Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 10 oktober 2011

Appeltaartentijd

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar zodra het oktober wordt denk ik meteen spontaan aan appeltaart! Het appeltaartseizoen, ik vind het één van de meest veelzijdigste taarten en allemaal even lekker, als ze zelf gebakken zijn tenminste, je komt wel eens in restaurants waar het deeg net karton is, en een hele zompige vulling, vers uit de vriezer in de magnetron....Brrrrrr, die zijn aan mij niet besteed...dus vraag ik tegenwoordig eerst of ze echt zelf gebakken zijn en bij enige twijfel bedank ik vriendelijk.
Laat ik nou ergens in de Seasons van Oktober dit waanzinnig leuke boek tegenkomen! 70 appeltaarten, in alle vormen en maten en smaken, het water liep me al in de mond toen ik er over las, meteen besteld bij de boekhandel in Brielle ( echte boekhandels worden ook zeldzaam, wisten jullie dat? Nederland verBrunaat....) Ik ben gewoon even van de wereld als ik tussen die appeltaarten vertoef, Griekse, Spaanse, ouderwetse, Franse, Amerikaanse, wat een taarten, wat een feest!!
De ene taart ziet er nog al niet lekkerder uit dan de andere, een appeltrifle met rum, het idee al dat je zoiets aan het eind van de maaltijd voorgeschoteld krijgt als toetje, in zo,n grappig glaasje, ook dat nog. Dit staat op mijn persoonlijke favolijstje.
We bakken er natuurlijk maar hooguit één per weekend, anders groeien we dicht, hoewel er ook  slanke varianten in staan, maar die sla ik even over hoor.....appeltaart moet je met roomboter bakken en met slagroom of iets dergelijks eten,manlief is er gelukkig ook dol op, die eet er sowieso al wel drie op een dag, appels dan wel he, geen taarten, stel je voor......Wat denk je dan van zo,n appelroomrol. het is wel erg moeilijk kiezen uit dit boek.
Dit leek me ook helemaal een toppietaart, met bosbessen.En dan al die soorten appels die er in staan...voor de Limburgers onder ons bv het Gronsvelder Klumpke, of de noorderlingen met de Groninger kroon, of voor de Veluwenaren....de Lunterse Pippeling. Niets zo veelzijdig als een appel.
Maar we hebben uiteindelijk voor deze gekozen dit weekend. Een bloempotappelcake! dat leek zoonlief helemaal te gek,gelijk de tuin in gestekkerd om ergens een bloempot op te diepen, slakken er uit geveegd, afgeborsteld, niet te moeilijk doen, er komt tenslotte bakpapier in.En dan die vanillesaus er bij natuurlijk, gemaakt van echte slagroom en een vanillestokje,het geheim van een perfecte créme anglaise is geduld, geduld, geduld,enne........daar krijg ik inmiddels ( een beetje....) ervaring mee!
Het was inderdaad een geduldzaakje die saus, we hebben alledrie wel 5 minuten staan roeren,slow cooking....maar het resultaat was perfecto!! zowel van de saus als van de potcake. En dit recept staat ook in de Seasons.
En toen vond ik van de zomer bij de wereldwinkel ook nog dit leuke ronde tafelkleed met appeltjes geprint, kan het toepasselijker? Ik las laatst ergens de uitspraak; waarom zou je een andere boom planten als er ook een appel kan staan? Hélemaal mee eens!
Voorlopig kunnen we nog vooruit, zowel met het boek met de 70 recepten als met de appels.Dit is ook een hartstikke leuke taart om weg te geven zo in een bloempot gebakken, strik erom, kaartje eraan, voilla!
Vorig jaar heb ik dit appelquiltje gemaakt, ik heb het maar weer eens opgehangen.Voor wie van appels en taarten houd is dit boek echt een aanrader, dit is echt zo,n boek wat je meegeeft later aan je kinderen en waar iedereen zijn favoriete recept uit zoekt, dit gaat nooit vervelen, was ik het maar eerder tegen gekomen!
Iedereen weer een gezellige en inspirerende week, enne, als je in de buurt komt, even bellen en dan heb ik meteen weer een reden om een appeltaart te bakken, hoe moet ik anders die 70 recepten allemaal gebakken ( en gegeten....!)krijgen!

48 opmerkingen:

 1. Oh Jeannet, het water loopt me in de mond. Die potappeltaart lijkt me helemaal super. Ik geloof dat ik wel een grotere pot ga zoeken.......
  Je verhaal is weer om te smullen op maandagochtend.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 2. och jee....zit ik met een kaal bakkie koffie en kom ik hier op bezoek..zie ik APPELTAARTEN...te kust en te keur....ik kan ze bijna ruiken!!..;0)
  Zal ik vandaag...Jeannet toch wat doe je nu weer!!!...
  zucht.....eerst maar ruimen hier en dan misschien????
  Fijne appeldag...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Gerda en Heleni ik sluit mij helemaal bij jullie aan. taarten eten is mijn lust en leven.
  Appelvrouwtje wat doe je ons aan, ik hen ook wat manden staan maar koken is aan mij niet besteed dus zal toch jouw kant op moeten komen Jeannet. Het is dat ik erg bezet ben vandaag anders kwam het er van.
  Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Jeannet, je hebt me op een idee gebracht voor 5 december, voor man (de appeltaartenbakker hier in huis), dochter en schoondochter.
  We hebben ook net een weekend achter de rug met een heerlijke zelfgebakken appeltaart.
  Jeannet mocht je nog eens ergens buiten de deur gaan koffiedrinken, dan kun je altijd hier nog de appeltaartentest doen.
  http://www.appeltaart-test.blogspot.com/
  Fijne week, groetjes
  hejtjorven.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. was ik weer,ik heb het boek bij mijn huisboekenwinkel besteld, wie weet heeft iemand in ons huis om die heerlijke taarten te maken enne ik had Wilma over het hoofd gezien, dag Wilma, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg jammer dat je niet in de buurt woont. Na dit appeltaarten verhaal krijg ik er erg veel zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die appeltaarten zien eruit om duimen en vingers af te likken ook het quiltje is prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een ontzettend gezellig berichtje! Daar loopt echt het water van in de mond! En als je dan ook nog zoveel appeltjes hebt als op de foto, nou dan kun je je toch flink uitleven met al die taarten. Heerlijk.....

  gr. Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een héérlijke recepten zie ik voorbijkomen in dat boek van jou! Het lijkt me beter om dit bericht niet aan Rick te laten zien anders wil hij vast dat ik het boek ook ga bestellen en zoals je weet hebben wij nog 199 taarten te gaan uit ons boek van 200 taarten hahahaha.
  Maar wat een leuk idee om zo'n bloempot taart als kadootje te gebruiken! Staat oergezellig natuurlijk!!!
  Eet smakelijk... of istie al op???
  groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Echt jammer dat je zo ver weg woont! Anders was ik komen proeven. Quiltwerkje mee en met alle andere proefsters een heel gezellige appeltaarten bee houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zag het recept in de Seasons, wil het ook uitproberen en dat idee om het cadeau te geven vindt ik helemaal gaaf! Dus volgend weekend bij mij ook een bloempot gevuld! De Groninger appeltjes waren nog niet om te eten, die meosten nog een paar maanden rijpen, dus ik doe het wel met Hollandse goudrenetten! Fijne dag,
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk!!
  Ik bak ook bijna elke week een appeltaart, maar ik heb maar 5 verschillende recepten.......
  Dat boek klinkt fantastisch!
  groetjes
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zit net en kopje thee te drinken zonder iets erbij. Want ja dat figuur he (of gebrek er aan). Kom ik op jouw blog en zie dan die heerlijke appeltaart. En dan ook nog dat bakboek. Heerlijk. Ook dat appelquiltje is leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hahaha een ode aan de appel!! het ziet er allemaal verleidelijk lekker uit!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Watertanden..en van je appeltjes, je boek, je verhaal en je quiltje
  JAMMY!!!
  Freubelgroet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oohhhh, waarom woon ik toch zo ver bij je vandaan? Ik zou je elke dag een reden tot bakken willen geven....LOL.. Heerlijk ziet het er uit Jeannet, lekker knus in de serre, kopje thee, stukje appeltaart, quiltwerkje erbij..... wat is de herfst toch een heerlijk seizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Yummie!!! Appeltaart! Ik moet mijn eerste van dit jaar nog bakken...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een geweldig boek. Vroeger toen alle 4 kinderen nog thuis waren, bakte ik iedere week. Maar met ons 2-en doen we voorzichtig aan. De kilootjes he, en als je ouder wordt moet je helemaal opletten. Maar ook bij ons een reden om met bezoek altijd iets te bakken. MMMMMMMMM
  van moeders appeltaart, Als je dichter bij woonde kwam ik eraan.
  groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat ziet die appletaart er mooi uit en wat leuk dat die in een bloempot gebakken wordt !! Hij zal wel heerlijk smaken of niet? Michiel bakt ook regelmatig appletaart. niet tevaak want we moeten toch aan ons cholestorol denken :-)
  Bedankt voor de tip van het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zit ik hier aan de lunch van 2 boter-
  hammetjes met kaas, lees ik over die
  heerlijke appeltaarten...! Dat is even
  heel wat anders. Wat zien ze er ver-
  rukkelijk uit. Ik heb die Seasons ook
  en mijn dochter heeft een ienie-mienie-appelboompje, dus misschien
  zal ik deze week ook maar eens....
  Er gaat echt niets boven zelfgebakken
  appeltaart, en dan kom je tenminste
  ook niet van die harde klokhuis-schil-
  letjes tegen, daar gruw ik altijd zo
  van! En als ik zelf geen tijd heb om
  te bakken: ik weet je te vinden!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prima hoor, ik kom er aan! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Appel Appel Appeltje!!!!! Wat heerlijk allemaal!!! Een topboek lijkt mij!!!!!
  Ik heb even flink zitten genieten!!! Dank daarvoor!!!
  Groetjes,
  Hubertine

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hmmm hier ook favoriet het appeltaartje. Vooral de kruimelappeltaart. Maar die van Granny's is ook zoooo lekker.
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het ziet er allemaal verrukkelijk uit! enne...ik hou wel van zo'n bloempot kadootje hoor....hihihi.
  Hier geen appelbomen maar een appeltaart wordt regelmatig gebakken en dan bij voorkeur door DH. Die kan dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hier krijg ik wel trek van .............

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mjammie dat ziet er allemaal lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een heerlijk logje, het water loopt me in de mond en wat een gaaf boek. Laat ik nou net de Seasons van oktober gekocht hebben, maar nog niet gelezen. Ik ga straks gauw kijken. Bedankt voor de tip.
  Leuk quiltje!

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een superlekker logje heb je geschreven en weer echt op zijn Jeannets, ik zie je zo die bloempot een beetje afschrapen hahahaha!
  bedankt voor weer veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Lijkt me een leuk cadeautje voor mijn DS. Die is van het taarten bakken alleen woont hij jammergenoeg niet in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een heerlijk boek!! Zelf ben ik ook een appelfreak dus taarten er van maken is natuurlijk altijd leuk....in mijn geval vooral voor anderen want eten....doe ik liever een appeltje zo vasn de boom...of heerlijk gedroogde appeltjes met draadjesvlees.....heerlijk.
  Mag ik zo brutaal zijn om te vragen waar het patroontje van dat quiltje vandaan komt??? want zowel het plaatje als de spreuk.....passen precies in huize Katermans.
  groetjes van ons allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ook hier loopt het water in mijn mond en dat terwijl ik aan het lijnen ben. Niet eerlijk :(
  Maar geniet er maar lekker van hoor. Het is er inderdaad weer voor en met zoveel lekkere recepten is het ook leuk om te bakken. Eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een heerlijk appelig stukje! Mjammie. Kun je het ISBN nr op je blog zetten?
  Ik ben erg nieuwsgierig naar het recept met de Noorder Kroon, die staat in onze tuin en die paar appels die er dit jaar aanhangen vragen gewoon om een taart!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ben ik net aan de lijn om al die vakantiekilo's er weer af te krijgen en dan zie ik al die heerlijke taarten voorbij komen. Het water loopt me in de mond hoor! Ziet er geweldig uit en dan zo'n gezellig appel quiltje erbij. Jullie hebben vast gesmult!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een "heerlijk" logje, Jeannet, ik krijg er gelijk trek in. Dat is wel een heel leuk boek, wat een idee, een appelcake in een bloempot. Ik wist niet, dat die heel blijven in de oven. Bij ons worden er altijd een "gewone" appeltaarten gebakken, gewoon nog uit het Libelle kookboek, lekker met roomboter en niet met een pakje. Tegenwoordig bakt mijn man ze. En mijn oudste zoon bakt altijd echte Schiedamse appeltaart, met jenever erin.
  Jammer, hè, dat er zoveel boekenzaken verdwijnen, gelukkig hebben wij er nog twee hier, en dichtbij in Rotterdam heb je natuurlijk Donner, als ik naar Rotterdam ga, is dat altijd de eerste winkel waar ik naartoe ga.
  Dat quiltje is een schatje, heel toepasselijk in deze appeltijd.
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Jeannet, ik liep een beetje achter (heerlijk 6 weken met manlief naar Frankrijk geweest, maar die is nu weer aan het spelevaren op zijn scheepje, dus ik heb weer volop tijd voor de blogjes al is die van mij nog steeds uit de lucht) Ik heb genoten van al je berichtjes, al schrok ik wel van die met het zwarte randje.Gelukkig is jouw eigen fysio optimistisch. Raar is dat toch, dat de meningen van de deskundigenzo kunnen verschillen. Maar nog veel vreemder (en kwalijk bovendien) is natuurlijk de manier waarop zo'n arts meent jou te woord te moeten staan. Gelukkig heb je genoeg veerkracht om hem lekker in zijn sop gaar te laten koken en je nu weer te verlaten op je eigen vertrouwde fysio. Bravo meid! Ik heb erg moeten lachen om je berichtje over de TV en al die moderne rotzooi; heeel herkenbaar. Wij hebben hier ook geen kabel dus ik hang regelmatig aan de telefoon met de "hulptroepen" in de vorm van zonen. De wolletjes zijn om jaloers op te worden en wat je er van gemaakt hebt maakt dat gevoel alleen maar sterker > beeldschoon. En dan dat laatste berichtje van je... ik ga het boek meteen bestellen en beloof je dat als ik ooit bij in de buurt ben, je absoluut zeker een telefoontje van mij gaat krijgen. Doe jij dat dan ook als jij hier in de buurt bent (zuid-west Friesland in de buurt van de Afsluitdijk)? Dan bak ik er eentje voor jou. Jammer trouwens dat ik weblogje niet vier jaar geleden heb ontdekt (als hij toen al bestond), toen hebben wij een half jaar op een bungalowpark bij Hellevoetsluis gebivakkeerd voor DH's werk; vlak bij jou toch?
  Mijn blog is helaas nog steeds uit de lucht; ik geef ze nog tot eind van deze maand en anders stap ik over. Zo, we zijn weer bij. Nu gauw titel en auteur van het boek opschrijven en kijken of het hier in de boekwinkel ligt (wij hebben ook nog een "echte") en anders bestellen. Dank je wel voor de tip en groetjes. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 36. piep

  mmm dat ziet culimieke ook wel zitten, heerlijk zien ze eruit, ga op zoek naar het boek

  knuf quiltingmieke

  BeantwoordenVerwijderen
 37. HOi Jeannet,
  Ik liep een beetje achter met blogs lezen, maar bij jou zie ik iets naars, iets moois en iets lekkers voorbijkomen.
  Ik hoop dat je inmiddels een beter gevoel hebt bij het oefenen en dat het beter gaat helpen. De wolletjes quilt vind ik prachtig en wat betreft de appeltaarten, het water loopt mij in de mond.Ik heb meteen inspiratie voor het weekend.Ik heb eens in de kringloopwinkel het tip appeltaartenboek gekocht,dat ga ik eens tevoorschijn halen en er iets uit maken.

  Groetjes ada

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hoi Jeannet,

  Zo blijkt maar weer dat je met appeltjes van alles kan doen.Je quiltje is heel mooi geworden hoor!
  Je gaat toch zeker nog wel lekker appelmoes maken?
  Ik kan verder met naaien, hou mijn blog maar in de gaten!!!!
  Daaaaaaag Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Oh VRESELIJK die appeltaart, zou heerlijk zijn bij mijn kale bakkie T! (lol) Als ik in de buurt kom bel ik, hoeveel tijd neemt het in beslag (HIHI)knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een geweldig boek lijkt me dat, kan me voorstellen dat je niet kunt kiezen want je alles met appels en taart en dan vooral zelfgebakken is heerlijk. Zelfs als het is mislukt is het nog lekker zeg ik altijd. De bloempotappeltaart ziet er heerlijk uit net als net als de saus erbij. Het quiltje is erg leuk enne succes met het bakken van die lekkere taarten het water loopt me in de mond.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ha jeanette,
  Mmmm appeltaart; ik heb er deze week ook weer 1 gemaakt, Tja je moet wat met al die appels uit de tuin.
  In de bloempot ziet er leuk uit...
  Ik hoop dat het met je knie vooruit gaat.
  Kun je weer in de lente lekker door middendelfland fietsen.
  Nu maar hopen dat de blankenburgtunnel er niet komt.
  Dat zou dwars door de zuidbuurt( jan huigen ) gaan!
  Ik vind dat quilten ZO knap...hup je maakt ze aan de lopende band lijkt wel.
  groetjes fleur
  Groetjes Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wat is dat vandaag toch met die appeltaarten. Manlief zat te vertellen dat hij gisteren van een zelfgebakken appeltaart kreeg, dochterlief vroeg zich af wanneer we weer eens appelflappen gaan maken (heb nl. een tupperding besteld en vandaag gekregen om makkelijk te vormen....) en nu lees ik jouw berichtje ook nog eens.
  ja, de hint is overgekomen.
  Maar om eerlijk te zijn, ben ik heel benieuwd of het erg ingewikkelde recepten zijn. Ik houd wel van taart bakken, maar ik ben ook wel een beetje van de 'snelle', althans niet eerst deeg maken, uur rijzen, weer kneden weer rijzen etc.
  Maarre bak ze maar lekker bruin en laat ons maar meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Och Jeanett, dat ziet er zo lekker uit, heb het boek dan ook meteen besteld nu.
  Daar hou ik je wel aan hoor als ik in de buurt kom op zo'n lekkere appeltaart. Zodra we er eentje gemaakt hebben zal ik je het laten weten. Dit worden een soort van APPELTAARTENKETTINGLOGJES, in plaats van die brieven.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Mmmm, het water loopt mij in de mond, het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik mag graag een taartje bakken, dus dit boekje ga ik zeker onthouden!
  Groetjes Xandra

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Nice blog!!
  Zuly Castillo U. - COSTA RICA

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Oh, wat heerlijk, al die appeltaarten! Ik ben er dol op (helaas kom je in de horeca ook nog wel eens mindere exemplaren tegen) Een tijdje geleden heb ik tarte tatin gemaakt: ook superlekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.