Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 9 november 2015

Stad aan de Maas

Tja, als dan zelfs de alom gerespecteerde en  gevierde Lonely Planet OM is, dan word het toch wel eens tijd om er ook een kijkje gaan nemen, zeker als je er maar 38 km vanaf woont, toch?
Dus afgelopen vrijdag was het zo ver.......het platteland reist af naar de Maasstad, de stad met al zijn contrasten en tegenstellingen. Samen met mijn zwemmaatje ( we zwemmen allebei therapeutisch, lees, we mankeren allebei wat en dat is reuze handig, dan wordt er tenminste niet gezegd, joh, das maar een klein eindje lopen..............
We kwamen via de imposante Erasmusbrug de metropool binnen, want dat is het zeker, voor hoge gebouwen en moderne architectuur hoef je niet naar new York, dat is hier ook in overvloed te zien.Rotterdam telt absoluut mee in de wereld.
Stad van grote contrasten, aan de ene kant de oude elementen zoals de Laurens, die het niet van zijn lengte moet hebben, maar wel van zijn fraaie oude uiterlijk, en dan kan hij best concurreren met bv het potlood.
Natuurlijk gingen we ook voor de markthal, het leuke is dat mijn zwemmaatje een rasechte Rotterdamse is, sterker nog, ze is er geboren! Dus ze weet alle ins en outs en straatjes en straten en parkeerplekjes op haar duimpje.
Het overtrof mijn verwachtingen, geweldig! kan niet anders zeggen, wat een bouwwerk, wat een ruimte en wat mooi. Beneden parkeren en je zit zo met de roltrap boven.En eenmaal daar aangekomen, wat een heerlijks.....
Daar kom je echt de meest bizarre dingen tegen, dingen die wij ins ons simpele plattelandsdorpje alleen maar van kunnen dromen...
Franse worstjes......de keuze is reuze, ik heb er twee gekocht, walnoot en geitenkaas, er waren ook reeworstjes, maar dat kan ik toch niet over mijn hart verkrijgen.Dat voelt niet goed als ik achter in de tuin sta van de week en in twee reebruine ogen kijk.....De markthal is echt een absolute beleving van smaken en bijzonderheden en gekke dingen.
We hebben door heel de stad getoerd, van links naar rechts en van het ene contrast naar het andere uiterste, kijk maar mee.
Dit was er ook, ergens bij de Provenierssingel, mooie oude herenhuizen die me aan mijn studentijd deden denken,vlak achter het nieuw gebouwde imponerende centraal station.Ook een architectonisch hoogstandje.
En natuurlijk is Rottterdam onlosmakelijk verbonden met water en de haven, het is niet voor niets een havenstad.Je kan er dus ook een rondvaart door de havens en langs de skyline van de stad maken met de Spido.
Over water liggen bruggen, hier de prachtige rode Willemsbrug die naar het Noordereiland voert.
Op redelijke afstand van zijn grote broer de erasmusbrug.Er zijn gelukkig zeker nog mooie oude panden te zien die het oorlogsgeweld wel hebben overleefd.
Maar een paar seconden verder zie je ook weer dit, is er deze skyline.Manhattan aan de Maas.
En waar ter wereld hebben ze kubuswoningen die in de lucht lijken te zweven, op een paal, ? Ontworpen door Piet Blom in  de jaren zeventig.Het is een toeristische attractie van formaat en je kunt er dan ook één bezichtigen.
Absoluut een stad van uitersten, een stad met veel kleine stadjes en gebiedjes, het is geen stad met een centrum waar alles omheen ligt en met een punt waar je steeds weer terug komt,leuke bijzondere winkeltjes zijn er zeker wel, maar verspreid, en je moet ze wel weten te vinden.
We hebben ons laten verrassen bij Lof de Zoetheid, aan het Noordplein,altijd druk, altijd alles gereserveerd, absoluut de moeite waard dus, waar het druk is, is het goed.Laten wij nou boffen met één klein plekje waar mensen net opstonden!
En we zijn bij een leuk wolwinkeltje geweest aan het Zwaanshals. Mooie wolletjes, er komt geen acrylgaren naar binnen aldus de eigenaresse, alleen echte wol, en daar houden we van.Rotterdam Noord is een leuke omgeving, de zwaanshals een straat die de moeite waard is.
En wij maar toeren overal, de Kop van zuid, de Willemskade, de müllerpier, schiebroek, De Waalhaven, de Zwart Jansstraat, de Gordelweg ( hee, die kende ik nog uit mijn jeugd) Het Weena, De Hoogstraat, Het was een superdagje, en ik beloof jullie bij deze, dat ik niet meer geringschattend over Rotterdam zal praten, maar het is geen stad die mij het #daarwilikwonengevoel# geeft.
De Lonely Planet heeft dus helemaal gelijk, je moet naar Rotterdam! ( en dan heb ik het nog niet eens gehad over Delfshaven en Kralingen en hillegersberg......) Fijne week allemaal weer.( en nou heb ik nog mijn affe mandjesquilt niet laten zien........;( )

27 opmerkingen:

 1. Ziet er allemaal reuze gezellig uit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal van een mooie stad! 40 jaar geleden kon ik bij ons vanuit het slaapkamerraam de Euromast zien. Inmiddels is ons dorp ook bijna een kleine stad geworden en het mooie uitzicht door alle bebouwingen verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's. Kom graag in Rotterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is zeker een fantastische stad. Ik ben er ook trots op om een Rotterdamse te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastische "reisbeschrijving" weer. Wanneer ik weer in Nederland ben, ga ik er beslist een dagje naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. piep
  leuk,blogje meid,
  kan zo een folder van gemaakt worden voor de toeristische dienst
  en nu word ik toch heel nieuwsgierig naar die mandjes..
  knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk Jeannet om op deze manier Rotterdam te bezoeken! Onze zoon woont "op Zuid", ik kom daar niet zo vaak want 3 steile trappen op voor ik in zijn huis ben! De Markthal hebben wij ook een tijdje terug bezocht, idd heel leuk om te zien. Wij namen de trein naar station Blaak.
  Ook benieuwd naar je mandjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch maar weer eens een dagje Rotterdam plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk verhaal over mijn stad Rotterdam! Fijn om iets positiefs te horen, Rotterdam is leuker dan veel mensen denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie hebben de stad behoorlijk doorkruist en heel wat gezien.
  Wat zullen jullie uitgeteld geweest zijn na dit gezellige dagje uit. We hebben 15 jaar in Gouda gewoond en gingen geregeld daar winkelen.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt een hele 'sightseeing' gedaan! Ik was er laatst ook, dus bekende plekjes gezien bij jouw foto's. Wij begonnen op de Euromast. De hoogste punt was niet open die dag, en dat vond ik niet erg..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als Amsterdamse kom ik de laatste jaren graag in Rotterdam. Er zijn nog veel meer leuke plekken. Absolute favoriet Witte de With straat, maar ook Deliplein en omgeving worden steeds leuker

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh Jeannet...beter had ik mijn geboortestad niet kunnen beschrijven ...wat leuk dat je ook in het wolwinkeltje geweest bent....wij woonden niet ver er vandaan en ben er geboren....wat een leuke tocht hebben jullie gemaakt....en je blogje is dus helemaal "mijn pakkie an"....leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oei....Rotterdam...de stad van mijn overleden zwager...maar vanuit het noorden kom je er niet zo gauw. Misschien toch weer eens doen, het ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Ook de wolwinkel, al is het voor mij wel erg sneu dat er geen andere garens zijn, zelfs met een wolaandeel van 5% kan ik met mijn allergie niet werken.....
  groet!
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ziet er indrukwekkend uit Rotterdam....
  Heb op t.v. en foto's wel veel gezien, maar in het echt is het vast veel mooier.
  Maar..... New York vind ik toch indrukwekkender hoor, maar wel erg ver weg. Dit is nog te doen.
  Fijn dat je met een vriendin was die Rotterdam goed kent, anders kom je niet op al die leuke plekjes.
  Hopelijk ging dat "toeren" met de auto en niet lopend.
  Je mandjes quilt af..... dat is ook leuk, maar dat zien we vast de volgende keer wel.
  En euh..... hertjes opeten dat doen we niet hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh Jeannet wat leuk! Ik ga er binnenkort met mijn dochter naartoe. Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt. Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja, Rotterdam is echt de moeite waard. Familie die over is uit het buitenland sturen we er altijd heen. Evenals Delft. Ook zeer de moeite waard! En ook niet zover van Rockanje. Lekker overvaren naar Maassluis en dan vis Maasland en Schipluiden naar de stad. Gewoon een keertje doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Helemaal met je eens Jeannet, een prachtige stad met heel veel mooie en bijzondere dingen. Als toerist kan ik er enorm van genieten en ontdek ik iedere keer weer wat anders, maar wonen, nee, laat maar. Bedankt weer voor de mooie foto's en uitleg. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wervend praatje houd je hier, leuk hoor, ik zou er bijna zin in krijgen nu eindelijk eens naar Rotterdam te gaan (nog nooit geweest, want ligt nogal uit de slinger vanuit Groningen gezien....) Mooie foto's ook , groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Er was een tijd, dat ik er heel vaak kwam, bijna wekelijks, maar het is nu al weer lang geleden, terwijl het toch echt op een steenworp afstand ligt, Binnenkort toch maar weer eens doen, want jouw praatje, en vooral jouw plaatjes, zijn erg verleidelijk. Maar na een paar uurtjes weer snel de drukte uit, naar huis. Het blijft spannend, je quilt 😱.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk verslag. En ... hoe was Ja Wol?????

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bedankt voor je mooie stedentripje.
  Mijn man is geboren in Rotterdam en volgens mij ben ik er nog nooit geweest. Heb het in ieder geval niet goed in mijn geheugen opgeslagen. hihih...
  Die markthal is echt super. Wat een hoop lekkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi verslag en inderdaad heel veel contrasten. Leuk om een dagje te zijn, maar t is ook mijn stad niet. Ik ben wel een stadsmeisje, maar dan zo'n stadje in de polder. (klinkt best gek, geloof ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dankjewel dat je me weer een heerlijk stukje Nederland laat zien! Groetjes Berbel

  BeantwoordenVerwijderen
 25. En dan ben je nog niet eens in de quiltwinkel geweest aan de Schieweg. Is ook beslist een bezoekje waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. In Helmond hebben ze ook kubuswoningen. Het vroegere theater het Speelhuis bestond zelfs uit kubussen!

  groetjes Ine

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb mijn middelbare schooltijd in Rotterdam gewoond: vanuit Bergschenhoek op de fiets naar school in Hillegerberg, gezellig winkelen in het Oude Noorden.. Later met de tram naar het centrum, vakantiewerk bij het NRC .. daarna werken bij Unilever en wonen op Zuid, WoW dat was de goede oude tijd! Blij, dat ik nu in Friesland woon, maar zo leuk om je blogje te lezen en die dagen weer te herinneren...

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet