Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

donderdag 10 november 2016

Over bossen, bijen en uilen......

Even een tussendoortje voor de natuurliefhebbers onder ons, en wie houd er nu niet van de natuur ? Zeker nu, in de herfst.Het is na de regen volop paddenstoelentijd in het bos.
Dit is de paddenstoel onder de paddenstoelen, zonder deze gezien te hebben is het geen herfst, voor mij dan.Hier aan de kust jammer genoeg niet die echte diep rode met sneeuwwitte stippen, dat blijft zeldzaam, dan moet je toch meer in de echte bossen wonen, met veel berken, wij hebben ook wel een klein stukje "oud" bos in de buurt.
Met beuken en eikenbomen, en daar groeien ook paddenstoelen, ik was er van de week even met zoonlief, die gelukkig ook van de natuur houd.
Prachtige, imponerende boomspiegels, waar je met een beetje fantasie zo de kaboutertjes tussen uit ziet piepen.Dat vind ik zulke mooie plaatjes.
Het is het Mildenburg bos in Oostvoorne, een ander bos dan bv op de Veluwe, veel kleiner, en je ziet er ook geen bronstige herten, maar het hoeft niet persé minder mooi te zijn, ik was er al een tijdje niet meer geweest, en we keken onze ogen uit zo mooi en sereen stil was het er.
Nou moet ik eerlijk zeggen, we gingen er heen met een doel, ik had namelijk in de wandelgangen gehoord dat er ergens, in dat bos, aan een eikenboom, een bijennest zat! Maar ja, "ergens" dat kan overal zijn.Toen zoonlief via via de juiste locatie hoorde, was er geen houden meer aan!
Met de horror knieën, die er helaas nog steeds aan hangen, togen wij naar het bos, tuurlijk eerst een pad verkeerd gelopen, dat geeft niet als je goed ter been bent, maar als je dat niet bent is het even slikken, enfin, zoonlief speelde voor mijn benen en liep vooruit.Tot hij het ontdekte.Ongelofelijk.....
Nou, daar had ik toch wel twee zere knieën voor over! Wat een geweldig gezicht, boven in , of aan, een eik, daar hingen ze, wilde bijen, met raten vol honing, wat een geweldig gezicht.Gisteren las ik in het plaatselijke krantje van de boswachter dat het zeer zeldzaam was, en dat deze bijen de winter hoogstwaarschijnlijk wel gaan overleven.
Er zitten namelijk ook raten in de boom zelf,die hol is, de bijen die nu buiten het nest hangen, hebben een ingenieus systeem dat ze rouleren met de bijen die warm binnen zitten, ze rouleren laag voor laag, zodat iedereen uiteindelijk warm blijft,wat is de natuur dan toch een prachtig iets, zo mooi in evenwicht.
En nee, deze laplanduil zijn we niet in het bos tegengekomen, dat zou helemaal een spektakel geweest zijn.
Ik heb een paar weken terug geschreven over die bloembollen die we gekocht hebben ergens bij een kweker in de buurt, nou, bijzondere was dat hij niet alleen bloembollen kweekte,
Maar hij had ook een hele uilenverzameling......tja.......die wilde zoonlief, die er ook bij was, wel eens met eigen ogen aanschouwen......( en mams stiekem ook) Hierboven is een Oeral uil, onder een sneeuwuil.De sneeuwuilen in Blijdorp komen hier uit Oostvoorne vandaan.
Ik viel van de ene in de andere verbazing, práchtige uilen, Russische uilen, kerkuilen, Ransuilen,ik weet het allemaal al niet meer, Ik geloof wel een vijftien verschillende soorten .Het meest imponerend vond ik toch wel de Oehoe. wat een beest!
Dit was het madammeke, wat een ongelofelijke joekel was dat zeg. Indrukwekkend. De Oehoe heeft een spanwijdte van maar liefst 160 -188 cm en is ong. 70 cm groot.Zeldzaam in ons land in het wild,vanaf 1997 broeden er weer enkele paren in Nederland, met name in Limburg.
Het mannetje was ook een prachtig exemplaar, ze zaten in hele grote buitenverblijven, en vonden het eigenlijk maar niks dat er van die vreemde pottenkijkers kwamen....we werden dan ook gewaarschuwd niet te dicht bij het gaas te komen met de camera.....
Want dit zijn namelijk de poten van mijnheer.......en als tie het zat is, dat gekoekeloer naar zijn vrouwtje.....dan vliegt hij tegen het gaas aan met alle denkbare gevolgen van dien, Brrrrrr. Het was een geweldige ervaring, ga je even bloembollen halen in de duinen.......gelukkig had ik mijn camera toevallig bij me.
Je mist meer dan je meemaakt, zijn de gevleugelde woorden van Martin Bril, die ik ook hier vaak citeer en waar ik altijd aan moet denken in deze hectische wereld, maar dit vind ik toch wel een beleving zo vlak bij huis.Vandaar even een extra tussendoor blogje! Over die uilen, die fokte die man, om ze te verkopen aan bv dierentuinen, of rijke mensen in Saoedi Arabië die zo,n uil als statussymbool willen hebben, je moet er allemaal maar opkomen. We hebben een hoop bij geleerd!fijn weekend allemaal.

Hartelijke groet, Jeannet

20 opmerkingen:

 1. Ha Jeannet, zo maar en extra blog. Voorheen had je nog de spreukendag en ook nog een paar keer de piece and plenty quilt.
  Wat een super mooie vogels toch die uilen hè? En zo imponerend. Je wilt geen haal van die klauwen krijgen.
  En dan dat bijennest. Dat is zeker wel heel,bijzonder. Ingenieus gemaakt door die kleine beestjes! Genieten kunnen we eigenlijk zo vaak, maar soms zien we het moois gewoon niet. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk blogje,net als de meeste hou ik ook van het buiten.Mooi foto's en er weer wat bijgeleerd over de bijen.
  Wat zijn ze mooi he , die uilen.
  Fijne dag
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's.
  Echt een extra blogje waard.
  Nog nooit zo'n bijen nest gezien. Meestal zitten bijen op plekken waar je ze liever niet hebt.
  De uilen foto's zijn ook Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. PRACHTIG PRACHTIG wat is de natuur toch mooi !
  Fijn dat je de foto's laat zien ..werkelijk schitterend ..
  En die uilen ....prachtbeesten !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die raten van de bijen ........prachtig. Wat moet dat geweldig zijn om in het echt te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig die bijen, niet boos maken alleen!
  Ook hier schieten de paddenstoelen uit de grond, dat ondanks het feit dat we in de polder wonen en helemaal niet in een bos.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zulke tussendoor-blogjes mogen van mij wel vaker! Geweldig, wat een imponerend moois zo vlak bij huis, met dat bijennest (eigenlijk die hele bijenstad) in die boom. Dat is echt heel bijzonder. En dan die uilen: wat een indrukwekkende dieren zijn dat toch! Je hebt het geweldig op je foto's vastgelegd, zo mooi, zodat wij het ook een beetje kunnen meemaken.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig en dit allemaal bij je in de buurt. Nederland is zo mooi als je het maar wilt zien. Mooie foto's ook heb heerlijk meegenoten. En die bijen helemaal te gek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Piep wat een schitterend blog meid!

  Prachtig en ik hoop echt dat de bijtkes de winter overleven
  Knuf knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig dat de bijen zulke mooie dingen kunnen maken! Zo wonderlijk dat ze weten hoe het moet en dan ook nog elkaar warm houden.
  De natuur is een waar wonder.
  Die uilen zijn ook heel mooi, groot en zelfs nog wel gevaarlijk.
  Leuk dat jullie die dichtbij konden bekijken.
  Maar.... ik ben nou eenmaal tegen wilde dieren in gevangenschap houden, hoe groot de hokken ook zijn.
  Die uilen moeten toch gewoon kunnen vliegen en muizen en konijnen vangen?
  Maar je hebt schitterende foto's gemaakt.
  Succes met bollen planten!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi bericht weer Jeannet....wat is de natuur toch bijna sprokjesachtig zo mooi....de uilen ook...mijn favoriete vogels...geweldig mooie fotos....een feestje om je blog te lezen altijd......groetjes Francien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een fantastisch uitje, dat bijennest is erg indrukwekkend. Prachtig om dat gezien te hebben (ondanks de zere knieën) En wat een schitterende uilen. Genieten dit tussendoor blogje van je, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtig tussendoortje! Prachtige foto's, een imponerend bijennest (nog nooit gezien), mooie uilen! Dank Jeannet, dat he ons laat meegenieten! Ook voor jou en de mannen een fijn weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk, zo'n tussendoor bericht. Die bijen zijn geweldig, ik ben er gelukkig niet bang voor en kan er ook 's zomers erg van genieten, maar dit is wel heel spectaculair.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat prachtig Jeannet, ik kan uren naar uilen kijken, ik vind
  ze geweldig, vooral de oehoe. Onze Britse korthaar heeft
  ook van die prachtige ogen, die me soms aan een uil
  doen denken.
  De bijen zijn ook erg imposant, hopelijk kan de mensheid
  er met zijn vingers afblijven, zodat ze daar mooi kunnen
  overwinteren.
  Dank voor de prachtige foto's
  en heb een fijn weekend!
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die bijen hangen best wel erg hoog Betsy, ik heb ze ingezoomd met mijn camera, maar anders moet je wel een verrekijker mee nemen, dus ik denk, cq hoop idd dat ze niet vernield worden

   Verwijderen
 16. Wat een prachtige belevenissen en foto's, vooral dat bijennest vind ik spectaculair!! Nooit gedacht dat het hier in ons landje zomaar te vinden zou zijn in het wild ;o) Dank dat we met je mee mochten gaan kijken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk 'zo maar' een verhaal tussendoor!
  Prachtige foto's van de bijen en de uilen.
  Geen antwoord meer gehad van Koos?
  Gezellige avond en een goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 18. truely stunning.......love all your photos they are amazing.........

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet