Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 7 november 2016

Breien voor de ouderen

Dit keer weer een wollige blogpost.Ik mag niet meer zeggen dat ik niet kan breien van vriendin, okay, misschien heeft ze daar gelijk in, een beetje gelijk dan.
Zeker kan ik breien, recht en averecht hebben geen geheimen meer voor me, inbreien ook niet, en breien met een rondbreinaald is helemaal geweldig! Alleen maar recht, hoe makkelijk kan je het hebben? Je breit in het rond, en rond, en rond, de schapen uit de grond!
Maar dat meerderen en minderen blijft een dingetje, zeker met dit inbreiwerk, dat is andere koek, want hoe brei je nou in het rond met een armsgat? of met een halsmindering? maar goed, ik ben nog maar 56, en ik heb de laatste jaren al veel " breigeleerd" dus ik heb goede moed dat dat ook nog komt!Dit is trouwens de achterkant van mijn breiwerk.
Voorlopig wordt dit een ingevouwen vest van een rechte lap, die brei ik in een koker, op een rondbreinaald, dus niks meerderen en minderen en weet ik veel, dit wordt echt bijzonder, en vest van een rechte lap maar wel met mouwen, een Vecka!En om nou nog eens even op die rondbreinaald terug te komen
Ik had een rondbreinaald, maar breisters zullen begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat na een aantal ronden breien zo,n naald als een stugge kabel of wokkel aan je breiwerk zit, niet fijn......Dat vonden vast meer mensen, en ja hoor, er kwam een anders soort rondbreinaald, één die mee draait bij de aanhechting van de kabel en de naaldpunt! Tsssss.....enigszins sceptisch kocht ik zo,n naald, en werkelijk.....gewéldig! Geen wokkelbreiwerk meer. Aanraderrrrrr
Er wordt zo her en der wel eens negatief over FB gedaan, dit is spontaan via een FB contact tot stand gekomen. Hoe leuk is dat! Het verbind zeker ook mensen en je doet er aardige contacten op.Tis net als met veel dingen, hoe je er zelf mee om gaat.
Hebben jullie al gehoord van de breicampagne van innocent? Voor de eenzame ouderen? Dat raakt altijd een snaar in mijn hart, ouderen, eenzame ouderen, oud worden we allemaal, we hebben allemaal ouders.Ik vind dat je de beschaving van een land af kan lezen aan de manier waarop ze met hun ouderen om gaan.
Nou, een ieder zal inmiddels ook wel weten wie Hugo Borst en zijn dementerende "Ma " zijn, de ouderenzorg in Nederland, daar is het niet echt best mee gesteld.Natuurlijk niet overal, maar toch.....wel bij héél velen.Als je de verhalen hoort van medewerksters in de ouderenzorg, en dan denk ik weer aan mijn nicht die daar werkt, dan is het schrikken, daar is mijn blog te kort voor, ik laat het maar aan Hugo over.
Maar waar ik wel mijn kleine steentje kan bijdragen, is de campagne van Innocent voor de eenzame ouderen! Al een paar jaar aan de gang, steeds groter, brei een mutsje en stuur ze op en van elk gebreid mutsje gaat 20 eurocent naar het ouderenfonds. En daarbij,wie heeft er niet leren breien van een "oudere"? Ik heb al een paar mutsjes gebreid, en ook al zo,n heerlijk smoothie gekocht.Ik vind het een sympathieke actie,
Je hebt geen rondbreinaald nodig om deze mutsjes te haken of te breien, bij breien is het een kwestie van een aantal steken opzetten, bovenin minderen en de zijkant dichtnaaien, niets moeilijks of ingewikkelds aan,iedereen kan het ( nou ja, bijna iedereen dan, ik kan bv niet haken) Het opsturen van de mutsjes is kosteloos.
Het idee is goed, innocent lijkt een goed gezond product, en wat ik al eerder zei, ouderen, eenzame ouderen, ouderenzorg, het raakt altijd weer een snaar in mijn hart dus ik hoop gewoon dat er heel veel geld goed besteed wordt.
En als je een peer wilt breien, bij deze het patroontje! Ik zou zeggen; Breien maar.....:)
Een paar weken terug werd ik door een quiltblad "uitgenodigd" om voor ze te bloggen op hun website, en niet te weinig ook, een keer of twee drie per maand.....Eerst denk je, leuk! en dan ga je verder nadenken,er stond weinig tegenover, de eeuwige roem en een abonnement. wil ik dat eigenlijk wel? Zit ik te wachten op die roem? Wil ik anderen naar de mond moeten schrijven ( of praten) ? Rekening houden met adverteerders....Jakkes darrie....dat past helemaal niet bij me, hoe geloofwaardig ben je dan nog? Dusszzzz dat was gauw klaar.Staan voor wat je zegt en wie je bent, authenciteit en eerlijkheid en vooral, onafhankelijkheid.
Om het bij de ouderen te houden, lekker pannetje groentesoep gekookt, dat is ook zoiets, toen mijn moeder nog leefde kookte ze elke zaterdag een heerlijk pannetje groentesoep waar wij ook een portie van mee kregen zondags, en ze bracht altijd ook nog een pannetje bij de buren, járenlang....en die buurtjes?
Die deden elke zaterdagavond een eigengebakken krentenboterham bij haar door de brievenbus, ook járenlang. Zo simpel en goed kan het leven gelukkig ook nog zijn als je oud bent. Das een fijn en geruststellend vooruitzicht! ;) Fijn week allemaal weer.De herfst laat zich inmiddels van de andere kant zien, ook weer knus.

Hartelijke groet, Jeannet

21 opmerkingen:

 1. Dat zijn prachtige patronen in dit vest dat je aan het breien bent.
  Heb je al gecheckt hoeveel suiker in dit drankje zit? Er zijn veel verborgen suikers in ons eten. Maar het idee is geweldig.
  Ken je het dagboek van Hendrik Groen? Een bejaarde man van 85 schrijft over zijn leven in een verzorgingshuis. Daarin legt hij de vinger op de zwakke plekken hoe er met hen wordt omgegaan.
  Gezellige dag en veel breiplezier.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om weer te lezen , je hebt helemaal gelijk en het breien super. Als er meer mensen zouden zijn met dat soepje en broodje waren de ouderen niet meer zo alleen. Mutsjes heb ik een paar jaar geleden gemaakt voor de actie erg leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi breiwerk ! Ja, met een dementerende moeder in een verzorgingshuis ben ik meer bij ouderenzorg betrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik hou wel van een wollig blogje op zijn tijd, en ga die tip van die andere rondbreinaald toch eens proberen, want inderdaad, soms een wokkel. Heel schrijnend inderdaad, de wantoestanden in de ouderenzorg, en laat ik nu al jaren van die lekkere smoothies met die kekke mutjes kopen elk jaar, net als mijn dochters. Wie weet, heb ik een mutsje van jou!
  Groot gelijk, dat je niet gaat bloggen voor de aandacht en eeuwige roem, maar gewoon alleen op deze plek, en dicht bij jezelf blijft, want een blog met authenticiteit is gewoon vele malen interessanter om te lezen en later eens over na te denken, dan een blog, dat wordt geschreven, omdat er een deadline moet worden gehaald, of een bepaald quotum aan lezers of een commercieel doel. En een wollig blog kan natuurlijk ook niet in een quiltblad, en die zijn ook zo leuk om te lezen. En te zien, want je shawl wordt een plaatje!
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke post om te lezen. Wat een mooi breiwerk maak je toch en super van dat inbreien ! Ik moet het nog steeds leren hahaha ....
  Groot gelijk wat betreft het blad, ... wat zou je met al die roem ook moeten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi, Jeannet! Again a lovely blog-post to start the week!
  Your vecka is becoming just gorgeous!! Aaaah, those colours!! Thank you for the pictures! :))
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat was weer genieten van je blog. Ik las bij een andere quiltster ook al dat ze benaderd was door een quiltblad. Een gat in de markt, denk ik. Maar gelukkig kunnen wij nog gewoon genieten van je wol, herfst,landgoed verhalen.
  Maar als je het wel had gedaan, was het een leuke uitdaging geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Piep leuk... maandag.. Jeannet-time..
  He bah eerst naar osteopaat, dan boodschappen.. nu met een lekker bakje koffie de tijd genomen..
  Zalig.. mooi breiwerk.. en euh dat "verplicht bloggen..". Past niet in ons straatje meid..
  Hou het lekker bij "jouw" plelkje.. waar wij zo graag naar toe komen
  Fijne week
  Knuf Miekexxx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap dat je nee hebt kunnen zeggen tegen dat bloggen. En ik waardeer en respecteer ook jouw reden "waarom". Oh Jeannet, ik zit altijd zo verheerlijkt te kijken naar jouw brei werken. Ik houd hier zo van. Als het allemaal goed en doorgaat, zitten we van 1 december 2016 tot 1 april 2017 in een vakantiewoning in Oost Kapelle. En in Oost Kapelle is toch een fijne brei/wol winkel. En zo'n vriendelijke lieve mensen, die je helpen. Misschien ga ik eens van het quiltpadje af en laat me begeleiden en helpen met het breien. Ik heb het vroeger op school wel geleerd, maar er verder nooit wat mee gedaan. Wie weet. Weer dank voor je heerlijke blog. groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig is je breiwerk, voor mij ben je een kunstenaar hoor!
  Vaste commerciële blogger worden.... las laatst op een blog van iemand anders (vergeten wie) dat zij ook al was gevraagd, maar dat zij het ook niet wilde doen.
  Die dwang er achter hè, dat is niet zo fijn.
  GRoetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer met plezier je blog gelezen. Ik wil van die mutsjes gaan breien; heb nog restjes genoeg liggen, maar waar stuur ik ze naar toe? Kan geen adres vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. WOW!!!! Jeannet, your knitting is out of site...love the mofits you have created.

  So enjoy your lovely photos.

  My mother always made vegetable soup this time of the year in a pot almost like yours...they are a collectors treasure so is the soup recipe!

  Thanks for sharing!

  Hug's Carolyn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoals altijd raak je weer een snaar bij mij, niet je "gewone" breiwerk, hoe mooi ook, maar de mutsjes voor Innocent en de ouderenzorg, na wat er de laatste week van haar leven met mijn moeder gebeurde voel ik nog altijd pijn en spijt over de laatste stap die wij noodgedwongen moesten nemen en die haar laatste vijf dagen tot de minder goede van haar leven maakten. Nu moeten wij haar kinderen recht komen met de gevolgen van de beslissing die ons werd opgedrongen door de bezuinigingen van de regering en de gevolgen daarvan voor onze Mams. Ik hoop dat er heel veel dames de naalden zullen pakken en er heel veel mutsjes worden gemaakt al vond mijn moeder mutsjes voor flesjes sap ronduit belachelijk! Ik wens je een heerlijke week met hopelijk wat zon, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi project Jeannet, ik had er nog niet over gehoord. En wat een heerlijk breiwerk maak je toch. Groot gelijk om lekker voor jezelf te blijven bloggen (ik ben blij dat ik dat ook zo heb besloten) die wollige blogjes zijn ook geweldig en zoals hier boven genoemd authenticiteit is veel waard. groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vroeger, jazeker vroeger, breide ik ook op rondbreinaalden. Ik zag tijdens een werkweek ooit in Duitsland een Duits meisje breien op rondbreinaalden. Toen had ik die nog nooit gezien. De eerste kreeg ik ook van haar opgestuurd, kan je nagaan....
  Heerlijk is dat toch hè, zelfgemaakte soep. Ik ben er gek op. Voor soep mag je mij wakker maken, echt waar! Ik heb eigenlijk bijna wel iedere dag soep. Nu staat er aardperensoep. Ook zo lekker! En is de pan leeg, dan wordt er weer nieuwe soep gemaakt. Fijne week weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een superidee die mutsjes, ga meteen mijn breiboeltje opzoeken! Die ingebreide lap/trui/half vest is prachtig, je krijgt zo'n zin in breien....
  En dat blog, dat heb je al, lijkt me niet nodig in dat blad te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je bent echt geen beginneling meer met breien hoor! Het ziet er goed uit. En.. ronde armsgaten en ronde halzen moet je toch echt heen en weer breien volgens mij! (Anders moet ik ook nodig wat bijleren!!) Averechts kun je ook makkelijk je draad meenemen hoor. Er staat volgens mij een filmpje of een link naar een filmpje hoe je dat det op de site van finlandia import.
  Ik las dit blogje vanmiddag al even samen met m'n moeder en ze genoot van de groentensoep, (deed ze vroeger ook altijd) en de krentenboterham!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat ziet jouw breiwerk er toch prachtig uit. Die kleuren vind ik ook zo mooi. Aan de ene kant lekker vrolijk gekleurd terwijl het aan de andere kant toch 'antiekerig' aandoet net zoals de quiltlapjes eigenlijk. :-)
  Welke wol gebruik jij?
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet