodig had. Quilten is emotie, maar keramiek ook, ik ben helemaal wég van dit prachtige keramiek, die softerige grijsblauwe kleuren, zo mooi,en helemaal als je dan weet met hoeveel liefde en aandacht zoiets gemaakt is,tuurlijk, het staat op een tekendoos, en die staat ook weer ergens op.....dat wel.....
Stel je voor dat ik dit gele bakje weg had gedaan bij de laatste opruiming, zou ik het me nu toch gemist hebben!Ik blijf een beetje op schema met de blokjes, één per dag is goed te doen.En wat ik me ook heb voorgenomen om één per dag te doen is dit.
"A Basket a day, keeps the borrowing away" of zoiets, een mandje per dag haalt de verveling eruit. Tops maken is mijn specialiteit, heerlijk, al die lapjes aan elkaar, ook het doorrijgen gaat nog wel, maar dan.....dan blijft het meestal erg stil..........te stil.......want dan moet de quilt doorgequilt worden, en dat is niet mijn hobby. Maar goed, het hoort er wel bij, 25 mandjes is 25 dagen, ik heb er al 14 gedaan.De binding ligt geduldig te wachten.
Verder is er plattelandsnieuws en plattelandsleed, laat ik met het leed beginnen, fors leed dit keer, voor wie kippen heeft moet dit bekend voorkomen, dat kan niet anders, want kippen hebben altijd wat, en heel vaak bloedluis! Bloedluis is een geniepig smerige glimmende rode volgevreten luis die leeft van kippenbloed
En het ergste is, ze zijn niet uit te roeien, ze zitten niet met honderden, of duizenden, nee, met zijn tienduizenden overal in en op elkaar in trossen en in de kieren en naden van het hok, overdag dan, want s,nachts vreten ze zich vol met kippenbloed.Je kan het hok witten, spuiten met gif  (doen we nu) tabaksbladeren erin, hete stoom, lysol,bedenk het allemaal maar, maar de strijd hebben we nog nooit gewonnen.
Er zullen er altijd een paar overleven, en als je even niet meer waakzaam bent begint het circus opnieuw. Het hele hok is er van vergeven, en ze kunnen wel een heel jaar zonder kippen overleven......dus is er eigenlijk maar één oplossing, hok verbranden , ik weet het anders ook niet meer.Moedeloos word ik er van.
Het andere leuke plattelandsnieuws is dat de kas weer is ingeplant, die was al lekker schoon gemaakt, dus het was een makkie om er van alles in te zetten, bloemkool, rucola, rode bietjes, sla, lollo rosso, andijvie, veldsla.Dat wordt weer smullen straks!
De alternatieve paasboom staat er ook, elke keer weer wat anders in deze prachtige oude wijnfles, kastanjetakken, amaryllissen, uienbollen, kornoelje en dit keer wollen viltbolletjes die ik vorig jaar kocht in Zwolle op de handwerkbeurs en nog niet gebruikt had ( spullen he.....;)
De school is al weer een week op dreef, regen en nog eens regen, en weer regen, zoonlief moet dan toch wel 10 km in de wind en regen door de kale polders fietsen, tuuuurlijk zonder regenpak, want dat is "duf", wat gelukkig niet duf is, is als zijn moeder warme thee heeft met wat lekkers, opwarmen voor de snorrende houtkachel en "de dag door te spreken "
Want ik beleef niet zo veel hier achter het glas op het platteland eerlijk gezegd.Het enige nieuws wat ik heb is dat er nu elke dag zeven reeën lopen achter op het land....Beest is er ook altijd gráág bij!Die was wonderwel weer snel hersteld van de vechtpartij.Op naar de volgende, want zoveel is helaas wel zeker......Fijne week allemaal weer.

27 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk weer om bij je te lezen !
  Ontspullen..brrr...heel soms gebeurt dat..maar dan heb ik alweer spijt...want dan heb ik net DAT nodig wat ik weg heb gedaan ...
  Mooi foto's heb je ook weer gemaakt!
  Fijne dag....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb wel ontspuld. Er werd geklust in huis en 27!! verhuisdozen met servies gingen in de opslag. Daarvan zijn er vier naar de kringloop gegaan, één gaat naar een schoonzus , vriendin wil wel wat. En de rest staat weer heerlijk in de kast. Hopelijk grijp ik straks niet mis als we een feestje geven en er 40 mensen komen.
  Met je kippen heb ik medelijden , zijn ze er ziek van? Dat jij dat wel bent , snap ik heel goed. Sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontspullen! Oudste zou willen dat ik vandaag meteen zou beginnen. Maar t zit niet in mij. Ben en blijf een hamster... Of rupsje nooitgenoeg...
  Wist dat niet van de kippen. Wat erg. Ga nu jongste uit bed trommelen. Vakantie is voorbij maar ja eerste 2 uur vrij...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zielig voor die kipjes, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Ontspullen hoor en lees je veel over. Ik ben er op dit moment wel mee bezig, maar denk er goed over na wat wel en wat niet. Ooit boeken weggedaan en die heb ik later weer opnieuw gekocht, dus dat schiet ook niet op. Leuke alternatieve paasversiering heb je staan. Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. piep woeps...meid je doet me schrikken, ik die dit voorjaar wil beginnen met drie kipjes te houden...arme beestjes..

  Jouw blokjes zijn weer supermooi,meid, en je paastak heel origineel.

  fijne week alweer
  knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spullen zijn voor mij emotie. Aan veel spullen ben ik gehecht, maar ik ben ook heel erg aan het opruimen geweest (volgens de eenkastjeperdag methode) en dat heeft me wel héél erg veel opgeleverd. Tegelijk blijft het zoeken naar een balans, want in een kaal en steriel huis kan ik niet wonen. Maar in een huis waar ik steeds moet zoeken en moet schuiven met spullen raak ik ook gefrustreerd.
  Het was gezellig om je even bij je te lezen. Grappig hoor, die jongeren die geen regenpak aan willen. Het is toch van alle tijden zoiets. Wat vreselijk van je kippen.
  Uiteindelijk beleef je op zo'n manier meer dan genoeg.
  Hartelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is inderdaad een hekel punt voor velen van ons denk ik; opruimen niet zo zeer maar wegdoen!
  Zeker twee zielen één gedachte, want toen ik net op mijn werkkamer stond dacht ik: "toch maar eens opruimen"! Zou ik dan dit of dat maar wegdoen?! Het idee alleen al, dus het werd Nee.
  En het opruimen moet nog beginnen! Fijn dat het beest weer beter is van zijn "oorlogsverwonding"! En beterschap met de kippen. Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ontspullen is ook hier niet erg in trek ;-). Wel bij de kids thuis, dus komen ze hier van alles lenen om te gebruiken. Wij hebben alles :-))).
  De kleine meisjes zijn dol op de verkleedspullen die ik daardoor heb, hoeden, hoge hakken, oude gordijnen en kettingen!!
  Ook je bloedluis verhaal herken ik, bij zoonlief en schoondochter's 2 kipjes. Uiteindelijk zijn ze gestopt met kippen houden. Akelige geniepige bloedzuigers zijn het!
  Fijne week verder, met het voorjaar dat er aan komt!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een gezellig verhaal weer. Wat ben je goed bezig met de mandjes. Voor je het weet is hij (of zij) helemaal gequilt! groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt mij ook dat je genoeg beleeft. Hoeft allemaal niet groots te zijn!
  Ik moet ook gaan ontspullen, op de zolder. Daar is nog net een paadje vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ontspullen, tsja....soms moet het om wat adem te krijgen. Ik heb zojuist de administratiemappen ´ontspuld´ en dat scheelt toch een hoop gewicht in de kast! Maar lapjes en garen....creatief met één stapeltje stof in de kast? Dat kan toch niet!!!
  Je hebt vreselijk pech en de kippen ook, weet er alles van....bloedluis, wat een ellende...sterkte voor jullie!
  Beest houdt de reeën even in de gaten en vertelt dat ze veilig zijn, goede zaak...doet onze Mouse ook :-)
  groet!
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Jeannet, vind het altijd leuk je keramiek te zien. Veel mensen zouden dit als oude troep betitelen maar het is een ambacht wat in Nederland ondergewaardeerd is. Jammer. Ga gezellig door met hamsteren en je huis je eigen thuis te maken. Marie Kendo is Japanse en die hebben altijd al lege huizen gehad omdat ze over het algemeen kleine huizen hebben. Dit is hun cultuur. Lekker laten gaan. Toevallig hadden mijn man en ik het gisteren over Marie Kendo hype. We hebben even rondgekeken in de huiskamer. We zijn tot de conclusie gekomen dat we een eclectisch samengesteld interieur hebben. Zo! en daar hebben we veel tijd ingestoken!!
  Ik zou zeggen, verzamel lekker verder.
  Lieve groet, Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gezellig stukje en ja ontspullen is ook niet mijn sterkste kant, wel alles in dozen doen en na een paar jaar weer eens iets tevoorschijn halen.Maar ga nu mijn raamkozijn ontspullen, DH heeft het andere kozijn ingepikt voor zijn Bonsai en nu lijkt mijn stuk wel een pakhuis! Geniet van je spulletjes, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 14. VARENS OP HANGEN IN HET KIPPENHOK DAT VERLOST DE KIPPEN VAN DE BLOEDLUIS.

  Gr Els.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben ook niet van het ontspullen, zolang alles een goed plekje heeft en ik alles kan vinden, dan blijft het lekker hier in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk toch een huis vol spullen! Vooral spullen waar je nog meer spullen mee kunt maken..hahaha.

  Ik hoop dat je kipjes van die vervelende bloedluis afkomen. ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat weer een heerlijk blogje. Ook ik heb een ruime voorraad spullen zodat als ik wat wil maken meteen kan beginnen en niet eerst stad en land af moet. Ik heb nogal eens last van het opstarten van projectjes en even wat uitproberen. En een opgeruimd huis past gewoon niet bij mij.
  Wat een pech met de kippen. Ik hoop dat het goed komt.
  Nella

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Denk gewoon dat creatieve mensen niet in een ontspult huis kunnen wonen. Heb ook wel eens commentaar gehad maar dan zeg ik -- hier voel ik me thuis en dat is het belangrijkste.
  Mooi is het vaasje dat je bij de pottenbakker hebt gekocht.
  Het zijn de kleine dingen die het doen om het ons aangenaam te maken.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Voor iemand die niet veel beleefd, heb je een hoop te vertellen Jeannet!
  Mooie blokken laat je zien en een prachtig vaasje.
  Ontspullen.... las in de Libelle al dat er een boek over was. Twintig euro uitgeven om mijn spulletjes weg te doen... nooit!!!
  Momenteel sta ik ook in de opruimmodus (voorjaarskriebels??)
  Maar ik weet nu al dat ik over een tijdje misgrijp als ik denk "ik had dat toch nog ergens liggen?".
  Daarom lekker alles ergens opbergen, komt altijd wel van pas :-)
  Bloedluis.... jeetje nog nooit van gehoord, wat zielig voor de kipjes, want het is vast geen fijn gevoel als ze worden leeggezogen.
  Maar of verbranden helpt???

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Met uitzondering van het kippen-verdriet, want daar weet ik niks van, maar het lijkt me verschrikkelijk - een heel herkenbaar blogje. Ontspullen...tja, ik probeer het echt, maar ik zie te veel leuke dingen, en langzaam aan wordt het toch gestadig weer voller. Och, maakt niks uit toch... zo lang we er happy mee zijn? Geniet van je leuke spullen (dat vaasje is echt prachtig trouwens, en het past hier ook perfect, denk ik zomaar ��

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat is raar... mijn reactie wordt niet volledig weergegeven.
  Er volgde nog: Ik hoop, dat er snel een einde komt aan die bloedluis-plaag.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je hebt al veel reacties gekregen, zie ik hierboven. Leuk! Ja, zo'n leeg huis is ook een gruwel voor mij, maar ik ben wel een opruimertje, geen poetsertje. Maar ik kan ook heel veel rommel om me heen maken, en ruim het wel weer op. En wegdoen....ik zou niet weten wat, ik vind alles nog even leuk en wanneer je 47 jaar getrouwd bent, en ruim woont, heb je heeeeeel veel. Keramiek kan mij ook erg bekoren. Toen ik jonger was, heb ik het ook gedaan. Niet de draaischijf, maar het opkneden en ik heb best wel leuke dingen gemaakt die ik...juist ja....nog steeds heb. En ik houd van Kringloopwinkels afstruinen, dus je begrijpt het wel. Helemaal met jou eens Jeannet. Fijne week. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ontspullen houd ik niet zo van. Denk wel heel goed na voor er weer iets nieuws bij komt. Het huis is niet zo groot. En wat zielig voor de kipjes. Hoop dat er iets van alle goede raad helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Haha, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.
  En we moeten gewoon maar doen waar we ons gelukkig bij voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha, ik mag wel graag wat ontspullen! Het vervelende is alleen dat het niet alleen spullen zijn maar dingen waar een emotionele waarde aankleeft. En dat maakt het wegdoen zo moeilijk. En... Tja kippen krabbelen achteruit zeggen ze hier. Die arme kipjes. Een schoon nieuw huis zal ze goed doen. Ze zijn zo mooi om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ontspullen, tsja Ik heb in het verleden dingen ontspult waar ik nu spijt van heb. Maar ik kan ook zo genieten van een opgeruimd huis. En vooral als het minimalistisch aanvoelt. Heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik ben toevallig wel bezig met ontspullen, maar dat gaat toch voornamellijk om dingen die ik echt niet gebruik en waar ik niet meer van geniet. De rest ,en dat is meer dan genoeg, mag blijven ;-) maar een opgeruimd huis voelt wel heel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet