Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 23 november 2015

Mandjes

Lang verwacht, toch gekomen, de mandjesquilt!Het begon allemaal met een boek wat ik kocht, ik wilde al zooooo lang een quilt met mandjes, maar als het even kon liever niet een quilt die iedereen al heeft, maar net wat anders.
Nou weet ik ook wel, als je echt wat anders wilt, dan moet je zelf een ontwerp maken, tuuuurlijk, dat is zeker zo, en daar word ook aan gewerkt, maar toen ik deze quilt zag, was ik toch verkocht, dit is een leuk maat mandje, blok van 25 cm in het vierkant.
En zo is het gekomen, eerste mandje was een crime, steeds een mm naast een naadje stikken wordt uiteindelijk  een hele cm als je dat tien keer doet. Het verhaal van de smalle en de wat bredere inches......
Al doende leert men, daarna ging het steeds beter, en mooier, en perfecter.Je wilt steeds weer één, in een andere stofcombi, en dan die andere meteen ook nog maar even.Soms vallen er combi,s tegen, maar die heb ik toch maar zo gelaten, in het geheel vallen ze niet op.Vast even een rijtje aan elkaar zetten om te zien hoe het valt.En dan is het uur u daar en de quilttop klaar!
Ik vind de optische diagonale lijnen heel mooi uitkomen, door de kleur van de ondergrondjes, heel subtiel.
Altijd weer een heerlijk magisch moment, ik sandwich hem meteen keurig op elkaar, mooie achtergrondstof gekocht bij Trijntje van der Horst, ik blijf dit een hele mooie aardse stof vinden en qua kleur komt alles er in terug.
En dan het doorquilten, tja......dat wel natuurlijk, maar voorlopig hangt tie op de plek waar ik hem wil, in de keuken, prachtig!
Gespeld op een andere quilt, quilten is emotie zei iemand ooit eens, en de quilt die er eerder hing gaf niet zo,n fijne emotie....dat kan je zomaar eens hebben.....het feit dat deze er nu precies passend overheen hangt maakt de noodzaak van doorquilten wel een stuk minder groot, dusse......
Hier zie je hoe de kleuren van de quilt naadloos in de keuken passen.Dat zachte grijs/zeegroen.
En nu wil ik nog een mandjesquilt! Waar ik al heel erg vreselijk lang weg van ben, van jaren geleden, de Moda Mandjesquilt, Piece of Plenty,indertijd één van de eerste Bommen.
Elke maand maakte een Modaontwerpster een eigen ontwerp van een mandje, toen dus best een prijzig patroon, en we hebben niet allemaal een dikke beurs om zulke dure patronen te kunnen kopen, een hobby moet wel voor iedereen leuk blijven, soms lijkt het wel eens een beetje over de (quilt) top te gaan.
Als je maar lang genoeg wacht komen die patronen gewoon op het net te staan, of in een boek of de Quiltmania,zo ook deze, inmiddels gratis en voor nixie te downloaden, en leuk dat tie is! en veelzijdig, en je kan het hele patroon downloaden.( wel een heel pakket) Ik heb al bijna één mandje af, nog even vastzetten.
Over het weer van de afgelopen weken hadden we al wéér niet te klagen, we hebben zelfs 1 november nog buiten een pannenkoek zitten eten onder de veranda.
Het was nog heerlijk om buiten te zijn en te genieten van de herfst en de vallende bladeren of de eindeloze verten over vers geploegd land achter in de tuin.
Of om even een korte dialoog met een schaap te ervaren op één van de polderfietstochtjes.Okay, dat is nu wel over denk ik zomaar, de laatste bladeren zijn gevallen na een paar forse stormen, de eerste hagelstenen lagen in grote getale in de dakgoot zondagmorgen,zo hoort dat tenslotte bij November.
Dit hoort ook zo, ondanks de chaos in de wereld, zoonlief gaat morgenavond naar Londen, met zijn klasgenoten, gelukkig gaat het allemaal wel door en hopen we er het beste van.
En om met de legendarische woorden van de dichter Randwijk te spreken; Een volk wat voor tirannen zwicht, verliest meer dan lijf en leden, dan dooft het licht. neemt niet weg dat deze mama ook weer erg blij zal zijn als ik de boot vrijdagmorgen vroeg weer de haven van Hoek van Holland binnen zie varen.
Fijne week allemaal, geniet er weer van!

25 opmerkingen:

 1. oh wow... die mandjesquilt is inderdaad wel heel verleidelijk! Snap dat je ervoor gezwicht bent, en super bedankt voor de link, voor ooit. Je snapt het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh enne vergeet ik helemaal te zeggen (gewoon onder de indruk van je nieuwe project) hoe leuk je andere mandjes geworden zijn! Krijg er zin in de lente van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. piep
  wat en heerlijke quilt, en ik kan zeggen echt heerlijk, want ik heb hem al "gestreeld"😊😊
  schitterend!

  En nu heerlijk vriesweer...dus lapjestijd..

  Jouw puber gaat heerlijke dagen tegemoet, maär versta dat je moederhart weer op normaal ritme zal slaan als de boot daar weer is.

  Fijne reis j.

  knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je quilt is super geworden. Je nieuwe patroon ziet er ook mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooooh Jeannet, wat is je mandjesquilt mooi en ik wens je sterkte deze week, want kan me heel goed voorstellen dat pubert in Londen ff niet meevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige quilt, ben helemaal weg van de schitterende kleuren. Ook altijd weer knap dat je toepasselijke gedichtregels vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig is je quilt geworden. Zulke mooie stoffen. Maar dat ik je al eerder gezegd. En nu stil in huis. Wat zal hij het naar zijn zin hebben. Gelukkig is het in Londen rustig. Begin deze maand ging ons zeilmeisje met school naar Brussel. Ben blij dat zij met haar nog de stad heeft gezien toen alles nog was als zoals het hoort te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat schrijf ik veel fouten vandaag. Je moet er zo nu en dan een woordje tussen zetten. :( sorry

   Verwijderen
 8. Ik ben er echt ook helemaal flieft op, op je machtig mooie mandjesquilt! De kleurkeuze is geweldig (en zou hier ook zeker erg mooi passen bij de keuken 😉). En wat is de Piece of Plenty ook een supermooi patroon! Leuk, dat je de link hier plaatst, al denk ik wel, dat je straks niet meer wat-anders-dan-anderen hebt, omdat hij wellicht nu massaal gemaakt gaat worden. Veel plezier met je eerste steekjes; het is er goed weer voor. Sterkte, deze week met zoon van huis (ik kan me je gevoel daarover goed voorstellen).
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig is de mandjes quilt! En de Piece of Plenty; logisch dat je daar op valt! Ik heb de patronen ervan bekeken en maar opgeslagen, je weet nooit....ooit?! Bedankt voor de link!
  Voordat je het weet is het weer vrijdag, normaal gesproken!!!
  Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eigenlijk heb ik niets met mandjes quilts, maar jouw nieuwe is wel erg leuk.
  Ik heb een deel van het patroon bekeken, maar er zit zeker uitdaging in. Wie weet, toch nog een keer een mandjesquilt.
  Kunnen veel reststoffen in verwerkt worden.
  Veel plezier met het maken van je nieuwe quilt.
  De mandjesquilt die je af hebt is trouwens ook erg mooi geworden, maar daar heeft kleurgebruik wel zijn aandeel in.
  Groetjes Frea.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je voor weer een mooi verhaaltje.
  Mooie mandjes vooral die kleuren.
  Heerlijk dat jullie nog buiten konden zitten. Hier ook wel maar koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je mandjes quilt is erg mooi geworden! Echte Jeannet-kleurtjes! En dat door-quilten...ach daar komt vanzelf een moment voor. Mijn SBS is na 4 jaar nog steeds niet helemaal doorgequilt....maar wordt wel volop gebruikt!
  Ik hoop dat je pubert lekker geniet en weer veilig thuiskomt uit het mooie Londen (waar alles vast al ik kerstsfeer is!!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is je mandjes top schitterend geworden Jeannet!
  Die kleuren... ik ben er helemaal weg van.
  Mooie achterkantstof ook. Nu maar lekker doorquilten, misschien na de feestdagen?
  Je eerste mandje van het nieuwe project ziet er ook beeldig uit. Lekker die afwisseling in de quilt.
  Sterkte met het een beetje loslaten van zoonlief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoals de lieve mensen hierboven me al zeiden, je mandjesquilt is zooo mooi. Die kleuren ook. Ik heb nu een vraagje. Zelf wil ik ook meer met de machine gaan werken met het in elkaar zetten van de top, maar zo'n hengsel van een mandje, patch je dat met de hand in elkaar, of appliqueer je het erop, of maak je die ronding met de naaimachine? Ja, het machine patchen is nog helemaal nieuw voor me. De quilt hangt schitterend daar in de keuken en veel dank voor het doorgeven van de link voor de andere mandjesquilt. Ik hoop ook dat puberzoon een leuk reisje straks zal hebben en goed thuis zal komen. Fijne dag nog en weer bedankt voor je heerlijke blog. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De mandjesquilt is echt prachtig! Mooie kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een enige quilt is het geworden, doet mij eraan denken dat er nog 12 mandjes op afwerking liggen te wachten! Prachtig zoals die kleuren bij jouw keuken en eethoek passen! Geniet van het zonnetje, het is weer even terug! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beautiful basket quilt...always love the prints and colors you use.

  I so enjoy viewing your posts, thank you for sharing all your creations with us!

  Hugs, Carolyn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mandjes zijn en blijven leuk. Prachtige kleuren in je mandjesquilts die net af is, maar die nieuwe is ook wel errug leuk.....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat zijn de mandjes mooi geworden. Prachtige tinten. De modaquilt is ook bijzonder. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat is jouw mandjesquilt weer mooi geworden. De stofjes zijn erg mooi bij elkaar gekozen. Je hebt er een perfect plekje voor gevonden daar bij jou in de keuken. Kan niet beter! Gr. Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi die diagonale lijnen in de quilt. Net even dat iets extra's wat je niet verwacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een fraaie mandjes zijn dat geworden, heel mooi. En de keus voor de achterkant is super, daar heb ik een overhemd van. Dank voor de link naar het patroon, deze had ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig is je mandjesquilt! Past veel beter in je interieur.
  Bedankt voor de link naar het patroon. Deze had ik ook nog niet.:)

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.